Έρχεται το default event από τους οίκους αξιολόγησης

H Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου με haircut 50% αποτελεί εκδοχή της χρεοκοπίας της Ελλάδος….
Βάφτισαν την παταγώδη αποτυχία της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου που περιλάμβανε μεταξύ των άλλων haircut 50% ως επιτυχία αλλά πίσω από τα επικοινωνιακά τρικ κρύβονται...

1)Το γεγονός ότι για τους οίκους αξιολόγησης η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι default event κοινώς είναι χρεοκοπία όχι επιλεκτική ή περιορισμένη αλλά πραγματική χρεοκοπία.
Ήδη η Fitch πήρε θέση ξεκάθαρη.

H επιβολή haircut 50% στο ελληνικό χρέος συνιστά χρεοκοπία, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σχολιάζοντας τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

«Η συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους είναι ένα απαραίτητο βήμα για να τεθεί σε πιο βιώσιμη τροχιά η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, ωστόσο εάν αυτό εφαρμοστεί - ήτοι haircut 50% - συνιστά για τον οίκο χρεοκοπία (default event)», σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Η Ελλάδα χρεοκόπησε αλλά αυτό αποκρύβει από τους αρμοδίους της κυβέρνησης

2)To haircut 50% δεν αποτελεί επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία αλλά καθαρή χρεοκοπία.
Προφανώς οι οίκοι δεν θα δεχθούν απομείωση στο χρέος 50% ως εθελοντική διαδικασία. Ουδέποτε στην νεότερη οικονομική ιστορία υπήρξε εθελοντικό haircut 50%.

3)Η σύνοδος κορυφής πέραν της επιτροπείας, της 10ετούς λιτότητας δεν περιλαμβάνει την πλέον κομβική παράμετρο πως οι τράπεζες εφόσον περίπου όλες καταλήξουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Με τράπεζες αποδεκατισμένες και χωρίς κανένα αναπτυξιακό μέτρο υπάρχουν αυταπάτες ότι με την μείωση του χρέους κατά 100 δις ευρώ η Ελλάδα θα αλλάξει πορεία;
Πρόκειται για αυταπάτη και όσοι είναι αισιόδοξοι θα διαψευσθούν παταγωδώς.

4)Το χειρότερο από όλα δεν είναι ότι απέκρυψαν ότι η διαδικασία που συμφωνήθηκε είναι ουσιαστικά κεκαλυμμένη χρεοκοπία της Ελλάδος, ούτε καν ότι δεν υπάρχει ίχνος αναπτυξιακής πολιτικής αλλά ότι παρουσιάζουν την χειρότερη απόφαση που ελήφθηκε για την Ελλάδα ως επιτυχία.
bankingnews
 
«ΚΟΚΚΙΝΕΣ» γραμμές στη συμφωνία των Βρυξελλών για την απομείωση του ελληνικού χρέους χαράζουν από τη ΝΔ, ενώ αμφισβητούν ευθέως τις διαβεβαιώσεις τις κυβέρνησης ότι οι αποφάσεις συνιστούν οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της οικονομίας.

Ως εκ τούτου χαρακτηρίζουν αναίτιους τους πανηγυρισμούς του Γ. Παπανδρέου υπενθυμίζοντας ότι είναι η τέταρτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που αναγγέλλει τη... σωτηρία της χώρας.

Σπεύδουν μάλιστα να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν μια πολιτική που θα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, προαναγγέλλοντος έτσι την αρνητική ψήφο τους στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Βουλή για τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Παράγοντες του κόμματος υπογραμμίζουν ότι η απομείωση του χρέους δεν αρκεί και ότι αν αυτή δεν συνοδευτεί από μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης τα αμέσως επόμενα χρόνια η φτώχεια θα διευρυνθεί και η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οριστική κατάρρευση.

Στο πλαίσιο αυτό επαναδιατυπώνουν την πάγια θέση τους για αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζεται. «Αν δεν αλλάξουν αυτά που εμποδίζουν την ανάκαμψη, όπως οι αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές και οι αβάσταχτες οριζόντιες περικοπές, δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση», προειδοποίησε ο Αντ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε άλλα εννιά χρόνια (σ.σ.: μέχρι το 2021) φτώχειας και κατάρρευσης που δεν αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία».

Από την άλλη η ΝΔ εκφράζει ουσιαστικές επιφυλάξεις για το ουσιαστικό όφελος που θα έχουν η χώρα και η οικονομία από τη διαγραφή του χρέους σε ποσοστό της τάξης του 50%, καθόσον, σύμφωνα και με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, το 2021 το χρέος θα βρεθεί στα ίδια επίπεδα όπου ήταν το 2009.

Κι αυτό ενώ έχουν προηγηθεί δύο χρόνια σκληρής λιτότητας και εκτός απροόπτου θα ακολουθήσουν εννέα ακόμη με αλλεπάλληλα πακέτα επώδυνων μέτρων που θα επιδεινώσουν την κατάσταση των πολιτών και θα οξύνουν τα κοινωνικά προβλήματα.

Στη Λ. Συγγρού περιμένουν να δουν και να μελετήσουν τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας, καθόσον πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις για τη λήψη νέων δυσβάστακτων και επώδυνων μέτρων για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

«Casus beli» θεωρούν στη ΝΔ οποιαδήποτε δέσμευση που θα συνιστά εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και προειδοποιούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση η αντίδρασή τους θα είναι ιδιαίτερα σκληρή. Αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα περιοριστούν σε δημόσια καταγγελία της κυβέρνησης και του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, αλλά θα αναλάβουν και άλλες πρωτοβουλίες εντός κι εκτός Κοινοβουλίου. Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι η κατάθεση πρότασης μομφής.

Ως προς τα «γκρίζα σημεία» της συμφωνίας η ΝΔ στέκεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη αναφορά για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τις επιπτώσεις που θα έχουν από τη μείωση της αξίας των κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Στελέχη της παράταξης αμφισβητούν τη βασιμότητα των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις. «Τα προηγούμενα δύο χρόνια απέκλειαν τη λήψη νέων μέτρων και κάθε τρίμηνο ανακοίνωναν ένα ακόμη πακέτο», λένε χαρακτηριστικά.

Ορισμένοι βουλευτές εγείρουν ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης των όσων δεσμεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου, καθώς αυτά υπερβαίνουν κατά πολύ τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης και δεν είχε γι’ αυτό καμιά εξουσιοδότηση.

Στο στενό επιτελείο του Αντ. Σαμαρά εκτιμούν ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής προσωρινή μόνο ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Κι ότι, όταν αποκαλυφθούν οι κρυφές πτυχές της συμφωνίας με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, οι κοινωνικές αντιδράσεις θα κορυφωθούν.

Αυτό σε συνδυασμό με το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα δρομολογήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη δήλωσή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε οριστικά».

Προσθέτοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Οι υπεύθυνοι του σημερινού ναυαγίου δεν μπορούν να παριστάνουν άλλο τους ναυαγοσώστες»!
 
ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ «περίεργες» πληροφορίες γύρω απ’ τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια διακινούνται τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με αυτές, επίκειται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής που έχει καταθέσει η FYROM ενάντια στην Ελλάδα, για παραβίαση της «Ενδιάμεσης συμφωνίας».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Σκοπιανοί διοχετεύουν ότι η απόφαση θα είναι ευνοϊκή γι’ αυτούς και ότι μετά απ’ αυτό θα ανοίξει ο δρόμος αφενός εισόδου τους σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ (έχουν μείνει απέξω μετά το βέτο του Καραμανλή), και αφετέρου για την οριστική επίλυση του θέματος της ονομασίας του κράτους τους.

