Picture
Του Μιχάλη Χρυνσανθόπουλου,
καθ. ιστορικού, συγγραφέα,
δημοσιογράφου

Τελείωσε η σύνοδος του ΝΑΤΟ με το καινούργιο στρατηγικό δόγμα που, όταν αναλυθεί πραγματικά, θα μας οδηγήσει σε σκηνές αποκάλυψης.

Η πολυπόθητη ένταξη των Σκοπίων στη βορειοατλαντική συμμαχία δεν κατέστη δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες λόγω της υποθήκης από την προηγούμενη σύνοδο, που ουσιαστικά έβαλε ως όρο ένταξης την επίλυση του θέματος του ονόματος, παρά τις εκατέρωθεν πιέσεις, όπως η επιστολή του υπουργού αμύνης του Καναδά στον Μπαράκ Ομπάμα, που αποδέχεται αναφανδόν τις θέσεις της γειτονικής χώρας, την υποστήριξη από κράτη-μέλη της συμμαχίας, την απίστευτη δραστηριοποίηση της ομογένειας (μέσω των πανίσχυρων οργανώσεών της σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη) του βόρειου γείτονα, και τις προκλητικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων.

Αλλά ας μην είμαστε αφελείς και τρέφουμε αυταπάτες. Η ένταξη θα γίνει χωρίς καμία αμφιβολία, είναι προαποφασισμένο. Αλλά με ποιους όρους θα γίνει; Τι θα δώσει η Ελλάδα; Τι θα παραχωρήσει από την εθνική της αξιοπρέπεια, τώρα μάλιστα που βρίσκεται κάτω από τον ζυγό του ΔΝΤ και την απελπιστική οικονομική της κατάσταση, που την κάνει εξαιρετικά ευάλωτη;

Είναι ικανό το σαθρό σύστημα στην Ελλάδα να υποστηρίξει τα εθνικά απαράγραπτα δίκαια; Μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναφωνήσει ένα όχι (τόσο μικρή λέξη με τόσο τεράστιο περιεχόμενο) στους παραχαράκτες, στους κοινούς κλέφτες της μακεδονικής ιστορίας;

Ένα όχι που δεν θα συνοδεύεται από κορόνες εσωτερικής κατανάλωσης που θα το καταστήσουν στην πράξη ανενεργό αλλά από γνώση, σύνεση, αποφασιστικότητά και συνέχεια.  

Άραγε έχει τιμή η τιμή των Μακεδόνων;

Έναντι ποιου ανταλλάγματος θα πωληθεί το μακεδονικό όνομα, ιστορία, πολιτισμός; Την απάντηση ας μας τη δώσουν οι αδαείς χαρούμενοι "ergaomnites", που αποχωρίζουν τη γεωγραφία από την εθνογραφία, περιχαρακώνουν συνοριακά τη μακεδονική γη, την τέμνουν κατά το δοκούν χειρότερα σύμφωνα με τη σλαβική προπαγάνδα των τριών Μακεδονιών, νομιμοποιώντας de facto αλλά και de jure τη μεγαλύτερη ιστορική απάτη όλων των εποχών.

Την απάτη που είχαν τεχνηέντως πλασάρει οι Σκοπιανοί, τα καλύτερα παιδιά της Σόφιας, του σύγχρονου βουλγαρικού διεκδικητισμού, σερβικής συνταγής και προέλευσης, από τον μεσοπόλεμο του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα.

Χωρίς καν να έχουμε ενσκήψει στις βασικές πτυχές του ζητήματος πληρώνουμε τις εσωτερικές διαμάχες των δύο βασικών πτερύγων του VMRO των αιμοσταγών κομιτατζήδων (κομιτών, όπως είναι πραγματικά), που έπνιξαν στη σφαγή τη Μακεδονία προσπαθώντας να επιβάλουν το "Makedonija na Makedoncite" ("Η Μακεδονία στους Μακεδόνες") εννοώντας αποκάλυπτα το "Makedonija na Balgarite" (Η Μακεδονία στους Βουλγάρους).

Είναι αυτοί που δολοφονούσαν βούλγαρους πολιτικούς μέρα μεσημέρι μπροστά από το κοινοβούλιο στη Σόφια όντας κράτος εν κράτει, είναι αυτοί που εισέρχονται πρώτοι μέσα στα μακεδονικά χωριά με ιδιαίτερο φανατισμό και μίσος για καθετί το ελληνικό, διώκοντας, καίγοντας, λεηλατώντας τα πάντα. Είναι αυτοί που διέπραξαν τα ειδεχθέστερα εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα και στον εμφύλιο, βρίσκοντας και πρόθυμους συνεργάτες δυστυχώς.

Είναι αυτοί που άρπαξαν τα 28.500 παιδιά με τη βία για να τα γενιτσαροποιήσουν, σλαβοποιώντας τα ψευτομακεδονικά (ο αριθμός των παιδιών είναι μεγαλύτερος, αλλά θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό σε κατοπινή μας αναφορά) για να αποτελειώσουν τη ραχοκοκαλιά της προπαγάνδας της γειτονικής χώρας, όπως και ο τωρινός πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι.

Είναι αυτοί που ελέγχουν όλες τις φανατικές οργανώσεις του εξωτερικού, που απειλούν και με την αφαίρεση ζωής ακόμη οποιουδήποτε πολιτικού της γειτονικής χώρας που θα διανοηθεί να υπογράψει την παραμικρή αλλαγή του ονόματος απέναντι στη "φασιστική Ελλάδα" (όπως το SMK, το παγκόσμιο μακεδονικό συνέδριο του Todor Petrov).

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι, μια και καλή, περί της "κόκκινης γραμμής", που μόνο κόκκινη δεν είναι: Το θέμα δεν είναι θέμα ονόματος, γεωγραφίας κτλ. Το θέμα είναι ποιος έχει το δικαίωμα να φέρει το μακεδονικό όνομα, τη μακεδονική ταυτότητα, οι Έλληνες ή οι Σλάβοι των Σκοπίων;
Πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό, και δεν νοείται, δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο να βάζουμε πάντα μεσολαβητή για την ιστορική μας συνέχεια και ταυτότητα στον χώρο της Μακεδονίας, συμπεριφερόμενοι ως οι κλέφτες της ιστορίας, όπως είχε πει ο αείμνηστος Μ. Ανδρόνικος.

