Picture
_
Γράφει ο
Γιώργος Δελαστίκ
ΕΘΝΟΣ


Υπάρχει και η άλλη όψη του γερμανικού «οικονομικού θαύματος» της τελευταίας δεκαετίας. Υπάρχουν δηλαδή αυτοί που πλήρωσαν και πληρώνουν το κόστος της «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας» της γερμανικής οικονομίας.

Η αποκάλυψη προκαλεί σοκ σε όποιον αγνοεί την ωμή, σκληρή πραγματικότητα του γερμανικού κόσμου της εργασίας: επτά (!) εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι δουλεύουν επισήμως με μηνιαίες αποδοχές κάτω των... 400 (!!!) ευρώ και μάλιστα χωρίς η απασχόληση αυτή να τους δίνει έστω πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας ή να τους επιτρέπει να λάβουν οποιουδήποτε εξευτελιστικού ύψους σύνταξη όταν γεράσουν!

Φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικό. Η τραγική ειρωνεία μάλιστα είναι ότι αυτού του είδους η εργασιακή απασχόληση εισήχθη όχι από τη Δεξιά, αλλά από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρτ Σρέντερ προ δεκαετίας, με την περιβόητη «Ατζέντα 2010» που συνέθλιψε τους Γερμανούς εργαζόμενους και αποτέλεσε τη βάση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας.

Το 2003 οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες καθιέρωσαν τη «μίνι απασχόληση», την οποία διαφήμισαν ως «πόρτα εισόδου στον εργασιακό κόσμο» που δήθεν θα διευκόλυνε την εξεύρεση εργασίας από τους άνεργους και τους νέους.

Οι κανόνες της «μίνι απασχόλησης» είναι σαφείς. Πρώτον, οι μηνιαίες αποδοχές απαγορεύεται αυστηρά να υπερβούν τα 400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν π.χ. μια εργασία πληρώνεται 5 ευρώ την ώρα, ο εργαζόμενος επιτρέπεται να δουλέψει 80 ώρες τον μήνα. Αν πληρώνεται 10 ευρώ ωριαίως, τότε απαγορεύεται να εργαστεί κάποιος πάνω από 40 ώρες μηνιαίως. Αν εργαστεί έστω και ένα λεπτό παραπάνω, τότε το συμβόλαιο εργασίας του πρέπει να γίνει κανονικό.

Οταν οι αποδοχές του εργαζομένου είναι 400 ευρώ ή λιγότερο, παίρνει όλα τα λεφτά καθαρά. Δεν έχει καμία κράτηση για το ταμείο υγειονομικής περίθαλψης ή για το ταμείο συνταξιοδότησης. Η αιτία γι' αυτό είναι τραγικά απλή: η δουλειά του αυτή δεν του δίνει κανένα δικαίωμα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή για σύνταξη!

Ο εργοδότης είναι ευτυχής. Καλείται να πληρώσει μόνο 2% φόρο επί του ποσού που χορηγεί στον εργαζόμενο και επιπλέον 15% στο ασφαλιστικό ταμείο και 13% στην κοινωνική ασφάλιση. Δηλαδή 130 ευρώ αν πληρώνει 400 ευρώ τον υπάλληλό του και στην πραγματικότητα σχεδόν τα μισά, δεδομένου ότι η μέση αμοιβή που λαμβάνουν τα επτά εκατομμύρια Γερμανοί που δουλεύουν κάτω από αυτό το καθεστώς είναι μόλις... 230 ευρώ!

Αυτό το ιδεώδες για εργοδότες εργασιακό καθεστώς άνοιξε αμέσως όχι μια απλή Κερκόπορτα, αλλά μια τεράστια πύλη για τη γενίκευση της «μαύρης» εργασίας στη Γερμανία. Εκατοντάδες χιλιάδες εργοδότες προσλαμβάνουν εργαζόμενους με καθεστώς «μίνι απασχόλησης», αλλά τους απασχολούν κανονικά, σαράντα ώρες την εβδομάδα. Τους δίνουν επισήμως τα 400 ευρώ και τα υπόλοιπα 1.000 ή και παραπάνω ευρώ τους τα δίνουν «μαύρα», γλιτώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές!