Διακινούν μάλιστα και δύο ονομασίες που έχουν πέσει στο τραπέζι και επί των οποίων γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις: «Βόρεια Μακεδονία» και «Μακεδονία του Βαρδάρη».

Ωστόσο ελληνικές πηγές, στις οποίες απευθυνθήκαμε, δήλωναν άγνοια για τα παραπάνω.

Εξέφραζαν μάλιστα αισιοδοξία για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ επεσήμαιναν ότι δεν παρατηρείται κάποια κινητικότητα επί του θέματος της ονομασίας.
εφημεριδα
παρον
 
Επειδή θα αναφερόταν η συμβολή της χώρας μας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
ΣΑΡΩΝΕΙ τα πάντα στο πέρασμά της η σημερινή κυβέρνηση.

Υποβαθμίσει την προσφορά του έθνους στην ανθρωπότητα, ως και τις εθνικές επετείους απαξιώνει...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Προ τριμήνου η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα αποφάσισε να αναλάβει μια αξιέπαινη και ιστορικά χρήσιμη πρωτοβουλία: να οργανώσει στη ρωσική πρωτεύουσα σειρά εκδηλώσεων με θέμα τη «συμβολή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Με προβολή ταινιών, έκθεση φωτογραφιών, διαλέξεις (μεταξύ αυτών και του Μαν. Γλέζου) για να ενημερωθούν οι Ρώσοι για την προσφορά των Ελλήνων.

Είχαν όμως υπολογίσει χωρίς τις διαθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο σχετικό αίτημα της πρεσβείας το ΥΠΕΞ απάντησε πως ελλοχεύει ο κίνδυνος η συγκεκριμένη πολιτιστική δράση αυτήν τη χρονική στιγμή να εκληφθεί από τη Γερμανία ως κίνηση ρεβανσισμού εναντίον της, ιδιαίτερα τώρα που έχουμε την ανάγκη της οικονομικής της υποστήριξης!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει κάνει προ πολλού την ιστορική υπέρβαση και κάθε χρόνο στέλνει στη Μόσχα στρατιωτική μονάδα και παίρνει μέρος στις παρελάσεις της 9ης Μαΐου, «ημέρα νίκης των Ρώσων κατά των Ναζί». Πλην όμως στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζονται... βασιλικότεροι του βασιλέως. Για να μην πούμε τίποτα βαρύτερο και χειρότερο...

Όχι με τα νώτα στα μνημεία

Για διαστρέβλωση του νοήματος των εθνικών επετείων καταγγέλλει την ελληνική Πολιτεία ο Μαν. Γλέζος, σε δήλωσή του με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνει, η Πολιτεία «έχει μετατρέψει τις επετείους σε εκδηλώσεις υποταγής προς τους φορείς της εκάστοτε κρατικής εξουσίας» και προσθέτει ότι «οι παρελάσεις της μαθητικής νεολαίας και του στρατού πραγματοποιούνται όχι μπροστά στα μνημεία όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία, αλλά ενώπιον των κρατικών και κυβερνητικών αρχών, οι οποίες, επιπλέον, στρέφουν τα νώτα τους προς τα μνημεία καθυβρίζοντάς τα».

Εννοεί την περίπτωση της Αθήνας, όπου στις παρελάσεις οι επίσημοι στέκονται με την πλάτη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Τέλος ζητάει οι παρελάσεις να πραγματοποιούνται μόνον μπροστά στα μνημεία της θυσίας.
εφημεριδα
παρον
 
ΒΥ PESETERO

Ανέλπιστη ισοπαλία για τον ΟΦΗ, μεγάλη γκέλα για τον Ολυμπιακό που από το 2-0 του 72' βρέθηκε στο 2-2 πέντε λεπτά αργότερα.

Με το μυαλό στο Βεστφάλεν από τη στιγμή που ο Κέβιν Μιραλάς πέτυχε το 2ο γκολ, ήταν αναμενόμενο οτι οι παίκτες του Βαλβέρδε φλέρταραν με τον κίνδυνο, ειδικά όταν κάτω απ'τα δοκάρια τους βρίσκεται ο... αστάθμητος παράγων.

Έτσι ο ΟΦΗ που είχε μόλις 25% κατοχή μπάλας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, με τρείς τελικές προσπάθειες πήρε την ισοπαλία, σταματώντας το νικηφόρο εντός έδρας σερί των 17 νικών που είχε ο Ολυμπιακός.
Κριτική παιχτών
Φράνκο Κοστάντσο : Ο άνθρωπος ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ. Δεν ξέρω πόσο παραπάνω πρέπει να μας κρεμάσει ακόμη, δεν ξέρω τι έγκλημα πρέπει να κάνει ακόμα για να πούμε "ΟΚ, μάλλον δεν είναι και τόσο καλός". Περιμένοντας να αναστηθεί ο Κοστάντσο και να γίνει τερματοφύλακας από μοντέλο είναι σαν να περιμένουμε έναν χοντρό γεράκο με λευκή γενειάδα ντυμένο στα κόκκινα να χωρέσει από την καπνοδόχο της πολυκατοικίας και να βγεί απ'τον απορροφητήρα για να μας φέρει δώρο. Στη διοίκηση ευτυχώς δεν πιστεύουν στον Αϊ Βασίλη, ούτε στον Αϊ Κοστάντσο και είναι έτοιμοι να επικαλεστούν τον "Άει στο διάολο". Τρείς φάσεις ο ΟΦΗ, μια (καλή ομολογουμένως) απόκρουση και δύο γκολ "δικά του". Τώρα που το ξανασκέφτομαι ας τον περιμένουμε λίγο ακόμα, άκουσα οτι κάπου υπάρχει κάποιος που περπατάει πάνω στο νερό και θεραπεύει παραλυτικούς και τυφλούς. Για κουλούς δεν ξέρω, αλλά χαλάλι.

Γιάννης Μανιάτης : Καλή σε γενικές γραμμές εμφάνιση από τον Μανιάτη που αμυντικά δεν είχε πολύ δουλειά και έτσι είχε χώρους να ανεβαίνει και να βοηθάει επιθετικά. Οι περισσότερες μεταβιβάσεις του στο πρώτο ημίχρονο ήταν κακές, στο δεύτερο ημίχρονο όμως βελτιώθηκε και πέρασε κάποιες καλές μπαλιές, εκ των οποίων η μία κατέληξε στο 2ο γκολ της ομάδας.

Όλοφ Μέλμπεργκ : Με τον ΟΦΗ να παίζει μόνο με τον Μάντζιο μπροστά και την πίεση στα καρέ του Κοστάντσο να τείνει στο μηδέν, ο Μέλμπεργκ είχε κάποιες κακές αντιδράσεις, όπως στη φάση του 55' που πούλησε τη μπάλα (διορθώντας ο ίδιος το λάθος του)  αλλά και το καθοριστικό κακό διώξιμο στη φάση του 2-2, όταν απέτυχε να διώξει σωστά τη μπάλα. Δεν ήταν σε καλή βραδιά ο Σουηδός εχθές.