Διαμεσολαβητής γιατί; Είμαστε ή δεν είμαστε Μακεδόνες; Φτάνει πλέον το παραμύθι του γεωγραφικού, των πολλών δήθεν "μακεδονικών ταυτοτήτων", των "παράλληλων ιστοριών" κτλ. Δεν γίνεται να αγνοηθεί η ιστορικότητα του μακεδονισμού ως έκφραση γνησίου ελληνισμού. Δεν γίνεται να αγνοηθεί η τύχη του ποδοπατηθέντος και ποδοπατημένου έως και τώρα μακεδονικού ελληνισμού (οι πραγματικοί Μακεδόνες) υπό της γειτονικής χώρας. Δεν γίνεται να αγνοηθεί ότι καταστρέφονται συστηματικά βάναυσα και βάρβαρα τα δείγματα πολιτισμού σε Αχρίδα, Στρώμνιτσα, Μοναστήρι, Γευγελή κτλ. στο όνομα των ανίερων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών συμμαχιών, συμφερόντων, σφαιρών επιρροής.

Τι ιστορία θα παραδώσουμε στους απογόνους μας; Τι είδους τιμή και εθνική αξιοπρέπεια; Οι βόρειοι γείτονες δεν έχουν ιστορία και φτιάχνουν ιστορία εκ του μηδενός. Δεν σέβονται απολύτως τίποτε, ποδοπατούν κάθε έννοια δικαίου, διαλόγου, φυλακίζουν και καταδιώκουν κουρελιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, όπως τον νόμιμο αρχιεπίσκοπο των Σκοπίων Ιωάννη (συνελήφθη εκ νέου στα σερβοβουλγαρικά σύνορα στην τοποθεσία Kalotina), κλέβουν ασύστολα επιγραφές, αγάλματα, αρχαίους ναούς, θέατρα, εικόνες εκκλησίες, μοναστήρια και διαστρέφουν με τον πιο επαίσχυντο τρόπο τη μακεδονική ιστορία.
 
Picture
Στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο κ. Σαμαράς τόνισε ακόμα ότι η περίπτωση της Ιρλανδίας, δείχνει ακριβώς αυτά που δεν έκανε, δεν τόλμησε ή δεν θέλησε να κάνει  η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και εξήγησε ότι η Ιρλανδία προσπάθησε να αποφύγει το Μηχανισμό στήριξης. Δεν το κατάφερε, αλλά για λόγους τελείως διαφορετικούς:
  • Η Ιρλανδία πήρε έγκαιρα μέτρα διόρθωσης των δημοσιονομικών της ανισορροπιών και ελλειμμάτων. Έτσι προβλέπεται να έχει ανάπτυξη 1,75% το 2011, ενώ η Ελλάδα προβλέπεται να έχει ύφεση 3% το 2011.
  • Η Ιρλανδική κυβέρνηση δεν βγήκε στο εξωτερικό να διακηρύσσει ότι η χώρα της είναι «διεφθαρμένη». Το έκανε, όμως, η Ελληνική κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη. Κι είναι η μόνη κυβέρνηση που το έχει κάνει αυτό ποτέ…
  • Η Ιρλανδική κυβέρνηση βγήκε εγκαίρως και δανείστηκε καλύπτοντας εκ των προτέρων όλες τις δανειακές ανάγκες της ως τα μέσα του επομένου χρόνου. Και μάλιστα, δανείστηκε με ακριβό επιτόκιο, για να αποφύγει την ένταξη στο Μηχανισμό στήριξης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία να δανειστεί πολύ φθηνότερα μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά δεν το έκανε.
  • Η Ιρλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ενταχθεί στο Μηχανισμό ένταξης γιατί  «αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας της ήταν το τραπεζικό της σύστημα, το οποίο είναι φορτωμένο με υψηλού κινδύνου δάνεια στον εγχώριο κατασκευαστικό της κλάδο. Στην Ελλάδα αντίστοιχο πρόβλημα δεν υπήρξε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
  • Οι ξένες τράπεζες έχουν δανείσει την Ιρλανδία, κυρίως τις Ιρλανδικές τράπεζες, 731 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα αντίστοιχα δάνεια ξένων τραπεζών προς την Ελλάδα δεν ξεπερνούν τα 175 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Παρά την πίεση στο εύθραυστο τραπεζικό της σύστημα η Ιρλανδία διαπραγματεύθηκε σκληρά και απέφυγε,  προς το παρόν, να αυξήσει το φορολογικό συντελεστή της στα κέρδη. Αυτός παραμένει στο 12,5%. Δεν τον αύξησε ούτε τώρα, παρά την πίεση που της αυξήθηκε. Στην Ελλάδα ο φορολογικός συντελεστής είναι 20% στα αδιανέμητα κέρδη και 40% στα διανεμόμενα!
  • Η Ιρλανδική κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει το ΦΠΑ κατά μια μονάδα μέσα στο 2013 και κατά άλλη μία μονάδα το 2014. Η Ελληνική κυβέρνηση αύξησε το ΦΠΑ κατά 4 μονάδες μέσα σε 12 μήνες!
  • Η Ιρλανδία πέτυχε να της δοθεί χρόνος πέντε ετών αντί για τέσσερα που δόθηκε στην Ελλάδα, προκειμένου να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από 3%.
  • Η Ιρλανδία διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε, όπως όλοι είδαμε χθες βράδυ,  κατά τα πέντε αυτά χρόνια της δημοσιονομικής της προσαρμογής να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειούμενη ανεργία και χαμηλό πληθωρισμό. Αντίθετα, αυτό που συμφώνησε η Ελληνική κυβέρνηση, εκτοξεύει την ανεργία στο 15% το 2011, σύμφωνα με το δικό της Σχέδιο του κατατεθέντος προϋπολογισμού.
  • Η Ιρλανδία θα κάνει δημοσιονομική προσαρμογή κατά τα 2/3 από το σκέλος των δαπανών, και μόνο κατά το 1/3 από το σκέλος των εσόδων, όπως είναι η βέλτιστη διεθνής πρακτική. Η ελληνική κυβέρνηση,  δυστυχώς,  έκανε το ακριβώς αντίθετο. Με τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα..
Δηλαδή, η Ιρλανδική κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε ως το τέλος και κατάφερε να διασώσει την αναπτυξιακή της δυναμική. Η Ελληνική κυβέρνηση θυσίασε πρώτη την αναπτυξιακή της δυναμική. Και καταδίκασε τη χώρα σε φαύλο κύκλο αέναης ύφεσης και συνεχούς υπερχρέωσης.

