Picture
Προσοχή μην ενοχληθούν οι Τούρκοι...
 Πριν από μερικά χρόνια η άσκηση «Παρμενίων», εκτός του ότι είχε μεγαλύτερη διάρκεια, πραγματοποιούνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού. Τα πλοία του Στόλου εκπαιδεύονταν στα συμπλέγματα των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου με πολεμικές συνθήκες, όπως ακριβώς θα έπρατταν στην πραγματικότητα. Ακόμα και η επίδειξη στην πολιτική ηγεσία γινόταν ανατολικά. Σήμερα η άσκηση «Παρμενίων» δεν θυμίζει και πολλά από το ένδοξο παρελθόν. Περιορίστηκε τόσο σε χρόνο όσο και σε έκταση, με μεγάλο μέρος της άσκησης, ακόμη και η επίδειξη στην ηγεσία, να διεξάγεται πολύ δυτικότερα του 25ου Μεσημβρινού. Οι Τούρκοι αλωνίζουν παντού στο Αιγαίο (αβλαβή διέλευση το λέμε), οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά F16 πέφτουν σύννεφο και εμείς αντί να κάνουμε εντυπωσιακή και δυναμική την παρουσία μας και μάλιστα άκρως ανατολικά (στο πλαίσιο της άσκησης) προσέχουμε να μην τους κακοκαρδίσουμε… και λέμε ότι το κάνουμε για οικονομία στα καύσιμα! Έλεος!

Έπεσε στα βράχια τουρκική φρεγάτα

ψάχνοντας για τη... Μάλτα!

  Όπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010 η τουρκική φρεγάτα «Γκοκσεάντα» F 454, που επιχειρεί στη Σομαλία, αποπλέοντας από τον λιμένα Μομπάσα της Κένυας προσάραξε σε αβαθή με αποτέλεσμα να χρειαστεί ολόκληρη επιχείρηση με ρυμουλκά για να αποκολληθεί. Το πλοίο υπέστη σίγουρα ζημιές γιατί κατέπλευσε και παραμένει σε λιμένα της Τασμανίας. Το τουρκικό ναυτικό προσπαθεί να συγκαλύψει το συμβάν, αλλά μάλλον θα χρειαστεί αντικατάσταση του πλοίου. Να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικά πλοία πέφτουν στα βράχια. Όλοι θυμούνται στο τέλος της δεκαετίας του '90 την περίφημη φρεγάτα «Γιαβούζ» που προσάραξε έξω από την Κω. Οι Τούρκοι κατάλαβαν τη σημασία της θαλάσσιας ισχύος, αλλά για να αποκτήσουν ναυτική παράδοση -όπως οι Έλληνες- χρειάζονται πολλοί αιώνες ακόμη.

Νέα ελληνοϊσραηλινή άσκηση
 
Σήμερα  ξεκινά στην Ανδραβίδα και θα διαρκέσει 3 ημέρες μία ακόμη κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση μεταξύ των πολεμικών αεροποριών των δύο χωρών. Αντικείμενο έχει την έρευνα-διάσωση σε συνθήκες μάχης. Η άσκηση αποτελεί άλλο ένα σκαλοπάτι στην επιχειρούμενη στρατηγική σύγκλιση Ελλάδος - Ισραήλ.

Υποβρύχια χωρίς τορπίλες

  Όπως είχαμε σχολιάσει  παλαιότερα , τα νέα γερμανικά υποβρύχια Τ.214 που παραλαμβάνουμε δεν θα έχουν σύγχρονες τορπίλες, οπότε δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα προηγμένα οπλικά συστήματά τους. Αυτό ακριβώς είναι το θέμα σημαντικής ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, βουλευτής Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο οποίος αναφέρει:«Επειδή από επιχειρησιακής απόψεως ένα σύστημα δεν θεωρείται ολοκληρωμένο αν δεν διαθέτει τα κατάλληλα όπλα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα υπερσύγχρονα αυτά υποβρύχια δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους χωρίς την αυτονόητη διαθεσιμότητα σύγχρονων τορπιλών, και επειδή στις μόλις υπογραφείσες Συμβάσεις δεν υπάρχει πρόνοια για την ταυτόχρονη απόκτηση σύγχρονων τορπιλών υποβρυχίων» και ερωτά τον ΥΕΘΑ Ευάγγ. Βενιζέλο «εάν το πρόγραμμα απόκτησης σύγχρονων τορπιλών υποβρυχίων, το οποίο συζητείται ήδη από το 2001 και το οποίο αποτελεί ουσιαστική επιχειρησιακή ανάγκη και πολλαπλασιαστή ισχύος, είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αν ναι, πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες». Αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010