Ιβάν Μαρκάνο : 1,90 άνθρωπος που πασχίζει να πάρει μια κεφαλιά. Και δεν είναι τώρα με τον Μάντζιο, έχουν προηγηθεί κι άλλοι. Αν είναι δυνατόν, να μη πηδάει ούτε εφημερίδα με τέτοιο σκαρί... Ο Μίρκο Μιλίτσεβιτς του ποδοσφαίρου. Κακή βραδιά ξανά για τον Ισπανό.

Χοσέ ΧολέΜΠας : Χωρίς να κάνει μεγάλη εμφάνιση, ήταν καλός. Η μηδαμινή πίεση από τα άκρα του ΟΦΗ που έπαιζαν με... δύο πλάγιους μπακ σε κάθε πλευρά του επέτρεπε να ανεβαίνει ψηλά και να επιχειρεί πότε σέντρες και πότε μπούκες, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία πάντως, είναι η αλήθεια. Ήταν πάντως κινητικός και από αυτούς που προσπάθησαν εχθές.

Τζαμέλ Αμπντούν : Τι'χες Γιάννη, τι'χα πάντα... Πάνω που λέγαμε "δόξα τω Θεώ που έκανε το πρώτο του καλό ματς", πέσαμε στο "βοήθα Παναγιά" πάλι. Ο Αλγερινός δε μπορούσε να δώσει μια σωστή πάσα στα δυό μέτρα και δικαιολογημένα προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του κόσμου και την αλλαγή του στο 46'.

Πάμπλο Ορμπαϊθ : Με τον ΟΦΗ σε παθητικό ρόλο από το πρώτο δευτερόλεπτο, δεν είχε ανασταλτική δουλειά και έτσι επικεντρώθηκε στο δημιουργικό κομμάτι. Με επιτυχία θα έλεγα, καθώς από τα πόδια του ξεκίνησαν αρκετές φάσεις κυρίως με ανοίγματα στους ακραίους και κάποιες έξυπνες μακρινές μπαλιές. Έλειψε στο τελευταίο εικοσάλεπτο που αντικαταστάθηκε, στην προσπάθεια διάσπασης της άμυνας του ΟΦΗ, αφού αντικαταστάθηκε από τον Μοδέστο για να είναι φρέσκος ενόψει Ντόρτμουντ.

Ζαν Μακούν : Πολύ καλός και ο Καμερουνέζος με αδιάκοπο τρέξιμο και κυρίως επιθετικές πρωτοβουλίες, αφού ανασταλτικά δεν χρειάστηκε. Ανέβαινε ψηλά, πατούσε περιοχή και είχε και μια-δυό καλές στιγμές για να σκοράρει. Σε ανοδική πορεία ο Καμερουνέζος μέσος, θα χρειαστεί εν όψει της δύσκολης συνέχειας για τον Ολυμπιακό. Ίσως ο καλύτερος εχθές.

Κέβιν Μιραλάς : Τα έχουμε ξαναπεί... Δεν του αρέσει να παίζει στα άκρα, νιώθει άβολα και το δείχνει. Εχθές ήταν άφαντος, δεν απείλησε καθόλου απ'τα άκρα και φάνηκε μόνο στη φάση του 2-0. Πρέπει να ανέβει και αυτός και να προσπαθεί περισσότερο, όχι μόνο όταν η μπάλα πηγαίνει προς την περιοχή για να βάλει το γκολ.

Γιάννης Φετφατζίδης :Πέρυσι είχα αφιερώσει πολλά σχόλια για τον Έλληνα μέσο. Να προσέξει πως θα διαχειριστεί τη "δόξα" τότε που άρχισαν οι παραλληλισμοί με τον Μέσι, να προσέξει όταν έρθει η "στραβή", να προσέξει πολλά. Μήπως πέραν των μόνιμων σχολίων περί του αδικημένου Ελληνόπουλου θα πρέπει να αρχίσει και ο ίδιος να αναρωτιέται τι μπορεί να βελτιώσει και πως μπορεί να γίνει καλύτερος; Μήπως να επικεντρωθεί ξανά στο πως θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου ας πούμε; Από ταλεντάρες που χάθηκαν στα 20 τους, ο κόσμος έχει χορτάσει. Το κάτι παραπάνω περιμένει. Μπορεί... ή μήπως όχι;

Ραφίκ Τζεμπούρ :Καλά μαρκαρισμένος από τον... τακτικό στρατό του Αναστόπουλου που παρίστανε την αμυντική γραμμή, δε βρήκε τους χώρους να χτυπήσει περισσότερες φορές. Το έκανε ακριβώς με τη λήξη του ημιχρόνου στην πρώτη φάση που βρέθηκε αφύλαχτος. Και αν έβαζε το γκολ στο 50' θα σήκωνε το Καραϊσκάκη στο πόδι. Χωρίς να κάνει κάτι το εξεζητημένο, ήταν απ'τους διακριθέντες της ομάδας.

Αριέλ Ιμπαγάσα : Κακή εμφάνιση από τον Αργεντινό. Με εξαίρεση το κόρνερ στο κεφάλι του Μοδέστο στο 93', ότι κι αν επιχείρησε στο 45λεπτο που αγωνίστηκε κατέληξε στα πόδια αντιπάλων. Δε βοήθησε στην κυκλοφορία της μπάλας και όταν βγήκε και ο Ορμπαϊθ (και στη συνέχεια ο Μακούν) τα πράγματα έδειξαν ακόμα χειρότερα.

Φρανσουά Μοδέστο :Μπήκε για να βοηθήσει ανασταλτικά ώστε να διατηρηθεί το 2-0. Μέσα σε 5 λεπτά φάγαμε 2 γκολ από την ώρα της εισόδου του και μετά, ενώ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία για το 3-2 στο 93'. Μοιραίος; Μαυρόγατα; Μοιραίος μάλλον τραβηγμένο, μαυρόγατα μάλλον πιο ταιριαστό.

Μάρκο Πάντελιτς : Μπήκε και δεν φάνηκε καθόλου. Και πως να φανεί, όταν η μόνη μπαλιά που πήγε προς τα πάνω του ήταν η κακή πάσα του Μιραλάς στο 83'...

ΕΡΝΕΣΤΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ : Άλλες φορές, δεν τολμάει και σκέφτεται και ξανασκέφτεται μέχρι να κάνει αλλαγή ακόμα και όταν το σκορ είναι 3-0 και έχουμε μπεί στο 85'. Εχθές αποφάσισε να βγάλει τον Ορμπαϊθ στο 70', αν και έβλεπε οτι ο Ιμπαγάσα "δεν τραβούσε", αφού ήθελε να ξεκουράσει τον Βάσκο ενόψει Ντόρτμουντ. Έδειξε και ο ίδιος βραχυκυκλωμένος μετά το 2-1 και έκανε λάθος στο 80' όταν απέσυρε και τον Μακούν, με αποτέλεσμα να περάσει ο Ρόι Κάρολ τα 13 πιο ξεκούραστα λεπτά της καριέρας του. Η επιμονή του στον Μαρκάνο και τον Αμπντούν προς το παρόν δεν τον δικαιώνει...
Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Καθυστερημένο άρθρο σήμερα λόγω τριημέρου... Καλύτερα, γιατί εχθές μετά το ματς ενδεχομένως να έγραφα χοντράδες για τον άνθρωπο με τη σιδερωμένη χωρίστρα. Ήρθε και η εντός έδρας γκέλα λοιπόν. Τέλος το σερί νικών στο "κάστρο", τέλος το κυνήγι του ρεκόρ της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και όλα όσα όμορφα στατιστικά ρεκόρ ανακαλύπταμε κατά καιρούς. Τα σερί και οι παραδόσεις όπως σωστά λέει το ποδοσφαιρικό ρητό είναι για να σπάνε και έτσι λοιπόν έφτασε και στο τέλος του το δικό μας, μέχρι το επόμενο.