Η τελευταία, μάλιστα απόφαση για την επιμήκυνση αποπληρωμής σε δέκα χρόνια περίπου, αποδεικνύει:
  • Πρώτον, ότι εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε διαπραγματευτεί καλύτερα,
  • Και δεύτερον, ότι τώρα που πέτυχε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής η Ιρλανδία, επωφελείται προφανώς και η Ελλάδα.  Κοντά στον βασιλικό της Ιρλανδία, ποτίζεται και η Ελληνική γλάστρα. Αν και όπως έχω από καιρό επισημάνει, θα πρέπει να δούμε κατά πόσο η ευθυγράμμισή μας με την Ιρλανδία, θα συνοδευτεί ή όχι με επιπλέον δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις.
Συμπέρασμα: Η Ιρλανδική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε να αποφύγει την ένταξη στο Μηχανισμό στήριξης. Και δεν τα κατάφερε γιατί έχει προβλήματα πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι η Ελλάδα. Ενώ η Ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε αυτό που η Ιρλανδία προσπάθησε να αποφύγει…
antinews
 

Ο ανεκδιηγητος και αμετανοητος πολιτικος.......

Picture
Θελησα χθες να σας ενημερωσω αμεσα για την κατασταση που ειχε δημιουργησει η σταση,η συμπεριφορα και τα λεγομενα ενος ανεκδιηγητου και αμετανοητου πολιτικου,στην εκδηλωση-συζητηση,στην αιθουσα της Παλαιας Βουλης,με θεμα τον "Νεοοθωμανισμο και τη Θρακη",μα δυστυχως δεν ειχα το χρονο να αναφερθω καθολου στην αυτου καθε αυτου εκδηλωση,μα ουτε να μεταφερω και τη συνολικη εικονα και κλιμα..

Σημερα λοιπον,θα προσπαθησω να σας δωσω τη συνολικη εικονα της εκδηλωσεως μαζι με τα "παρελκομενα" της...

Η εκδηλωση,ειχε ως συντονιστη τον Στρ.Αλευρομαγειρο και ως βασικους ομιλητες τους,Κ.Καραισκο(εκδοτου του ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΗ στη Θρακη),Π.Σγουριδη(πρωην αντιπροεδρο της Βουλης),Γ.Καραμπελια(εκδοτη του ΑΡΔΗΝ) και τη Χαρα Νικοπουλου.

Το ακροατηριο πολυπληθες και μαζεμενο απο νωρις ειχε κατακλυσει την αιθουσα της Παλαιας Βουλης και τους διαδρομους της.Ανθρωποι ολων των ηλικιων,κυριως ομως ανθρωποι μεσης ηλικας αλλα και αρκετοι ακομα και τριτητς ηλικιας,προερχομενοι απο διαφορετικες πολιτικες αφετηριες μα με ελατηριο την κοινη τους αγωνια για το μελλον της Θρακης μα και γενικοτερα της χωρας μας...

Η εκδηλωση ξεκινησε με την εξαιρετικη και αναλυτικη τοποθετηση του Κ.Καραισκου,και εδειχνε πως θα ηταν μια εκδηλωση με μεγαλο ενδιαφερον,μιας και το ακροατηριο,με ζωγραφισμενη την αγωνια στα προσωπα του,ακουγε με εκδηλο ενδιαφερον τις τοποθετησεις....Συνεχιστηκε με την τοποθετηση του Σγουριδη(γι αυτον εχουμε μιλησει και στις προσφατες εκλογες και δε θα θελαμε καν να επανερθουμε)...

Εκει καποιοι απο το ακροατηριο αρχισαν να δυσφορουν μιας και η προσπαθεια αναβαπτισεως των χρονιων ενοχων,να αναβαπτισθουν στην κολυμπηθρα της αθωοοτητος,αρχισε να φαινεται....Καπου εκει,αιφνης προσηλθε στην αιθουσα και καθησε ο πρωην Προεδρος της Βουλης Απ.Κακλαμανης....Προσφωνηθηκε μαλιστα απο το συντονιστη Στρ.Αλευρομαγειρο,χωρις καμμια περαιτερω αντιδραση απο το κοινο.....

Η εκδηλωση συνεχιστηκε,με την ομιλια του Γ.Καραμπελια ο οποιος γλαφυρα ανελυσε κι αυτος με τη σειρα του,τις αποψεις που απεδειχθησαν κοινες χθες,για τη Θρακη και το ρολο του Τουρκικου Προξενειου στη Θρακη...

Το λογο λοιπον πηρε κατοπιν η Χαρα Νικοπουλου,μιλωντας με τη σειρα της για την εμπειρια της στα πομακοχωρια,για τους Ελληνες Πομακους μα και για το ρολο του προξενειου στην περιοχη....Το ακροατηριο ξεσπουσε σε συχνα χειροκροτηματα για τη νεαρη δασκαλα,δειχνοντας πως οι πραγματικοι αγωνες,τιμουνται ακομα σε αυτη τη χωρα.....

"....νεοοθωμανισμος ειναι να υπαρχει και να κουμανταρει μια περιοχη ολοκληρη,το τουρκικο προξενειο,και νεοραγιαδισμος ειναι να μη μιλαει καμμια πολιτικη ηγεσια ποτε.......νεοοθωμανισμος ειναι να κλεινει το η Ανωτατη σχολη απο την οποια εκπαιδευονταν οι μειονοτικοι δασκαλοι,και νεοραγιαδισμος ειναι να δεχομαστε να ερχονται πλεον τουρκοι δασκαλοι στα σχολεια μας......νεοοθωμανισμος ειναι να αντιδρα το προξενειο σε καθε εθνικη εκδηλωση και νεοραγιαδισμος ειναι καποιες να διδουν εντολες απο το Ελληνικο Υπουργειο Παιδειας,να μην τολμησουμε να κανουμε παρελαση τις ημερες των εθνικων μας εορτων......νεοοθωμανισμος ειναι να στηνετε στον πενταδακτυλο μια τουρκικη σημαια ιση με 20 σταδια και νεοραγιαδισμος ειναι να πληρωνουν οι Ελληνες Κυπριοι για το φωτισμο της......."

ηταν καποια απο τα λογια της νεαρης δασκαλας....και το ακροατηριο συνεχισε να ξεσπα σε χειροκροτηματα επιβραβευοντας το θαρρος και την παρρησια της.....

