ΑΠΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ-ΣΤΟΠ

Picture
Έκθεση κεραμικών στην «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής», με παρόντες τον πρόξενο Σάρνιτς, πολλούς γνωστούς τουρκόφρονες της Θράκης, αλλά και…ημέτερα ελληνόφωνα γιουσουφάκια…   

 Συνεχίζονται στη Θράκη οι εκδηλώσεις προβολής και ανάδειξης της … δυτικοθρακιώτικης (σ.σ. τούρκικης) τέχνης.

Και μετά την ποίηση, τη μουσική, τη ζωγραφική και τη μαγειρική, αυτή τη φορά ήταν η σειρά της τουρκο-κεραμικής. Για την εκδήλωση που έγινε προ ολίγων ημερών με συνδιοργανωτές τους Τομείς Γυναικών της ”Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής” και του “Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας”, πληροφορούμαστε τα καθέκαστα από την τουρκοφυλλάδα της Κομοτηνής “Μπιρλίκ”:

    “ Στις 3 Δεκεμβρίου 2010 διεξήχθη κάτι για πρώτη φορά στην Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής (G.T.G.B.). Κεραμικά της Ζεϊνέπ Τεφίκογλου και των μαθητών της ζωντάνεψαν υπό τα ποιήματα του γνωστού Τούρκου ποιητή Βελή Κανίκ.

     Ο τομέας γυναικών του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας (B.T.A.Y.T.D) και ο τομέας γυναικών της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής συναντήθηκαν στην κοινή τους εκδήλωση για τη λήξη της χρονιάς. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της G.T.G.B., παραβρέθηκαν
ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς,
ο αντινομάρχης Ροδόπης Μεχμέτ Δεβετζίογλου,
ο πρόεδρος του  B.T.A.Y.T.D Σουλεϊμάν Μουσταφά,
ο πρόεδρος της G.T.G.B. Κοράϊ Χασάν,
ο πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Καππαδόκων Νέας Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης,
ο Γ.Γ. του κόμματος DEB Νετσμί Αμπντουρεζάκ,
εκπρόσωπος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης,
εκπρόσωπος του ΠΕΚΕΜ,
εκπρόσωποι του τομέα γυναικών της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης,
ο εκλεγείς στον Δήμο Κομοτηνής δημοτικός σύμβουλος Ριτβάν Μολλά Ισά,
ο τέως πρόεδρος του B.T.A.Y.T.D. Μουσταφά Κατραντζή,
η ζωγράφος Φουσούν Σουκά,
εκπρόσωποι του υποκαταστήματος της T.C. Ziraat και καλλιτέχνες.  

     Η σκηνοθέτης του θεατρικού τομέα του B.T.A.Y.T.D. Σουκράν Ραΐφ, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, ευχαρίστησε όλους για την συμβολή τους και όλοι απηύθυναν χαιρετισμούς. Ας δούμε στη συνέχεια κάποιους από αυτούς:

Picture
Πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς:
Αξιότιμοι καλεσμένοι, σας χαιρετίζω και εγώ με αγάπη και σεβασμό. Πραγματικά απόψε, τις μέρες που πλησιάζει το τέλος του έτους, είμαστε μάρτυρες μιας ωραίας εκδήλωσης. Πραγματικά νοιώθω ευτυχία και ευχαρίστηση εκ τούτου.

Πιστεύω πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκδήλωση, για την μετάδοση της Δυτικοθρακιώτικης κουλτούρας στις μελλοντικές γενιές, για την προβολή των δεξιοτήτων μας και για την μετάδοση της τέχνης μας στις γενιές που θα έρθουν.

Ιδιαίτερα μάλιστα η στήριξη της εκδήλωσης με ποιήματα, αυξάνει ακόμη περισσότερο την σημασία της. Ο Ορχάν Βελή Κανίκ , φυσικά είναι ένας που ενέπνευσε την γνωστή σύγχρονη Τουρκική ποίηση. Ένας πολύ αξιόλογος καλλιτέχνης και ποιητής, στην πρώτη σειρά των ποιητών της περιόδου της Δημοκρατίας. Πραγματικά πολύ σημαντικά τα ποιήματα του. Δεν μπορώ να ξέρω πόσο γνωστός είναι στην Δυτική Θράκη, αλλά στην Τουρκία ακόμη μιλάμε για τον Ορχάν Βελή Κανίκ στα σχολεία. Ένας αληθινά πολύ αξιόλογος ποιητής.

