Picture
Η ομολογία Χριστόφια ότι έκανε παραχωρήσεις στον τουρκικό στρατό για να ανοίξει το οδόφραγμα Λιμνίτη, έρχονται τώρα στην επιφάνεια. Αν και ουδέποτε η Κυβέρνηση αποκάλυψε ποιες είναι αυτές οι παραχωρήσεις, τώρα έγινε γνωστό ότι, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν: Την ηλεκτροδότηση των Κοκκίνων, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η "Σημερινή", τη διέλευση Τούρκων στρατιωτών που στρατοπεδεύουν στα Κόκκινα, χωρίς έλεγχο, και τον εφοδιασμό του τουρκικού κατοχικού στρατού με καύσιμα, που αποτελούν μερικές από τις παραχωρήσεις του Προέδρου.

Πάντως: Αναστάτωση προκλήθηκε στον Πύργο και την ευρύτερη Τηλλυρία από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι κάποιοι, από κυβερνητικής πλευράς, έκαναν σκέψεις να αφαιρεθούν οι ελληνικές σημαίες από τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στη Μανσούρα και στο ύψωμα Δέλτα.

Τα φυλάκια αυτά δεσπόζουν της διαδρομής από το Λιμνίτη προς τα Κόκκινα και όπως γράφτηκε σε ημερήσια εφημερίδα ( όχι τη "Σημερινή") ενοχλεί τους αξιωματικούς του Αττίλα να διέρχονται κάτω από το εθνικό λάβαρο της Ελλάδας.

Επειδή στο θέμα των παραχωρήσεων προς την τουρκική πλευρά για να ανοίξει ο Λιμνίτης υπήρξε αιφνιδιασμός από κυβερνητικής πλευράς, οι κάτοικοι Πύργου φοβούνται να μη βρεθούν και πάλι μπροστά σε άλλες εκπλήξεις.

Σε έκτακτη συνεδρία του, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου προειδοποιεί ότι δεν θα γίνει ανεκτή μετακίνηση των εθνικών συμβόλων από τα φυλάκια. Παράλληλα επισημαίνει ότι πάγιο, διαχρονικό, αίτημα είναι η διέλευση διαμέσου του θυλάκου των Κοκκίνων προς την Πόλη Χρυσοχούς και την Πάφο. Το Κοινοτικό Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι θα αντιδράσει στη διάνοιξη οποιουδήποτε νέου οδοφράγματος, αν προηγουμένως δεν διευθετηθεί η ασφαλής διέλευση διαμέσου των Κοκκίνων.

Ανέκοψαν συνεργείο της ΑΗΚ

Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Κώστας Μιχαηλίδης δήλωσε στη «Σ» ότι οι Αττίλες υπήρξαν ιδιαίτερα προσβλητικοί προς το συνεργείο της ΑΗΚ που τοποθέτησε τους ηλεκτρικούς πασσάλους, μέσω των οποίων δόθηκε ηλεκτρικό ρεύμα στα κατοχικά φυλάκια. Ανώτεροι αξιωματικοί του Αττίλα απαγόρευσαν στο αυτοκίνητο που μετέφερε τους τελευταίους πασσάλους να κατευθυνθεί μέσα σε ανοικτό χώρο στα Κόκκινα. Υποχρέωσαν τον οδηγό να αποχωρήσει από την «περιοχή τους», όπως φώναζαν, με την όπισθεν, από ένα στενό και επικίνδυνο δρόμο που είναι ασυντήρητος από το 1964. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου ζητεί παράλληλα την πλήρη επάνδρωση όλων των φυλακίων της περιοχής και ισχυρή παρουσία της Εθνικής Φρουράς ως αντιστάθμισμα για την πολυπληθή παρουσία του Αττίλα.

