Picture
Αυξάνονται και πληθύνονται οι έποικοι στα κατεχόμενα. Και αυτό ελέχθη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον γ.γ. του τ/κ κόμματος "Νέα Κύπρος", Κουράτ Καραντλί, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Κούλλη Μαυρονικόλα και τη Σοσιαλιστική Ομάδα. Κύριοι ομιλητές ήταν ο κ. Καραντλί και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς, του οποίου η άποψη είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα επί του θέματος του κανονισμού για το "απευθείας εμπόριο", ένα ζήτημα που θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 18 του μήνα.

Έγκλημα πολέμου

Ο κ. Καραντλί επισήμανε στην ομιλία του ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα είναι περί τις 500.000 και ότι οι 120.000 μόνο είναι, κατά την εκτίμηση των στοιχείων που έχει στα χέρια του, Τ/κ. Οι υπόλοιποι είναι Τούρκοι πολίτες, περί τις 380 χιλιάδες, δηλαδή, έποικοι. Πρόσθεσε δε, ότι μέσα σε ένα χρόνο οι λεγόμενες "τ/κ Αρχές" έχουν δώσει "ιθαγένεια" σε πέραν των χιλίων προσώπων. Πάντως, η θέση του κ. Καραντλί επί του θέματος ήταν σαφής. Είπε ότι, με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, η μεταφορά πληθυσμού σε κατεχόμενη περιοχή είναι έγκλημα πολέμου.

Για το θέμα του πληθυσμού και δη των εποίκων, που κατακλύζουν το ψευδοκράτος, επικαλέστηκε δηλώσεις του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Σεμίλ Σισέκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει εάν ο πληθυσμός των κατεχομένων είναι 270 χιλιάδες, 300 χιλιάδες ή 1 εκατομμύριο! Το 1974, είπε ο κ. Καραντλί, οι Τ/κ ήταν 118 χιλιάδες. Από τα στοιχεία του ψευδοκράτους προκύπτει ότι από αυτούς 45 χιλιάδες έφυγαν από τα κατεχόμενα και δεν επέστρεψαν, ενώ με βάση τα στοιχεία της τουρκικής Κυβέρνησης, οι Τούρκοι πολίτες που ήρθαν από το '74 ώς το 2004 στην Κύπρο ήταν 166.281.

Η τουρκική πρεσβεία

Από διάφορα άλλα στοιχεία στα κατεχόμενα, όπως ο αριθμός κατανάλωσης ψωμιού ημερησίως, οι συσκευές σταθερών τηλεφώνων και άλλα, ακόμη και μετρήσεις ή απογραφές όπως αυτή του 2006, αποδεικνύεται ότι τα στοιχεία της τουρκικής Κυβέρνησης δεν είναι ακριβή και προφανώς επιχειρούν να κρύψουν το πρόβλημα των εποίκων. Σύμφωνα με τον κ. Καραντλί, η τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα προτρέπει τους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στα κατεχόμενα με μακρά άδεια παραμονής λόγω του ότι εργάζονται, να φέρνουν τις οικογένειές τους και να μη φεύγουν από το νησί!

Οι ιμάμηδες

Το πρόβλημα των εποίκων σχετίζεται με τον μουσουλμανικό χαρακτήρα που θέλει η Τουρκία να προσδώσει στα κατεχόμενα και, προφανώς, η Κυβέρνηση Ερντογάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Καραντλί, οι ιμάμηδες στα κατεχόμενα αυξήθηκαν από 110 το 2004, σε 320 το 2008! Από τα στοιχεία αυτά κάποιος ευλόγως μπορεί να εκτιμήσει ότι η τουρκική Κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη σημασία στον θρησκευτικό ισλαμικό χαρακτήρα των κατεχομένων.

Το πακέτο του Προέδρου

Από την άλλη, στη δική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι στην Κύπρο υπάρχει τουρκική κατοχή και ότι η Άγκυρα συνιστά το κλειδί στη λύση και συνεπώς επί αυτής θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις. Η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, θα πρέπει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό για να προχωρήσουν οι συνομιλίες ώστε να εξευρεθεί συμφωνημένη λύση ομοσπονδίας, χωρίς παρθενογένεση, με πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων, μια λύση, όπως διευκρίνισε, στη βάση της μίας κυριαρχίας και της μίας διεθνούς προσωπικότητας επί τη βάσει των αρχών και των αξιών της Ε.Ε. Ταυτοχρόνως, προώθησε και το πακέτο του Προέδρου Χριστόφια, που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, όπως είπε:

1. Της σύνδεσης του περιουσιακού, με το εδαφικό και τους εποίκους.

2. Της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της με το άνοιγμα του λιμανιού, από το οποίο θα επωφεληθούν κυρίως οι Τ/κ. Το άνοιγμα του λιμανιού, επισήμανε, μπορεί να γίνει κατόπιν απόφασης της κυπριακής Κυβέρνησης και υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3. Της διεθνούς διάσκεψης, στην οποία, όπως είπε ο κ. Ομήρου, θα συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία, οι εγγυήτριες δυνάμεις, τα μόνιμα μέλη του Σ. Ασφαλείας, η ΕΕ και η τ/κ Κοινότητα για να ασχοληθεί με διεθνείς πτυχές του Κυπριακού και εφόσον υπάρξει ήδη συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.
sigmaLeave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010