Picture
ΑΠΟ ΤΗΝ
Αφροδίτη Συνοδινου


Υπήρξε με τη θέλησή της «πειραματόζωο». Θυσίασε τη δυνατότητά της να γίνει μητέρα, προκειμένου να βοηθήσει το σύζυγό της. Στο εξωτερικό είναι πασίγνωστη και έχει βραβευτεί για την προσφορά της, στην Ελλάδα, ωστόσο, τη γνωρίζουμε ελάχιστα.

Ανδρομάχη Μαυρογένους Παπανικολάου. 
Ήταν η σύζυγος του Γεωργίου Παπανικολάου, ο οποίος έπειτα από μακροχρόνια έρευνα καθιέρωσε το τεστ Παπανικολάου. Σε αυτό εκατομμύρια γυναίκες χρωστούν την υγεία τους μέχρι και σήμερα.

Τον Σεπτέμβριο του 1910, η Μάχη Μαυρογένους παντρεύτηκε τον Γεώργιο Παπανικολάου, έπειτα από τη γνωριμία τους στην Κύμη. Ο ίδιος την παρουσίαζε ως τη γυναίκα του και το θύμα του.

 Το 1913 το ζευγάρι αποφάσισε να φύγει για την Αμερική. Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν ακόμη ένας άγνωστος γιατρός, αποφασισμένος όμως να αφιερωθεί στην έρευνα. Η Μάχη στην Αμερική έκανε διάφορες δουλειές, όπως μοδίστρα, πωλήτρια, κτλ, ώστε να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Τελικά όμως κατέληξε να είναι η πολύτιμη συνεργάτης του συζύγου της.

Το 1914 ο Παπανικολάου ξεκινά τη συνεργασία του με το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Cοrnell της Νέας Υόρκης, με το οποίο «δέθηκε» μέχρι και λίγο πριν τον θάνατό του. Η Μάχη ουσιαστικά ζούσε μέσα στο εργαστήριο δύσκολα.

Προκειμένου να είναι συνεχώς εκεί, στερήθηκε τη χαρά της μητρότητας. Οι έρευνες του Παπανικολάου κατ' αρχήν, αφορούσαν ορμονικές  διαταραχές και ανωμαλίες του γεννητικού κύκλου και της στειρότητας, και πειραματιζόταν σε ινδικά χοιρίδια.

Στη συνέχεια μετέφερε τις έρευνες στη σύζυγό του. Η Μάχη ήταν το ιδανικό «πειραματόζωο», όπως έλεγε και ο ίδιος ο Παπανικολάου, μιας και ήταν φυσιολογική. Έτσι έπαιρνε κάθε μέρα από αυτήν κολπικό επίχρισμα.

Χωρίς τη συνδρομή της Μάχης, οι έρευνες του Παπανικολάου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Συνάδελφοι του Παπανικολάου διαφωνούσαν με αυτή τη μέθοδό του, ωστόσο η ίδια η Μάχη ενθάρρυνε τον ίδιο να συνεχίσει τις πρακτικές εφαρμογές του.

«Το φεγγάρι δεν δίνει φως στο ήλιο», έλεγε. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία την χαρακτήρισε: "ως τη μοναδική γυναίκα που βοήθησε, όσο κανείς στον κόσμο τον άνθρωπο, που έταξε για σκοπό της ζωής της να βοηθήσει όλες τις γυναίκες της ανθρωπότητας".

Το φθινόπωρο του 1961, το ζεύγος Παπανικολάου μετακόμισε στο Miami, όπου οι συνεργάτες του γιατρού, του αφιέρωσαν το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο με το όνομα «Γεώργιος Παπανικολάου». Δυστυχώς ο γιατρός δεν πρόλαβε τα εγκαίνια του Ινστιτούτου.

Ωστόσο η Μάχη, με μεγάλη θλίψη, εγκαινίασε και κράτησε το Ινστιτούτο. Στα επόμενα είκοσι χρόνια που έζησε, έτρεχε σε συνέδρια, παρακολουθούσε την πρόοδο στο Ινστιτούτο, κεντούσε για να μαζεύει χρήματα για τις εκεί έρευνες, προωθούσε τον άτλαντα Κυτταρολογίας, την πιο σημαντική από τις εκδόσεις του Παπανικολάου.

Το 1980 η Μάχη Παπανικολάου τιμήθηκε στην Αμερική με βραβείο, "επειδή στάθηκε για μισό αιώνα πιστή και αφοσιωμένη σύντροφος στο μεγαλειώδες έργο του δόκτορος PAΡ".

Το 1982 η Μάχη Παπανικολάου απεβίωσε, αφήνοντας όμως πίσω της το έργο της υπό τη στέγη της Αποφολιδευτικής Κυτταρολογίας και του Ερευνητικού Αντικαρκινικού Κέντρου, που φέρει το όνομα "GEORGE N. PAPANIKOLAOU" στο Miami της Florida.

Είναι κρίμα που η γυναίκα αυτή παραμένει άγνωστη στην Ελλάδα και δεν έχει τιμηθεί όπως θα της άρμοζε, ενώ έχει προσφέρει τόσο σημαντικό έργο, σε επιστήμονες και μη.

Εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο χρωστούν στο τεστ Παπανικολάου την υγεία τους, την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, και όχι μόνο.Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010