Υ.Γ. 2 : Γκέλα πριν από αγώνα Champions League δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που συνέβη, ούτε η τελευταία φορά που συμβαίνει. Προηγήθηκαν άλλες και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Αυτό που σε τρελαίνει είναι ο τρόπος που έρχεται η γκέλα. Να έχεις κατοχή πάνω από 70%, να κερδίζεις 2-0 μέχρι το 73% και να ισοφαρίζεσαι από μια ομάδα που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή μια τελική προσπάθεια όλη κι όλη, είναι ο ορισμός του "βαδίζω και παραμιλώ".

Υ.Γ. 3 : Με ρώτησε ο φίλος Κώστας Λ. αν πιστεύω οτι η ομάδα δεν είναι αρκετά καλή και αν πιστεύω οτι έχει πρόβλημα. Παίρνω την ευκαιρία να απαντήσω στο ερώτημα του μέσω υστερόγραφου : Όχι, δεν πιστεύω οτι η ομάδα δεν είναι αρκετά καλή ούτε οτι έχει πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές, η ομάδα μια χαρά είναι : Έχει τις αδυναμίες της, αλλά για το Ελληνικό πρωτάθλημα μια χαρά είναι... απλά έχει μαλάκα τερματοφύλακα και όσο εθελοτυφθούμε οτι ο Κοστάντσο θα μάθει στα 31 του τα βασικά της θέσης, θα μένουμε με την προσμονή. Ένας τερματοφύλακας που δεν έμαθε ακόμα - σε αυτή την ηλικία - αυτό που έλεγαν και λένε οι προπονητές στις παιδικές ομάδες όλων των κατηγοριών, οτι δηλαδή "ο τερματοφύλακας μέσα στην μικρή περιοχή είναι ο βασιλιάς, όλα τα φάουλ είναι υπέρ του και όλες οι φάσεις εκεί μέσα, δικές του"... Ε τότε δεν πρόκειται να το μάθει λίγα χρόνια πριν τη σύνταξη.

Υ.Γ. 4 : Θα πεί κανείς - και δικαίως - πως το πρόβλημα αυτό το είχαν κι άλλοι τερματοφύλακες. Σύμφωνοι. Με τέτοια θαυμαστή συχνότητα; Ο Κοστάντσο αν δει τη μπάλα να έρχεται στη μικρή περιοχή του την κοιτάζει λες και κάποιος του πέταξε γεμάτο καθετήρα. Εχθές στο - αντικανονικό - δεύτερο γκολ του ΟΦΗ, έρχεται η μπάλα μέσα στη μικρή του περιοχή και κοιτάζει μήπως πατήσει κανείς καμμιά νάρκη και φτάσει η μπάλα συμπτωματικά στα χέρια του. Έλεος με την αβάντα στον Αργεντινό. Αν σε 10 επίσημα ματς δεν έχει καταφέρει να δείξει ΚΑΤΙ, το πιο πιθανό είναι να μη το δείξει ποτέ. Και το μεγαλύτερο "κατόρθωμα" είναι που έχει κάνει αρκετό κόσμο να αναρωτιέται μήπως εμφανιζόταν βελτιωμένος ο... Πάρντο. Εκεί φτάσαμε δηλαδή.

Υ.Γ. 5 : Πάντως για να τα λέμε και όλα, αν ο Κοστάντσο είναι το ένα (μεγάλο) μέρος του προβλήματος, το άλλο μέρος είναι η συνεχιζόμενη αμυντική ανεπάρκεια στις στημένες φάσεις. Είναι ανέκδοτο να έχει δεχθεί τα 2/3 των τερμάτων του ο Ολυμπιακός από στημένες φάσεις. Εντάξει ο Κοστάντσο πες είναι ανάπηρος και δε μιλάει στους αμυντικούς. Οι άλλοι τι κάνουν; Και κυρίως, ο Βαλβέρδε τι κάνει για να διορθώσει αυτό το πρόβλημα;

Υ.Γ. 6 : Υπάρχει ακόμη δρόμος στο πρωτάθλημα και φυσικά ΚΑΙ η εντός έδρας γκέλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Κανείς δεν υπέγραψε συμβόλαιο με τη νίκη εσαεί. Το ζητούμενο είναι να μαθαίνουμε από τις γκέλες και να ξεκολλήσουμε - παίκτες και οπαδοί - από το μυαλό το "περίπατο το φετινό πρωτάθλημα". Σοβαρότητα και όλα θα έρθουν. Και αν κάτσει και κανένας σοβαρός στο τέρμα, ακόμα καλύτερα.

Υ.Γ. 7 : Και φυσικά θα πρέπει να πούμε οτι βγάλαμε μόνοι μας τα ματάκια μας εχθές, αλλά μας βοήθησε και ο κος διαιτητής που έβλεπε την τιτανομαχία του WWF μέσα στην περιοχή και είχε κρύψει τη σφυρίχτρα σε... απόκρυφο μέρος, για να μη του κρυώσει.

Υ.Γ. 8 : Ωραίο το πανό εχθές... "Ο Ολυμπιακός είναι λατρεία, εμείς τον φτιάξαμε και θα τον αγαπάμε μέχρι να πεθάνουμε. Τα λόγια σου οδηγός μας. Καλό ταξίδι κυρ Λεωνίδα. 1911-2011 Λ. Ανδριανόπουλος".

Υ.Γ. 9 : Ωραίο και το άλλο πανό καθώς και τα συνθήματα κατά των πολιτικών προσώπων. Ας το καταλάβουν όλοι : ΚΑΝΕΙΣ πολιτικός όπου και αν ανήκει δεν είναι αμέτοχος για το σημερινό χάλι της χώρας και το κατρακύλισμα της ποιότητας ζωής όλων μας. Και είναι μεγάλη υποκρισία αυτό που γίνεται με τη διακοπή σε περίπτωση που ακουστούν συνθήματα. Το σταυρό τους να κάνουν που μένει ο κόσμος ακόμα στα συνθήματα...

Υ.Γ. 10 : Τρομερή γραφικότητα αυτό το "ο Χολέβας" που κυκλοφορεί εσχάτως λόγω της ενδεχόμενης επιλογής του αμυντικού μας στην εθνική ομάδα. ΧΟ-ΛΕ-ΜΠΑΣ λέγεται ο άνθρωπος και για να λέγεται έτσι, προφανώς το επέλεξαν οι δικοί του. Ενδεχομένως να ξέρει λιγότερα Ελληνικά και απ'τους Ολυμπιονίκες μας από το πρώην Ανατολικό μπλοκ. Είναι σαν να λέγαμε όταν Ελληνοποιήθηκε ο Μπατίστα "Ο ΜΠΑΤΙΣΤΑΣ" ή αν γινόταν Έλληνας ο Καστίγιο "Ο ΚΑΣΤΙΓΙΟΣ". Έχει Ελληνικές ρίζες λέει... Και ο Ροντρίγκο Αρτσούμπι είχε, γιατί δεν μας έλεγαν "Ο Αρτσούμπης";

Υ.Γ. 11 : Και τώρα, Ντόρτμουντ. Η ομάδα πρέπει να κάνει (και) φέτος μια υπέρβαση για να μην αποκλειστεί νωρίς νωρίς από την Ευρώπη. Η υπέρβαση είναι μιας εκτός έδρας νίκη. Είτε στη Γερμανία, είτε στη Γαλλία. Μπορεί; Ας το δείξει...