Λιγο πριν κλεισει η εκδηλωση,η Χαρα Νικοπουλου,ζητησε να κανει μια ακομα παρεμβαση μιας και στην αιθουσα υπηρχε ο Απ.Κακλαμανης......Ο συντονιστης Στρ.Αλευρομαγειρος μαλιστα απευθυνομενος στον Κακλαμανη,πηρε (τροπο τινα)και την "αδεια" του,εαν θα επιθυμουσε να απαντησει.....Χαμογελαστος και με υπεροπτικη διαθεση ο πολιτικος δεινοσαυρος,κουνησε το κεφαλι καταφατικα.....

Η Χαρα,ανεβηκε ξανα στο βημα και απευθυνομενη πρωτα στον πρωην Αντιπροεδρο της Βουλης,του ειπε....."Κε Σγουριδη αυτα που ειπατε σημερα για τη Θρακη, θα επιθυμουσαμε ολοι να τ ακουσουμε και την περιοδο που ησασταν στη θεσμικη σας θεση..."......Ο Σγουριδης ταραγμενος αρπαξε το μικροφωνο που ειχε μπροστα του και απαντησε εντονα ".....οι τοποθετησεις μου και οι επερωτησεις μου τοσα χρονια στη Βουλη,το αποδεικνυουν.....",εξαγριωνοντας και τον τονο μα και με τον τροπο και την ουσια της απαντησεως του το ακροατηριον που αρχισε να αναστατωνεται....Μαλιστα καποιοι φωναξαν......"Μας το απεδειξες οντως,και με τις ψηφους σου και με τη σταση σου"

Κατοπιν η Χαρα,απευθυνομενη στον Απ.Κακλαμανη ειπε....."Κυριε Προεδρε,λεγομαι Χαρα Νικοπουλου,δεν ξερω αν με γνωριζετε....",για να εισπραξει χαμογελο και καταφατικη απαντηση απο το  πολιτικο γερονδιο,......"ηλπιζα και μαλιστα προσευχομουν πως ισως δε με γνωριζατε,γιατι σεις ησασταν στο θεσμικο ποστο σας,οταν ολα αυτα γινονταν στη Θρακη μα δεν κανατε τιποτα......"συνεχισε η Ελληνιδα Χαρα,κανοντας το ακροατηριο να ξεσπασει εκ νεου σε νεα ζωηρα χειροκροτηματα........"Θα ηθελα λοιπον να σας απευθυνω ενα ερωτημα....

Κυριε Προεδρε,σε αυτη την αιθουσα βρισκονται τωρα δυο πρωην μαθητριες μου Πομακες,οταν θελησαμε καποτε να επισκεφθουμε με την ταξη μου την Αθηνα,μετα απο εντολη του προξενειου οι βουλευτες Ματατζη,Ιλχαν και Χατζηοσμαν,εκαναν ενεργειες και επερωτησεις για να αποτρεψουν καθε ειδους τετοια ενεργεια.........

Τι αλο χρειαζεται Κυριε Κακλαμανη για να κατηγορηθουν αυτοι οι ανθρωποι και να αποπεφθουν απο τη Βουλη....

Ποσο ακομα θα τους κρατατε στα κομματα σας;;"
........ηταν η ερωτηση της Χαρας που εκανε το ακροατηριο να της χαρισει το ζωηροτερον ολων,χειροκροτημα του....

Ο Στρ.Αλευρομαγειρος απευθυνομενος στο πρωην Προεδρο της Βουλης,του ζητησε (εαν κι εφοσον ηθελε) να ανεβει στο βημα να απαντησει......κι σε αυτο ακριβως το σημειο,ακουστε τη γελοιοτητα και την καταντια ενος πολιτικου υποκειμενου και μαλιστα καποιου που κατειχε και θεσμικο πολιτειακο ρολο......
Θυμηθειτε την ερωτηση παρακαλω,και διαβαστε την απαντηση......

"Πιθανον αγαπητη Χαρα κι εσυ οπως και πολλοι αλλοι εδω να μη γνωριζετε πως προσωπικως εχω επισκεφθει παραπολλες φορες την περιοχη της Θρακης,και μαλιστα μπορει να το επιβεβαβιωσει και ο Παναγιωτης(Σγουριδης)μιας και τις περισσοτερες ημασταν μαζι(εδω ακουστηκαν ειρωνικες φωνες και σχολια απο το ακροατηριο).....

Μαλιστα καποια φορα που ειχαμε παει,ζητησα να δω ολους τους δημαρχους των πομακοχωριων αλλα δε με δεχθησαν(!!!!)και ηρθαν μονο δυο(σε αυτο το σημειο οι αντιδρασεις για οσα λεει ο Γραικυλος,γινονται εντονοτερες μιας και δεν απαντα απλα ρητορευει)......

μου εξηγησαν δε,πως δε θελαν να με δουν διοτι δεν αποδεσμευτηκε ενα κονδυλι που αφορουσε εργα στην περιοχη,και οταν επεστρεψα στην Αθηνα,με προσωπικη μου παρεμβαση ελυσα το θεμα............."

Σε αυτο το σημειο πια,αρχισαν οι αποδοκιμασιες και οι φωνες απο το ακροατηριο...μαλιστα καποιοι φανερα ενοχλημενοι αρχισαν επιδεικτικα να αποχωρουν......

Ο ανεκδιηγητος ,εριστικος και ειρωνικος Κακλαμανης,τοτε,με εντονο υφος και απευθυνομενος στο ακροατηριο ειπε......"δεν ειστε εσεις μονο πατριωτες,αφηστε να εκφραστω και να ασκησω το δημοκρατικο μου δικαιωμα".....και το πληθος αρχισε να βραζει.....και συνεχισε με μια φραση που εκανε απαντες να εκραγουν......."αν θελετε να σωθει η Θρακη,τοτε πρεπει να απομακρυνθει το προξενειο αμεσα"....κοροιδευοντας μας καταμουτρα για τα τοσα χρονια προδοσιας του κομματος του,του ιδιοι και εν γενει του σαπιου πολιτικου συστηματος.....

Το πληθος οργισμενο,αρχισε να αποχωρει υβριζοντας τον απρεπη και αμετανοητο γεροντα,
ο Πλοιαρχος Ναξακης που ευρισκοταν αναμεσα τους,φωναζε οργισμενςο "εσεις παραδωσατε τον Οτσαλαν στους Τουρκους"

και ο πολιτικος χατζηαβατης συνεχισε με το ιδιο εντονο υφος ..."πρεπει ΕΣΕΙΣ οι Ελληνες χριστιανοι να αλλαξετε αν θελετε να σωθει η Θρακη",ξεσηκωνοντας πλεον ακομα και κυριες της τριτης ηλικιας και παππουδες.........

