Picture
ΕΝΩ η Αθήνα περιμένει τις επόμενες μέρες τον τούρκο πρωθυπουργό (που θα φθάσει με τον υπουργό του των Εξωτερικών) είναι περισσότερο από προφανές ότι και στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό προάγονται σοβαρές παρασκηνιακές διεργασίες.

Σκοπός των οποίων είναι να δημιουργήσουν προϋποθέσεις, εάν όχι τελικών, τουλάχιστον ενδιάμεσων (και ενδεχομένως σιωπηλών) ρυθμίσεων, οι οποίες, εάν επιτευχθούν, θα οδηγήσουν εκ των πραγμάτων (αργά ή γρήγορα) σε καταληκτικούς επιλόγους.

Αυτήν τη φορά ο κ. Ερντογάν δεν έρχεται με άδεια χέρια. Μάλλον θα έχει στον χαρτοφύλακα του κάποιες «νέες ιδέες» για προαγωγή της καλής γειτονίας, όπως συνεχώς τη στοχοθετεί (και τη διατυμπανίζει) ως μέρος του «δόγματος του στρατηγικού βάθους» ο θεωρητικός του κ. Νταβούτογλου. Και προεξοφλείται ότι η Αθήνα θα βρεθεί μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα, ως απόρροια των τουρκικών ελιγμών και των εκβιαστικών μεθοδεύσεων.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά λοιπόν, είναι σαφές ότι από πλευράς Άγκυρας γίνεται προσπάθεια να προβληθεί προς την Αθήνα μια νέα «ποιότητα διαθέσεων» για προσεγγίσεις, στο πλαίσιο όχι απλώς της καλής γειτονίας, αλλά και «αμοιβαίως επωφελών» συμφωνιών, με κατάληξη τη συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου της υφαλοκρηπίδας. Αφού θα έχουν προηγηθεί «αμοιβαία βήματα», στο πλαίσιο των οποίων από πλευράς Ελλάδος θα εγκαταλείπεται το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων και από την Τουρκία το συνακόλουθο στρατηγικό δόγμα του casus belli. Κι ενώ εμείς μπορεί να την ξεχνάμε, ο Ερντογάν δεν λησμονεί τη Συμφωνία της Μαδρίτης.

Ως προς το Κυπριακό, σημειώνονται ήδη παρεμβάσεις από συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κέντρα προς την κατεύθυνση, αφενός, να πεισθεί (δηλαδή να πιεσθεί) η Λευκωσία για «τολμηρότερα βήματα» και, αφετέρου, να εκδηλωθεί συνακολούθως από πλευράς Τουρκίας μερική έστω συμμόρφωση στις πρόνοιες του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

Τα πράγματα όσον αφορά τη Λευκωσία είναι ακόμη πιο οδυνηρά (και πιο επικίνδυνα), καθώς σε αυτό το πλαίσιο προάγονται διαδικασίες για την υλοποίηση και τη λειτουργική εφαρμογή του λεγόμενου απευθείας εμπορίου των τουρκοκυπρίων με τις χώρες της ΕΕ. Κάτι που αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει στη δημιουργία συνθηκών, εάν όχι αναγνώρισης του κατοχικού μορφώματος, τουλάχιστον σιωπηρής αποδοχής της γεωπολιτικής διαίρεσης και κατ' επέκτασιν της υπόστασης του «ψευδοκράτους».

Εάν δει κάποιος προσεκτικά τις δηλώσεις των τούρκων ηγετών (και ιδιαίτερα του αρχιτέκτονα της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας Αχμέτ Νταβούτογλου), θα αντιληφθεί τις προαγόμενες μεσοπρόθεσμες στρατηγικές για την κατοχύρωση των de facto γεωπολιτικών πραγματικοτήτων, όπως έχουν διαμορφωθεί από την εισβολή και έχουν εμπεδωθεί από την κατοχή. Η τουρκική στρατηγική εκμεταλλεύεται συγκεκριμένες πολιτικές της Ευρώπης και προωθεί ευθέως εκβιαστικές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα το θέμα των μηχανισμών ενιαίας ασφάλειας που θέλει να ολοκληρώσει η Κοινότητα, με την Τουρκία να μπλοκάρει τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς, ασκώντας βέτο στο ΝΑΤΟ. Οι μηχανισμοί του οποίου είναι κομβικής σημασίας για την εφαρμογή τέτοιων ευρωπαϊκών επιδιώξεων, κάτι που τέθηκε επί τάπητος κατά την προ ημερών επίσκεψη Ράσμουσεν στην Τουρκία.

Κι ενώ οι Βρυξέλλες υποδεικνύουν στην Τουρκία να επιλύσει επιτέλους το Κυπριακό προκειμένου να επιταχυνθούν τα τελικά στάδια της ενταξιακής της πορείας (κι έτσι να διασκελίσει τον κοινοτικό πυλώνα), η Άγκυρα αντιστρέφοντας ανταποδίδει! Καλεί τις Βρυξέλλες να άρουν τα ενταξιακά εμπόδια (άνοιγμα δηλαδή των υπόλοιπων κεφαλαίων και όχι μόνο) προκειμένου εντασσόμενη να επιλύσει το πρόβλημα!

Και το πρόβλημα δεν είναι πλέον εκτός της Κοινότητας. Αντιθέτως, είναι δικό της, καθώς η Κύπρος είναι πλήρως ενσωματωμένη (με τη συνολική της μάλιστα επικράτεια, εξαιρουμένων των βρετανικών «κυρίαρχων βάσεων») στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αλλά μέχρι πότε μπορεί η ΕΕ να δέχεται χώρα μέλος της (και μάλιστα του σκληρού οικονομικού πυρήνα) να βρίσκεται υπό κατοχή; Και μέχρι πότε μπορεί να θεωρεί εντάξιμη μια χώρα που κατέχει εδάφη της ίδιας; Ιδού το πρόβλημα, από το οποίο σήμερα κάποιοι Ευρωπαίοι θέλουν να απαλλαγούν, χωρίς να τολμούν ρήξεις με την Άγκυρα ως παρανομούσα.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010