Σε ορισμένους κλάδους η «μίνι απασχόληση» αναπτύχθηκε ραγδαία, συνοδευόμενη φυσικά από τη «μαύρη» εργασία. Στον ξενοδοχειακό κλάδο π.χ. υπολογίζονται σε 810.000 τα άτομα που δουλεύουν κάτω από αυτό το καθεστώς. Οι εργαζόμενοι κατ' αυτόν τον τρόπο αφενός πρέπει να βρουν άλλον τρόπο να έχουν υγειονομική περίθαλψη (π.χ. μέσω ασφαλισμένου συζύγου) και αφετέρου συχνά είναι τόσο φτωχοί που έχουν την ανάγκη κοινωνικών επιδομάτων για να επιβιώσουν.

Στην ουσία όμως αυτό σημαίνει ότι το κράτος επιβαρύνεται τόσο με το κόστος κοινωνικής περίθαλψης ατόμων που ενώ εργάζονται δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές όσο και με τα επιδόματα επιβίωσής τους, επιδοτώντας έτσι έμμεσα τις γερμανικές επιχειρήσεις για να πληρώνουν μισθούς κάτω από το όριο της φτώχειας και να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές! Ιδού λοιπόν μια σκοτεινή συνιστώσα του σύγχρονου γερμανικού «οικονομικού θαύματος».

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Υπονόμευση μισθών και συντάξεων

Κατηγορηματικός είναι στις δηλώσεις του προς την ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» ο οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρκους Γκράπκα: «Η ''μίνι απασχόληση'' διαβρώνει τα βασικά δικαιώματα των εργατών. Οι φορολογούμενοι και οι εργαζόμενοι πληρώνουν τον λογαριασμό» τονίζει. Εχει απόλυτο δίκιο.

Η γενίκευση αυτού του άθλια αμειβόμενου τύπου εργασίας έχει τουλάχιστον δύο ολέθριες συνέπειες. Πρώτον, υπονομεύει δραματικά τις μέχρι τώρα γνωστές συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε ζητιάνους. Δεύτερον, υποσκάπτει τα ταμεία τόσο υγειονομικής περίθαλψης όσο και συνταξιοδότησης, αφού μειώνει τις εισφορές προς αυτά και προετοιμάζει το έδαφος για συρρίκνωση ή και κατάργηση των συντάξεων.

 
_πρώτο θέμα

Αντιμέτωποι με το μαχαίρι ενός λαθρομετανάστη τον οποίο προσπάθησαν να συλλάβουν βρέθηκαν δύο βαθμοφόροι του Λιμενικού στο λιμάνι της Πάτρας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.

Ωστόσο, κατάφεραν να του βάλουν χειροπέδες, όπως και σε έναν συνεργό του που εκμεταλλεύτηκε τη συμπλοκή για να… κλέψει αντικείμενα από το αυτοκίνητο ενός λιμενοφύλακα!

Οι δύο βαθμοφόροι ηλικίας 24 και 25 χρόνων έκαναν περιπολία στο λιμάνι, όταν εντόπισαν τους δύο αλλοδαπούς που προσπαθούσαν να μπουν στη χερσαία ζώνη. Στην προσπάθειά τους να τους ακινητοποιήσουν, ο ένας από αυτούς τους επιτέθηκε με μια λεπίδα και τραυμάτισε τον έναν στο δεξί και τον άλλον στο αριστερό χέρι!

Σε ενίσχυση των ανδρών του Λιμενικού έσπευσε ένας συνάδελφός τους, ο οποίος είδε τη σκηνή και, με την βοήθειά του, κατάφεραν να τον αφοπλίσουν και να τον συλλάβουν.

Όμως, τη στιγμή που οι δύο τραυματίες παραλαμβάνονταν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών για τις πρώτες βοήθειες, ο λιμενοφύλακας που τους βοήθησε αντιλήφθηκε έναν άλλο αλλοδαπό να έχει… τρυπώσει στο αυτοκίνητό του! Και ο δεύτερος δράστης συνελήφθη και, μαζί με τον πρώτο, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.
 
