Picture
Το διατηρητέο σπίτι στην Πλάκα, στο οποίο ο εθνικός ποιητής μας έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, δημοπρατείται στις 12 Ιανουαρίου του 2011 στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Ως αρχική τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε το ποσό του 1.066.000 ευρώ.

Αγώνες χρόνων να μετατραπεί σε Μουσείο και να αναπαλαιωθεί, δεν απέδωσαν καρπούς. Το σπίτι αφέθηκε για δεκαετίες να ρημάξει και τώρα δημοπρατείται.

Picture
Το διατηρητέο σπίτι της οδού Περιάνδρου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’20 και θεωρείται κλασική αστική κατοικία της εποχής. Ο ποιητής μετακόμισε στο σπίτι της οδού Περιάνδρου το 1935, ύστερα από έξωση που του είχε γίνει από την προηγούμενη οικία του, το αρχοντικό της οδού Ασκληπιού, όπου έμεινε για παραπάνω από τριάντα χρόνια, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το ίδρυμα Κωστή Παλαμά.

Την τελευταία του πνοή την άφησε επί γερμανικής κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου του 1943, στο σπίτι της οδού Περιάνδρου, ενώ την ημέρα της κηδείας του πλήθος κόσμου έφτασε ως εκεί για να τον συνοδέψει στην τελευταία του κατοικία.

Λίγα χρόνια αργότερα, πάνω από την κεντρική είσοδο του σπιτιού τοποθετήθηκε μια μαρμάρινη πλάκα, η οποία διασώζεται μέχρι σήμερα, όπου αναγράφεται: «Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς». Στο σπίτι αυτό η οικογένεια Παλαμά ζούσε πληρώνοντας ενοίκιο στον τότε ιδιοκτήτη του. Υστερα από χρόνια το οίκημα περιήλθε στα χέρια νέου κατόχου.

Η δημοπρασία του οικήματος της οδού Περιάνδρου έφτασε και στη Βουλή έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραγκούνης.

Όπως υπογράμμισε, «ο διαχρονικός και πάντα επίκαιρος στοχαστής Κωστής Παλαμάς υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες πνευματικές φυσιογνωμίες. Ο Μεσολογγίτης Κωστής Παλαμάς ύμνησε την Ιστορία, τον Ελληνισμό και την πατρίδα και δικαίως θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες ποιητές. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Να τιμήσει τον Κωστή Παλαμά και να μην επιτρέψει την έξωσή του από τη μνήμη των Ελλήνων. Να εξοικονομήσει τα χρήματα που απαιτούνται ώστε η κατοικία αυτή να περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και να αξιοποιηθεί ως ιστορικό μνημείο».

Το διώροφο κτίριο της οδού Περιάνδρου 5, στην άκρη της Πλάκας, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1920-1935. Χαρακτηρίζεται από μια σύνδεση παλαιοτέρων και νεοτέρων μορφών, με συνύπαρξη αναφορών στον κλασικισμό από τη μια (τραβηχτές δωρικές παραστάδες μεταξύ των ανοιγμάτων του ορόφου) και συμπαγών μπαλκονιών από οπλισμένο σκυρόδεμα από την άλλη (με νεωτερικά κιγκλιδώματα και χωρίς φουρούσια).

Στο σπίτι αυτό εγκαταστάθηκε το 1935 ο ποιητής Κωστής Παλαμάς, μετά την έξωση από την προηγούμενη κατοικία του (στην οδό Ασκληπιού 3), στην οποία είχε διαμείνει για περισσότερα από σαράντα χρόνια.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα «Οικία Παλαμά», η αναγκαστική αυτή μετακόμιση επέδρασε αρνητικά στον ψυχισμό του και στους επισκέπτες του δήλωνε ότι «στο καινούργιο του σπίτι αισθάνεται σαν ξένος».

Πηγή: Εθνικός ΚήρυκαςLeave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010