Παραπλάνησαν το ΓΕΕΘΑ για τις σημαίες

Η ιδέα για απόσυρση των εθνικών σημαιών της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη γραμμή αντιπαράταξης είναι παλιά και υποβλήθηκε στις επιτροπές εργασίας. Το θέμα ναυάγησε γιατί δεν το αποδέχτηκε ο κατοχικός στρατός. Ωστόσο, στην οδό Λήδρας, αμέσως μετά τη διάνοιξη του οδοφράγματος, η ελληνική σημαία που ήταν εκεί για 35 χρόνια εξαφανίστηκε και στο διπλό ιστό κυματίζει μόνο η κυπριακή. Την ίδια ώρα, λίγα μέτρα παρακάτω, ο Αττίλας στα φυλάκιά του, που αγγίζουν το σημείο διέλευσης, διατηρεί και τις δύο σημαίες του, τη λεγόμενη τουρκοκυπριακή και την τουρκική.

Επικοινωνήσαμε με το ΓΕΕΦ και μας τόνισαν ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης σημαιών από οποιοδήποτε φυλάκιο. Δήλωσαν ότι στα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς υπάρχουν δύο σημαίες, η πολεμική σημαία της Εθνικής Φρουράς που είναι παράλληλα και εθνική σημαία και η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κρατικό μας σύμβολο δηλαδή.

Η νέα αντίληψη για παραμερισμό του εθνικού μας συμβόλου ταλαιπωρεί τον τελευταίο καιρό το στράτευμα και αποτελεί σημείο τριβής Ελλαδιτών και Ελληνοκεντρικών αξιωματικών με άλλους συναδέλφους τους, που έχουν άλλες αντιλήψεις και επιμένουν σε ανάδειξη του κυπριακού κρατισμού.

Η υποβάθμιση του εθνικού συμβόλου στο χώρο της στρατιωτικής παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου με ευθύνη και του ΓΕΕΦ έφτασε μέχρι το ΓΕΕΘΑ και από κυπριακής πλευράς δόθηκε η παραπλανητική απάντηση ότι έτσι σημαιοστολιζόταν πάντα η παρέλαση. Ασφαλείς πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν ότι το θέμα των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας περί εισβολής και της Ελλάδας στην Κύπρο καθώς και η όλη τακτική με τις σημαίες συζητήθηκε σε πολιτικό επίπεδο στην Αθήνα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να δήλωσε ότι οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί και για τα δύο θέματα δεν είναι αρκετές.

Την ίδια ώρα, καθημερινό σχόλιο των Ελλαδιτών αξιωματικών που υπηρετούν στην Κύπρο είναι ότι προσκρούουν σε αντιλήψεις που τους κάνουν να νιώθουν ότι υπηρετούν σε ξένη χώρα και όχι σε ελληνική πατρίδα που υπέστη επίθεση από τον τουρκικό επεκτατισμό.

Οι Αττίλες περνούν γυμνοί

Πέρασε διαμέσου του Πύργου Τηλλυρίας λεωφορείο του στρατού κατοχής με 16 Αττίλες σε αυτό. Το λεωφορείο δεν σταμάτησε στο ελληνικό οδόφραγμα ούτε κανείς έκανε σε αυτό ακόμη και ολοκληρωμένο οπτικό έλεγχο.

Βάσει της συμφωνίας για τη διάνοιξη του οδοφράγματος, ο στρατός κατοχής θα μπορεί να εφοδιάζει τα φυλάκιά του με τρόφιμα και καύσιμα τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι Αττίλες που βρίσκονταν στο λεωφορείο πέρασαν με πολιτική περιβολή και κάποιοι χωρίς πουκάμισα.

Στη συμφωνία προνοείται ότι δεν θα περνούν με τις στολές τους και τα σύμβολα της κατοχής.

Στο μεταξύ, το οδόφραγμα του Πύργου παρουσιάζει σημαντική κυκλοφορία. Η διέλευση από αυτό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν για τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του.

Οι υπηρεσίες στο οδόφραγμα λειτουργούν κανονικά και σταδιακά επιλύονται μικροπροβλήματα. Αντίθετα με τη δική μας πλευρά που επέλεξε να εγκαθιδρύσει το σημείο ελέγχου στην κατοικημένη περιοχή, οι Αττίλες επέλεξαν τα υψώματα και την παγωνιά του δάσους. Οι ψευδοτελωνειακοί και οι ψευδοαστυνομικοί νιώθουν ακόμη μοναξιά όταν το οδόφραγμα δεν παρουσιάζει κίνηση.

Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010