_Η δήλωση του κ. Γιλμάζ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 1996, μετά την εξομολόγηση του πράκτορα Χαλούκ Κιρτζί, ο οποίος είχε μιλήσει και για εμπρησμούς σε γειτονικές χώρες.
Picture
_
Γράφει ο
Μιχάλης Ιγνατίου
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σε τούτη τη χώρα, το τελευταίο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι η αλήθεια. Και όταν συμβαίνουν γεγονότα, όπως η έμμεση ομολογία του Μεσούτ Γιλμάζ για τους εμπρησμούς των ελληνικών δασών, πολλοί εύχονται «να είναι ψέματα», ακριβώς διότι δεν έχουν το θάρρος και την τόλμη να δουν κατάματα την αλήθεια.

Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς αρκετών Ελλήνων πολιτικών, η Τουρκία δεν είναι αυτό που εύχονταν να είναι. Για τους Τούρκους, η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι πάντα χώρες εχθρικές, και δεν πρόκειται να σταματήσουν να διεκδικούν ελληνικά και κυπριακά εδάφη.

Δυστυχώς, η τουρκική προκλητική στάση στην Κύπρο, όπου η κατοχή συνεχίζεται από το 1974 μέχρι σήμερα, δεν δίδαξε τους Ελληνες πολιτικούς, μερικοί εκ των οποίων επιχείρησαν τη νομιμοποήση των αποτελεσμάτων της εισβολής μέσω του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν.

Ηταν από την πρώτη στιγμή λανθαμένη η πολιτική της προσέγγισης που ξεκίνησε από τον Κώστα Σημίτη, υπό την πίεση της συμφωνίας «γκριζαρίσματος» των Ιμίων και συνεχίστηκε από τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αν και γρήγορα αντιλήφθηκε ότι στην Αγκυρα η «φιλία» περνά από το δρόμο της υποταγής, δεν άλλαξε στάση. Γίναμε μάρτυρες της αποθέωσης της πολιτικής της προσέγγισης, όταν ανέλαβε την εξουσία ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δυστυχώς, και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια ο Ταγίπ Ερτογάν δεν έκρυψε τους σχεδιασμούς του, αντίθετα τους πρόβαλε και τους διαφήμισε, ο κ. Παπανδρέου πιστεύει και σήμερα στην αποτυχημένη πολιτική της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας του εξήγησε πολλές φορές ότι η συνεργασία περνά μέσα από πικρές υποχωρήσεις για την Ελλάδα, που αφορούν την εθνική κυριαρχία της χώρας μας.

Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στοιχεία για την ανάμειξη των τουρκικών υπηρεσιών στους εμπρησμούς των ελληνικών δασών. Η δήλωση του κ. Γιλμάζ, όπως παρουσιάζεται από την εφημερίδα «Μπίργκιουν», δεν προσφέρει μεν κάποιο καινούριο στοιχείο, αλλά επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 1996, μετά την εξομολόγηση του πράκτορα Χαλούκ Κιρτζί, ο οποίος είχε μιλήσει και για εμπρησμούς σε γειτονικές χώρες.

Οσοι παρακολουθούν με προσοχή και αναλύουν ορθά την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, χωρίς να ωραιοποιούν τις κινήσεις εντυπωσιασμού του Ερτογάν, δεν ανέμεναν τη δήλωση του Γιλμάζ για να πειστούν ότι η Τουρκία δρα συστηματικά μέσα στο ελληνικό έδαφος.

Μετά τις φωτιές που είχαν ξεσπάσει στη Χίο και είχαν κατακάψει το δασικό πλούτο του νησιού, είχα πληροφορηθεί από επίσημη αστυνομική πηγή ότι συνελήφθησαν τέσσερεις Τούρκοι, οι οποίοι -κατόπιν εντολής που έφτασε από την Αθήνα- οδηγήθηκαν σε πλοίο της γραμμής και εστάλησαν στην Τουρκία. Προφανώς, ο τότε πρωθυπουργός, όποιος και αν ήταν, θεώρησε πως είναι πιο σημαντική η πολιτική της προσέγγισης από τη φυλάκιση των δραστών.

Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, της Ν.Δ., του ΛΑ.Ο.Σ. και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη πείστηκα ότι εγράφησαν στο πλαίσιο αυτής της βλακώδους πρακτικής να γίνονται δηλώσεις για να υπάρχουν στα κομματικά αρχεία. Η απουσία δήλωσης του ΠΑΣΟΚ όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές μπορεί να οφείλεται στα... Χριστούγεννα!

Η συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας δεν γίνεται να αλλάζει ανάλογα με τις δηλώσεις των πολιτικών της. Με βάση τα γεγονότα, από τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου μέχρι τις προκλήσεις και παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, έπρεπε οι Ελληνες πολιτικοί να καταλήξουν σε μία θέση, την οποία θα τηρούν όλες οι κυβερνήσεις. Λαμβανομένου υπόψη ότι «όποιος και αν είναι ο κυβερνήτης στην Αγκυρα, οι αρπακτικές διαθέσεις των Τούρκων δεν θα αλλάξουν»...

 
_Η Τουρκία "απειλεί όλο τον κόσμο" και "δεν είναι μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας και οικονομικής ανάκαμψης της Γαλλίας, Πατρίκ Ντεβετζιάν, με αφορμή τις οργισμένες τουρκικές αντιδράσεις στο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
_"Η Τουρκία είναι μια χώρα που απειλεί όλο τον κόσμο", δήλωσε ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος UMP στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

«Η Τουρκία μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο απείλησε πάνω από επτά χώρες: πιστεύετε ότι αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος συμπεριφοράς στις διεθνείς σχέσεις;», αναρωτήθηκε ο Πατρίκ Ντεβετζιάν, αναφέροντας μεταξύ των χωρών, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ.

"Πιστεύω πολύ στην τουρκική κοινωνία των πολιτών. Δυστυχώς, ενώ η Τουρκία έχει ένα λαμπρό Νομπελίστα, όπως τον Ορχάν Παμούκ (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006), τον διώκει γιατί λέει ότι η αρμενική γενοκτονία είναι γεγονός", πρόσθεσε.

Δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα η Τουρκία

"Στη χώρα μας ζητούμε να σταματήσει η Τουρκία την προπαγάνδα της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας", τόνισε ο Ντεβετζιάν.

"Ο νόμος αυτός δεν είναι νόμος ιστορικής μνήμης. Δεν περιορίζεται στην υπενθύμιση ιστορικών γεγονότων. Είναι ένας νόμος που τιμωρεί τον κατάφωρο αρνητισμό. Η λέξη κατάφωρος έχει τη σημασία της γιατί δεν εμποδίζει τον πνευματικό διάλογο", πρόσθεσε υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, το οποίο μετά την έγκριση του κοινοβουλίου, πρέπει να εγκριθεί και από τη γερουσία για να ισχύσει ως νόμος.

"Είναι μια πολιτική πράξη: τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση και να εμφανιστεί ως μια χώρα που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο νόμος αυτός επιτρέπει να αποκαλυφθεί η στάση της στη διεθνή σκηνή και δείχνει σαφώς ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα", πρόσθεσε ο Ντεβετζιάν.

Η έγκριση του νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση προκάλεσε την οργή της Τουρκίας, η οποία ανακάλεσε αμέσως τον πρεσβευτή της στο Παρίσι και ανακοίνωσε πάγωμα της στρατιωτικής συνεργασίας της με την Γαλλία.
ΕΘΝΟΣ
 
_ Την ψυχραιμία του έχασε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι μετά το δεύτερο «όχι» (είχε προηγηθεί αυτό στη Μασσαλία, στη συνεδρίαση του ΕΛΚ) που εισέπραξε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά για συνάντηση μεταξύ τους.

