Picture
Ένας ιδιότυπος πόλεμος με στόχο την αποδυνάμωση του Αντώνη Σαμαρά έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό σκηνικό. Την ώρα που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά και την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φαίνεται να δημιουργεί σταδιακά όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη του κόμματος, κάποιοι επιχειρούν να ανακόψουν αυτή την πορεία.

Αυτή η προφανώς συντονισμένη προσπάθεια υπονόμευσης της ηγεσίας της ΝΔ ουσιαστικά ξεκίνησε την επομένη των εσωκομματικών εκλογών και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, κάθε φορά με νέες βολές και νέες επιθέσεις, οι οποίες πολλές φορές κρύβονται πίσω από πολιτικές θέσεις και απόψεις. Στο παρασκήνιο ορισμένοι δείχνουν και προς τη μεριά του Μεγάρου Μαξίμου, όμως είναι σαφές πως οι εκφραστές αυτών των επιθέσεων είναι κυρίως δύο:

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναμένεται να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου κομματικού φορέα και αναζητεί, εκτός από συνεργάτες, και ζωτικό χώρο στην κεντροδεξιά «πολυκατοικία» για να μπορέσει να κινηθεί πολιτικά. Η επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές πίεσε ασφυκτικά τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος βλέπει τη ΝΔ να επεκτείνεται πέρα του «μεσαίου χώρου» και να διευρύνει την επιρροή της στα δεξιά της παράταξης.

Η πολιτική που εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς για τους μετανάστες, για παράδειγμα, είναι μια πολιτική η οποία στέρησε από το ΛΑΟΣ το μονοπώλιο έκφρασης διαφορετικού λόγου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η ενισχυμένη επιρροή της ΝΔ στο χώρο της «καθαρής» Δεξιάς πανικόβαλε τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ακολουθεί μια μάλλον αντιφατική και αλλοπρόσαλλη πολιτική. Από τη μια στηρίζει την κυβέρνηση στην πολιτική του Μνημονίου και υπερψηφίζει το σκληρό πακέτο μέτρων και, από την άλλη, ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά να κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους στις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, επίσης, έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την αποτυχία της νέας ηγεσίας της ΝΔ για τους δικούς της προφανείς λόγους. Αυτό καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη για την πρώην υπουργό Εξωτερικών, η οποία βλέπει πως τελικά δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος να την ακολουθήσουν στο νέο της ξεκίνημα, ενώ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η είσοδό της στην επόμενη Βουλή δεν θα είναι εύκολη. Σε αυτή τη λογική, λοιπόν, έχει συγκροτηθεί ένα ετερόκλητο… αντισαμαρικό μέτωπο στο οποίο εσχάτως συμμετέχουν και στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τα οποία βλέπουν πως στο νέο σχήμα της Ρηγίλλης δεν έχουν μέλλον.

Ενοχλούν οι επιλογές Σαμαρά Πέραν αυτών όμως η πολεμική κατά Σαμαρά πηγάζει και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα αστικό κόμμα εξουσίας αμφισβητεί συγκεκριμένες συστημικές και «πολιτικά ορθές» επιλογές. Από την απόρριψη του Μνημονίου, μέχρι τις έντονα «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα και το Μεταναστευτικό, οι θέσεις της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά τραβούν βλέμματα δυσαρέσκειας από το «σύστημα».

Την ίδια ώρα, η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για ταχύτερη έξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά κυρίως το γεγονός ότι μια πολιτική δύναμη εξουσίας υποστηρίζει και εξηγεί στην ελληνική κοινωνία πως υπάρχει τρόπος για να σωθεί η χώρα χωρίς να στηριχθεί στην τρόικα και το Μνημόνιο, έχει προβληματίσει πολλούς, διότι στις πολιτικές του Μνημονίου παίζονται πολλά που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα. Τις τελευταίες ημέρες ως πολιορκητικός κριός χρησιμοποιείται ο Κώστας Καραμανλής.

Στελέχη του… ΛΑΟΣ, σε πρώτη φάση, άρχισαν να διακινούν σενάρια επανόδου του στην κεντρική πολιτική σκηνή και κεντρικού ρόλου του στην… επανένωση της Κεντροδεξιάς. Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, ο Αντώνης Σαμαράς θα χάσει τις επόμενες εκλογές και ο πρώην πρωθυπουργός θα επανέλθει προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση της κεντροδεξιάς «πολυκατοικίας» θέτοντας υπό την ομπρέλα του τη ΝΔ, τον Γιώργο Καρατζαφέρη –ο οποίος προφανώς θα δεχτεί με μεγάλη χαρά– και την Ντόρα Μπακογιάννη –επίσης θα χαρεί– και όλη την κεντροδεξιά «οικογένεια». Ολική επαναφορά, δηλαδή. Τα σενάρια αναζωπυρώθηκαν μετά την παρουσία του Κώστα Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου έγινε θερμά δεκτός από οπαδούς της ΝΔ.

Οι αλλεπάλληλες συνεντεύξεις στελεχών του ΛΑΟΣ, αλλά και βουλευτών της ΝΔ που πρόσκεινται φιλικά στην Ντόρα Μπακογιάννη όμως, ανάγκασαν τον Κώστα Καραμανλή να απαντήσει μέσω συνεργατών του ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος αποχώρησε οικειοθελώς από την ηγεσία μετά την ήττα στις εκλογές, ενώ ξεκάθαρη ήταν και η στήριξη στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.

Η παρέμβαση αυτή του κ. Καραμανλή, το όνομα του οποίου κάποιοι θεωρούν σκόπιμο να χρησιμοποιούν στα σχέδιά τους, δεν ήταν αρκούντως αποτρεπτική για κάποιους οι οποίοι επανήλθαν χωρίς ουσιαστικά να έχει προκύψει κάτι καινούριο. Έτσι, η τοποθέτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως ο Κ. Καραμανλής είναι ακόμα νέος και πολύτιμα έμπειρος, ώστε, αν χρειαστεί, να προσφέρει σε ένα νέο πολιτικό κύκλο και ίσως από διαφορετική θέση, έδωσε και πάλι τροφή για σχόλια. Αν και αρκετοί πίσω από αυτή τη δήλωση είδαν… φλερτ του Κώστα Καραμανλή με την Προεδρεία της Δημοκρατίας, άλλοι επισήμαιναν με νόημα πως ο κ. Σπηλιωτόπουλος βρίσκεται στον «πάγο» από τον Αντώνη Σαμαρά εδώ και καιρό και αναζητεί τρόπους να έρχεται στο προσκήνιο.

Πληροφορίες, πάντως, θέλουν από τη μια τον Κώστα Καραμανλή να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από την όλη ιστορία με τη χρησιμοποίηση του ονόματός του και, από την άλλη, τον Αντώνη Σαμαρά ουσιαστικά να αδιαφορεί, καθώς εκτιμά πως ο δρόμος για τη ΝΔ σταδιακά ανοίγει, διότι οι θέσεις της δικαιώνονται. Εξάλλου, ο ίδιος φροντίζει σχεδόν σε κάθε δημόσια παρέμβασή του να υπενθυμίζει πως έχει κλείσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν και πως το μόνο που τον ενδιαφέρει πλέον είναι ένας διαφορετικός δρόμος για τη χώρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑLeave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010