Picture
 Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΚΑΡΑΤΖΙΟΣ
ΕΦΗΜ.ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

«Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια»… ήταν ο τίτλος στα όσα έλεγε ο πρωθυπουργός μας Γιώργος Παπανδρέου την Άνοιξη του 2010, τότε που έσπερνε χαμόγελα και διαβεβαίωνε ότι μπόρα είναι, το 2011 θα δούμε φως! Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα… με επωδή οι ξένοι να αναλάβουν το έργο της ανώμαλης προσγείωσης, όπως πολλάκις γράψαμε στο παρελθόν.

Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, ο Ιταλός κ. Τομάζο Σιόπα, εμφανίστηκε λίγο πιο μετριοπαθής. Η… λιτότητα – καθ’ ημάς φτώχεια και δυστυχία – θα κρατήσει 15 χρόνια, πρόβλεψε… Σιγά-σιγά το δηλητήριο για να μην τρομάξει ο ασθενής και τα τινάξει. Έπειτα από 15 χρόνια θα μας πουν ότι χρειάζονται άλλα τόσα στη …φυλακή! Από κοντά και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ!

Να ξεχάσουμε τη ζωή που κάναμε πριν από 15 χρόνια… Και για να μην υπάρξουν αμφιβολίες, ήρθε να βάλει τη σφραγίδα του ο δικός μας, ο πρόεδρος των βιομηχάνων κ. Δασκαλόπουλος. Χαλάσματα θα αφήσει η κρίση και η έξοδος θα σημάνει επιστροφή στην εποχή προ της επίπλαστης ευμάρειας, μας είπε.

Και ο κ. Παπανδρέου τι λέει θα διερωτηθεί ο κάθε πολίτης. Μίλησε όμως αντ’ αυτού ο σύμβουλός του, που μας έφερε από τα ξένα. Μόνο αφελής θα πίστευε ότι ο κ. Κόπια μίλησε για το μακρύ σκοτάδι που μας περιμένει, χωρίς να έχει την εξουσιοδότηση του εργοδότη του. Το «διά ταύτα» ανακοίνωσαν ο κ. Σιόπα, ο κ. Τρισέ και ο κ. Βιομήχανος. Κανένας τους όμως δεν κατανόμασε τους φταίχτες.

Αυτούς που άφησαν την κατάσταση να φτάσει ως εδώ, που επέτρεψαν όλα αυτά τα χρόνια, και δη μετά το 1981, να δημιουργηθεί η «επίπλαστη ευμάρεια». Αυτούς που διόρισαν στο δημόσιο ένα εκατομμύριο κομματικούς εγκαθέτους και εκμαύλισαν το Συνδικαλιστικό Κίνημα για να διαιωνίζονται στην εξουσία. Αυτούς που χωρίς ίχνος ντροπής υπόσχονταν τα πάντα σε όλους.

Αυτούς που αντί προγραμματικών δηλώσεων προέβαλαν από τα προεκλογικά μπαλκόνια το αλήστου μνήμης σύνθημα: «Τσοβόλα δώστ’ όλα». Αυτούς που ανήγαγαν σε επιστήμη την διαφθορά, την κλοπή και απάτη. Αυτούς που χρεοκόπησαν οικονομικά την χώρα για να μας πουν αργότερα ότι μπορούμε να βγούμε από την οικονομική κρίση εάν δεχθούμε την συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους των υδρογονανθράκων του Αιγαίου, τουτέστιν συγκυριαρχία στο Αιγαίο…

Οι «σωτήρες» που χαντάκωσαν τον τόπο, σκαρφίστηκαν την πολιτική του Μνημονίου, η οποία έχει πλέον αποτύχει. Το παραδέχονται πλέον ακόμα κι όσοι ορκίζονταν στο όνομά του, μέχρι πριν λίγους μήνες. Ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης… Ακόμα και γνωστοί «παπαγάλοι» των ΜΜΕ το φωνάζουν κάθε μέρα. Άλλωστε το λένε και τα νούμερα. Το λένε και οι διεθνείς αγορές.

Ετοιμάζεται να το πει και η standard and Poor’s, που μας πάει για νέα «υποβάθμιση». Και ο ένας διεθνής οίκος μετά τον άλλο – με πρώτο τον Βloomberg – δίνει το «πιθανότερο σενάριο» της χρεοκοπίας της Ελλάδος εντός του 2011. Κι έρχονται όσοι το υπέγραψαν και το ψήφισαν τον Μάιο του 2010 και υποστηρίζουν σήμερα το εξής απλοϊκό: Το Μνημόνιο ήταν μια «δανειακή σύμβαση», λένε «και το υπογράψαμε για να πάρουμε τα λεφτά ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Αλλιώς θα κατέρρεε το κράτος».

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ισχύει: Πρώτον το Μνημόνιο δεν ήταν απλώς «δανειακή σύμβαση». Μια τέτοια συμφωνία περιέχει τρία πράγματα, ήτοι πόσα λεφτά θα δώσουν, τι θα τα κάνεις και με ποίους όρους θα τα ξεπληρώσεις. Εδώ δεν υπογράψαμε – ούτε κυρίως – αυτά…

Υπογράψαμε πολύ λεπτομερές πρόγραμμα για κάθε πτυχή της οικονομικής πολιτικής μας, για τον δημόσιο τομέα, αλλά και για τον ιδιωτικό, σε διαδοχικές φάσεις, ανά τρίμηνο, συνεχώς, για μια τετραετία! Αυτό που υπογράψαμε με το Μνημόνιο είναι η απόλυτη δέσμευση πολιτικής για τέσσερα χρόνια!

