Picture
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ

Με «Δούρειο Ιππο» έρχεται ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα. Ευαγγελίζεται ότι δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από την Τουρκία και προτείνει στην Αθήνα να παγώσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα όταν την ίδια στιγμή εκείνος στήνει απέναντι μία κολοσσιαία και πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή προσανατολισμένη στον Εβρο και στο Αιγαίο.


Την ώρα που προτείνει ουσιαστικά το μερικό αφοπλισμό της χώρας μας για χάρη οικονομίας, εκείνος χρηματοδοτεί με ιλιγγιώδη κονδύλια την κρατική αμυντική βιομηχανία οπλικών συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας. Μίας βιομηχανίας η οποία θα μπορεί να τροφοδοτεί με το παραπάνω τις Ενοπλες Δυνάμεις της Αγκυρας ανατρέποντας κάθε ισορροπία στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή. Και ας διαθέτει ήδη η Τουρκία το δεύτερο μεγαλύτερο Στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ.

Βέβαια δεν επενδύει τυχαία η Αγκυρα. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ως διδάκτωρ της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής εκτιμά ότι μπορεί με το τεράστιο εκτόπισμα της στρατιωτικής ισχύος να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία αναίμαχτα, υπό την απειλή των όπλων αλλά και της παροχής υπηρεσιών προς το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον . Αυτοβούλως ανέλαβε το ρόλο του χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή. Και όλα αυτά υπό τη σιωπηρή ανοχή της Ευρώπης και άλλων μεγάλων δυνάμεων οι οποίες παρακμάζουν λόγω οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν. Και όχι βέβαια αφιλοκερδώς.

Πρώτος στόχος είναι ο διαμερισμός του Αιγαίου. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με αναλυτές, θα επιχειρήσουν να επιβάλουν τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου αδιαφορώντας αν βάσει διεθνών συνθηκών ανήκει στην Ελλάδα. Να «πνίξουν» την ελληνική υφαλοκρηπίδα των νησιών ώστε να επεκτείνει η Τουρκία τα ζωτικά της συμφέροντα.
Σε δεύτερη φάση θα τους απασχολήσει ο Εβρος καθώς ήδη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του διαθέτει ειδικό κεφάλαιο για τους… Τούρκους συμπατριώτες εκεί, όπως αναφέρει. Η άρση του «κάζους μπέλι», που προς στιγμή δημιούργησε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στην Αθήνα, θα γίνει εφόσον οι Ελληνες παραιτηθούν επίσημα από το νόμιμο δικαίωμά τους να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα δώδεκα ναυτικά μίλια όπως εξήγησε πριν λίγες μέρες ο αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος και σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ομερ Τσελίκ.

Στο μεταξύ, όμως, η Αγκυρα στέλνει τις φρεγάτες και τις κορβέτες της να σουλατσάρουν σε όλο το Αιγαίο σε μία επίδειξη δύναμης, επιχειρώντας να συνθλίψουν το ηθικό των Ελλήνων. Φτάνουν ανενόχλητοι μέχρι και το Σούνιο, χαμογελώντας που η Αθήνα το μόνο που κάνει είναι να τους παρακολουθεί. Η ανοχή είναι τέτοια που οι στρατηγοί της Αγκυρας μειδιούν που ενώ προβαίνουν σε εικονικούς βομβαρδισμούς κάθε τόσο στο Αγαθονήσι, η Αθήνα θα υποδεχτεί με τιμές αρχηγού κράτους τον πρωθυπουργό τους και όλη την κουστωδία του η οποία οραματίζεται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ερχονται με κλάδο ελαίας την ώρα που παραγγέλνουν γέφυρες εφόδου για τον Εβρο και εκσυγχρονίζουν τον μεγάλο αποβατικό τους στόλο ο οποίος εδρεύει στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Να σημειωθεί ότι μετά τις ΗΠΑ δεν υπάρχει άλλο κράτος με τόσο μεγάλο αποβατικό στόλο. Κι αυτά αποτελούν μόνο τις παρωνυχίδες των σχεδίων της Αγκυρας. Οι ενέργειες της Αγκυρας θυμίζουν το Βερολίνο πριν ξεκινήσει το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρατηρούν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Εχει μεγάλη σημασία να «φωτίσουμε» τη μηχανή που στήνει και προβλέπει μέχρι και πυρηνικό οπλοστάσιο. Φιλοδοξεί συντόμως να αποκτήσει χιλιάδες μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, βομβαρδιστικά, υποβρύχια και σκάση.

