Picture

ΓΡΑΦΕΙ Ο:
Γ.ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ


Κύπρος έδειξε το δρόμο, αλλά φαίνεται ότι η Αθήνα άλλα έχει στο μυαλό της.

Αναφέρομαι στη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ, που καθορίζει τις λεγόμενες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.

Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία, καθώς έχει προηγηθεί αντίστοιχη με την Αίγυπτο. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, η συμφωνία αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.) στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Επειδή μάλιστα η Αγκυρα προσπαθεί και εκεί να επιβάλει με το «έτσι θέλω» νέα δεδομένα, που αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο, για να πάρει τη μερίδα του λέοντος από τον υποθαλάσσιο πλούτο, που, όπως όλα δείχνουν, υπάρχει στην περιοχή, οι Κύπριοι -με μια έξυπνη και αποφασιστική κίνηση- την έβαλαν στη γωνία. Πώς; Απλά συμμάχησαν για το θέμα αυτό με μια ισχυρή δύναμη της περιοχής, το Ισραήλ, το οποίο αυτή την εποχή είναι σε έντονη αντιπαράθεση με τους Τούρκους.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν πολύ δύσκολα, με μεγάλο αλλά και επικίνδυνο κόστος, θα επιχειρήσει να κάνει τους γνωστούς τσαμπουκάδες, στέλνοντας πολεμικά πλοία να σταματήσουν υποθαλάσσιες έρευνες από ερευνητικά σκάφη που θα προστατεύονται από το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό.

Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν φροντίζει να πράξει ανάλογα. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε στρατηγικές συμμαχίες με ισχυρές χώρες, για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τον υποθαλάσσιο πλούτο στο Αιγαίο. Για παράδειγμα, ένας άξονας Αθήνας, Λευκωσίας, Τελ Αβίβ θα έκοβε κάθε όρεξη για τις τουρκικές προκλήσεις στις θάλασσές μας.

Ετσι, η Αγκυρα, λόγω της εγκληματικής ολιγωρίας της Αθήνας, γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δεν αναγνωρίζει το νομικό καθεστώς του Καστελλόριζου -ότι δηλαδή έχει υφαλοκρηπίδα- και απλώς πιέζει συνεχώς για συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου.

Ισως, βέβαια, να ξέρει κάτι παραπάνω ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κ. Νταβούτογλου, ο οποίος σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι η Τουρκία κάνει ήδη μπίζνες με τον κ. Παπανδρέου στο Αιγαίο.

Με ποιους όρους και δεδομένα; Αγνωστο… Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαξιώνει να βγάλει έστω μια τυπική ανακοίνωση για την απίστευτη αυτή δήλωση που αποκαλύπτει την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας.

Το τραγικό στην υπόθεση, πάντως, είναι ότι η εγκληματική ολιγωρία του υπ. Εξωτερικών δείχνει μια αδυναμία αντίδρασης της χώρας μας που την εκμεταλλεύονται και άλλοι. Ηδη η Αλβανία -προφανώς υποκινούμενη από την Τουρκία- αρνείται να επικυρώσει διμερή συμφωνία με τη χώρα μας για την κήρυξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Προφανώς, μάθανε ότι είμαστε… μπόσικοι και πλάκωσε και ο Μπερίσα…
Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010