Κι όπως πάει, με την «επιμήκυνση» αποπληρωμής του για πολύ περισσότερα, μέχρι 15 χρόνια, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σιόπας προσφάτως…

Υπογράψαμε δέσμευση πολιτικής, όχι απλώς δανειακή σύμβαση. Και μάλιστα δέσμευση σε μια απολύτως λάθος πολιτική! Αν είχαμε υπογράψει απλώς «δανειακή σύμβαση», δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να αλλάξουμε πολιτική σήμερα. Θα είχαμε δεσμευθεί να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 5,5% τον χρόνο και αν δεν το καταφέραμε με τον ένα τρόπο θα δοκιμάζαμε άλλον… Τώρα, όμως, είμεθα υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε με «θρησκευτική ευλάβεια» ένα πρόγραμμα που μας βυθίζει συνεχώς σε αδιέξοδα…

Για την ακρίβεια το Μνημόνιο ακυρώνει τη δυνατότητά μας να τηρήσουμε τη δανειακή σύμβαση, οπότε δεν μπορούμε να μειώσουμε το έλλειμμα με τέτοια πολιτική, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το χρέος, ούτε να τηρήσουμε τους όρους αποπληρωμής. Κι αυτό το τελευταίο το κατάλαβαν και οι δανειστές μας…

Και το οξύμωρο εν προκειμένω ευρίσκεται στο ότι έρχονται αυτοί που υπέγραψαν το Μνημόνιο και μας λένε σήμερα πως δεν φταίνε εκείνοι, αλλά φταίνε οι …άλλοι, που δεν το υπέγραψαν! Οποία ύβρις, οποία σοσιαλιστική θρασύτητα…
Picture
Δεν είναι αλήθεια, επίσης, ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ, ότι «αν δεν παίρναμε τα χρήματα δεν θα είχε το κράτος να πληρώσει μισθούς και συντάξεις» και τούτο γιατί τα χρήματα που πήραμε μέχρι σήμερα δεν πήγαν σε μισθούς και συντάξεις. Τα τρία τέταρτα, περίπου, απ’ όσα θα πάρουμε μέσα στο 2010 (μαζί και η τρίτη δόση – συνολικά 40 δισεκατομμύρια ευρώ) θα πάνε σε πληρωμές παλαιοτέρων χρεών. Μόνο το ένα τέταρτο θα καλύψει τρέχουσες ανάγκες (μαζί και οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους).

Και αυτές θα μπορούσαν να είχαν καλυφθεί από περικοπές μικρότερες από εκείνες που ήδη κάναμε. Πολύ μικρότερες οπότε σίγουρα το Μνημόνιο δεν έσωσε την Ελλάδα… Αντίθετα προσπάθησε να σώσει τους δανειστές της χαντακώνοντας την Ελλάδα, οπότε η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, και δη του κ. Παπανδρέου, είναι εγκληματική και δικαιώνει απόλυτα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά που έλεγε: Όταν έρθουμε στην εξουσία θα κάνουμε μια και μόνη Εξεταστική, την Εξεταστική για το Μνημόνιο.

Η αλήθεια είναι ότι τον Μάρτιο του 2010, τότε που ο Πρωθυπουργός μας Γ. Παπανδρέου δυσφημούσε την Ελλάδα ασύστολα, είχαμε μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης γιατί οι Ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν φορτωμένες με «τοξικά» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και δεν είχαν καμία διάθεση να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε και να γίνουν τα ομόλογα που είχαν στα χέρια τους… «ταπετσαρίες» για τον τοίχο.

Σίγουρα θα δεχόταν διαφορετικούς όρους, γιατί αλλιώς θα πλήρωναν εκείνοι το «μάρμαρο». Θα στοίχιζε και σ’ εκείνους πολύ ακριβά ενδεχομένη ελληνική χρεοκοπία…

Προ ημερών η Ιρλανδία, αγρίως στριμωγμένη από τις ετοιμόρροπες τράπεζές της, διαπραγματεύτηκε σκληρά και διέσωσε τον πολύ χαμηλό συντελεστή της. Δέχθηκε να κάνει περικοπές, αλλά όχι να θυσιάσει την πηγή της αναπτυξιακής δυναμικής της, σε πλήρη αντίθεση με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία θυσίασε πρώτη την αναπτυξιακή δυναμική της.

Ανέβασε τους φορολογικούς συντελεστές της αλλά δεν κατάφερε να αυξήσει αισθητά τα έσοδά της, καίτοι οι τράπεζές μας ήταν υγιέστερες από τις Ιρλανδικές τράπεζες.

Κι έρχονται σήμερα όσοι δέσμευσαν τη χώρα σε μια αδιέξοδη πολιτική, χωρίς να διαπραγματευθούν το παραμικρό, να μας πουν ότι …τους χρωστάμε χάρη που μας χαντάκωσαν! Για να σωθεί η χώρα χρειάζεται συνολική διαπραγμάτευση και αυτό δεν μπορεί να το κάνουν όσοι υπέγραψαν το Μνημόνιο.

Η μόνη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν στον τόπο είναι να παραδεχθούν το λάθος τους και να παραιτηθούν. Να φύγουν! Ακόμα υπάρχουν αρκετοί που δεν επιθυμούν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Ακόμα υπάρχουν πολλοί που θα χάσουν, πάρα πολλά εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Μια νέα Κυβέρνηση μπορεί ακόμα να σώσει, ό,τι μπορεί να σωθεί. Η Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου απέτυχε. Καιρός να παραιτηθεί. Με το καλό. Πριν αναγκαστεί να φύγει υπό πολύ πιο δραματικές περιστάσειςLeave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010