Υ.Γ. 12 : Βάζελοι, ΜΙΑ φορά μόνο αν σας παίξει προπονητής που να έχει περάσει από εσάς είτε ως ποδοσφαιριστής είτε ως προπονητής όπως παίζει εμάς ο παντελονάτος Αναστό όποτε είμαστε αντίπαλοι και θα σας βγάλω το καπέλο. Μια φορά ρε...
 
Picture
Τα 14 Άρθρα του Συντάγματος που καταπατά η Κυβέρνηση Επειδή ζούμε σε καιρούς επικίνδυνους όπου το τοπίο είναι θολό προκαλώντας σύγχυση παρά κατανόηση, παρουσιάζονται με κοινό νου και απλή λογική, τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία η Κυβέρνηση είτε παραβαίνει ή αγνοεί επιδεικτικά.

Άρθρο 1 παρ. 3 Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό και υπάρχουν υπέρ αυτού...Οι συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων αγαθών σε ιδιωτικές εταιρίες, βλ. διόδια, θα έπρεπε να εξασφαλίζουν ότι η τιμολογιακή τους πολιτική δεν θα λειτουργεί εις βάρος του Λαού. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν γίνονται ιδιωτικοποιήσεις χωρίς εξασφάλιση της προστασίας του Λαού, σημαίνει ότι έχουν παραχωρηθεί κρατικές εξουσίες εις βάρος κι όχι υπέρ του Λαού.

Άρθρο 4 παρ. 5Οι (...) πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.Η μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με αυξήσεις ΦΠΑ σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα, ρεύμα, θέρμανση, βενζίνη με ανυπαρξία ελέγχου των τιμών τους, αυξάνουν το κόστος ζωής δυσανάλογα. Οριζόντια τέλη επιτηδεύματος, και οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων αποτελούν ευθεία παράβαση αυτού του Άρθρου.

Άρθρο 5 παρ.1 μη αναθεωρητέο: Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική (...) ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων...Η συνεχής μείωση της αγοραστικής δύναμης με παράλληλη μείωση των πηγών εισοδήματος δεν επιτρέπει στους πολίτες, που μετά βίας αποκτούν βασικά αγαθά, να συμμετάσχουν στην οικονομική ζωή και κοινωνική ζωή και να αναπτύξουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους.

Άρθρο 21 παρ.1 Η οικογένεια (...) καθώς και ο γάμος (...) τελούν υπό την προστασία του ΚράτουςΩς ανωτέρω, η μείωση της αγοραστικής δύναμης κάνει πάρα πολύ δύσκολη την ανεξαρτητοποίηση των νέων, την τέλεση γάμου και την δημιουργία οικογένειας.

Άρθρο 21 παρ.4 Η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους. Με την πολιτική των χαμηλών μισθών και της ακρίβειας, το Κράτος δεν επιτρέπει στους νέους να μπορούν να βρουν δικιά τους κατοικία, υποχρεώνοντάς τους να μένουν με τους γονείς τους. Αυτή τη στιγμή αν το Κράτος δεν εκμεταλλευόταν το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης και οι νέοι δεν έμεναν με τους γονείς τους θα έπρεπε να παρέχει φροντίδα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Άρθρο 22 παρ.1 Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών για την ηθική και υλική εξύψωσή τους!Η εύρεση εργασίας χωρίς διασφάλιση του επιπέδου του εισοδήματος σε συνδυασμό με το κόστος ζωής μπορεί να σημαίνει πολύ χαμηλή ποιότητα ζωής.
Το να έχουν δουλειά όλοι με 500 ευρώ, είναι στρεβλή εφαρμογή του Άρθρου αυτού καθότι ακριβώς παραβλέπει την ηθική και υλική εξύψωση των εργαζομένων!

Άρθρο 23 Το Κράτος λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για τη διασφάλιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας...Όταν το Κράτος αγνοεί παντελώς τα αιτήματα των εργαζομένων, κόβει τον μισθό των απεργών που ήδη έχει μειώσει, και τους αναγκάζει εν τέλει να μην μπορούν να απεργήσουν για να καταφέρουν να ζήσουν, είναι μόνο κατά τύπον εφαρμογή του Άρθρου αυτού, αγνοώντας επιδεικτικά την ουσία, που είναι ο διάλογος με τους εργαζόμενους.

Άρθρο 25 παρ.1 ...η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, πρέπει να προστατεύονται τα άρθρα που ήδη έχουν προαναφερθεί! 

Άρθρο 28 παρ.2 Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον (...) μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή την συνθήκη (...) απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. Δηλαδή με 180 βουλευτές. Ο νόμος 3845 του 2010 ψηφίστηκε μόνο με την κυβερνητική πλειοψηφία. Χωρίς σχόλια! 

Άρθρο 28 παρ. 3 Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον...!Στις αρχές του 2010 ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι έχουμε ήδη απωλέσει μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας, εφόσον έχουμε την ανάγκη δανειστών παρουσιάζοντας το μνημόνιο ως μονόδρομο. Επί της ουσίας κατά παραδοχή του πρωθυπουργού, ο μνημονιακός νόμος 3845 του 2010 συνιστά απώλεια εθνικής κυριαρχίας, Ωστόσο δεν ψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία!Στο σημείο αυτό, επειδή γίνεται λόγος περί του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, να σημειώσω ότι σύμφωνα με το 

Άρθρο 42 παρ.1 και 2, ο ΠτΔ μπορούσε να αναπέμψει το νόμο ώστε να ψηφιστεί υποχρεωτικά με απόλυτη πλειοψηφία. Δηλαδή το Σύνταγμα του παρέχει ουσιαστική εξουσία για την προστασία της δημοκρατίας μας, την οποία όμως ποτέ δεν άσκησε!

Άρθρο 52 Η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης (...) τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση.Σύνταγμα που ενδιαφέρεται για ουσιαστική και όχι τυπική δημοκρατία δεν νοεί ως ελεύθερη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης μόνο την ψήφο στις εκλογές αλλά όλα τα μηνύματα και τη θέληση του λαού για διαφορετικές πολιτικές επιλογές. Άρα οι βουλευτές της Κυβέρνησης που ενώ έχουν υποχρέωση να αντιπροσωπεύουν τους πολίτες και να εκδηλώνουν τη θέλησή τους, συνηγορούν σε νόμους τους οποίους δεν θέλει η πλειοψηφία των πολιτών που τους επέλεξε, με απλά λόγια δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, καταπατούν το άρθρο αυτό, και παρέχουν στην κυβέρνηση τυπική μόνο, όχι όμως και ουσιαστική νομιμοποίηση. Στο ίδιο άρθρο προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες της διάταξης αυτής, δηλαδή τους βουλευτές! Παράλληλα, η διάλυση του κινήματος των αγανακτισμένων με χημικά και άλλες μεθόδους, είναι άλλη μια μορφή παράβασης αυτού του Άρθρου. 

