Picture
Η Ν.Δ. έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή ενάντια στον Καλλικράτη ωστόσο είναι πλέον νόμος του Κράτους. Εσείς ως Πρόεδρος της ΕΝΑΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με την ΝΔ πως θα εφαρμόσετε στην πράξη τον νέο νόμο; 

Δεν αληθεύει ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αντιταχθεί στον «Καλλικράτη». Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είχε ξεκινήσει επί των ημερών της δικής της διακυβέρνησης. Οι ενστάσεις, αφορούσαν στην προχειρότητα και στη βιασύνη με την οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε. Φοβάμαι μάλιστα ότι πολύ σύντομα θα φανεί η ανεπάρκεια της διοικητικής μηχανής και η έλλειψη ενημέρωσης των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών ως προς τις νέες τους αρμοδιότητες.

Από εκεί και πέρα, θέλω να σας θυμίσω ότι υπηρετώ το χώρο της Αυτοδιοίκησης εδώ και δεκαπέντε έτη, τα τέσσερα τελευταία μάλιστα, ως πρόεδρος των Ελλήνων νομαρχών στην ΕΝΑΕ. Σε όλη αυτή τη διαδρομή, ήμουν το ίδιο συνεπής και το ίδιο προσηλωμένος στο συλλογικό συμφέρον, χωρίς να μπαίνω σε λογικές «λευκής απεργίας» ανάλογα με το ποιος είχε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι με τις ίδιες αρχές θα πορευθώ και στο μέλλον.

Οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι αυτοδιοικητικές ή διαμαρτυρία ενάντια στο Μνημόνιο;

Οι προσεχείς εκλογές έχουν αυτοδιοικητικό χαρακτήρα με πολιτικό περιεχόμενο. Επιλέγουμε τους αιρετούς που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Ταυτόχρονα, όμως επιλέγουμε την πολιτική κατεύθυνση που θέλουμε. Και αυτό έχει να κάνει με το μοντέλο ανάπτυξης, αλλά και τις κόκκινες γραμμές που τραβάμε απέναντι στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού από την κυβέρνηση του Μνημονίου. Γι’ αυτό εκτιμώ, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δράσει ως καταλύτης, προκειμένου να βρούμε γρηγορότερα ένα άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής προκειμένου να βγούμε από τη βαθιά κρίση. Και αυτό δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ, αφορά την ίδια τη χώρα.

Αντίπαλός σας είναι ο Πέτρος Τατούλης. Ένα πρόσωπο που προέρχεται από την ΝΔ. Σας προβληματίζει αυτό το γεγονός;

Νομίζω ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο κ. Τατούλης είναι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ως τέτοιος θα κριθεί. Προφανώς, υπάγεται και εκείνος στην πολιτική τοποθέτηση που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι ψήφος σε υποψηφίους ΠαΣοΚ σημαίνει συναίνεση στην πολιτική του Μνημονίου. Πέρα από αυτά, εκείνο που με προβληματίζει είναι η  ευκολία που κάποιος μετονομάζει το ατομικό του συμφέρον σε συλλογικό. Νομίζω ότι αυτή η λογική του επαγγελματία πολιτικού επιτείνει την απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

Λέγεται και γράφεται ότι δεν έχετε τη στήριξη όλης της ΝΔ κι ότι κάποια στελέχη της...λοξοκοιτάνε. 

Ένας είναι ο κοινός στόχος, η νίκη στις εκλογές και από αυτό το δρόμο, ουδείς λοξοδρομεί, ή λοξοκοιτάει.