Η εκδηλωση εκει τελειωσε οπως και η υπομονη,και ο Κακλαμανης εριστικος προσπαθησε να αποχωρησει δεχομενος πανατχωθεν τα κοσμητικα που του αρμοζαν.....Η απαντηση του ηταν να γυρισει και να προσπαθησει να επιτεθει,σε καποιον που του φωναζε,αλλα τα χερακια κοπηκαν.........

Ο ξεφτυλισμενος αποχωρησε υπο την προστασια των γοριλλων του,μα αφησε πισω του τη βεβαιοτητα πως ανηκει σε εκεινους τους γραικυλους που με τις ενεργειες τους ξεπουλησαν και ξεπουλουν την Ελλαδα..............

Απορησα με το θρασσος,την αγενεια,την απρεπη σταση,την ειρωνια μα και τον εριστικο τροπο,ενος εκ των ενοχων αυτης της καταστασης,μα αυτο τελικως καταδεικνυει την αδιαφορια τους προς καθε τι Ελληνικο,προς καθε τι Εθνικο...

Εΐναι ταγμενοι να υπηρετουν τα συμφεροντα των αφεντικων τους και αυτα μονο......

Και την επομενη φορα εκει θα ειμαστε δεινοσαυρε,μονο που την επομενη θα στο κοψουμε κιολας,οχι οπως χθες.......

ΔΕ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ,ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΕΘΑ!!!
Λακεδαίμων Αππελαίος
EΛΛΗΝΩΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ
 
Picture
Την ανησυχία του για τις πληροφορίες που πληθαίνουν καθημερινά για διαφαινόμενες ενέργειες της Κυβέρνησης «να μεταλλάξει ή σωστότερα να διαλύσει την θρησκευτική και άρα την εθνική υπόσταση της κοινωνίας», εκφράζει ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος. Ο κ. Νικολόπουλος κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση των μελών της Ιεράς Συνόδου για τις σκέψεις της Κυβέρνησης να καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς οι συνοδικοί ιεράρχες εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να αντιδράσουν αν το Υπουργείο Παιδείας προσπαθήσει να καταργήσει ή να υποβαθμίσει το μάθημα.

Όπως τόνισαν υπάρχει συνταγματική κατοχύρωσή του, αφού το Σύνταγμα της Ελλάδος επιβάλλει τη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και δεν πρόκειται η Εκκλησία να δεχθεί τίποτα λιγότερο από αυτό.

«Ωστόσο, ολοένα και περισσότερο τους τελευταίους μήνες, εντείνονται οι φωνές διαμαρτυρίας που τείνουν να γίνουν φωνές οργής της κοινωνίας για τα διαφαινόμενα σχέδια της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως διαρρέουν από καιρού εις καιρόν, για πλήρη διάλυση και μετάλλαξη της εθνικής και θρησκευτικής υπόστασης των Ελλήνων και με άλλες ενέργειες εκτός της κατάργησης του μαθήματος των Θρησκευτικών», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά από…ζητήματα που η Κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να τακτοποιήσει, όπως:

• Η απόλυτη εφαρμογή του νόμου ο οποίος ορίζει ότι εντός οκτώ ημερών θα δηλώνεται στο Ληξιαρχείο το όνομα του νεογέννητου, που σημαίνει για τους ανθρώπους της Εκκλησίας έμμεση κατάργηση του βαπτίσματος.

• Επίσημη αποκαθήλωση των εικόνων και των ιερών συμβόλων από όλους τους δημόσιους χώρους.

• Κατάργηση των θρησκευτικών Υπηρεσιών στον Ελληνικό Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας.

• Κατάργηση του αγιασμού σε σχολεία και την Βουλή των Ελλήνων.

• Αποκαθήλωση του σταυρού από το κοντάρι της σημαίας.

Ο κ. Νικολόπουλος ερωτά την Υπουργό αν θα προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, πότε και με ποιο σκεπτικό ενώ την καλεί και  να απαντήσει αν μέχρι σήμερα έχουν γίνει συζητήσεις και επαφές με την Εκκλησία της Ελλάδος για τα ανωτέρω, ζητώντας να κατατεθεί τυχόν σχετική αλληλογραφία τον τελευταίο χρόνο.
 
ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ.
ΟΧΙ
ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ malcolm ranjith ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΡΙ ΛΑΝΓΚΑ
Picture
 
Picture
ΓΡΑΦΕΙ Ο
Σάββας Παύλου

Σε εκπομπή αθηναϊκού ραδιοσταθμού με κάλεσαν, πριν τρία, περίπου, χρόνια, να τοποθετηθώ πάνω στο θέμα της οικοδόμησης τζαμιού στην Αθήνα -τότε μια επιτροπή πίεσης, με προεξάρχουσα τη Σαουδική Αραβία, ενεργοποιήθηκε και είχε συνέχεια επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

Απάντησα ότι είμαι θερμός και διαπρύσιος κήρυκας της ίδρυσης τεμένους, ότι πρέπει και οι Μουσουλμάνοι της Αθήνας να έχουν έναν τόπο για την εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, να έχουν έναν τόπο για την έκφραση των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Ως Έλληνας της Κύπρου, πρόσθεσα, ζητώ όμως και κάτι απλό. Να δοθεί στην Επιτροπή αυτή μια διακήρυξη και για την καταστροφή και σύληση των εκκλησιών της Κύπρου και να ζητηθεί η υπογραφή της. Η διακήρυξη αυτή θα τόνιζε ότι στην κατεχόμενη Κύπρο εκατοντάδες εκκλησίες έχουν λεηλατηθεί, έχουν μετατραπεί σε αποθήκες, μπαρ και τζαμιά και ότι η Επιτροπή που πρωτοστατούσε για την οικοδόμηση τζαμιού στην Αθήνα καλούσε τις τουρκικές κατοχικές αρχές να επιστρέψουν τους χριστιανικούς ναούς στην Εκκλησία της Κύπρου. Αυτό μόνο.

Έτσι η Επιτροπή, τόνισα, θα αποδείξει ότι πρωτοστατώντας για την έκφραση της θρησκευτικής πίστης των μουσουλμάνων στην Αθήνα διεύρυνε το πεδίο της ευαισθησίας της και κάλυπτε και άλλο τομέα, αυτόν της λεηλασίας και αρπαγής των θρησκευτικών ιδρυμάτων και των Άλλων. Τόνισα ακόμη: Ότι είμαι θερμός και διαπρύσιος κήρυκας της ίδρυσης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα ακόμη και αν η Επιτροπή αρνιόταν να υπογράψει το κείμενο για την απόδοση των χριστιανικών ναών στην Εκκλησία της Κύπρου.

