Picture
ΑΠΟ ΤΗΝ
Αφροδίτη Συνοδινου


Υπήρξε με τη θέλησή της «πειραματόζωο». Θυσίασε τη δυνατότητά της να γίνει μητέρα, προκειμένου να βοηθήσει το σύζυγό της. Στο εξωτερικό είναι πασίγνωστη και έχει βραβευτεί για την προσφορά της, στην Ελλάδα, ωστόσο, τη γνωρίζουμε ελάχιστα.

Ανδρομάχη Μαυρογένους Παπανικολάου. 
Ήταν η σύζυγος του Γεωργίου Παπανικολάου, ο οποίος έπειτα από μακροχρόνια έρευνα καθιέρωσε το τεστ Παπανικολάου. Σε αυτό εκατομμύρια γυναίκες χρωστούν την υγεία τους μέχρι και σήμερα.

Τον Σεπτέμβριο του 1910, η Μάχη Μαυρογένους παντρεύτηκε τον Γεώργιο Παπανικολάου, έπειτα από τη γνωριμία τους στην Κύμη. Ο ίδιος την παρουσίαζε ως τη γυναίκα του και το θύμα του.

 Το 1913 το ζευγάρι αποφάσισε να φύγει για την Αμερική. Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν ακόμη ένας άγνωστος γιατρός, αποφασισμένος όμως να αφιερωθεί στην έρευνα. Η Μάχη στην Αμερική έκανε διάφορες δουλειές, όπως μοδίστρα, πωλήτρια, κτλ, ώστε να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Τελικά όμως κατέληξε να είναι η πολύτιμη συνεργάτης του συζύγου της.

Το 1914 ο Παπανικολάου ξεκινά τη συνεργασία του με το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Cοrnell της Νέας Υόρκης, με το οποίο «δέθηκε» μέχρι και λίγο πριν τον θάνατό του. Η Μάχη ουσιαστικά ζούσε μέσα στο εργαστήριο δύσκολα.

Προκειμένου να είναι συνεχώς εκεί, στερήθηκε τη χαρά της μητρότητας. Οι έρευνες του Παπανικολάου κατ' αρχήν, αφορούσαν ορμονικές  διαταραχές και ανωμαλίες του γεννητικού κύκλου και της στειρότητας, και πειραματιζόταν σε ινδικά χοιρίδια.

Στη συνέχεια μετέφερε τις έρευνες στη σύζυγό του. Η Μάχη ήταν το ιδανικό «πειραματόζωο», όπως έλεγε και ο ίδιος ο Παπανικολάου, μιας και ήταν φυσιολογική. Έτσι έπαιρνε κάθε μέρα από αυτήν κολπικό επίχρισμα.

Χωρίς τη συνδρομή της Μάχης, οι έρευνες του Παπανικολάου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Συνάδελφοι του Παπανικολάου διαφωνούσαν με αυτή τη μέθοδό του, ωστόσο η ίδια η Μάχη ενθάρρυνε τον ίδιο να συνεχίσει τις πρακτικές εφαρμογές του.

«Το φεγγάρι δεν δίνει φως στο ήλιο», έλεγε. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία την χαρακτήρισε: "ως τη μοναδική γυναίκα που βοήθησε, όσο κανείς στον κόσμο τον άνθρωπο, που έταξε για σκοπό της ζωής της να βοηθήσει όλες τις γυναίκες της ανθρωπότητας".

Το φθινόπωρο του 1961, το ζεύγος Παπανικολάου μετακόμισε στο Miami, όπου οι συνεργάτες του γιατρού, του αφιέρωσαν το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο με το όνομα «Γεώργιος Παπανικολάου». Δυστυχώς ο γιατρός δεν πρόλαβε τα εγκαίνια του Ινστιτούτου.

Ωστόσο η Μάχη, με μεγάλη θλίψη, εγκαινίασε και κράτησε το Ινστιτούτο. Στα επόμενα είκοσι χρόνια που έζησε, έτρεχε σε συνέδρια, παρακολουθούσε την πρόοδο στο Ινστιτούτο, κεντούσε για να μαζεύει χρήματα για τις εκεί έρευνες, προωθούσε τον άτλαντα Κυτταρολογίας, την πιο σημαντική από τις εκδόσεις του Παπανικολάου.

Το 1980 η Μάχη Παπανικολάου τιμήθηκε στην Αμερική με βραβείο, "επειδή στάθηκε για μισό αιώνα πιστή και αφοσιωμένη σύντροφος στο μεγαλειώδες έργο του δόκτορος PAΡ".

Το 1982 η Μάχη Παπανικολάου απεβίωσε, αφήνοντας όμως πίσω της το έργο της υπό τη στέγη της Αποφολιδευτικής Κυτταρολογίας και του Ερευνητικού Αντικαρκινικού Κέντρου, που φέρει το όνομα "GEORGE N. PAPANIKOLAOU" στο Miami της Florida.

Είναι κρίμα που η γυναίκα αυτή παραμένει άγνωστη στην Ελλάδα και δεν έχει τιμηθεί όπως θα της άρμοζε, ενώ έχει προσφέρει τόσο σημαντικό έργο, σε επιστήμονες και μη.

Εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο χρωστούν στο τεστ Παπανικολάου την υγεία τους, την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, και όχι μόνο.



Leave a Reply.

    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010