Διαφορετικές προτεραιότητες βάζουν οι υποψήφιοι για τον δήμο Περιστερίου, που απάντησαν στις ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ ενόψει των τοπικών εκλογών, καθώς η πόλη τους είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας και με πληθυσμό που στην πλειονότητά του τα φέρνει δύσκολα πέρα, ειδικά με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Ο Κώστας Λαλένης κάνει λόγο για σπατάλες στον δήμο, βάζει ψηλά στην ατζέντα του τις περιβαλλοντικές δράσεις, λέει ότι η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να είναι αποτελεσματική και να συνδράμει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ χαρακτηρίζει τον Καλλικράτη ως τη "σημαντικότερη μεταρρύθμιση του τόπου".

Ο Γρηγόρης Τυμπλαλέξης ζητά "ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση" και στο δήμο και στην περιφέρεια για να δυναμώσει ο αγώνας του λαού για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".

Η Σοφία Αλεξοπούλου κάνει λόγο για επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης, προτείνει "πολιτικές για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, ενώ για τον Καλλικράτη επισημαίνει ότι "πρόκειται για την εφαρμογή του μνημονίου στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης".

Ο Δημήτρης Κελάφας λέει ότι το θέμα της καθαριότητας αντιμετωπίστηκε με ημίμετρα, για τη μετανάστευση σημειώνει ότι αποτελεί πρόβλημα της κεντρικής εξουσίας και δηλώνει κατηγορηματικά "τέλος οι σπατάλες και τα δάνεια για φιέστες".

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

1. Το μείζον κάθε δημοτικής αρχής είναι η παροχή στους δημότες της υψηλών υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Στοίχημα, που ως φαίνεται, δεν έχει κερδηθεί. Τι φταίει; Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ή δεν επαρκούν τα δημοτικά τέλη;

2. Την τελευταία 10ετία, ιδιαίτερα οι δήμοι των αστικών κέντρων βιώνουν τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Πώς προτίθεστε να το αντιμετωπίσετε;

3. Οι δημοτικές αρχές, που θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να κινηθούν στο πλαίσιο που ορίζει ο "Καλλικράτης" στον τομέα των οικονομικών τους. Τι σημαίνει αυτό για τον δήμο σας;

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΕΝΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
1. Για μας είναι θέμα προτεραιοτήτων. Θα σας απαντήσω με ένα παράδειγμα. Μια λυόμενη κατασκευή, το πράσινο σπίτι, 40τ.μ. ο απερχόμενος δήμαρχος, τη χρέωσε 160.000 ευρώ, δηλαδή όσο ένα διαμέρισμα. Πέρα από τη σπατάλη που έγινε, εάν αυτά τα χρήματα δίνονταν για την καθαριότητα, το Περιστέρι θα είχε καλύτερη υπηρεσία καθαριότητας. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα της καθαριότητας, οι οποίες μάλιστα, είναι άμεσα υλοποιήσιμες. Προτάσεις, που είναι αποτέλεσμα μελέτης από επιστημονική ομάδα. Η καθαριότητα, η ανακύκλωση, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι στις πρώτες θέσεις της περιβαλλοντικής μας ατζέντας. Μετά τις εκλογές θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες, καθώς πρόκειται για θέματα που απασχολούν ολόκληρη τη χώρα, ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο μια πόλη. Και εμείς δεν είμαστε αποκλεισμένη πόλη. Θέλουμε το Περιστέρι να είναι μια ευρωπαϊκή πόλη, μια πόλη που θα σέβεται τον πολίτη και θα τον βοηθά στα προβλήματά του. Πόλη πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο. Τελικά είναι θέμα οργάνωσης και διαχείρισης.

