Η συνέντευξη μιας πραγματικής Ελληνίδας  από τη Χειμάρρα στο ΚΑΝΑΛΙ 1
Picture
Η ηλικιωμένη Χιμαριώτισσα Ερμιόνη Μπρίγκου στης οποίας το κτήμα είναι ενταφιασμένοι έξι Έλληνες Στρατιώτες από τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 - ΄41, μίλησε ζωντανά στην έκτακτη επετειακή εκπομπή της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά ΚΑΝΑΛΙ 1 των δημοσιογράφων Γιάννη Πολυμενέα και Γιάννη Καραλόγου. Στη συζήτηση συμμετέχει η προσκεκλημένη στο στούντιο τραγουδίστρια Πόπη Αστεριάδη.

Το μνημείο αυτό κατασκευάστηκε το 2002 από τη Νεολαία της Ομόνοιας προς τιμήν των έξι πεσόντων της Χειμάρρας. 
Picture

-Γ. Πολυμενέας: Έχουμε στην άλλη άκρη της γραμμής την κυρία Ερμιόνη Μπρίγκου από την Χιμάρα. Κυρία Μπρίγκου καλημερά σας, καλημέρα στη Χιμάρα, καλημέρα σε όλους τους Έλληνες.
-Π. Αστεριάδη: Καλημέρα σας και χρόνια πολλάΕ. -Μπρίγκου: Καλημέρα σας. Ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες όπου και να βρίσκονται. Αυτή η μέρα για μας είναι πολύ σημαντική. Τιμάμε τους Έλληνες στρατιώτες, τα παλικάρια που ήρθαν εδώ πέρα και αφήσαν την τελευταία τους πνοή με το χαμόγελο στα χείλη.
-Γ. Πολυμενέας: Έχετε στην αυλή σας θαμμένους κάποιους Έλληνες στρατιώτες, έτσι δεν είναι;
-Ε. Μπρίγκου: Ναι είναι στο κτήμα μου θαμμένοι έξι Έλληνες στρατιώτες. Τώρα τελειώσαμε από τη γιορτή που έγινε, όπου ήρθε ο παπάς, οι Χιμαριώτες όλοι και από τους Δρυμάδες. Την κάνουμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα αυτή τη γιορτή.
-Γ. Πολυμενέας: Εσείς θα ήσασταν μικρή τότε. Θυμόσαστε τους στρατιώτες;
-Ε. Μπρίγκου: Ήμουν δέκα χρονών και τα θυμάμαι όλα. Το στρατηγείο ήταν στο σπίτι μας. Οι αξιωματικοί μένανε εκεί και οι στατιώτες ήταν και στο μαντρί. Έτσι ζήσαμε σαν μία οικογένεια. Τους θυμάμαι πολύ και πονάω όταν θυμάμαι αυτά τα παιδιά που τρέχανε απο δω κι από κει και φωνάζανε: «όλοι στην πρώτη γραμμή, παιδιά κανείς πίσω, αέρα, αέρα, αέρα» λέγανε τα παλικάρια της Ελλάδας.
-Π. Αστεριάδη: Αισθανόμαστε πραγματικά μεγάλη συγκίνηση με αυτά που ακούμε. Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι οι Έλληνες εκτός Ελλάδας είναι πιο πολύ πιο Έλληνες από μας που μένουμε εδώ.
-Γ. Πολυμενέας: Κυρία Μπρίγκου θα μποσούσατε να μας πείτε τιμής ένεκεν τα ονόματα των στρατιωτών αυτών που αναπαύονται στο κτήμα σας;
-Ε. Μπρίγκου: Παναγιώτης Αλογογιάννης από Καμάρι Κορινθίας, Νικόλαος Κτημαδάκης από Ηράκλειο Κρήτης, Ανδρέας Προβατάς από Άγραφους Κέρκυρας, Ματθαίος Λαγός από Πόρο Τροιζηνίας, Δημήτριος Σελάς από Κοντόσταυλο Κορινθίας, Κερκης απο Μωριά.
-Γ. Καραλόγος: Εσείς κυρία Μπρίγκου προσέχετε τα μνήματα σαν είναι της οικογένειας σας...
-Ε. Μπρίγκου: Μακάρι να ήμουν κοντά να σας τα έλεγα όλα με τη σειρά. Αλλά δεν πειράζει. Είμαι εδώ με τον ξάδελφο μου, που τα προσέχω, τα καθαρίζω, ανάβω κεριά και πάντα ζητάω τη βοήθεια όσων  μπορούν, να τα κάνουμε πιο όμορφα, για να φαίνεται πιο ωραία η ιστορία των Ελλήνων.
-Π. Αστεριάδη: Είστε υπέροχη. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όσα μας μεταφέρατε.
-Ε. Μπρίγκου: Ευχαριστώ κι εγώ πολύ και χρόνια πολλά.
-Γ. Πολυμενέας: Ευχαριστούμε για το χρόνο σας, χρόνια πολλά κι από μας για όλους τους Έλληνες εκεί της Χιμάρας

Εκτός από τον ξύλινο σταυρό φέρει πάνω μαρμάρινες πλάκες με τις εξής επιγραφές:
Picture

borioipirotis.




Leave a Reply.

    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010