Απλώς θα έμενε ένα τεκμήριο στάσης, νοοτροπίας και συμπεριφοράς, που θα μας αποδείκνυε πολλά και διάφορα.

Τα ξανασκέφτηκα αυτά όταν πρόσφατα έγινε η δημόσια προσευχή των μουσουλμάνων στις πλατείες της Αθήνας. Ουδείς από τους δημοσιογράφους διανοήθηκε να ρωτήσει, τους απλούς πιστούς και, κυρίως,  τους πρωτεργάτες αυτής της εκδήλωσης, πώς στέκονται απέναντι στο θέμα της λεηλασίας και αρπαγής των εκκλησιών της Κύπρου, αν αισθάνονται ότι καταπατούνται τα θρησκευτικά αισθήματα άλλων ανθρώπων, αν έχουν κάτι να σχολιάσουν και να δηλώσουν.

Ουδείς σκέφτηκε να οργανώσει μια έκθεση, μια τηλεοπτική εκπομπή και να τους καλέσει να εκφράσουν άποψη και κρίση, για τις λεηλατημένες εκκλησίες των κατεχομένων.

Είναι γνωστός ο επαρχιωτισμός των Αθηναίων διανοουμένων που καταναλώνουν μπροσούρες και συνθήματα από την Δυτική Ευρώπη. Μια βασική συνισταμένη  του συλλογικού βίου της Δυτικής Ευρώπης είναι η ενοχή για την αποικιοκρατία, γιατί πράγματι τα δυτικοευρωπαϊκά έθνη, για εκατοντάδες χρόνια, καταπίεσαν και εκμεταλλεύτηκαν με φρικτές και απάνθρωπες μεθόδους τις αποικίες τους, και αυτό τους έκανε να αντιμετωπίζουν τους προερχόμενους από τις πρώην αποικίες τους, ειδικά πριν οξυνθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης, με άλλο πνεύμα.

Η Ελλάδα δεν είχε οποιαδήποτε αποικία, δεν κατέλαβε και δεν οικοδόμησε μηχανισμούς ελέγχου, εκμετάλλευσης, καταπίεσης και καταστολής σε χώρες της Αφροασίας ή της Λατινικής Αμερικής. Όμως τα διανοούμενα χωριατόπουλα της Αθήνας μιλούν και εκφράζονται λες και στο συλλογικό βίο της Ελλάδας υπάρχει η αποικιοκρατία και η καταπίεση των αποικιών.

Πρόκειται για ενδεικτική στάση μιμητισμού, αποβλάκωσης και αλλοτρίωσης: να αισθάνεσαι με αισθήματα που δεν αντιστοιχούν με τις πραγματικές συνθήκες ύπαρξης του συλλογικού βίου. Οι Έλληνες, που μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα η πλειοψηφία τους ζούσε κάτω από το βάρβαρο καθεστώς της Τουρκοκρατίας, που υφίστατο καταπίεση, εκμετάλλευση, γενοκτονίες και εθνοκάθαρση, αισθάνονται λες και  είχαν υπό την αποικιοκρατική τους εξουσία το Κογκό ή την Αγκόλα ή τη Ροδεσία.

Πρόκειται για ακραίο φαινόμενο χωριάτικης πνευματικής δουλοφροσύνης, για ακραίο φαινόμενο αλλοτρίωσης.

Θα συνεχίσουμε σ’ αυτό το θέμα. Όμως προς το παρόν αισθάνομαι έντονα την ανάγκη να δηλώσω ότι είμαι πλήρως αντίθετος όταν η οποιαδήποτε διαφωνία και στάση απέναντι στα αρνητικά της λαθρομετανάστευσης στρέφεται εναντίον των λαθρομεταναστών.

Οι λαθρομετανάστες είναι οι πνιγμένοι και ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται. Και όπου βρουν τρόπο να εισδύσουν και να δουλέψουν θα το κάνουν. Και η έκφραση αντίθεσης προς αυτούς αποτελεί και ένα είδος βολικής μαγκιάς, ή ακόμη, απλώς, εκτόνωσης αισθημάτων απέναντι στα αρνητικά της λαθρομετανάστευσης που δεν προάγει την πρέπουσα πολιτική πρακτική. Κάθε κριτική φωνή, κάθε έκφραση διαφωνίας, κάθε αντίθεση οικοδομεί πολιτική πρακτική και πολιτική νοοτροπία αν κατευθύνεται προς την κυβέρνηση και τις εντεταλμένες υπηρεσίες της.

Αυτοί ψηφίζουν, αυτοί εφαρμόζουν (η δεν εφαρμόζουν) μέτρα, αυτοί είναι υπεύθυνοι, είτε γιατί δεν καταλαβαίνουν, είτε γιατί καταλαβαίνουν αλλά έχουν άλλα στο βάθος του μυαλού τους. Αυτοί πρέπει να πάρουν μέτρα ελέγχου, να αποτρέψουν την είσοδο, να εφαρμόσουν λογικές ένταξης των λαθρομεταναστών, να οικοδομήσουν θεσμούς εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας καθώς και γνώσης της κυπριακής ιστορίας, για να αισθανθούν οι μετανάστες το πελώριο έγκλημα εις βάρος της Κύπρου με την εισβολή της Τουρκίας το 1974.

Εκεί, λοιπόν, στους κρατικούς φορείς και τα κόμματα εξουσίας θα πρέπει να κατευθύνονται τα βέλη και οι φωνές. Με άλλα λόγια δεν κατανοώ γιατί ο Φορέας εναντίον της λαθρομετανάστευσης ζήτησε από τους φίλους και τους οπαδούς του να πορευτούν στις γειτονιές των λαθρομεταναστών της Λάρνακας. Θα μπορούσε να τους ζητήσει να πορευτούν στο ΑΚΕΛ Λάρνακας (ή και στο ΔΗΚΟ). Αυτοί είναι εξουσία, αυτοί αποφασίζουν, αυτοί είναι υπεύθυνοι. Ζητώντας να οδεύσουν προς το ΑΚΕΛ Λάρνακας (ή και το ΔΗΚΟ) δημιουργούσαν τις προοπτικές για ορθή πολιτική πρακτική.

