Picture
Μετά την αυστραλιανή διεθνή αεροπορική εταιρία Qantas και η Singapore Airlines καθήλωσε στο έδαφος τα έντεκα αεροσκάφη της τύπου Airbus A380, καθώς το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο αυστραλιανό αεροσκάφος και έθεσε σε κίνδυνο 459 άτομα και πλήρωμα που μετέφερε, ενδέχεται να μην είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό.
Picture

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε έναν κινητήρα Airbus Α380 της αεροπορικής εταιρίας Qantas θεωρείται «σημαντικό» από την κατασκευάστρια εταιρία, η οποία όμως υπογραμμίζει πως αυτού του είδους οι βλάβες έχουν προβλεφθεί από τις διαδικασίες πιστοποίησης των αεροσκαφών

Picture
Μετά την έκρηξη της μηχανής άνοιξε τρύπα και στο φτερό του αεροσκάφους και υπήρχε κίνδυνος να πάρει φωτιά από διαρροή καυσίμων. Την στιγμή που ο πιλότος προσπαθούσε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης και να κάνει αναγκαστική προσγείωση αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να σβήσει και την δεύτερη μηχανή και να αποτρέψει τον κίνδυνο φωτιάς από τη διαρροή καυσίμων.

Τις μηχανές των αεροπλάνων τύπου Airbus A380 για την Qantas, τη Lufthansa και την Singapore Airlines κατασκευάζει η Rolls Royce η οποία έκανε γνωστό ότι «προληπτικά» θα ελέγξει και τις 900 μηχανές τύπου Trent των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Στο μεταξύ το συνδικάτο των μηχανικών της Qantas υποστηρίζει πως η επιμονή της εταιρίας να ελέγχει μηχανικά τα αεροσκάφη της και στο εξωτερικό δημιουργεί θέμα ασφαλείας, άποψη που απέρριψε η εταιρία. Οι επιβάτες της συγκεκριμένη πτήσης επαίνεσαν πάντως τον πιλότο και το πλήρωμα για τον επαγγελματισμό και την ψυχραιμία που επέδειξαν μετά την έκρηξη της μηχανής και προσγείωσαν το αεροσκάφος με ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται πως αεροσκάφος τύπου Airbus A380 της Qantas Airways που μετέφερε 459 επιβάτες και πλήρωμα αναγκάστηκε να σβήσει τον ένα κινητήρα του και να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Τσανγκί της Σιγκαπούρης την Πέμπτη.

Το A380, το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, αντιμετώπισε προβλήματα στην μια μηχανή λίγο μετά την απογείωσή του. Το αεροσκάφος -που έχει την δυνατότητα να μεταφέρει πάνω από 500 επιβάτες- είχε εκτελέσει πτήση από το Λονδίνο.

Όπως υπογράμμισαν οι υπεύθυνοι της εταιρίας, δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στο σκάφος, που εκτελούσε την πτήση QF32 από τη Σιγκαπούρη στο Σίδνεϊ. Η Qantas δεν έχει υποστεί ποτέ μοιραίο δυστύχημα. Μια έκρηξη σε ένα 747-400 το 2008 είχε προκαλέσει μια μεγάλη τρύπα στο πλάι του αεροσκάφους, συμβάν που οι ερευνητές της υπηρεσίας ασφάλειας των πτήσεων της Αυστραλίας απέδωσαν σε μια φιάλη οξυγόνου. Πάντως μετά το ατύχημα της Πέμπτης η αυστραλιανή εταιρία αποφάσισε να καθηλώσει στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη Α380.

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε έναν κινητήρα Airbus Α380 της αεροπορικής εταιρίας Qantas θεωρείται «σημαντικό» από την κατασκευάστρια εταιρία, η οποία όμως υπογραμμίζει πως αυτού του είδους οι βλάβες έχουν προβλεφθεί από τις διαδικασίες πιστοποίησης των αεροσκαφών.

