Picture
Λίγο πριν από το Πάσχα του 2008, ο  Αντουάν Μααλούφ έφτασε στα γραφεία του υπουργού τουρισμού της χώρας, με ένα ασυνήθιστο αίτημα: Ήθελε να αγοράσει ένα ελληνικό νησί. Ο εξηντατριάχρονος γενικός διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας ΜMC Group με έδρα το Μονακό πρόσφερε 15 δισεκατομμύρια ευρώ, σε εγγυητικές επιστολές από τράπεζες του εξωτερικού.

Η ιδέα του κύριου Μααλούφ ήταν απλή. Αυτός και η ομάδα επενδυτών θα πλήρωναν 120 εκατομμύρια ευρώ για το νησί του Πάτροκλου, μια άγονη λουρίδα 1.000 στρεμμάτων στο  Σαρωνικό Κόλπο, με το παρατσούκλι “Γαϊδουρονήσι” από τους ψαράδες,  όπου θα κατασκεύαζαν ένα θεματικό πάρκο στα πρότυπα του Λας Βέγκας.

Ήταν ένα σύντομο δρομολόγιο με το πλοίο από  την Αθήνα και ο επιχειρηματίας προγραμμάτισε να γεμίσει το νησί με καζίνο, γήπεδα γκολφ, ξενοδοχεία 6 αστέρων για 50.000 άτομα, και μια μαρίνα για χιλιάδες γιότ. Το έργο θα απασχολούσε 8,000 Έλληνες σε μια εποχή όπου ολόκληρη η χώρα έψαχνε να βρει μια δουλειά. Ακόμα και η γκουρού της μόδας  Donatella Versace είχε υπογράψει για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου.

“To μόνο που χρειαζόμουν για να ξεκινήσω ήταν μια γραπτή υπόσχεση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι θα βοηθήσει το έργο και εμένα να ξεπεράσω την ατέρμονη γραφειοκρατία της Ελλάδας”, λέει ο κ. Μααλούφ. “Ήθελα δέσμευση, μια επίσημη γραπτή δέσμευση”.          

 “Δεν εμπιστεύεστε την Ελληνική κυβέρνηση;”

Ως απάντηση, ισχυρίζεται ο κ. Μααλούφ, η τότε Υπουργός Τουρισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά είπε: “Η Ελληνική κυβέρνηση σας δίνει την πλήρη υποστήριξη της”, και “έχετε τις ευχές μας”. "Oπότε, θα μου δώσετε την επιστολή;”, επανέλαβε ο κ. Μααλούφ. “Tι;”,  τον ρώτησε η υπουργός. “Δεν εμπιστεύεστε την κυβέρνηση της Ελλάδας;”.

O κ. Μααλούφ λέει ότι ποτέ δεν πήρε την επιστολή του, και το φιλόδοξο σχέδιο για το γαϊδουρονήσι ναυάγησε, άλλο ένα θύμα της γραφειοκρατικής παράλυσης και της θεσμοποιημένης διαφθοράς, που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αγωνίζεται τώρα να θέσει υπό έλεγχο.

Οπότε τώρα, με την χώρα να βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην οικονομική άβυσσο, ο πρωθυπουργός  είναι στο εξωτερικό διαφημίζοντας τα αστέρια της Ελλάδος, τα 6.000 νησιά της, τα οποία, μαζί με τα ξακουστά φιλέτα και άλλα κομμάτια γης που ελέγχει το κράτος, θα μπορούσαν να προσκομίσουν ένα υγιέστατο κεφάλαιο στην κτηματομεσιτική αγορά.

Αλλά, αλίμονο, ο κ. Μααλούφ δεν ενδιαφέρεται πλέον, ούτε, προφανώς, οποιοσδήποτε άλλος προς το παρόν, λόγω οικονομικής κρίσης παντού και, ω ναι, άλλος ένας λόγος: η Ελληνική γραφειοκρατία! 

“Τα Ελληνικά νησιά καλλιεργούν μεγαλύτερη περιέργεια στους ξένους επενδυτές από το να συζητούν την αναλογία χρέους του ΑΕΠ μας με ένα τύπο που θέλει να δημιουργήσει αλυσίδα καταστημάτων  και ζητά χαμηλούς φόρους ως κίνητρο”, λέει ο Μάϊκ Βασιλείου, διευθυντής της ελληνικής κτηματομεσιτικής εταιρείας ΝΑΙ Global, η οποία εργάζεται ως σύμβουλος στους μόνιμους ελεγκτές του ΔΝΤ, που διερευνούν σχέδια που αφορούν την πώληση ή μίσθωση κρατικών ακινήτων σε πιστωτές.

Αυτό που εννοεί είναι ότι, προσφέροντας τα νησιά ίσως δελεάσουν πολλούς τύπους αγοραστών που θα μπορούσαν να αρχίσουν μερικές αναγκαίες επενδύσεις στην Ελλάδα.

 
Γραφειοκρατικός Λαβύρινθος

“Αλλά η κυβέρνηση μέχρι τώρα αρνείται να δημιουργήσει ιδιαίτερες προσφορές (boutique) που θα προσελκύσουν τους επιχειρηματίες και τους ιδιώτες επενδυτές”, λέει. “Αν έρθετε να επενδύσετε με 200.000 ευρώ, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα σας βοηθήσει να παρακάμψετε τη γραφειοκρατία. Μια δραχμή λιγότερη όμως και θα είστε μόνοι σας στο λαβύρινθο”.

Ακόμα και με τον ενθουσιασμό του πρωθυπουργού για την ιδέα, η αγορά ενός ελληνικού νησιού είναι απίστευτα δύσκολο. Οι ενδεχόμενοι αγοραστές ξοδεύουν συχνά περισσότερο χρόνο και χρήμα διαπραγματευόμενοι την τελευταία εκπτωτική τιμή με τους γραφειοκράτες της κυβέρνησης απ’ ότι  με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες περιουσιών.
WWW.KO-GO.GR



Leave a Reply.

    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010