Και με δεδομένο πάντα ότι υπάρχουν απόρρητα προγράμματα της Αγκυρας που θα γίνουν γνωστά όταν ολοκληρωθούν. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τουρκίας για το 2010 είναι σχεδόν 16 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε ομιλία του, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γκιονούλ, είπε ότι ο τουρκικός στρατός έχει υιοθετήσει ως θεμελιώδη στρατηγική να κατασκευάζονται στην Τουρκία όλα τα μέσα που χρειάζονται οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας και η Ακτοφυλακή. Πρόσθεσε πως σε πέντε τουρκικά ναυπηγεία συνεχίζεται η ναυπήγηση στρατιωτικών πλοίων αξίας δύο δισ. δολαρίων. Οι τουρκικές αμυντικές δαπάνες το 2015 αναμένονται να είναι περί τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια (λιγότερα από ό,τι μας κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες), για την περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα βάσει των μέχρι σήμερα χρονοδιαγραμμάτων.

Η Αγκυρα προχώρησε στην προμήθεια 36 γερανοφόρων και μεγάλου αριθμού πλωτών γεφυρών εφόδου ανάπτυξης σε σύντομο χρόνο, μήκους 24 μέτρων. Καθελκύστηκε στις 2 Οκτωβρίου από τα ναυπηγεία της Tuzla στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης το πρώτο (C-151) από τα 8 συνολικά ταχέα Αποβατικά Σκάφη Αρμάτων (LCT) για το σχετικό εξοπλιστικό πρόγραμμα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK). Κάθε LCT μπορεί να μεταφέρει 7 μέσα άρματα μάχης ή 250 άνδρες. Το TDK θα ενισχύσει περαιτέρω τις αποβατικές του δυνατότητες στο Αιγαίο, πλαισιώνοντας τον ήδη εύρωστο στολίσκο αποβατικών πλοίων της ναυτικής βάσης Φώκαιας, έδρα της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Προγραμματίζουν τη ναυπήγηση και κορβετών με χαρακτηριστικά Stealth (αόρατα).

Τη μεγαλύτερη θέση στον κατάλογο αγορών της Τουρκίας κατά τα επόμενα 10 χρόνια κατέχει η προγραμματιζόμενη αγορά 100 «αόρατων» -από τα ραντάρ- μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35. Να σημειώσουμε πως είναι συνεταίρος στην κατασκευή το νέου αυτού αεροσκάφους με την αμερικάνικη εταιρεία Lockheed Martin. Οι αρχικές εκτιμήσεις αυτή της αγοράς έκαναν λόγο για 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέρσι, 100 F-35 αποτιμήθηκαν πως θα κοστίσουν περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ο αριθμός αυτός εκτιμάται σήμερα σε πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο πλαίσιο ενός αναπτυξιακού προγράμματος 500 εκατομμυρίων δολαρίων, η Τουρκία ετοιμάζεται για την κατασκευή τεσσάρων πρωτοτύπων του πρώτου εγχώριου άρματος μάχης, του Αλτάι, σε συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία της Κορέας. Οταν ολοκληρωθεί η αναπτυξιακή φάση το 2015, μια νέα σύμβαση θα ανατεθεί για τη μαζική παραγωγή του άρματος μάχης και η πρώτη παρτίδα των 250 αρμάτων θα κοστίσει μεταξύ 3 και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναλόγως του συνολικού εξοπλισμού του άρματος.

