Picture
Πόσο βαρετή θα ήταν η πολιτική επικαιρότητα χωρίς τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο ...

Θα έπρεπε να τον ευγνωμονούμε για τις εμπρηστικές δηλώσεις του.

Τις τελευταίες ημέρες δεν έχουμε παράπονο: με δυο λεξούλες, σε δυο σύντομες απρόσμενες φράσεις, εξόργισε τους στρατιωτικούς αλλά και όσους φορολογουμένους βλέπουν τη ζωή τους άραχλη. Καθώς κινείται πάντοτε στην κόψη του ξυραφιού είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς τους χαρακτηρισμούς.
Είναι ειλικρινής ή κυνικός;
Είναι ευφάνταστος ή επιπόλαιος;
Είναι παρορμητικός ή ασταθής;
Οι δηλώσεις του μοιάζουν με στίχους εμπορικού ποιητή. Τις θυμούνται όλοι εύκολα, τις ανακαλούν και τις μνημονεύουν. Αυτή η τελευταία, ότι το μνημόνιο «είναι ευτυχία για τον τόπο», θα μείνει στην Ιστορία.

Σε πρώτη ακρόαση η εκτίμηση του κ. Πάγκαλου είναι αστεία.
Καθημερινά γίνονται απολύσεις, υπάρχουν 20.000 άστεγοι στην Αθήνα, στους ξέχειλους κάδους άνθρωποι ψάχνουν για αποφάγια. Στην ελληνική κοινωνία δεν υπάρχουν πια βεβαιότητες. Ούτε καν για τους δημοσίους υπαλλήλους που ένιωθαν ασφαλείς στο διηνεκές.

Η πείνα, λοιπόν, η αφραγκία και η ανασφάλεια είναι «ευτυχία» για τον αντικυβερνήτη.

Προσβλήθηκε λοιπόν ο γηραιός πολιτικός από το σύνδρομο της Στοκχόλμης;

Αγάπησε τον απαγωγέα και βιαστή του και εκλιπαρεί «χτύπα με»;
Οχι. Δεν είναι αυτή η περίπτωση.
Πρέπει να διαβάσουμε ολόκληρη τη στροφή, όχι τον έναν στίχο.

«Το μνημόνιοείναι ευτυχία για τον τόπο.Οχι για την κακή πλευρά του, αλλά γιατί μάς δίνει τη μοναδική ευκαιρία να κάνουμε ριζική αναδιάρθρωση».

Πέρα από τη βολή που προσέφερε το πολιτικό σύστημα στους χρωματισμένους ψηφοφόρους, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ελληνική κοινωνία ήταν εντελώς αναξιοπρεπής σε ό,τι αφορά την ανεύρεση εργασίας.

Δεν ήταν μόνο οι ρουσφετολογικοί διορισμοί που διόγκωσαν τα έξοδα του κράτους, δημιουργώντας τεράστιο και πλαδαρό δημόσιο τομέα. Ηταν και οι ιδιώτες που θεωρούσαν αυτονόητο ότι θα πάρουν κρατικές δουλειές, θα αναλάβουν κρατικές προμήθειες, θα ροκανίσουν κρατικές επιχορηγήσεις. Αυτή η κομμουνιστοφιλελεύθερη αντίληψη δεν έφθινε συν τω χρόνω.

Διογκωνόταν. Οι κατάλογοι με τις εκατοντάδες των προσλήψεων το καλοκαίρι του 2009 πιστοποιούν του λόγου το αληθές. Εκείνοι που κατάφεραν να τρυπώσουν στο Δημόσιο με αδιαφανείς διαδικασίες ως «συμβασιούχοι» παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τον ορισμό της σύμβασης: τρίμηνη, τετράμηνη, δωδεκάμηνη.

Και μετά, τέλος. Σε ποια άλλη χώρα υπάρχουν βίαιες αντιδράσεις επειδή λήγουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου;

Αυτά λέει ο κ. Πάγκαλος και όποιος έχει σώας τας φρένας θα συμφωνήσει μαζί του.

Πόσω μάλλον όταν ο ίδιος αναγνωρίζει ότι το υπερτροφικό κράτος είναι ένα ομαδικό λάθος, στο οποίο συνέβαλε και ο ίδιος. Προτού λοιπόν αρχίσουν να φωνασκούν εκείνοι που θα χάσουν τη δουλειά τους σε κάτι αδιανόητους οργανισμούς, προτού πουν ότι «το μνημόνιο είναι δυστυχίαγια τον τόπο», ας αναλογιστούν το μερίδιο που έχουν στη διαμόρφωση της δυστυχίας: όσοι πληρώνονταν για να ξύνονται είναι υπόλογοι. Το αυτό ισχύει και για τους αξιωματικούς του στρατού, οι οποίοι όχι μόνο δεν καθιστούν αξιόμαχο το στράτευμα αλλά υποχρεώνουν και τους κληρωτούς να γίνονται υπηρέτες τους.

Γιατί ένας νέος στη θητεία του να γίνεται σοφέρ του διοικητή του, γιατί να ξεσκονίζει τις ξαπλώστρες στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις; Ο στρατός κατά κύριο λόγο είναι ένα αυτοαναφορικό σύστημα, όπου ο ένας εξυπηρετεί τον άλλον και όλοι μαζί το όλον.

Καιρός ήταν να διατυπωθεί μια τέτοια εκτίμηση, σαν και του κ. Πάγκαλου: οι αξιωματικοί στην πλειονότητά τους είναι αντιπαραγωγικοί για πολλούς λόγους, κυρίως επειδή οι πόλεμοι γίνονται με τεχνολογία με την οποία δεν εξοικειώνονται ούτε οι ίδιοι ούτε οι κληρωτοί.

Οι φαντάροι δεν γυμνάζονται καν!

Παίρνουν κατά μέσο όρο τρία κιλά τον χρόνο, όπως ανακοινώθηκε στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη. Συνοψίζοντας: ο κ. Πάγκαλος ίσως να δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, ίσως να προσβάλλει θεσμούς, ίσως να μην έχει καθόλου καλούς τρόπους, κάποιες φορές όμως έχει απλώς δίκιο.

ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ
(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 28/11/2010)
Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010