Άρθρο 59 παρ. 1Οι βουλευτές (...) δίνουν (...) τον ακόλουθο Όρκο: 

"Ορκίζομαι (...) να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου" Όπως έδειξε και το προηγούμενο άρθρο, ενός πολύ μικρός αριθμός των βουλευτών της Κυβέρνησης είναι σύννομος με τον όρκο τους και το Σύνταγμα.

Άρθρο 82 παρ.2 Ο Πρωθυπουργός (...) κατευθύνει τις ενέργειες της Κυβέρνησης (...) για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στα πλαίσια των νόμων!! Για να προστατέψουν τη χώρα από πιθανή παρανομία οποιασδήποτε Κυβέρνησης, οι σοφοί νομοθέτες έγραψαν στο Σύνταγμα το αυτονόητο!! Είναι προφανές ότι ζούμε σε εποχές που δεν τηρείται το αυτονόητο, δηλαδή η τήρηση του υπέρτατου νόμου του Κράτους από την ίδια την Κυβέρνηση!

Άρθρο 100 παρ.5 Όταν τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει διάταξη τυπικού νόμου αντισυνταγματική παραπέμπει υποχρεωτικά το ζήτημα στην οικεία ολομέλεια...Κανείς από την δικαστική εξουσία δεν έκρινε διατάξεις του Ν. 3845 και άλλων νόμων αντισυνταγματικές! Δηλαδή η αριστοτελική διάκριση της εξουσίας σε τρεις, θεμέλιο των δημοκρατικών πολιτευμάτων, δεν υφίσταται κατ' ουσίαν και αποδεδειγμένα. Μόνη ελπίδα ελέγχου εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας (κυβέρνησης και βουλής), είναι η δικαστική, αλλά στην πράξη φαίνεται να μην την ασκεί επί των άλλων δύο. 

Άρθρο 106 παρ.2 Η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας .Διόδια, βενζίνη, ρεύμα, είναι βασικοί τομείς που αν δεν είναι σε χαμηλές τιμές εμποδίζουν τις μεταφορές, το εμπόριο, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εν τέλει την εθνική οικονομία. Βασικός λόγος ύπαρξης του Κράτους είναι ακριβώς αυτό το Άρθρο.

Άρθρο 120 παρ.2 Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό (!)...αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των ΕλλήνωνΟι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι υπουργοί της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, και οι δικαστικοί λειτουργοί που δεν επιλήφθηκαν του ζητήματος της αντισυνταγματικότητας του νόμου 3845 και άλλων, δεν σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό.
 
Με την σύνταξη και δημοσίευση του άρθρου αυτού, τηρείται το Άρθρο 25, παρ.4 σύμφωνα με το οποίο το Κράτος αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, και το Άρθρο 120, παρ.4, όπου αναφέρει ότι η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.
hellasontheweb

 
Picture
Νέα λασπολογία κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο νεόφυτος υπουργός Οικονομικών των Σκοπίων, Ζόραν Σταβρέβσκι, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώνει έκπληκτος με την ανικανότητα της ΕΕ να διαχειριστεί την οικονομική κρίση, προτρέποντας την μάλιστα να κάνει επίσημη την πτώχευση της Ελλάδας, καθώς η χώρα "βρίσκεται σε χάος εδώ και αρκετό καιρό."

 Ο Σταβρέβσκι ωστόσο εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιημένος από την συμπεριφορά της ΕΕ, ακόμη και τώρα που η ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας είναι γεγονός.

Τι δηλώνει λοιπόν ο νεόφυτος υπουργός;

Ότι η απόφαση των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών να "συγχωρήσουν" το 50 και πλέον τοις εκατό του Ελληνικού χρέους,δεν είναι μια απόφαση που θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά ένα βήμα έξω από το κατεστημένο. 

"Η απόφαση να εξαλείφθει το 50% του Ελληνικού χρέους αποτελεί επίσημη κήρυξη πτώχευσης για την Αθήνα, λόγω της ανικανότητας τους να αποπληρώσουν τα χρήματα που οφείλουν σε ξένες χώρες, τράπεζες και οργανισμούς. Αυτή η πτώχευση "πουλιέται" καλύτερα επειδή παρουσιάστηκε ως 'εμπορική τακτοποίηση' ή 'συμφωνία', αν θέλετε.

Ανεξάρτητα από αυτό, εξακολουθώ να μην πιστεύω ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να βγει από την  περίεργη θέση της, επειδή το χρέος της ως προς το ΑΕΠ είναι τεράστιο και θα οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα σε λίγους μήνες από τώρα. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα κράτη που πνίγονται στο χρέος, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Τι θα συμβεί σε όλους τους επενδυτές στη Γαλλία και τη Γερμανία, όταν τους ζητείται να καταπιούν μια απώλεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ; Πολύ σκληρή πώληση πραγματικά"

Που αποσκοπούν οι παραπάνω δηλώσεις;

Μα στην προσέλκυση επενδυτών στα Σκόπια, καθώς, όπως δήλωσε ο νεόφυτος υπουργός, θα ήταν σπουδαίο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τους οργανισμούς να στρέψουν το βλέμμα τους μακριά από οικονομικά ανεύθυνες χώρες και να προσφέρουν κεφάλαια σε  σταθερές οικονομίες.

Αυτό θα βοηθούσε να γυρίσει η Ευρώπη προς τη σωστή κατεύθυνση, λόγω της ανάγκης να συνεχίσουν να παράγουν οι σταθερές οικονομίες, "ώστε να μην καταλήξει ολόκληρη η ήπειρος σαν την Ελλάδα."
macedoniahellenicland

 
Γράφει ο
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ

Κάθε χρόνο την 28 Οκτωβρίου γίνεται λόγος για τη συμβολή της νίκης των Ελλήνων στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ότι η καθυστέρηση του Γερμανικού στρατού στον πόλεμο για την κατάκτηση της Ελλάδος έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ήττα του Άξονα Γερμανίας – Ιταλίας και τη νίκη των Συμμάχων.

Όμως, θα μπορούσε να νομίσει κανείς ότι όλα αυτά λέγονται γενικά και αόριστα χωρίς να έχουν βάση. Γι’ αυτό θα επισημάνω μερικές αναφορές ειδικών και αρμοδίων προσωπικοτήτων. Θα αρχίσω, μάλιστα, από ομολογία των ηττημένων.