Το 2015, η Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει τα 50 επιθετικά ελικόπτερα τύπου Τ-129, ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής TAI και της ιταλικο-βρετανικής AgustaWestland. Η παράδοση του πρώτου ελικοπτέρου αναμένεται για το 2013, για τη φάση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της μεγαλύτερης νοτιοκορεατικής εφημερίδας «Korean Times», η Τουρκία «εξετάζει σοβαρά την συμμετοχή της στο πρόγραμμα του μαχητικού KF-X ώστε ν’ αντικαταστήσει τα F-16 μέχρι το 2020».

Το KF-X είναι μαχητικό που προορίζεται ν’ αντικαταστήσει τα F-16 Block 52 από τα οποία θα έχει 50% μεγαλύτερη ακτίνα δράσης, 34% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της ατράκτου, 30% μεγαλύτερο μέγεθος, ραντάρ AESA, Σύστημα Αυτοπροστασίας, σύστημα υπέρυθρης ανίχνευσης IRST, σύστημα ζεύξης δεδομένων κ.λπ.

Εχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα παραγωγής 72 πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ) μέσου βεληνεκούς T-122 (40x122mm), τα οποία συμπληρώνουν τους 12 ΠΕΠ μακρού βεληνεκούς (12x227mm) M-270 MLRS (δυνατότητα υποστρατηγικού πλήγματος από 72 βλήματα MGM-140A ATACMS). Η μία πρόσφατη συμφωνία με τη Ρωσία ύψους 20 δισ. δολ. αφορά στην ίδρυση ενός πυρηνικού εργοστασίου από όπου θα πάρει απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ) εδώ και χρόνια διαθέτει μεγάλο στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV. Υπάρχουν πληροφορίες ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις ακόμη και πάνω από εδάφη της Ηπειρωτικής Ελλάδας, καταγράφοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θέσεις ραντάρ. Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική εταιρεία «τρέχει» αυτή τη χρονική περίοδο 4 σχέδια μη επανδρωμένων υποβρυχίων, σκαφών, οχημάτων, ερπυστριοφόρων με τις κωδικές ονομασίες «Izci» («Πρόσκοπος»), «Kasif» («Εξερευνητής»), «Denizci» («Ναυτικός») και «Gezgin» («Περιηγητής»). Για εντοπισμό στόχων σε 24ωρη βάση, όπως επίσης να φέρει οπλισμό και να «διαβιβάζει» δεδομένα και πληροφορίες στο κέντρο επιχειρήσεων. Η Τουρκία σχεδιάζει να επενδύσει το ποσό των 4 δισ. δολαρίων στον τομέα των UAV για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Οπως αποκάλυψε η Κυριακάτικη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», η τουρκική αεροδιαστημική εταιρεία TAI και η αντίστοιχη κορεατική KAI, ετοιμάζονται να παραδώσουν τον ερχόμενο μήνα στην τουρκική Αεροπορία (THK) το πρώτο εκπαιδευτικό αεροσκάφος (υποηχητικό) τύπου KT-1T που κατασκεύασαν από κοινού! Το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας είχε υπογράψει το 2007 συμβόλαιο ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αεροσκαφών τύπου KT-1T για την THK. Η ολοκλήρωση των παραδόσεων αναμένεται το 2012.

Το σύστημα κατασκοπείας Gozturk είναι ένα πολύπλοκο δορυφορικό σύστημα, συνολικού κόστους 250 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του τουρκικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και της ΜΙΤ. Θα βρίσκεται σε ύψος 65 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης και θα αποτελείται από έξι δορυφόρους καλύπτοντας την περιοχή από το Ιόνιο έως την Κεντρική Ασία. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η Τουρκία είναι έτοιμη από τη βάση Μπαϊκονούρ στη Νοτιοδυτική Ρωσία, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, για την εκτόξευση του Rasat, του πρώτου στρατιωτικού δορυφόρου παρατήρησης, αποκλειστικά κρατικής χρηματοδότησης, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν Τούρκοι μηχανικοί του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών.

Και εκτός του ότι μπορεί η Αγκυρα να εξοπλίζεται από εγχώριες κατασκευές υψηλής τεχνολογίας, μειώνοντας τις εισαγωγές και τις εξαρτήσεις, έχει φτάσει στο σημείο να εξάγει και να κερδίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ



Leave a Reply.

    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010