Picture
Προσβλητικές και προκλητικές αναφορές στον τέως Προέδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο περιλαμβάνονται σε έγγραφο που διέρρευσε μέσω του WikiLeaksκαι στο οποίο υπάρχουν τοποθετήσεις του πρώην Βρετανού Επιτρόπου στην ΕΕ, Κρις Πάτεν, που έγιναν στη διάρκεια γεύματος στις Βρυξέλλες όπου μίλησε για το νέο ρόλο της Ευρώπης μετά τη διεύρυνση του 2004.

Το γεύμα δόθηκε στις 27 Απριλίου 2004, τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο κατά το οποίο απορρίφθηκε το σχέδιο Ανάν.

Ο τότε επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάστηκε σε συνομιλία με συνδαιτυμόνες του στο τραπέζι να είναι προσβλητικός έναντι του Προέδρου Παπαδόπουλου, τον οποίο αναφέρει ως «αμφιβόλου χαρακτήρα», των Ελληνοκυπρίων για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν αλλά και της Ελλάδας την οποία κατηγορούσε ότι περίπου εκβίασε για την ένταξη της Κύπρου.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Κρις Πάτεν δήλωνε λίγο μετά το δημοψήφισμα πως «τα επόμενα βήματα από την Επιτροπή είναι το πώς θα ξοδεύσουν χρήματα στη βόρεια Κύπρο.

Ο Πάτεν ανέμενε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανοίξει γραφείο προκειμένου να παρακολουθεί τη βοήθεια που θα δοθεί. Αν και θα υπάρχουν νομικά εμπόδια στη διευθέτηση της διαδικασίας, ήταν αισιόδοξος ότι η Επιτροπή θα βρει έναν τρόπο.

Ο Πάτεν αμφέβαλλε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα αντιταχθούν ανοικτά σε οποιεσδήποτε προσπάθειες, σημειώνοντας πως βρίσκονταν σε μια δύσκολη θέση μετά και τις «χυδαίες προσπάθειές τους να καταπνίξουν τις αντίθετες απόψεις στο δημοψήφισμα».

Συνέχισε λέγοντας πως αυτό αποδεικνύει κάποιες από τις πραγματικότητες με τη διεύρυνση της ΕΕ: «Κάποια από τα νέα μέλη ήταν άνθρωποι με τους οποίους θα μπορούσες να δειπνήσεις “μόνο εάν είχες πολύ μακριά κουτάλια”. Η ΕΕ δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεται από τη συμπεριφορά του Παπαδόπουλου», ανέφερε ο Πάτεν, «αφού γνώριζαν καλά με ποιον είχαν να κάνουν: τον δικηγόρο του Μιλόσεβιτς…».

Σε άλλο σημείο ο Κρις Πάτεν αναφερόμενος στο θέμα της επικείμενης διεύρυνσης, η οποία θα ήταν τρεις μέρες μετά, είχε σημειώσει ότι «κάποιες από τις υπό ένταξη χώρες πλασαρίστηκαν στην ΕΕ ως μέρος ενός ευρύτερου παζαρέματος.

Η Κύπρος, για παράδειγμα, πιθανότατα να μην έπρεπε να ενταχθεί (όπως απέδειξε η συμπεριφορά του Παπαδόπουλου πριν το δημοψήφισμα), αλλά οι Έλληνες επέμεναν στην κυπριακή ένταξη ως το τίμημα για να συμφωνήσουν για κάποιες από τις υποψηφιότητες στη βόρεια Ευρώπη».

Η τουρκική ένταξηκαι ο ιδιότροπος Σιράκ

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ Επίτροπος στο συγκεκριμένο γεύμα αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για την οποία δήλωνε ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της.

Κατά την άποψή του, αναφέρεται στο συγκεκριμένο έγγραφο, θα πρέπει να της δοθεί έγκριση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων η οποία να στηρίζεται «αποκλειστικά σε τεχνικά προσόντα». Για να προσθέσει στη συνέχεια πως «ακόμα το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη δεν είναι αποδεκτικό για μια τουρκική υποψηφιότητα».

Κατά την άποψή του «το πρόβλημα δεν είναι ο Σιράκ στη Γαλλία καθώς μπορεί να αλλάζει τις πολιτικές του μόνο από ιδιοτροπία». Ο Πάτεν θεωρούσε την αντίθεση των συντηρητικών κομμάτων της Γερμανίας και της Ισπανίας ως τα πιο σοβαρά εμπόδια στην τουρκική υποψηφιότητα.



Leave a Reply.

    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010