Μαύρες μέρες ζει μια χώρα που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι μαθητές της δε θα λιποθυμούν στο σχολείο από την πείνα. Τέτοιες μέρες ζούμε στην Ελλάδα του 2011 και του μνημονίου και μάλιστα στο Ηράκλειο, καθώς 13χρονος μαθητής της Α' Γυμνασίου έπεσε λιπόθυμος μπροστά στα έντρομα και έκπληκτα βλέμματα των καθηγητών και των συμμαθητών του.

Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, οι "μέρες της πείνας" έχουν έρθει και στην Κρήτη. Η χθεσινή αποκάλυψη, για παιδί που λιποθύμησε στο σχολείο του, σοκάρει την κοινή γνώμη του νησιού μας.

Το απίστευτο αυτό κρούσμα παρουσιάστηκε σε σχολικό συγκρότημα των δυτικών συνοικιών στο Ηράκλειο και δε φαίνεται να είναι το μόνο, αφού ολοένα και περισσότερες οικογένειες μένουν χωρίς δουλειά και αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και το καθημερινό κολατσιό του σχολείου για τα παιδιά τους!

Η μαρτυρία της διευθύντριας του σχολείου - που για ευνόητους λόγους δεν επιθυμεί η ίδια να δοθεί στη δημοσιότητα το δικό της όνομα και φυσικά τα στοιχεία του παιδιού και του γυμνασίου στο οποίο συνέβη το περιστατικό - είναι συγκλονιστική.

Όπως αποκάλυψε η ίδια σε ηχογραφημένο τηλεφώνημα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ ΤV": «Ενώ ήμουνα στο γραφείο μου. Ήρθε κάποιο παιδάκι. Ήταν πραγματικά κατάχλομο και ζήτησε άδεια για να πάει σπίτι του. Είναι πάγια τακτική μας να ερχόμαστε σε επικοινωνία με τη μητέρα.

Παίρνουμε τηλέφωνο κι ενώ προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε με τη μητέρα, το παιδί έπεσε λιπόθυμο. Τότε φωνάξαμε τη γυμνάστρια και του προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες. Στο μεταξύ επικοινωνούμε με τη μητέρα που μας είπε: "έχουμε να φάμε δύο μέρες και είναι πολύ φυσικό να λιποθυμήσει το παιδί"»...

Όπως έγινε γνωστό χθες, η συγκεκριμένη οικογένεια είναι πολύτεκνη. Η μητέρα έχει τέσσερα παιδιά να μεγαλώσει, είναι χωρισμένη και δεν έχει δουλειά. Όπως τόνισε η διευθύντρια του σχολείου, «αυτό που έγινε είναι πρωτοφανές. Είμαι πάρα πολλά χρόνια στην υπηρεσία και δεν το έχω ξανασυναντήσει, πραγματικά, από ασιτία να λιποθυμήσει παιδί»...

Άμεση βοήθεια


Οι αντιδράσεις των καθηγητών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου ήταν άμεσες. Έσπευσαν για να βοηθήσουν τη μητέρα των τεσσάρων μικρών αγοριών που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα.


Μάλιστα, μετά το ρεπορτάζ του καναλιού, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Πολυτέκνων του νομού Ηρακλείου επικοινώνησαν με τα τηλέφωνα της "Ν. Κρήτης" και της "ΚΡΗΤΗ ΤV" ζητώντας να μεταδοθεί το κάλεσμά τους προς τη συγκεκριμένη οικογένεια, ώστε σήμερα το πρωί να απευθυνθεί στο Σύλλογο η μητέρα για να της παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια σε χρήματα και τρόφιμα και να δοθεί από το Σύλλογο οποιαδήποτε παραπέρα ενίσχυση για την αντιμετώπιση του δράματος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί.

Και δυστυχώς, όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι των συλλόγων των εκπαιδευτικών στο νομό Ηρακλείου, οι πληροφορίες τους είναι ότι παρόμοια δράματα εξελίσσονται και σε άλλα σχολεία, όχι μόνο του Ηρακλείου αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης. «Προσπαθούμε να επεμβαίνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις και να βοηθάμε τα παιδάκια αυτά.

Και βέβαια, προσπαθούμε να αντιλαμβανόμαστε ποια είναι τα παιδιά αυτά και να τα βοηθάμε. Είτε με δωρεάν τρόφιμα από το κυλικείο είτε και μέσα από οικονομική ενίσχυση».

Υπάρχουν όμως και γονείς που είπαν χθες δημόσια με αφορμή το συγκεκριμένο κρούσμα ότι τα παιδιά τους πηγαίνουν το μεσημέρι στο σπίτι και τους αναφέρουν ότι κάποιοι συμμαθητές τους δεν έχουν ούτε κολατσιό μαζί τους ή χρήματα να αγοράσουν κάτι από το κυλικείο.

Πάντως, το θέμα αυτό μπορεί να απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία, δεν απασχολεί όμως (επίσημα) την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης, που αρνείται να τοποθετηθεί για την πρωτοφανή αυτή υπόθεση.
ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ



Leave a Reply.

    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010