 
Picture
Στην ίδια κατάσταση με τη Μαξιμιανούπολη Ροδόπης

Ανεύθυνοι (ή ανίκανοι;) αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες «καταστρέφουν» τον αρχαιολογικό πλούτο της Ροδόπης και την εθνική μας κληρονομιά με την προκλητική τους αδιαφορία

Εδώ και 50 χρόνια (!!!) το μόνο έργο που έχει γίνει στην περιοχή είναι μια περίφραξη και αντικατάσταση πινακίδων !!!

Επιστολή στον Γιώργο Πεταλωτή, στον Υπουργό Πολιτισμού και στη ΙΘ Εφορία Αρχαιοτήτων Ροδόπης έστειλε η Κίνηση Πολιτών Ροδόπης σχετική με την εγκατάλειψη του αρχαίου οικισμού όμως ΟΛΟΙ αδιαφόρησαν επιδεικτικά !

Μετά την Μαξιμιανούπολη Ροδόπης και την εγκατάλειψη την οποία υφίσταται ο βυζαντινός οικισμός, την οποία και σας παρουσιάσαμε σε προηγούμενη έκδοση μας, επισκεφθήκαμε αυτή τη φορά την περιοχή της Αρχαίας Στρύμης, ενός ακόμα αρχαιολογικού θησαυρού που βρίσκεται στο Νομό μας.

Συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών Ροδόπης για την Υγεία και το Περιβάλλον, κ. Βασίλη Σισμάνη, επισκεφθήκαμε την περιοχή της Αρχαίας Στρύμης προκειμένου να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο αρχαίος οικισμός και τι έργα έχουν γίνει προκειμένου να προστατευτεί αλλά και να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής.

Picture
Η εικόνα που συναντήσαμε ήταν ίδια ακριβώς με την εικόνα που είδαμε και στη Μαξιμιανούπολη Ροδόπης. Έναν περιφραγμένο χώρο και γύρω από αυτόν περιμετρικά αγροτεμάχια, τα οποία καλλιεργούνται και στα οποία υπάρχουν διάσπαρτα σπασμένα κομμάτια κεραμικών αλλά και διάφορων άλλων πετρών που μαρτυρούν τον αρχαιολογικό πλούτο της Στρύμης.

Ο περιφραγμένος χώρος καταλαμβάνει έκταση 200 περίπου στρεμμάτων και σε αυτόν μέσα βρίσκονται μόνο πέντε (5) αρχαίοι τάφοι και τίποτα περισσότερο ενώ χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης στην οποία υφίσταται η περιοχή είναι ότι οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες του Νομού Ροδόπης δεν μεριμνούν ούτε αυτός ο χώρος να αξιοποιείται καθώς η πλούσια βλάστηση που υπάρχει σε μερικά σημεία μαρτυράει την πλήρη εγκατάλειψη του εδώ και αρκετό καιρό.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι της εγκατάλειψης αποτελεί και η ίδια η περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου, η οποία σε ορισμένα σημεία είναι εντελώς κατεστραμμένη με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε αυτήν.

Picture
Περιμετρικά του περιφραγμένου χώρου υπάρχουν αγροτεμάχια τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες και σε ένα κράτος που σέβεται την ιστορία και κληρονομιά του θα είχαν απαλλοτριωθεί όμως σήμερα ανήκουν σε αγρότες, οι οποίοι και τα καλλιεργούν.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι φρόντισαν να αναρτήσουν στην περιοχή δεκάδες πινακίδες στις οποίες αναγράφεται ότι «Απαγορεύεται το βαθύ όργωμα» καθώς υπάρχει κίνδυνος καταστροφής αρχαίων και απ’ ότι φαίνεται σταμάτησε εκεί η όποια υποχρέωση είχαν για την αρχαία περιοχή.

Χωρίς καμία φύλαξη φυσικά, οι αγρότες οργώνουν τα αγροτεμάχια τους αγνοώντας τις πινακίδες, προκαλώντας παράλληλα πολλές καταστροφές. Με μια επίσκεψη στην περιοχή θα μπορέσει ο καθένας να αντιληφθεί τα εκατοντάδες σπασμένα κομμάτια, κεραμικά κυρίως, αγγείων.

Εκτός των αγροτεμαχίων, της μη ανάδειξης του αρχαίου πλούτου στη Στρύμη, του γεγονότος ότι δεν γίνονται ανασκαφές, αλλά ούτε καν και συντηρήσεις των ήδη αναδεικνυόμενων αρχαίων, οι υπεύθυνοι δεν φρόντισαν να κάνουν τίποτα όπως είναι φυσικό και για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού.

Picture
Πλησιάζοντας κανείς τη θάλασσα αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τους μώλους του αρχαίου λιμανιού ενώ κοιτάζοντας στην παραλία βλέπει δεκάδες μεγάλες πέτρες, απομεινάρια της Αρχαίας Στρύμης.

Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Ροδόπης, Βασίλης Σισμάνης, μιλώντας στη «Φωνή της Ροδόπης» για την Αρχαία Στρύμη σημείωσε πως «ως ενεργοί πολίτες διαπιστώνουμε την πλήρη αδιαφορία της πολιτείας στην διάσωση, προστασία και ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς, επιτρέποντας καλλιεργητές να καλλιεργούν και να καταστρέφουν με τα γεωργικά τους μηχανήματα την εθνική μας κληρονομιά και τον εθνικό μας πλούτο.

Εδώ και πενήντα χρόνια εκτός από την αντικατάσταση των πινακίδων και μια μικρή περίφραξη δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα απολύτως. Πλήρης απαξίωση του χώρου και του τόπου. Οι αρχαίοι τάφοι χωρίς ένα στέγαστρο είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και οι διαβρώσεις είναι εμφανείς.

Picture
Υπάρχουν απομακρυσμένα κεραμικά και πέτρες προκειμένου να μη στοχοποιηθεί κάποιο αγροτεμάχιο και απαλλοτριωθεί. Παντού υπάρχουν διάσπαρτα ευρήματα. Επιβάλλεται να γίνει άμεση καταγραφή, προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων για την ανεκτίμητη αξία τους. Επιβάλλεται να γίνουν αυστηρές συστάσεις στους φύλακες για την τήρηση των υποχρεώσεων τους».

Ο κ. Σισμάνης μάλιστα για την εξεύρεση πόρων για την ανάδειξη της Αρχαίας Στρύμης προτείνει τον εξής τρόπο. «Να περικοπεί μέρος των λειτουργικών εξόδων και αναλώσιμων της ΕΡΤ. Προέχει η προστασία της εθνικής μας κληρονομιάς και η ανάδειξη της περιοχής μας ιστορικά και τουριστικά, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη για τον τόπο μας μακροπρόθεσμα.

