Picture
Την ώρα που ο λαός πεινά, τα ματ «πέταξαν» τεράστια ποσά κατά των διαδηλωτών

Το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ποσού αφορά τις μετακινήσεις, κυρίως από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα, μεγάλου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

Εν μέσω κρίσης και ενώ όλες οι δαπάνες έχουν μειωθεί δραματικά και οι περικοπές αγγίζουν μέχρι και το 90%, σε πολλές περιπτώσεις είναι προκλητικό, αν όχι ανεπίτρεπτο να ξοδεύονται υπέρογκα ποσά για να παρέχεται ασφάλεια στους εκπρόσωπους του πολιτικού στερεώματος (βλέπε ΔΕΘ) και να κατακλύζουν την πλατεία Συντάγματος χιλιάδες άνδρες των ΜΑΤ για τυχόν επεισόδια.

Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό της Ελληνικής Αστυνομίας το ελληνικό Δημόσιο χρεώθηκε κατά 13,5 εκατομμύρια ευρώ ώστε να παραστούν σε όλες τις διαδηλώσεις και να αποτρέψουν τα επεισόδια ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ποσού αφορά τις μετακινήσεις, κυρίως από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα, μεγάλου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

Επιμέρους

Περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ ήταν το κόστος για να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε… «αστακό». Ο φόβος να εκτυλιχθούν αιματηρά επεισόδια στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν μεγάλος και με εντολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκπόνησε ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένταση.

Στο σχέδιο του υπουργού εντάχθηκαν χιλιάδες Αστυνομικοί από την Αθήνα και προσωπικό από υπηρεσίες της επαρχίας. Η μεταφορά τους, η διαμονή τους και ο επιπλέον μισθός τους, κόστισε ακριβά στον ελληνικό λαό.

Ακριβά κόστισε επίσης, η ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων από γειτονικούς νομούς πριν περίπου δύο μήνες όταν και η Αθήνα βρισκόταν επί τρεις συνεχόμενες μέρες σε πόλεμο. Τότε, είχαν καταβληθεί 800.000 ευρώ για τις μετακινήσεις των Αστυνομικών προς την Αθήνα.

Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ προκύπτει επίσης ότι τα επεισόδια στην Κερατέα από τα τέλη του 2010 μέχρι το καλοκαίρι του 2011 κόστισαν στην ΕΛ.ΑΣ και κατά συνέπεια στο ελληνικό δημόσιο λόγω της καθημερινής παρουσίας αστυνομικών περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις υπήρχαν γύρω και από την πλατεία Συντάγματος όταν διαδήλωναν οι «Αγανακτισμένοι». Αν και όπως είχε αποδειχθεί οι διαδηλώσεις τους ήταν ειρηνικές το αρμόδιο υπουργείο είχε καλέσει ενισχύσεις, οι οποίες δεν ήταν απαραίτητες. Επίσης, ήταν αναγκαία η παρουσία έξι χιλιάδων Αστυνομικών στην ΔΕΘ που μετέτρεψαν την συμπρωτεύουσα σε «απαγορευμένη πόλη»;

Τα καρκινογόνα

Τεράστια ποσά ξοδεύονται και για τους τρόπους καταστολής που χρησιμοποιούν οι άνδρες των ΜΑΤ. Η αλόγιστη χρήση χημικών στοιχίζει μια περιουσία στο ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση των επιτελών της λεωφόρου Κατεχάκη.

Μόνο για τους τελευταίους μήνες έχουν χρησιμοποιηθεί 5.000 χημικά, το κόστος των οποίων αγγίζει τα 400.000 ευρώ. Παράλληλα, τον περασμένο Ιούνιο όταν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ήταν αλλεπάλληλες οι Αστυνομικοί έριξαν τουλάχιστον 2.800 δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών και των ταραξιών και το Δημόσιο χρεώθηκε άλλα 200.000 ευρώ.

ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΥ, ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Χωρίς κονδύλια η ΕΛΑΣ

Τραγικές ελλείψεις αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες χωρίς κονδύλια κινδυνεύουν ακόμη και… να διακόψουν τη λειτουργία τους. Αφού «σκορπιούνται» εκατομμύρια στην μεταφορά των Αστυνομικών από την επαρχία στην Αθήνα και τούμπαλιν, οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ μένουν «γυμνές» στον κίνδυνο.

Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό κάνει περιπολίες το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο. Τα χρήματα που δίνονται για την αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού είναι ελάχιστα και όσοι προμηθευτούν τον επαγγελματικό εξοπλισμό είναι… τυχεροί.

Οι αστυνομικοί έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως για τις ελλείψεις που μπορούν να τους στοιχήσουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα αλλά ακόμη και όπλα, τα οποία ναι μεν έχουν αλλά είναι παμπάλαια και πολλές φορές δεν λειτουργούν.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και με τις στολές. Οι επαγγελματικές τους στολές δεν είναι κατάλληλες για τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον χειμώνα αλλά και τα αδιάβροχα που προμηθεύει η κάθε υπηρεσία το προσωπικό της είναι για… όποιον προλάβει.

Αποφασισμένοι ότι οι εκκλήσεις τους δεν θα βρουν ανταπόκριση, αγοράζουν μόνοι τους ότι είναι απαραίτητο για να μην κινδυνέψει η σωματική τους ακεραιότητα. Τα κράνη και τα αλεξίσφαιρα, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πληρωμένα από τον πενιχρό μισθό που παίρνουν κάθε μήνα.

Οι δραστικές περικοπές κονδυλίων έχουν βάλει χειρόφρενο και στα υπηρεσιακά οχήματα. Το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ αναγκάζεται να κάνει πεζή περιπολία καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη στα καύσιμα. Όμως και καύσιμα να είχαν, τα περισσότερα έχουν πολλές βλάβες καθώς όχι μόνο τα οχήματα είναι πολύ παλιά και έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα αλλά δεν τους έχουν κάνει ακόμη σέρβις.

Πολλά από αυτά έχουν σημαντικές φθορές όπως σπασμένα τζάμια, πόρτες και σκισμένα καθίσματα και παρά τις συνεχείς επισημάνσεις στους αρμόδιους δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή. Τα αυτοκίνητα παραμένουν άχρηστα παρκαρισμένα έξω από τα Αστυνομικά Τμήματα ή στο συνεργείο.
εφημερίδα
press-time



Leave a Reply.

    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010