  • Ο Αρχηγός του Γερμανικού Επιτελείου Γουλιέλμος Κάιντελ, ένας από τους Χιτλερικούς που καταδικάστηκαν στη Δίκη της Νυρεμβέργης (Νοέμβριος 1945 – Οκτώβριος 1946) στην απολογία του είπε: «Αν δεν υπήρχε η αντίσταση των Ελλήνων και η καθυστέρηση δύο ζωτικών μηνών, άλλη θα ήταν η έκβαση του πολέμου και άλλοι θα εκάθηντο στο εδώλιο που κάθομαι εγώ σήμερα…».
  • Είναι η πιο υπεύθυνη και έγκυρη ομολογία!..
  • Ο Ιωσήφ Στάλιν (ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης): «Λυπάμαι που δεν έχω τόσα χρόνια ζωής, ώστε να ευγνωμονώ επί μακρόν τον ελληνικό λαό που η αντίστασή του έκρινε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
  • Ο Γιαν Σματς (πρωθυπουργός της Νοτίου Αφρικής) «Η νίκη των Ελλήνων στον πόλεμο άλλαξε την πορεία της ιστορίας…».
  • Ο Ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας: «Πολεμήσατε άοπλοι και ενικήσατε εναντίον μεγάλων. Σας χρωστάμε ευγνωμοσύνη γιατί κερδίσαμε χρόνο να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμε».
  • Άντονι Ίντεν (Άγγλος υπουργός Εξωτερικών): «Η Ελλάδα ανέτρεψε την χρονολογική σειρά όλων των σχεδίων του γερμανικού επιτελείου και έφερε ριζική μεταβολή στην πορεία του πολέμου, με αποτέλεσμα να νικήσουμε…».
  • Ο βασιλιάς της Μεγ. Βρετανίας Γεώργιος ο 6ος: «Ο μεγαλοπρεπής αγώνας των Ελλήνων ήταν η πρώτη μεγάλη καμπή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
  • Άλλος ένας Γερμανός Επιτελάρχης ο Φον Μπράουχιτς είπε: «Τόσο ο Μαραθώνας όσο και η Σαλαμίνα, θα έπρεπε να μας φαίνονται φανταστικά, αν δεν είχαν αποδειχθεί ιστορικά…».
  • Ο Στρατάρχης του Σοβιετικού Στρατού Γκιόργι Ζούκωφ δήλωσε: «Εάν ο Ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στις πύλες της Μόσχας, να συγκρατήσει και να ανατρέψει τον Γερμανικό χείμαρρο το οφείλει στον Ελληνικό λαό που καθυστέρησε τις Γερμανικές μεραρχίες όλον τον καιρό που θα μπορούσαν να μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία της Κρήτης υπήρξε το κορύφωμά της».
Εκτός από τα εγκώμια πολλοί ηγέτες έδιναν και μεγάλες υποσχέσεις για δικαίωση των αγώνων της Ελλάδος, ότι η Ελλάδα θα πάρει τα εδάφη που της ανήκουν κλπ. Αλλά, οι υποσχέσεις κράτησαν, όσο κρατούσε ο πόλεμος. Μόλις εσίγησαν τα όπλα ξεχάστηκαν όλα. Όταν ήλθε η ώρα για δικαίωση αρνήθηκαν κυνικότατα όλα και αγκάλιασαν εκείνους που δεν έρριξαν ούτε μια ντουφεκιά.

Και πρώτος απ’ όλους ο Τσώρτσιλ, ο οποίος είπε τα πιο μεγάλα λόγια. Πρώτα το γνωστό ότι στο μέλλον θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Κατόπιν: «Ας μείνει ήσυχη η Ελλάδα, θα πάρει όσα της ανήκουν, θα αποκτήσει τα εδάφη της στο ακέραιο, θα ζήσει υπερήφανη και ηρωική ανάμεσα στους νικητές». Και λίγο αργότερα: «Η Ελλάδα αναμένει από εμάς έργα και όχι λόγια (21 Νοεμβρίου 1940).

Στην διάσκεψη της Τεχεράνης, όμως, αποκάλυψε ποιος πραγματικά ήταν. Κυνικότατα και ανενδοίαστα επρότεινε να δοθούν τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία!..
Ευτυχώς δεν συμφώνησαν οι άλλοι και πρώτος ο Στάλιν, ο οποίος ευγνωμονούσε τους Έλληνες, διότι, όπως είπε και ο Ζούκωφ, ο Ρωσικός λαός ανέτρεψε τον Γερμανικό χείμαρρο και αυτό το οφείλει στον Ελληνικό λαό που καθυστέρησε τις Γερμανικές μεραρχίες…

Αργότερα ο Τσώρτσιλ από την μεγάλη ευγνωμοσύνη προς την Ελλάδα έστρεψε την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους εναντίον της Ελλάδος στην Κύπρο…

Εκτός από τον Τσώρτσιλ και άλλοι Άγγλοι φάνηκαν πρόθυμοι να «ευεργετήσουν την Ελλάδα.

  • Ο Τζιμ Πάρκερ (Βρετανός Βουλευτής) είπε: «Πιστεύω ότι η παραχώρηση της Κύπρου στην Ελλάδα θα ήταν η ωραιότερη χειρονομία της Βρετανίας».
  • Ο Νόελ Μπέκερ (Βρετανός υπουργός) δήλωσε: «Σας δίνω το λόγο της τιμής μου ότι οι θυσίες σας δεν θα αποβούν μάταιες, δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ…».
  • Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Χένρι Ουάλας είπε: «Ποτέ δεν θα λησμονήσουμε τις αδικίες σε βάρος των Ελλήνων, όταν έλθει η μέρα της κρίσεως. Οι καρδιές μας είναι μαζί τους».
  • Σαμ Μπλερ (πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών του Κογκρέσου): «Η Ελλάδα θα βγει από τον πόλεμο εντελώς αποκαταστημένη, αυτός είναι ένας βασικός σκοπός μας…».
  • Ο Άγγλος δημοσιολόγος Τζωρτζ Ουίκαν: «Ορκιζόμαστε ότι η Ελλάδα θα βγει από τον πόλεμο μεγαλύτερη…».
  • Η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Νιού Γιόρκ Τάιμς: «Είναι καιρός να πράξουμε για την Ελλάδα κάτι περισσότερο από τα ωραία λόγια…».
  • Ρόμπερτ Μακένζι (Άγγλος πολιτικός): «Η Κύπρος, τα Δωδεκάνησα και η Βόρειος Ήπειρος δεν είναι μεγάλη ανταμοιβή για την Ελλάδα που έσωσε την Ευρώπη με τις θυσίες της…».

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια και όλα αυτά αποδείχτηκαν «έπεα πτερόεντα», λόγια που πετούν, ξεχνιούνται.

Αγκάλιασαν άκαπνους ή εκείνους που πολέμησαν στο πλευρό του Άξονα. Και δεν την ξέχασαν μόνον την Ελλάδα, αλλά της κήρυξαν και μια άλλη μορφή πολέμου: Να απαξιώσουν τον πολιτισμό της, να καταργήσουν την γλώσσα της και να ξεθεμελιώσουν την Ορθοδοξία της.

Ο κυνισμός των ισχυρών δεν έχει όρια.

Το ακόμη πιο εξοργιστικό είναι, ότι δεν γράφουν ούτε λίγα επαινετικά λόγια.