Υπάρχει η εντύπωση ότι στην Πελοπόννησο θα γίνει μια μεγάλη μάχη από την οποία θα βγουν συμπεράσματα. Και μάλιστα πολύ κρίσιμα, ακόμη και για τη νέα ηγεσία της ΝΔ. Νιώθετε ότι σηκώνετε το βάρος μιας μεγάλης πολιτικής αναμέτρησης;

Το μόνο βάρος και η μόνη ευθύνη που επωμίζομαι είναι μαζί με τους συνεργάτες μου να θωρακίσουμε την Πελοπόννησο απέναντι στην κρίση και να θέσουμε τις βάσεις για να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τα οποία δύσκολα συναντούνται αλλού σε τέτοια ποσότητα και ποιότητα. Κατανοώ βεβαίως ότι η συγκεκριμένη μάχη έχει πολιτικές ιδιαιτερότητες. Κάποιοι, θέλουν να πλήξουν όχι μόνο το Σαμαρά και τη ΝΔ, αλλά και συνολικά τη νικηφόρα προοπτική της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης, παίζοντας παιχνίδια με Δούρειους Ίππους. Θα απογοητευτούν οικτρά. 

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πελοπόννησος;

Υπολείπεται σε υποδομές και η ανάπτυξή της δεν προβάλλει ισόρροπη, αλλά παρατηρούνται προβλήματα εσωτερικής συνοχής και σύγκλισης. Προβλήματα, αντιμετωπίζουν επιπλέον και οι αγρότες και επιχειρηματίες της. Επίσης, η ανεργία έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, λόγω της κρίσης στην Οικονομία και στην Αγορά. Εμείς όμως, βλέπουμε μόνο μπροστά και έχουμε ως όραμα τη «Δυνατή Πελοπόννησο», που είναι και η ονομασία του συνδυασμού μας. Η Περιφέρεια μας διαθέτει ανθρώπους ικανούς, ισχυρούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους, φυσική ομορφιά, ποιοτικά προϊόντα, ιστορία, παράδοση. Πρόκειται για μοναδικά στρατηγική πλεονεκτήματα, τα οποία ο συνδυασμός μας συνθέτει σε ένα κεντρικό αναπτυξιακό σχέδιο και πρόγραμμα, το οποίο, είμαστε έτοιμοι να βάλουμε σε εφαρμογή και να κάνουμε πράξη αμέσως μετά την εκλογή μας.

Πόρους θα έχετε για να κάνετε πράξη το όραμά σας;

Δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη -που είναι το κατεξοχήν ζητούμενο, όχι μόνο ως ανάχωμα στην βαθιά ύφεση του Μνημονίου, αλλά και στην προοπτική της επόμενης μέρας- αν δεν έχεις πόρους. Από την άλλη, είναι λάθος να τα περιμένεις όλα από την κεντρική εξουσία. Αυτή τη διάσταση, την αντιμετωπίζω καθημερινά και ως νομάρχης Μεσσηνίας. Και μάλιστα όσο περνούν οι μήνες η κατάσταση γίνεται οριακή. Οι Δημόσιες Επενδύσεις αγνοούνται, οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΣΠΑ συρρικνώνονται, οι ενταγμένες δράσεις καθυστερούν και το νομοθετικό πλαίσιο για την έγκριση των ιδιωτικών επενδύσεων διαρκώς μεταχρονολογείται. Πρώτος, λοιπόν, στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε με ρεαλισμό τους πόρους που μας αναλογούν, να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες για νέους πόρους από την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Πελοπόννησο, να πιέσουμε δυναμικά για τη διεκδίκηση νέου ευρωπαϊκού πακέτου και φυσικά, να θέσουμε τις σωστές προτεραιότητες σε έργα και δράσεις.

Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε εάν εκλεγείτε;

Να ανοίξω δίαυλο καθημερινής επαφής απευθείας με τον πολίτη της Πελοποννήσου. Να φέρω κάθε συμπατριώτη, ανεξάρτητα από πού προέρχεται, τι πιστεύει, ή τι ψηφίζει, μέσα στο σχέδιο και στο πρόγραμμα δράσης μας για μία Δυνατή Πελοπόννησο. Η Δυνατή Πελοπόννησος, δεν είναι απλά όραμα, αλλά από το νέο χρόνο, γίνεται πράξη. Είναι μία κατάκτηση, που όλοι οι Πελοποννήσιοι μαζί θα επιτύχουν.

Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010