Ενώ οι φρεγάτες τους κάνουν κρουαζιέρες γύρω από το Σούνιο και τα νησιά μας, αξιώνουν την παραχώρηση   μεγάλων, δεσμευμένων από το Ελληνικό Ναυτικό, περιοχών για την πραγματοποίηση των δικών τους ασκήσεων

ΠΕΝΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΜΕΡΕΣ, από τις 22 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου,
έμεινε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στην Τουρκία.

Picture
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης (δεξιά), κατά την άφιξή του στην Αγκυρα, όπου τον υποδέχτηκε ο αρχηγός των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Ουγούρ Γιγίτ (αριστερά
ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα προσκεκλημένος του αρχηγού των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, ναυάρχου Ουγούρ Γιγίτ, ωστόσο η μεγάλη διάρκεια του ταξιδιού προκάλεσε εντύπωση, αφού τόσες μέρες απουσίας στο εξωτερικό δικαιολογούνται μόνο όταν πρόκειται για υπερατλαντικές επισκέψεις.

Την ώρα που ο αρχηγός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έφτανε στην Αγκυρα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο αντιναύαρχος Γιώργος Καραμαλίκης και ο ναύαρχος Γιγίτ θα συζητήσουν για το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και θα εξετάσουν το ζήτημα του προσδιορισμού της υφαλοκρηπίδας.

Η εκδοχή αυτή ενισχύθηκε από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ότι στις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος. Στις συνομιλίες του αντιναυάρχου Ελευσινιώτη η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν έθεσε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Ο ναύαρχος Γιγίτ, όμως, προσπάθησε με έναν ελιγμό να αποσπάσει τη δέσμευση του Ελληνα αρχηγού ότι η Αθήνα θα επιτρέπει και στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν, για τις ασκήσεις, θαλάσσιες περιοχές στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, που όμως βρίσκονται μέσα σε ελληνικά πεδία βολής.

Η αφορμή δόθηκε όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο αντιναύαρχος Ελευσινιώτης ρώτησε τον Τούρκο αρχηγό για ποιο λόγο οι τουρκικές φρεγάτες παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και φτάνουν να πλέουν 3-4 μίλια από τις ακτές της Αττικής. Κατά πληροφορίες, ο ναύαρχος Γιγίτ επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι τα τουρκικά πλοία κάνουν κρουαζιέρες γύρω από το Σούνιο και τα ελληνικά νησιά παρακάμπτοντας τη λογική της αβλαβούς διέλευσης, ο αρχηγός των τουρκικών ναυτιών δυνάμεων διαμαρτυρήθηκε εμμέσως για το ότι -όπως ισχυρίστηκε- οι ελληνικές δυνάμεις μονοπωλούν τα πεδία βολής στην Ανδρο και την Κρήτη.

Στις συγκεκριμένες περιοχές, που είναι ενεργοποιημένες σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για τηνπραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαιδευτικών γυμνασίων, τον πρώτο λόγο έχουν οι ελληνικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις.

Δικαίωμα
Για την τουρκική στρατιωτική ηγεσία, όπως φάνηκε, η λογική αυτή δεν είναι αποδεκτή, αφού προφανώς θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν το δικαίωμα να ασκούνται στα συγκεκριμένα πεδία βολής. Ιδίως όμως στο πεδίο βολής Κρήτης γυμνάσια μπορούν να κάνουν -εκτός από την Ελλάδα- το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία, ενώ είναι πραγματικά περίεργο τι είδους ασκήσεις θέλει να κάνει η Τουρκία ανοικτά των Χανίων!

Επιπλέον, σε πολλές τουρκικές ασκήσεις οι ελληνικές αρχές επιτρέπουν στις τουρκικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν τμήματα στο πεδίο βολής Ανδρου, οπότε ο υπαινιγμός του αρχηγού των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων ότι θα πρέπει να  αλλάξει το καθεστώς χρήσης σε δύο από τα σημαντικότερα πεδία βολής του Αιγαίου λαμβάνει ξεχωριστή σημασία και χρήζει λεπτομερούς αξιολόγησης.Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010