ΓΡΑΦΕΙ Ο:
ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΥΡΤΣΟΣ

Picture
Τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας ενισχύουν την επιχειρηματολογία του προέδρου της ΝΔ κ. Σαμαρά για επιλογή εκ μέρους της κυβερνητικής ηγεσίας της τεχνητής πολιτικής πόλωσης προκειμένου να καλυφθεί προσωρινά η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική κρίση.

Όλα πάνε χειρότερα

Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του 2010 μεγαλώνει η διαχειριστική τρύπα που δημιουργεί εντυπωσιακή υστέρηση στα φορολογικά έσοδα. Η κυβέρνηση είχε θέσει στόχο για αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2010 κατά 13,7%, τον αναθεώρησε προς τα κάτω, στο 8,7%, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα επιτύχει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3%-4%.

Στην εντυπωσιακή αστοχία συμπυκνώνεται το αδιέξοδο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η τρόικα και η κυβέρνηση κατάφεραν μέσω της υπερφορολόγησης της οικονομίας να εμποδίσουν την επίτευξη της προγραμματισμένης αύξησης των φορολογικών εσόδων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μία φορολογική πολιτική που θα έδινε περισσότερες ευκαιρίες στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα της οικονομίας θα περιόριζε τη μείωση του ΑΕΠ και θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη αύξηση των φορολογικών εσόδων με μικρότερες οικονομικές και κοινωνικές θυσίες.

Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου δεν ασχολήθηκε με τις «λεπτομέρειες» του μνημονίου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, που διαπραγματεύτηκε για λογαριασμό του, συμμορφώθηκε πολύ εύκολα στις υποδείξεις της τρόικας, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

Την αδυναμία αύξησης των φορολογικών εσόδων σύμφωνα με το πρόγραμμα συμπληρώνει η αλαζονεία της Eurostat, η οποία προχωράει σε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, που οδηγούν στη συνεχή αύξησή του και στη συντήρηση της κρίσης αξιοπιστίας που εκδηλώνεται σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Το αυτομαστίγωμα του κ. Παπανδρέου, ο οποίος μιλούσε υπερβολικά εύκολα για διεφθαρμένες πρακτικές, και του κ. Παπακωνσταντίνου, που περιέγραφε τον... οικονομικό «Τιτανικό», αποθράσυνε τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι πλέον υπολογίζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας με αυστηρότερους κανόνες από αυτούς που ισχύουν για τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γραμμή άμυνας

Ο συνδυασμός της αδυναμίας αύξησης των φορολογικών εσόδων και της διαρκούς λογιστικής αναθεώρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος προς τα πάνω οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη λήψη πρόσθετων μέτρων, πέρα από τα εξοντωτικά μέτρα που περιγράφονται με ακρίβεια στο μνημόνιο.

Αμέσως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές η κυβέρνηση πρέπει να χαράξει μια γραμμή πολιτικής άμυνας σε ό,τι αφορά την οικονομία, για να μπορέσουμε να βγούμε, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, από το φαύλο κύκλο ισοπεδωτικών μέτρων, ύφεσης, δημοσιονομικής αστοχίας και ελλειμμάτων, επιβολής νέων μέτρων.

Κανείς δεν επιδιώκει τον πρόωρο τερματισμό του βίου της κυβέρνησης Παπανδρέου, σχεδόν όλοι, όμως, πιέζουν για την αλλαγή μιας πολιτικής που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει.

Οι πολίτες επιθυμούν την εξάντληση της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση, για να μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα και την προοπτική της. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς δεν θέτει θέμα πρόωρων εκλογών, προσαρμοζόμενος στη λαϊκή απαίτηση αλλά και για να εξασφαλίσει τα χρονικά περιθώρια που θα βγάλουν τη ΝΔ από την κρίση που δημιούργησαν η κυβερνητική της αποτυχία και η μεγάλη εκλογική ήττα του 2009.

Το μήνυμα, λοιπόν, που στέλνουν η οικονομία, η κοινωνία και ισχυροί παράγοντες της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση είναι μήνυμα αλλαγής πολιτικής, προκειμένου να περιοριστεί η ύφεση και να δημιουργηθεί κάποια αναπτυξιακή προοπτική. Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ή θα προχωρήσει στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις ή θα βουλιάξει πολιτικά μαζί με την οικονομία.Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010