Ο κ. Γκρούεφσκι, βλέποντας ότι οι αλυτρωτικές και προκλητικές κινήσεις του, που συνεχίζονται, πλέον δεν γίνονται εύκολα ανεκτές, σε δηλώσεις του έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει τις αυτονόητες θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα του ονόματος «ακραίες» και να επιτίθεται τόσο στον κ. Σαμαρά όσο και στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θεώρησε ότι οι αντιρρήσεις του προέδρου της Ν.Δ. για συνάντηση μαζί του και οι επισημάνσεις του κ. Παπαδήμου για τη σημασία εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα ισχύει έναντι όλων, «υπονομεύουν τις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στην απαντητική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της FYROM είχε επισημάνει: «Ο πιο συνετός τρόπος να συνεχίσουμε θα ήταν αυτή τη στιγμή να ενθαρρύνουμε περαιτέρω την υπάρχουσα διαδικασία των επίσημων διαπραγματεύσεων που περιγράφονται από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος το συντομότερο δυνατό.

Μια εξέλιξη η οποία είμαι σίγουρος ότι κι εσείς συμφωνείτε θα είχε θετικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή μας. Είμαι υποχρεωμένος ωστόσο να σημειώσω ότι οι συστηματικές πράξεις της κυβέρνησής σας και των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ θέτουν εμπόδια στην ως άνω αναφερθείσα διαδικασία. Ετσι, θα σας προέτρεπα ιδιαίτερα να υιοθετήσετε μια θετική προσέγγιση προς αυτό το σημαντικό ζήτημα, με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι δυο κυβερνήσεις μας και το οποίο έχουμε συμφωνήσει να επιλύσουμε».

Ο κ. Γκρούεφσκι είχε αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Ν.Δ. στις 16 Δεκεμβρίου, με την οποία τον προσκαλούσε σε συνάντηση το συντομότερο δυνατό, σε χρόνο και τόπο που θα επέλεγε ο κ. Αντώνης Σαμαράς

Νίκος Ελευθερόγλου
δημοκρατια
 
Picture
_
Εκκληση για παροχή ειδών πρώτης ανάγκης απευθύνει το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα», το οποίο στα τρία παραρτήματά του,

το Αναρρωτήριο Πεντέλης,
την Παιδόπολη «Αγιος Ανδρέας» και
την Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα»,

προστατεύει συνολικά 525 παιδιά.

Από αυτά τα 175 φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του και τα παραρτήματά του και τα 350 παιδιά είναι τοποθετημένα πανελλαδικά σε 307 ανάδοχες οικογένειες (τα παιδιά που τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες βρίσκονται υπό την προστασία του Κέντρου και παρακολουθούνται από διεπιστημονική ομάδα).

Οπως ενημερώνει η διοίκηση του Κέντρου, υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε τρόφιμα (ζυμαρικά, γάλατα, λάδι, ζάχαρη, κρέμες βρεφικές), πάνες, ηλεκτρικές συσκευές (ηλεκτρικές σκούπες, μίξερ, μπλέντερ), ρούχα, παπούτσια, καθώς και μεγάλη ανάγκη σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» με τα παραρτήματά του καλύπτουν οικονομικά όλες τις ανάγκες των παιδιών.

Οσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν στο Κέντρο μπορούν να επικοινωνούν με:

α) την Κατερίνα Ζαλπαρίνη (Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων) τηλ. 213-2015784

β) την Βρεφοκομική Υπηρεσία 213-2015779, e-mail επικοινωνίας [email protected].

Το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» βρίσκεται στη λεωφόρο Δημοκρατίας 65, στο Ιλιον.

 
Picture
_
Τα φρικτά εγκλήματα συνεχίζονται αφήνοντας τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας έρμαια μίας νεοοθωμανικής κατοχής.

Είναι ασύλληπτο το κράτος του ΠΑΣΟΚ να ασχολείται με τον Εφραίμ την ώρα που έχει εγκαταλείψει την κοινωνία στο έλεος ανθρωπόμορφων κτηνών. Ο κύριος Παπανδρέου και η συμμορία του πρέπει να λογοδοτήσει για την συνεχιζόμενη εθνοκτονία.

Το στυγερό έγκλημα, έγινε στο χωριό Ταύρη του Έβρου, το βράδυ της Δευτέρας (26-12-2011), αλλά αποκαλύφθηκε το μεσημέρι. Οι γείτονες της 85χρονης, της τηλεφωνούσαν, χτυπούσαν το κουδούνι του σπιτιού της, αλλά δεν έπαιρναν απάντηση και ανησύχησαν.