Μεγάλη είναι η απορία του Έλληνα αναγνώστη, όταν ανοίγει τις μεταπολεμικές εγκυκλοπαίδειες ή τις ιστορίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διαπιστώνει ότι για την αποφασιστική αυτή καμπή του πολέμου αφιερώνονται ελάχιστες και διαλειπτικές φράσεις όπως οι ακόλουθες:

  • «1940 Οκτωβρίου 28. Απόρριψη από την Ελλάδα του τελεσιγράφου του Μουσολίνι», ή
  • «1940 Οκτώβριος, ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδος. Μάιος 1941 Μάχη της Κρήτης», ή ακόμη
  • «1940, Οκτώβριος. Επίθεσις της Ιταλίας κατά της Ελλάδος. Ελληνική αντεπίθεσις. Μάιος 1941. Αναχώρηση των Άγγλων από την Κρήτη. Τίποτε άλλο…

Τον Απρίλιο του 1941, όταν η Ελληνική Κυβέρνηση ετοιμαζότανε να εγκαταλείψει την Ελλάδα, εζήτησε από την Αγγλική να της επιτρέψει να εγκατασταθεί στην Κύπρο. Η άρνηση του Τσώρτσιλ ήταν κάθετα κατηγορηματική. Τα εγκώμια και οι υποσχέσεις του Οκτωβρίου ξεχάστηκαν τόσο γρήγορα…

Τα αισθήματα λύπης και αγανακτήσεως του Ελληνικού λαού εκφράζει θαυμάσια το τραγούδι της θρυλικής τραγουδίστριας της νίκης Σοφίας Βέμπο:

«Κι αν μας τη σκάσανε με μπαμπεσιά οι σύμμαχοι στη μοιρασιά, κάμε κουράγιο Ελλάδα μας, να μας αρρωστήσεις, γιατί το θέλει ο Θεός να ζήσεις και θα ζήσεις».

Και σε ένα άλλο τραγούδι λέει με κάποιο σαρκασμό:

«…Μα ξεχαστήκαν όλα εκείνα, η Πίνδος και η Τρεμπεσίνα κι ίσως μια μέρα εμάς που τόσο αίμα εχύσαμε να μας καθίσουν στο σκαμνί γιατί νικήσαμε!..».

Επαλήθευση των προφητικών αυτών λόγων έχουμε σήμερα.

Εκείνοι που δεν έριξαν ούτε τουφεκιά και δεν έχυσαν ούτε μία σταγόνα αίματος είναι τα χαϊδεμένα παιδιά όλων των ισχυρών. Αλωνίζουν στεριά, θάλασσα και αέρα της Ελλάδας και κανείς δεν βγάζει άχνα. Όλοι σιωπούν.

Μόνη της η Ελλάδα σηκώνει όλο το βάρος.

Το μοναδικό «τείχος του αίσχους» υπάρχει σήμερα σε ελληνικό νησί και οι κάτοικοι έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Και όλοι σιωπούν!..
 
Picture


γράφει ο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
ΕΘΝΟΣ

Νέα φάση αβεβαιότητας και αναμονής άρχισε με την προχθεσινή απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης για "κούρεμα" κατά 50% των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών - δηλαδή ιδιωτικών τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων, ασφαλιστικών εταιρειών, ιδρυμάτων διαχείρισης κεφαλαίων κ.λπ.

Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 50% και από 360 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι θα γίνει μόνο 180 δισεκατομμύρια.

Ούτε κατά διάνοια δεν θα συμβεί αυτό επειδή ομόλογα αξίας τουλάχιστον 160 και ίσως 200 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εξαιρεθούν από το "κούρεμα".

Αμφιβάλλουμε εντονότατα αν όντως το ελληνικό δημόσιο χρέος μειωθεί έστω κατά 100 δισεκατομμύρια που ισχυρίζεται η κυβέρνηση Παπανδρέου. Δικός της είναι αυτός ο υπολογισμός, δεν αναφέρεται πουθενά στην απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης.

Σφοδρότατη ανησυχία προκαλεί η παντελής έλλειψη αναφοράς στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα υποστούν βαρύτατο πλήγμα 10 ή και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν τα ομόλογα που έχουν στα αποθεματικά τους "κουρευτούν" κατά 50%, όπως πλέον φαίνεται πιθανότατο. Ολόκληρο παράρτημα της απόφασης αναφέρεται στις τράπεζες, αλλά ούτε λέξη για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν θα έχουν λεφτά τα Ταμεία να χορηγούν συντάξεις, αν μειωθεί κατά 50% η αξία των ομολόγων τους. Λογικό είναι να αναμένει κανείς ότι τουλάχιστον τους πρώτους μήνες, η κυβέρνηση θα τα χρηματοδοτήσει για να δώσουν συντάξεις και να μην προκληθεί κοινωνική αναταραχή. Δεδομένου όμως ότι η περαιτέρω δραστική μείωση των συντάξεων των Ελλήνων αποτελεί στρατηγικό στόχο τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ, αναδύεται ένας μεγάλος κίνδυνος.

Μέχρι πότε θα χρηματοδοτεί το κράτος συντάξεις με δανεικά από το εξωτερικό, ειδικά τώρα που λεηλάτησε την περιουσία των ταμείων με το "κούρεμα" κατά 50% των ομολόγων τους; Το επιχείρημα αυτό θα ακούγεται λογικοφανές μετά από λίγο καιρό.

Ούτως ή άλλως λεφτά δικά του δεν έχει το κράτος. Από αυτά που θα δανείζεται θα δίνει και για συντάξεις. Τώρα όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου έβαλε τη χώρα και υπό το καθεστώς "κατοχικής διοίκησης" του Γερμανού γκαουλάιτερ Χορστ Ράιχενμπαχ. Θα αφήσει η "κομαντατούρα" την Αθήνα να "σπαταλάει" τα λεφτά για συντάξεις αντί να... πετάει τους γέρους στον Καιάδα της κοινωνικής εξαθλίωσης;

"Χωρίς αξιοπρέπεια στο προτεκτοράτο της Ευρώπης" είναι ο βαθύτατα απαξιωτικός για τη χώρα μας αλλά και για τον πρωθυπουργό τίτλος της γερμανικής εφημερίδας "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ", σε μια ανάλυσή της που περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης.

Οταν η ίδια η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δηλώνει ευθέως ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου ότι πρέπει "να υπάρξει μια μόνιμη επιτήρηση της Ελλάδας γιατί δεν αρκεί να πηγαίνει εκεί η τρόικα κάθε τρεις μήνες", για ποια εθνική αξιοπρέπεια της χώρας μας μπορεί να γίνει λόγος;

Καμιά ελπίδα δεν αφήνει το δημόσιο χρέος, που αυξάνεται αφηνιασμένα υπό το καθεστώς του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου, του πολυνομοσχεδίου, του "κουρέματος". Ο Γ. Παπανδρέου μας είπε ότι η χώρα ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένη επειδή το χρέος της ήταν ίσο με το 115% του ΑΕΠ όταν αυτός ανέλαβε την πρωθυπουργία. Στα δύο χρόνια εξουσίας του όμως το εκτόξευσε στο... 160%!

Πώς μας "έσωσε" όταν μετά το "κούρεμα", ο στόχος είναι το 2020, μετά από μια ολόκληρη δεκαετία ανείπωτων δεινών και λεηλασίας των εισοδημάτων του ελληνικού λαού, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να πέσει στο... 120% του ΑΕΠ - να είναι δηλαδή όσο όταν ο πρωθυπουργός μάς κήρυξε σε χρεοκοπία; Κοροϊδευόμαστε;

Τίποτα δεν λύθηκε στη Σύνοδο της Τετάρτης. Ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη. Οι αντιθέσεις βρίσκονται σε παροξυσμό. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμπεριφέρθηκαν απέναντι στους τραπεζίτες "όπως στα πιο ωραία μαφιόζικα φιλμ" γράφουν οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" στη γερμανική τους έκδοση.

"Η συμμορία της Μέρκελ κέρδισε τη μάχη για μια μικρή φράση, όχι όμως τον πόλεμο" έγραψε με μίσος η γαλλική οικονομική εφημερίδα "Λα Τριμπίν". "Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα"!
 
Από το βήμα
    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010