Picture

Δύναμη ταχείας επέμβασης για να σταματήσει η αθρόα εισροή αλλοδαπών

Εντός των ερχόμενων ημερών αναμένεται να αναπτυχθούν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες της Υπηρεσίας Φύλαξης Εξωτερικών Συνόρων (Frontex). Την Κυριακή, η επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις κ. Σεσίλια Μάλμστρομ απάντησε θετικά στο ελληνικό αίτημα να αποσταλεί η μεθοριακή δύναμη ταχείας επέμβασης κρίνοντας ότι «η εισροή ανθρώπων που διασχίζουν τα σύνορα χωρίς άδεια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και η Ελλάδα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κατάσταση», όπως δήλωσε η κ. Μάλμστρομ.

Χθες η Frontex έλαβε και τυπικά την απόφαση να αποστείλει για πρώτη φορά συνοριακές ομάδες ταχείας αντίδρασης σε κράτος-μέλος. Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρόκειται για έμπειρους συνοριοφύλακες, οι οποίοι θα φέρουν τον οπλισμό τους και θα μετέχουν σε κοινές περιπολίες με Ελληνες συναδέλφους τους, ενώ θα υπάγονται στην ελληνική διοίκηση.

Ηδη βρίσκεται καθ' οδόν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα ομάδα στελεχών της Frontex προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση. Πιθανότατα αύριο, το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύνθεση της αποστολής της Frontex, καθώς τώρα αποφασίζεται από πόσους άντρες θα αποτελείται και πόσο διάστημα θα παραμείνει στην Ελλάδα, δήλωσε χθες στην «Κ» εκπρόσωπος Τύπου της Frontex. Κύρια αποστολή των ομάδων της Frontex θα είναι η επιτήρηση των χερσαίων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τη Frontex από την Ελλάδα εισέρχεται πλέον ο μεγαλύτερος αριθμός λαθρομεταναστών που προσπαθούν να μπουν στην Ενωση, ενώ η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα λαμβάνει τα περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Στην περίοδο 2007 - 2013 η Ελλάδα δικαιούται να λάβει 323 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εκμεταλλευτεί στον βαθμό που θα έπρεπε την κοινοτική χρηματοδότηση.

«Βαλτωμένη»

Μια άλλη σοβαρή διάσταση του προβλήματος είναι η συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, η οποία προς το παρόν είναι «βαλτωμένη» στο Συμβούλιο Υπουργών. Προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία, η Αγκυρα ζητάει απαράδεκτα ανταλλάγματα, τα οποία η Ελλάδα και αρκετά άλλα κράτη-μέλη απορρίπτουν. Μεταξύ άλλων η Αγκυρα θέλει να μην ορίζονται στο πλαίσιο της συμφωνίας τα σύνορα(!) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ απαιτεί τριετή παράταση προκειμένου να αρχίσει να δέχεται υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν μπει παράνομα στην Ελλάδα προερχόμενοι από την Τουρκία. Ενα τρίτο ζήτημα που θέτουν είναι η «χαλάρωση» των προϋποθέσεων χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες. Πολύ σοβαρές αντιρρήσεις για τη μορφή της συμφωνίας επανεισδοχής εκφράζουν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Κύπρος, η Αυστρία και η Βουλγαρία.

Τέλος, η Επιτροπή εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα και τη μη τήρηση της διαδικασίας αίτησης χορήγησης ασύλου, θέμα για το οποίο έχουμε ήδη παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Εκτιμάται πως η παρουσία των ανδρών της Frontex θα βελτιώσει έστω και έμμεσα τις συνθήκες κράτησης των παράνομων λαθρομεταναστών και τις διαδικασίες αίτησης παροχής ασύλου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗLeave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010