Το μεσημέρι, άνοιξαν την πόρτα και βρέθηκαν μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα. Η άτυχη γιαγιά, βρισκόταν νεκρή μέσα σε μια λίμνη αίματος. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και στο σημείο έφτασε και ιατροδικαστής, που έριξε φως στις συνθήκες θανάτου της.

_Όπως φαίνεται λοιπόν, η 85χρονη βρέθηκε αντιμέτωπη με άγνωστο ή άγνωστους δράστες, μέσα στο σπίτι της. Εκείνοι δεν την λυπήθηκαν και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, την χτύπησαν με πρωτοφανή αγριότητα στο πίσω μέρος του κεφαλιού της με θλον όργανο, πιθανότατα με κάποιο σφυρί!

Όταν η ηλικιωμένη σωριάστηκε αιμόφυρτη στο δάπεδο, ο αδίστακτος ληστής, που μπήκε παραβιάζοντας την πίσω πόρτα του σπιτιού, έκανε άνω-κάτω το σπίτι, για να βρει χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα. Έφυγε από την πίσω πόρτα και μέχρι αυτή την ώρα παραμένει ασύλληπτος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων, η 85χρονη, είχε εισπράξει πριν από λίγες μέρες τα ενοίκια των χωραφιών της και οι αστυνομικοί, θεωρούν ότι ο δράστης ή οι δράστες πιθανότατα το γνώριζαν αυτό και γι’ αυτό μπήκαν στο σπίτι.

Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται και μαζί, οι καταθέσεις κατοίκων της περιοχής που γνώριζαν την ηλικιωμένη…
olympia
 
_Πως δύο Κρητικοί αξιωματικοί απέτρεψαν σχέδιο εμπρησμού του τρίτου μεγαλύτερου νησιού της χώρας - Μια απίστευτη ιστορία
Picture
_

Γράφει ο

Γιώργος Αδαλής
egeantimes.gr

Ηταν Αύγουστος του 2001. Το κινητό τηλέφωνο του διοικητή του κλιμακίου της ΕΥΠ χτυπά και στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο Κεντρικός Λιμενάρχης Μυτιλήνης. Του γνωστοποιεί ότι η υπηρεσία του εξέτασε προσεκτικά τις αναφορές της υπηρεσίας του για την δράση τριών τούρκων υπηκόων στη Μυτιλήνη και τις συχνές αγορές καυσίμων που έκαναν από διάφορα βενζινάδικα του νησιού. Του ζητά λοιπόν να είναι παρών στην επιχείρησή σύλληψής τους.

Ετσι κι έγινε. Το πλοίο της ΝΕΛ «Θεόφιλος» έφτανε το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης και οι αξιωματικοί του Λιμενικού είχαν πληροφορίες ότι επέβαιναν οι δύο από τους τρεις που αναζητούσαν, μιας και η ΕΥΠ είχε πληροφορίες ότι διέθεταν σπίτι και στη Χίο αλλά και στη Σάμο.

Πράγματι, οι άνδρες του Λιμενικού, παρουσία του Κεντρικού Λιμενάρχη συνέλαβαν τους δύο, ένας εκ των οποίων ήταν οπλισμένος με ένα περίστροφο και δυο γεμιστήρες. Αμέσως μετά πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι στο οποίο διέμεναν σε μια γειτονιά στη βόρεια πλευρά της Μυτιλήνης όπου συνελήφθηκε και ο τρίτος! Στο σπίτι μέσα βρέθηκαν χάρτες, φορητά GPS καθώς και scanners και ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πηγές, ο λόγος για τον οποίο οι τρεις τούρκοι πολίτες, προκάλεσαν την ενασχόληση ολόκληρης της ΕΥΠ, ήταν όχι φυσικά η ιδιότητά τους ως λαθρομετανάστες ούτε τα συχνά τους ταξίδια σε γειτονικά νησιά αλλά κάτι άλλο!!

