Picture
Συνεχίζει η Αγκυρα το παιχνίδι των διαρροών, καθώς στη συνεδρίαση του τουρκικού Υπουργικού Συµβουλίου ο Ταγίπ Ερντογάν ενηµέρωσε τα µέλη της κυβέρνησής του για τη συνάντησή του µε τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σύµφωνα µε τα τουρκικά µέσα, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και σενάρια για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 7 και στα 8 ναυτικά µίλια, ανάλογα µε την περιοχή. Την ίδια ώρα, η Αθήνα επαναλαµβάνει ότι είναι ακόµη πολύ νωρίς για οποιαδήποτε συµφωνία, όπως κατέστησε σαφές και ο έλληνας Πρωθυπουργός πριν από λίγες µέρες.

Πάντως, χθες, την ώρα που το τουρκικό κανάλι Κanal D µετέδιδε ότι στην πεντάωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου συζητήθηκαν σενάρια επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεµίλ Τσιτσέκ απέφυγε να διαψεύσει τις πληροφορίες, δηλώνοντας απλώς ότι δεν υπάρχει κάτι επίσηµο και πως αν υπάρξει, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αθήνα αρνείται να µπει στην ουσία των διαρροών, επιµένοντας στον εµπιστευτικό χαρακτήρα των συνοµιλιών, αλλά και στο γεγονός ότι η Αγκυρα δεν έχει κανένα κόστος από τη διαρροή σεναρίων για το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων, πόσω µάλλον τη στιγµή που επιχειρεί να εξασφαλίσει την έξωθεν καλή µαρτυρία, κυρίως από τις Βρυξέλλες.

Διπλωµατικές πηγές σηµειώνουν ότι δεν αποκλείεται να συζητήθηκαν τέτοια σενάρια στο τουρκικό Υπουργικό Συµβούλιο, ως απόρροια της ενηµέρωσης του τούρκου πρωθυπουργού για τη συνάντηση µε τον έλληνα οµόλογό του. Οι δύο Πρωθυπουργοί δήλωσαν, άλλωστε, δηµοσίως, ότι συζήτησαν για όλα – συµπεριλαµβανοµένου του ζητήµατος της υφαλοκρηπίδας, των αεροµαχιών και της πορείας των διερευνητικών επαφών.

Αρµόδιες πηγές σηµειώνουν, πάντως, ότι είναι µάλλον απίθανο οι κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών να εισήλθαν σε τέτοιες λεπτοµέρειες, ενώ, σύµφωνα µε πληροφορίες, παρότι οι διερευνητικές επαφές βρίσκονται σε καλό δρόµο, οι δύο πλευρές δεν έχουν φθάσει ακόµη σε σηµείο να συζητούν το ακριβές εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι των διαρροών, λένε διπλωµατικές πηγές, υπενθυµίζει για ακόµη µια φορά το µόνιµο «αγκάθι» στον διάλογο για το Αιγαίο, που είναι το παράδοξο τα ελληνικά χωρικά ύδατα (6 ναυτικά µίλια) να µην εναρµονίζονται µε τον εναέριο χώρο (10 ναυτικά µίλια).

Η «δυσαρµονία» αυτή, η οποία δεν υπάρχει σε άλλη χώρα, αποτελεί διαρκή πηγή προβληµάτων και το βασικό έρεισµα για την καθηµερινή πρακτική των τουρκικών παραβιάσεων. Υπενθυµίζεται ότι στις διερευνητικές επαφές της περιόδου 2002 - 2003, οι δύο πλευρές είχαν υιοθετήσει µια φόρµουλα για την εξοµοίωση του εναέριου χώρου µε τα χωρικά ύδατα και την ανά περιοχή αυξοµείωση στα 8 ή στα 10 ναυτικά µίλια.

Με τις επιλεκτικές αυτές διαφοροποιήσεις η Αθήνα κατάφερνε να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα, ευθυγραµµίζοντας τον εναέριο χώρο της. Για τη διαφοροποιηµένη ανά περιοχή επέκταση των χωρικών υδάτων είχε µιλήσει στο βιβλίο του και ο Κώστας Σηµίτης. Αλλωστε, σηµειώνουν διπλωµατικές πηγές, ένα από τα βασικά σηµεία συναινέσεων όποτε ο ελληνοτουρκικός διάλογος προχωρούσε, ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα επεκτείνει µονοµερώς την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 10 ή 12 ναυτικά µίλια, καθώς στο Αιγαίο δεν πλέουν µόνο ελληνικά πλοία.

Η ΑΘΗΝΑΑΡΝΕΙΤΑΙ να µπει στην ουσία των διαρροών, επιµένοντας στον εµπιστευτικό χαρακτήρα των συνοµιλιών
ΤΑ ΝΕΑ
Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010