Πολύ σημαντική επίσης και η παρουσίαση του εδώ. Φυσικά οι εργασίες της κυρίας Ζεϊνέπ αφήνουν πάντα ιδιαίτερα πετυχημένα ίχνη. Στα φετινά έργα βλέπω μια απλότητα, μια ferahlık. Φαίνεται πως όταν η κεραμική τέχνη συνδυάζεται με την ποίηση κερδίζει περισσότερο σε αισθητική. Επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους τους καλεσμένους μας που βρίσκονται απόψε εδώ, για την ευαισθησία τους στην τέχνη και τους καλλιτέχνες. Φυσικά συγχαίρω ιδιαίτερα  τον B.T.A.Y.T.D. ως οικοδεσπότη που οργάνωσε, την G.T.G.B. και τον πρόεδρο της, και τον τομέα γυναικών¨.     

Αντινομάρχης Μεχμέτ Δεβετζίογλου: ¨Είναι η τελευταία μου συμμετοχή ως αντινομάρχης σε μια τέτοια εκδήλωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πηγαίνω σε τέτοιες εκδηλώσεις. Για όσο το επιτρέπει η υγεία μου, σε όλη μου τη ζωή θέλω να πηγαίνω σε τέτοιες εκδηλώσεις. Θέλω πρώτα να συγχαρώ την κυρία Ζεϊνέπ και τις γυναίκες που δουλεύουν μαζί της για την συμβολή τους σε μια τέτοια εκδήλωση¨.

Picture
  Πρόεδρος του B.T.A.Y.T.D Σουλεϊμάν Μουσταφά:
Αξιότιμοι καλώς ήρθατε όλοι σας. Πραγματικά φίλοι, οι ιδρυτές και οι συνεχιστές αυτών των τμημάτων ταυτόχρονα παράγουν και μαθητές. Εντέλει βγάζουν ωραία έργα, και τους συγχαίρω για αυτό.¨

     Πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Ν.Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης: Είμαι πολύ χαρούμενος που όλοι μας βρισκόμαστε εδώ απόψε.Εμείς τα εγγόνια των Καππαδόκων  φέραμε μαζί μας ένα πολύ σημαντικό έθιμο, την κεραμική. Από την εποχή των Χιτιτών είναι γνωστό πως τα κεραμικά της Καππαδοκίας είναι πολύ σημαντικά και πολύτιμα. Ελπίζω πως απόψε μέσα από την αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων θα μοιραστούμε και τεχνικές πάνω στην τέχνη της κεραμικής. Έτσι ενωμένοι μπορούμε να βγάλουμε πολύ όμορφα κεραμικά. Στις προσπάθειες μας μπορούμε να εμφανίσουμε σχέδια της μοντέρνας και αρχαίας εποχής.Σας συγχαίρω για την σχέση σας και το ενδιαφέρον σας με την τέχνη της κεραμικής. 

     Πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής (G.T.G.B.) Κοράι Χασάν: Αξιότιμοι καλεσμένοι, κι εγώ ως πρόεδρος της G.T.G.B καλωσωρίζω όλους τους μουσαφίρηδες που έχουν έρθει. Φυσικά πρώτα από όλους επιθυμώ να συγχαρώ την πρόεδρο του συλλόγου γυναικών κυρία Σουκράν, και την καλλιτέχνιδα κεραμικής κυρία Ζεινέπ. Μακάρι η τέχνη αυτή της κεραμικής να φτάσει στα χωριά μας και ελπίζω να αποτελέσει μια έστω και μικρή πηγή εσόδων. Ευχαριστώ όλους και πρώτα τον πρόξενο μας κύριο Μουσταφά για τον ερχομό τους εδώ απόψε. Συγχαίρω δε την κυρία Ζεινέπ και τους μαθητές της για τα ωραία αυτά έργα¨.
Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010