Ως Κίνηση Πολιτών Ροδόπης αρνούμαστε να συμμετέχουμε στην απαξίωση και καταστροφή της εθνικής μας κληρονομιάς και απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας στην απαλλοτρίωση, προστασία, ανάδειξη και προβολή της Αρχαίας Στρύμης».

Μάλιστα, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σισμάνης, η Κίνηση Πολιτών Ροδόπης για την Υγεία και το Περιβάλλον έστειλε ήδη σχετική επιστολή εδώ και ένα μήνα περίπου προς την ΙΘ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ροδόπης, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, και στον Υπουργό Πολιτισμού σχετική με την απαξίωση που υφίσταται η Αρχαία Στρύμη όμως απάντησε ακόμα δεν πήρε από κανέναν.

Προφανώς, έχουν να ασχοληθούν με σημαντικότερα πράγματα ! Απάντηση από τον κ. Πεταλωτή μπορεί ίσως και να λάβουν ενδεχομένως σε κάποια μελλοντική προεκλογική περίοδο !
ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
 
Picture
 
 
Picture
ΑΠΟ ΤΗΝ
Αφροδίτη Συνοδινου


Υπήρξε με τη θέλησή της «πειραματόζωο». Θυσίασε τη δυνατότητά της να γίνει μητέρα, προκειμένου να βοηθήσει το σύζυγό της. Στο εξωτερικό είναι πασίγνωστη και έχει βραβευτεί για την προσφορά της, στην Ελλάδα, ωστόσο, τη γνωρίζουμε ελάχιστα.

Ανδρομάχη Μαυρογένους Παπανικολάου. 
Ήταν η σύζυγος του Γεωργίου Παπανικολάου, ο οποίος έπειτα από μακροχρόνια έρευνα καθιέρωσε το τεστ Παπανικολάου. Σε αυτό εκατομμύρια γυναίκες χρωστούν την υγεία τους μέχρι και σήμερα.

Τον Σεπτέμβριο του 1910, η Μάχη Μαυρογένους παντρεύτηκε τον Γεώργιο Παπανικολάου, έπειτα από τη γνωριμία τους στην Κύμη. Ο ίδιος την παρουσίαζε ως τη γυναίκα του και το θύμα του.

 Το 1913 το ζευγάρι αποφάσισε να φύγει για την Αμερική. Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν ακόμη ένας άγνωστος γιατρός, αποφασισμένος όμως να αφιερωθεί στην έρευνα. Η Μάχη στην Αμερική έκανε διάφορες δουλειές, όπως μοδίστρα, πωλήτρια, κτλ, ώστε να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Τελικά όμως κατέληξε να είναι η πολύτιμη συνεργάτης του συζύγου της.

Το 1914 ο Παπανικολάου ξεκινά τη συνεργασία του με το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Cοrnell της Νέας Υόρκης, με το οποίο «δέθηκε» μέχρι και λίγο πριν τον θάνατό του. Η Μάχη ουσιαστικά ζούσε μέσα στο εργαστήριο δύσκολα.

Προκειμένου να είναι συνεχώς εκεί, στερήθηκε τη χαρά της μητρότητας. Οι έρευνες του Παπανικολάου κατ' αρχήν, αφορούσαν ορμονικές  διαταραχές και ανωμαλίες του γεννητικού κύκλου και της στειρότητας, και πειραματιζόταν σε ινδικά χοιρίδια.

Στη συνέχεια μετέφερε τις έρευνες στη σύζυγό του. Η Μάχη ήταν το ιδανικό «πειραματόζωο», όπως έλεγε και ο ίδιος ο Παπανικολάου, μιας και ήταν φυσιολογική. Έτσι έπαιρνε κάθε μέρα από αυτήν κολπικό επίχρισμα.

Χωρίς τη συνδρομή της Μάχης, οι έρευνες του Παπανικολάου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Συνάδελφοι του Παπανικολάου διαφωνούσαν με αυτή τη μέθοδό του, ωστόσο η ίδια η Μάχη ενθάρρυνε τον ίδιο να συνεχίσει τις πρακτικές εφαρμογές του.

«Το φεγγάρι δεν δίνει φως στο ήλιο», έλεγε. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία την χαρακτήρισε: "ως τη μοναδική γυναίκα που βοήθησε, όσο κανείς στον κόσμο τον άνθρωπο, που έταξε για σκοπό της ζωής της να βοηθήσει όλες τις γυναίκες της ανθρωπότητας".

Το φθινόπωρο του 1961, το ζεύγος Παπανικολάου μετακόμισε στο Miami, όπου οι συνεργάτες του γιατρού, του αφιέρωσαν το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο με το όνομα «Γεώργιος Παπανικολάου». Δυστυχώς ο γιατρός δεν πρόλαβε τα εγκαίνια του Ινστιτούτου.

Ωστόσο η Μάχη, με μεγάλη θλίψη, εγκαινίασε και κράτησε το Ινστιτούτο. Στα επόμενα είκοσι χρόνια που έζησε, έτρεχε σε συνέδρια, παρακολουθούσε την πρόοδο στο Ινστιτούτο, κεντούσε για να μαζεύει χρήματα για τις εκεί έρευνες, προωθούσε τον άτλαντα Κυτταρολογίας, την πιο σημαντική από τις εκδόσεις του Παπανικολάου.

Το 1980 η Μάχη Παπανικολάου τιμήθηκε στην Αμερική με βραβείο, "επειδή στάθηκε για μισό αιώνα πιστή και αφοσιωμένη σύντροφος στο μεγαλειώδες έργο του δόκτορος PAΡ".

Το 1982 η Μάχη Παπανικολάου απεβίωσε, αφήνοντας όμως πίσω της το έργο της υπό τη στέγη της Αποφολιδευτικής Κυτταρολογίας και του Ερευνητικού Αντικαρκινικού Κέντρου, που φέρει το όνομα "GEORGE N. PAPANIKOLAOU" στο Miami της Florida.

Είναι κρίμα που η γυναίκα αυτή παραμένει άγνωστη στην Ελλάδα και δεν έχει τιμηθεί όπως θα της άρμοζε, ενώ έχει προσφέρει τόσο σημαντικό έργο, σε επιστήμονες και μη.

Εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο χρωστούν στο τεστ Παπανικολάου την υγεία τους, την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, και όχι μόνο.
    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010