Picture
Στις 19 Νοεμβρίου 2010 η ρωσική Δούμα επικύρωσε την διακυβερνητική συμφωνία με την Τουρκία για την κατασκευή και λειτουργία σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο όρμο του Akkuyu, στη νότια τουρκική ακτή.

Η υπογραφή του σχετικού συμβολαίου συνεργασίας ύψους 20 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, είχε γίνει στις 12 Μαΐου 2010, ενώ η τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε τη συμφωνία από τα μέσα Ιουλίου.

Είναι προφανές ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από ελληνικής πλευράς. Η επιλογή του Akkuyu μας φέρνει στη μνήμη τις ανάλογες προσπάθειες του 2000. Πέντε φορές στο παρελθόν, στην περίοδο 1960-2000, η Τουρκία προσπάθησε να θέσει τις βάσεις για την απόκτηση εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας.

Η τελευταία προσπάθεια έγινε στην περίοδο 1997-2000, ύστερα από τις προσφορές που ζήτησε τον Δεκέμβριο 1996, η τουρκική κρατική εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας TEAS για την κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας στον όρμο Akkuyu.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τρεις κοινοπραξίες:
1)  Westinghouse (ΗΠΑ) και Mitsubishi Heavy Industries (Ιαπωνία), Raytheon (ΗΠΑ),  Enka (Τουρκία),
2)  Atomic Energy of Canada Limited (AECL), στην οποία επίσης συμμετείχαν περίπου δέκα εταιρίες από διάφορες χώρες περιλαμβανομένων τριώ τουρκικών.
3)  Nuclear Power International (NPI), με τη συμμετοχή επίσης των εταιριών Siemens (Γερμανία), Framatone (Γαλλία) και πέντε τουρκικών/ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Τελικά, το 2000, το συμβόλαιο κέρδισε η καναδική κοινοπραξία AECL.

Το Akkuyu βρίσκεται στη νότια μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, έναντι της Κύπρου. Σύμφωνα με επίσημες τουρκικές δημοσιεύσεις, το Akkuyu προσφέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε να είναι κατάλληλο ως τόπος εγκατάστασης εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, όπως: δυνατότητες θαλασσίων μεταφορών, εγγύτητα σε κέντρα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα στην περιοχή.

Τον Μάρτιο του 1998, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε ενστάσεις κατά της εγκατάστασης στο Akkuyu, αφήνοντας ανοικτό το έδαφος για συμβάσεις με ξένες εταιρίες.

Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις, ιδιαίτερα στον Καναδά, οι οποίες έφθασαν μέχρι το Κοινοβούλιο της χώρας. Στις αντιδράσεις πρωτοστάτησε το Nuclear Awareness  Project (ΝΑΡ) που εδρεύει στο Οντάριο. Ο Διευθυντής Ερευνών του ΝΑΡ David H. Martin  συνέταξε, τον Ιανουάριο 2000, εκατοντασέλιδη μελέτη, με τίτλο: “Nuclear Threat in the Eastern Mediterranean.

The Case Against Turkey’s Akkuyu Nuclear Plant”, με την οποία παρουσίασε με επιστημονικά επιχειρήματα, τους λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα σεισμογενή χαρακτηριστικά της περιοχής που είχε επιλεγεί.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τουρκικές οργανώσεις και από τον τοπικό πληθυσμό. Τελικά, στις 24 Ιουλίου 2000, ο τότε πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, ακύρωσε την κατασκευή. Ωστόσο, οι σχεδιασμοί δεν εγκαταλείφτηκαν. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έλαβαν χώρα μελέτες και διαπραγματεύσεις με ξένες κυβερνήσεις και εταιρίες, με κατάληξη την πρόσφατη συμφωνία με την Ρωσία.

Προβληματισμός έχει διατυπωθεί και από τον επιστημονικό κόσμο στην Τουρκία, σχετικά με το ενδεχόμενο  μιας πυρηνικής εγκατάστασης στη χώρα.

Ενδιαφέρον έχει άρθρο του Οκτωβρίου 2009, με τίτλο: “The Case of Nuclear Energy in Turkey: From Chernobyl to Akkuyu Nuclear Power Plant”, του B. Akcay του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης που δημοσιεύθηκε στην τριμηνιαία έκδοση ENERGY SOURCES (Energy Sources, Part B: Economics, Planning, and Policy, Volume 4, Issue 4 October 2009, pages 347-355).

Ήδη, μετά την ρωσοτουρκική συμφωνία το Akkuyu έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, ως ο χώρος εγκατάστασης της τουρκικής παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο
Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης - Διεθνών Σχέσεων,
αναλυτής θεμάτων αμυντικής πολιτικής & στρατηγικήςLeave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010