Picture
Την εθνική μας επέτειο, θα τη γιορτάσουμε με παρελάσεις, τελετές και κυρίως με καταθέσεις στεφανιών στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, για να τιμήσουμε τους ήρωες που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη για την Ελλάδα.

Στο εθνικό μας ηρώο όμως, που, πολύ σωστά, είναι αφιερωμένο στους πεσόντες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), αναφέρονται τα τοπωνύμια των μαχών, εκτός πέντε νεότερων εγγραφών, που πολέμησε ο Στρατός Ξηράς (Σ.Ξ.), μόνο.

Δεν υπάρχει αναφορά για τις θυσίες του Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν.), του τέταρτου όπλου των Ε.Δ., αφού κατά τη διάρκεια του πολέμου εντάσσεται σε αυτές, εξοπλίζεται και διεξάγει τις θαλάσσιες πολεμικές μεταφορές, που, λόγω της σπουδαιότητός τους, αποτελούν και τον κύριο στόχο του εχθρού.

Ετσι, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ναυτικοί που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και μάλιστα με τον πολύ οδυνηρό θάνατο του ναυαγού, υπερβαίνουν τις 2.500! Κανένας άλλος κλάδος των Ε.Δ., εκτός του Σ.Ξ. φυσικά, δεν θρήνησε τόσο πολλούς νεκρούς! Καταστράφηκαν επίσης 429 πλοία, το 75% δηλαδή του εμπορικού μας στόλου, όταν η τότε θαλασσοκράτειρα Μεγάλη Βρετανία απώλεσε το 28% μόνο του δικού της! Ακόμη χάθηκαν και 551 πετρελαιοκίνητα / ιστιοφόρα, ήτοι το 66% της κατηγορίας αυτής.

Ασφαλώς, όσοι θυσιάζονται για την πατρίδα και μάλιστα σε πολεμικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως όπλου, σώματος, στολής, βαθμού, φύλου και προέλευσης, είναι όλοι τους ήρωες και ως ήρωες πρέπει να τιμώνται στον ιερό χώρο του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη!

Από το 1997 το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, προς τιμήν του, με παραστάσεις και έγγραφά του στη Βουλή των Ελλήνων, όπου υπάγεται το μνημείο αυτό, ζήτησε την αποκατάσταση αυτής της ολοφάνερης αδικίας, ώστε να εμφανιστούν επιτέλους και οι θυσίες των δύο Ναυτικών μας, Πολεμικού και Εμπορικού, στο εθνικό μας ηρώο!

Ειδικά για τους αφανείς, αλλά επιφανείς ήρωες του Ε.Ν. θα αρκούσε μια εγγραφή ή ανάρτηση πινακίδας σε κάποιο σημείο του χώρου του μνημείου, με τα ονόματα των πέντε ωκεανών όπου έδρασαν τα εμπορικά μας πλοία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περαίνοντας και προς δόξαν της κρατικής αδιαφορίας ή και αγνωμοσύνης, σημειώνεται πως τον Ιανουάριο του 2007 ειδοποιήθηκαν, επισήμως, τρεις παλαίμαχοι του τελευταίου πολέμου, καταξιωμένοι και υπερήλικες φυσικά πλοίαρχοι, ότι επέκειτο η επιβράβευσή τους από την πολιτεία για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στον κατά θάλασσα συμμαχικό αγώνα. Η χαρά τους όμως μετατράπηκε σε απογοήτευση όταν... ξαναειδοποιήθηκαν πως η παρασημοφόρησή τους αναβάλλεται για... αργότερα!

Δυστυχώς, όμως, η προχωρημένη ηλικία τους, αφού ταξίδευαν από νωρίτερα του 1940 και η επιβαρυμένη, από τις κακουχίες της ναυτικής «ζωής», υγεία τους τούς ανάγκασε να... «μπαρκάρουν», ο ένας πέρυσι και οι άλλοι δύο φέτος, για το τελαυταίο, πιο μακρινό χωρίς γυρισμό ταξίδι της ναυτικής σταδιοδρομίας τους.
Φριξος Δημου - Πλοίαρχος Ε.Ν., Γλυφάδα
Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010