2. Όταν η Ελλάδα άρχισε να υποδέχεται μετανάστες, ως άπειρη χώρα, βρέθηκε σε σύγχυση και έκανε λάθη. Είχε να αντιμετωπίσει πολλές κατηγορίες μεταναστών. Ήρθαν οικονομικοί μετανάστες, άνθρωποι που ήθελαν να αποφύγουν τον πόλεμο στην πατρίδα τους και βέβαια κάποιοι που είδαν την Ελλάδα, ως αγορά εύκολου πλουτισμού από προϊόντα παρανομίας. Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να είναι αποτελεσματική, ώστε να συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει μετανάστης και να γίνει διαχωρισμός από τον αλλοδαπό κακοποιό. Να ληφθούν αποφάσεις για τον αριθμό που αντέχει η χώρα, να οριστούν οι όροι για την ένταξή τους και αφού συμβεί αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας. Οι τοπικές κοινωνίες δυστυχώς περιθωριοποιούν τους μετανάστες. Πρέπει λοιπόν να αναπτύξουμε ένα δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας που να εγγυάται τα στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματά τους Επιθυμούμε η μετανάστευση να γίνεται από επιλογή και όχι από ανάγκη.

3. Ο Καλλικράτης είναι η σημαντικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών. Ενισχύει τους δήμους, με αρμοδιότητες ικανοποιώντας πάγια αιτήματά τους. Όσον αφορά το ερώτημά σας, μια λαϊκή ρήση λεει "καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται". Για μας, η ορθή οικονομική διαχείριση, η διαφάνεια, ο έλεγχος, είναι ο κανόνας. Μπορεί έως σήμερα για κάποιους να είναι η εξαίρεση αλλά για μας είναι τπ αυτονόητο. Τα δικά μας χρήματα τα κάνουμε ό,τι θέλουμε. Τα χρήματα των πολιτών όχι. Οι συμπολίτες μας, μας εξουσιοδοτούν για τη διαχείρισή τους. Γι αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Εάν μάλιστα παραστεί ανάγκη, μπορεί να δώσει λύση ένα τοπικό δημοψήφισμα. Τα οκτώ τελευταία χρόνια, που βρίσκομαι στο τιμόνι της παράταξής μας έχουμε συμπεριλάβει καλλικρατικά στοιχεία στο πρόγραμμά μας, πριν από τον Καλλικράτη. Είμαι βέβαιος, ότι τόσο οι πολίτες όσο και το προσωπικό του δήμου, όταν θα υλοποιηθούν οι αλλαγές, θα τις υποδεχτούν με θερμά σχόλια, γιατί θα φανεί στην πράξη η αναγκαιότητά τους.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΥΜΠΛΑΛΕΞΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
1. Ο ρόλος της δημοτικής αρχής δεν περιορίζεται στα σκουπίδια. Η τοπική διοίκηση (δημοτική και περιφερειακή) αναλαμβάνει την υλοποίηση του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιβάλλει την ανταποδοτική λειτουργία και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου. Σ΄ αυτή τη βάση απαξιώνεται συνεχώς η υπηρεσία καθαριότητας και γενικεύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Παράλληλα διαιωνίζεται η λειτουργία του γκαράζ στο χώρο του Άλσους Περιστερίου με την κατασκευή μονιμότερων εγκαταστάσεων που επιδεινώνουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση στην περιοχή. Τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν από τη διοίκηση Παχατουρίδη κατά 39% σε μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα καταληστεύεται από την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στοίχημα για το λαό του Περιστερίου είναι να βάλει φρένο και να ανατρέψει αυτήν την πολιτική. Κάθε ψήφος στα ψηφοδέλτια του Παχατουρίδη (ΝΔ) ή των Λαλένη, Κελάφα (ΠΑΣΟΚ) θα θεωρηθεί από τα κόμματά τους σαν έγκριση της αντιλαϊκής πολιτικής την οποία θα συνεχίσουν με πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Ψήφο στη "Λαϊκή Συσπείρωση" και στο δήμο και στην περιφέρεια για να δυναμώσει ο αγώνας του λαού για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

2. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ιμπεριαλισμού. Στις χώρες τους βιώνουν φτώχεια, ανέχεια, εξαθλίωση, πολιτικές διώξεις, ως συνέπειες της δράσης του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών πολέμων από τα οποία προσπαθούν να ξεφύγουν. Συνήθως πέφτουν θύματα δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η χώρα μας δεν αποτελεί προορισμό γι' αυτούς αλλά σταθμό στο πέρασμά τους προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, στην οποία συμφωνεί και υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (και της ΝΔ προηγουμένως), τους εγκλωβίζει στη χώρα μας οξύνοντας το πρόβλημα. Η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν πρέπει να αντιμετωπιστούν με κοινή δράση των εργαζόμενων. Δεν είναι η εθνικότητα που τους χωρίζει είναι η τάξη που τους ενώνει. Θεωρούμε ότι πέρα από την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών τους (σίτιση, περίθαλψη) πρέπει να διευκολυνθούν να κινηθούν προς τους τόπους προορισμού τους ενώ ως εργαζόμενοι στη χώρα μας πρέπει να απολαμβάνουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

3. Ο "Καλλικράτης" δεν προέκυψε ξαφνικά. Αποτελεί αντιδραστική οργανωτική εξέλιξη του κράτους και βασικό εργαλείο για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Μέσα από τη νέα αυτή δομή το κράτος μεταφέρει όλα τα βάρη στις πλάτες του λαού. Καταργεί την όποια κοινωνική πολιτική (παιδεία, υγεία, πρόνοια), αφού με την μεταφορά τους στο δήμο διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της και επιβάλλεται ανταποδοτική λειτουργία της. Με απλά λόγια λέει στον εργαζόμενο: Τώρα θα πληρώνεις για όλα. Στα πλαίσια αυτά ο δήμαρχος της ΝΔ Παχατουρίδης έβαλε τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς από 50-150 ευρώ και είναι βέβαιο ότι αυτά θα αυξηθούν στο άμεσο μέλλον, αν δεν ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική. Έτσι κι αλλιώς στον προϋπολογισμό του δήμου συμβάλλουν κατά 75% οι κάτοικοι ενώ οι διοικήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν απεμπολήσει τα χρήματα που οι κυβερνήσεις τους παράνομα έχουν παρακρατήσει από το λαό του Περιστερίου. Τώρα η ανταποδοτική λειτουργία επεκτείνεται, επιβάλλονται επιπλέον φόροι και τέλη και η εισβολή των ιδιωτών στο δήμο αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή. Τα υπέρογκα δάνεια στις τράπεζες για υπερκοστολογημένα έργα βιτρίνας και φιέστες αναμένεται να αυξηθούν. Οι παρατάξεις της ΝΔ (Παχατουρίδης) και ΠΑΣΟΚ (Λαλένης, Κελάφας) συμφωνούν με αυτήν την πολιτική και είναι πρόθυμοι να την υλοποιήσουν. Ο περιστεριώτικος λαός έχει συμφέρον να ανατρέψει αυτήν την πολιτική. Μπορεί να κάνει ένα σημαντικό βήμα ψηφίζοντας Λαϊκή Συσπείρωση στις εκλογές του Νοέμβρη.

ΣΟΦΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
1. Το ζήτημα της καθαριότητας είναι ένα από τα μείζονα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε δημοτική αρχή, όχι το κυριότερο όμως. Οι αιτίες για την μη επαρκή επίλυση του ζητήματος αυτού έχουν να κάνουν τόσο με την ελλιπή χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και με την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για το ζήτημα των απορριμμάτων, που θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα το σεβασμό στο περιβάλλον. Τα προγράμματα ανακύκλωσης δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε, αλλά και το ζήτημα των χωματερών αποτελεί πλήγμα για τα οικοσυστήματα. Ιδίως, για τους δήμους της Δ. Αττικής το ζήτημα αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Το πρόγραμμα της παράταξης μας σκοπεύει στην επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης, δίνοντας έμφαση στις νέες γενιές και στην ανακύκλωση στα σχολεία, αλλά και στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Σ' ό,τι αφορά το θέμα των δημοτικών τελών, αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα της ορθολογικής κατανομής των βαρών ανάμεσα στους δημότες.

2. Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που είναι ανεξέλεγκτο από τη "φύση του". Πώς μπορείς να εμποδίσεις τις μετακινήσεις πληθυσμών από χώρες που έχουν καταστραφεί λόγω των πολιτικών που έχει ασκήσει στο έδαφος τους η "πολιτισμένη" Δύση, προς χώρες που είναι αναπτυγμένες; Είναι απαράδεκτο από ανθρωπιστική σκοπιά να αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες ως "ανεξέλεγκτους". Είναι άνθρωποι απελπισμένοι που έχουν κάνει μια αναγκαστική επιλογή να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική ζωή του τόπου (εργασία, καταβολή έμμεσων φόρων, τιμολογίων ΔΕΚΟ κλπ), χωρίς να απολαμβάνουν τα στοιχειώδη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Εμείς προτείνουμε πολιτικές για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, όπως την εξάπλωση των διαπολιτισμικών σχολείων, τη νομιμοποίηση τους, η οποία θα ενισχύσει και τα ασφαλιστικά μας ταμεία μεταξύ άλλων, αλλά και την παροχή των βασικών αγαθών σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, σε συνεργασία με τον ΑΣΔΑ.

3. Ο Καλλικράτης είναι ένας νόμος που δεν αλλάζει απλώς τον διοικητικό χάρτη της Ελλάδας. Πρόκειται για την εφαρμογή του μνημονίου στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φτιάχνει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την λειτουργία των δήμων, καθώς τα έσοδά τους από τον προϋπολογισμό του κράτους μειώνονται σε ποσοστό που ξεπερνά το 20%, αλλά και οι νέες αρμοδιότητες που παραχωρούνται στις δημοτικές διοικήσεις δεν καλύπτονται από οικονομικούς πόρους. Δεν υπάρχει δήμος που να μην είναι χρεωμένος. Υπό το πλαίσιο του Καλλικράτη, οι δήμοι θα αναγκαστούν να προβούν στις παρακάτω ενέργειες: α) Αύξηση δημοτικών τελών. β) Ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών επιχειρήσεων. γ) Εκποίηση ελεύθερων χώρων. Η μοναδική επιλογή για μας είναι η ανατροπή του Καλλικράτη, καθώς δεν επιθυμούμε δήμους-επιχειρήσεις, αλλά δήμους που θα λειτουργούν με δημοκρατία, διαφάνεια και κοινωνική αλληλεγγύη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΛΑΦΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
1. Τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Περιστερίου είναι στα ύψη. Δεν αντέχουν περισσότερα βάρη οι πολίτες. Η καθαριότητα περνάει πλέον ως λύση μέσα από την επεξεργασία και την ανακύκλωση. Υπάρχουν προγράμματα που υιοθετήθηκαν και εδώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έλυσαν το πρόβλημα. Για παράδειγμα γειτονική μας δήμοι ανακυκλώνουν τα σκουπίδια χωρίς καν να φύγουν από τα σπίτια. Στο Περιστέρι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με ημίμετρα επιβαρύνοντας το άλσος του Περιστερίου που είναι η καρδιά της πόλης.

2. Η μετανάστευση είναι σημάδι των καιρών. Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση είναι πρόβλημα της κεντρικής εξουσίας. Πριν το Καλλικράτη η τοπική αυτοδιοίκηση αναγκάστηκε να διαχειριστεί το θέμα χωρίς εργαλεία. Με το Καλλικράτη έχει περισσότερα μέσα στη διάθεση της. Προσέξτε το θέμα χρειάζεται ισορροπίες γιατί οι μετανάστες χρειάζονται μια στοιχειώδη βοήθεια αλλά και οι πολίτες χρειάζονται ασφάλεια που αποτελεί ποιότητα ζωής,

3. Για το Δήμο μας σημαίνει επιτήρηση γιατί ο Δήμος Περιστερίου είναι υπερχρεωμένος με χρέος 100εκατομμύρια ευρώ. Σημαίνει ότι ο δήμος μας αλλά και όσοι έχουν παρόμοιο πρόβλημα θα πρέπει να μπουν σε άλλη λογική διαχείρισης Σημαίνει ότι θα ελέγχονται πλέον αυστηρά για τα έσοδα που παρουσιάζουν και τα έξοδα που εμφανίζουν. Τέρμα οι σπατάλες και τα δάνεια για φιέστες.

Χ. Αναγνωστάκης
ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝLeave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010