«Τα αεροσκάφη έχουν αρκετούς κινητήρες, στην περίπτωση του Α380 τέσσερις. Δεν υποβαθμίζουμε το πρόβλημα, αλλά από την διαδικασία πιστοποίησης έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Αν υπάρχουν τέσσερις κινητήρες είναι για να αντιμετωπίζεται μια τέτοια δύσκολη κατάσταση», επισημαίνει η Airbus.

Κατασκευαστικό πρόβλημα στους κινητήρες?
Η βλάβη στο κινητήρα του Airbus A380 της Qantas, το πρώτο σοβαρό περιστατικό στο μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, που οδήγησε σε έκτακτη προσγείωση, οφείλεται ίσως σε πρόβλημα κατασκευής των κινητήρων, ανακοίνωσε σήμερα η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία. Ο γενικός διευθυντής της Qantas Αλαν Τζόις, ο οποίος αποκάλυψε ότι τα λάστιχα πολλών αεροπλάνων αυτού του τύπου έχουν σκάσει κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία ελπίζει να επαναλάβει τις πτήσεις του στόλου της των A380 εντός 48 ωρών μετά τον έλεγχο του συνόλου των αεροσκαφών αυτών.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για αστοχία υλικού ή για κατασκευαστικό πρόβλημα... δεν πιστεύουμε ότι έχει σχέση με την συντήρηση», δήλωσε ο Αλαν Τζόις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Airbus A380 είναι εφοδιασμένο με κινητήρες Trent 900 της βρετανικής Rolls Royce, η οποία συνέστησε έλεγχο στο σύνολο των κινητήρων αυτού του τύπου. Με τον κινητήρα αυτόν, ο οποίος έχει σχεδιασθεί ειδικά για το Airbus, έχουν εξοπλισθεί τα αεροσκάφη της Lufthansa, της Singapore Airlines και της Qantas.

«Πρόκειται για πρόβλημα κινητήρων και η συντήρηση των κινητήρων έχει γίνει από τη Rolls Royce μετά την εγκατάστασή τους», διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής της Qantas. Η εταιρεία ελπίζει να επαναλάβει τις πτήσεις των A380 εντός 48 ωρών.

Το πρόβλημα στο Airbus A380 της Qantas εμφανίσθηκε έξι λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης με προορισμό το Σίδνεϊ, ενώ πετούσε επάνω από το νησί Μπατάμ, στην Ινδονησία σε μικρή απόσταση από τη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, πρόκειται για βλάβη στο οπίσθιο τμήμα ενός από τους τέσσερις κινητήρες. «Έχασε το πίσω του κάλυμμα, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές βλάβες», ανακοίνωσε το γαλλικό γραφείο ερευνών και αναλύσεων, το οποίο θα συμμετάσχει στη διεθνή έρευνα. Μεταλλικά κομμάτια, με τα χρώματα της Qantas διεσπάρησαν στο Μπατάμ, κυρίως σε κατοικημένες περιοχές.

Η εταιρεία Airbus η οποία απέστειλε ομάδα τεχνικών στη Σιγκαπούρη εξήγησε χθες ότι τα αεροσκάφη αυτά έχουν τις προδιαγραφές για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και έχουν τη δυνατότητα να πετούν με τους τρεις από τους τέσσερις κινητήρες τους. «Δεν υποβαθμίζουμε το συμβάν, αλλά προβλέπεται από τις προδιαγραφές», δήλωσε εκπρόσωπος της Airbus. Το A380, το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο, έχει την ικανότητα μεταφοράς άνω των 500 επιβατών, και βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2007. Τριάντα οκτώ αεροσκάφη αυτού του τύπου πραγματοποιούν πτήσεις και μέχρι σήμερα έχουν μεταφέρει 6,5 εκατομμύρια επιβάτες.

Το αεροσκάφος της Qantas παραδόθηκε στην εταιρεία στις 19 Σεπτεμβρίου 2008 και έχει συμπληρώσει 8.165 ώρες πτήσης.Τον Σεπτέμβριο 2009, ένα αεροσκάφος της Singapore Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Παρίσι-Σιγκαπούρη αναγκάσθηκε να επιστρέψει εξαιτίας βλάβης στον κινητήρα.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑLeave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010