Στέλεχος της ΕΥΠ είχε παρατηρήσει ότι αγόραζαν συχνά ποσότητες καυσίμων από βενζινάδικα σε μπιτόνια! Το γεγονός αυτό ήταν και ο λόγος που η ΕΥΠ έστησε ολόκληρη επιχείρηση παρακολούθησης και ενημέρωσε τις διωκτικές Αρχές!

Με γελοίους ισχυρισμούς, οι τρεις κατηγορούμενοι στην ουσία για πολλά αδικήματα, δεν μπόρεσαν ούτε να εξηγήσουν τα μεγάλα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στο σπίτι που διέμεναν αλλά κυρίως δεν κατάφεραν να δώσουν μια πειστική απάντηση τι ακριβώς ήθελαν τις ποσότητες αυτές των καυσίμων.

Τα «δήθεν αριστερά» αντανακλαστικά διαφόρων εντόπιων παραγόντων άρχισαν να κάνουν λόγο για προβοκάτσια του Κράτους εναντίων «τριών κακομοίρηδων Κούρδων μεταναστών» που … αποθήκευαν καύσιμα προκειμένου να … ζεσταθούν το χειμώνα!!! Τέτοια φαιδρά ακούγονταν στο νησί, ενώ μέσα στον ορυμαγδό που ακολούθησε χάθηκε η ουσία…

Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να … κατηγορούν το Λιμενικό, που έκανε την επιχείρηση αυτή αντί της Αστυνομίας!

Η αλήθεια είναι ότι ο διοικητής της ΕΥΠ στη Λέσβο τότε, ήταν ένας αξιωματικός (ταγματάρχης) του Στρατού με καταγωγή από την Κρήτη . Συμπτωματικά, και ο Κεντρικός Λιμενάρχης ήταν Κρητικός!!!

Ο διοικητής της ΕΥΠ είχε ενημερώσει με υπόμνημά του και την Αστυνομία!

Την περίοδο αυτή όμως, το νησί στάθηκε τυχερό, γιατί Κεντρικός Λιμενάρχης ήταν ένας μορφωμένος και οξυδερκής Αξιωματικός που σήμερα είναι εν αποστρατεία.

Εθεσε σε παρακολούθηση έναν από αυτούς που ταξίδευε στην Αθήνα και συνέλλεξε πληροφορίες ταυτολογώντας το υπόμνημα της ΕΥΠ που έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού του καταπράσινου νησιού!

Ανδρες του Λιμενικού είχαν φωτογραφίσει και βιντεοσκοπήσει τους τρεις Κούρδους και τις ενέργειές τους τόσο στην Λέσβο όσο και στη Χίο.

Η προσωπική φιλία που συνέδεε λοιπόν τους δύο άνδρες και η αγάπη τους για το νησί της Λέσβου, ήταν αυτά που ώθησαν τον Κεντρικό Λιμενάρχη και τον δ/κτη της ΕΥΠ να δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο και να δουλεύουν μέρα και νύχτα την επιχείρηση αυτή.

Είχε προηγηθεί ένα πολύ άσχημο περιστατικό που εξευτέλισε τη χώρα μας.

Λίγους μήνες πριν, ένας Τούρκος πολίτης , υπελήφθη με 26 φιλμς στην κατοχή του, τα οποία περιείχαν φωτογραφίες στρατοπέδων του νησιού αλλά και πανοραμικές φωτογραφίες δασικών περιοχών!

Πάλι μετά από πληροφορίες της ΕΥΠ, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης είχε συλλάβει τον τούρκο πολίτη ο οποίος προφανώς και είχε διαπράξει το αδίκημα της φωτογράφισης απαγορευμένων στρατιωτικών περιοχών . Όπως προφανώς υπήρχε υπόθεση κατασκοπείας κα μάλιστα ολοφάνερη.

Μετά από πιέσεις «παραγόντων» της Μυτιλήνης, (πολιτικών και μη), ο Τούρκος αφέθηκε ελεύθερος κι … ωραίος και μάλιστα δεν έκαναν τον κόπο να του πάρουν ούτε τα φιλμς!!!

Βλέπετε, στο νησί η Ελληνοτουρκική φιλία και η μπίζνα με τη «Γιενί Λίρα» έδιναν κι έπαιρναν και δεν έπρεπε μια περίπτωση … κατασκοπίας να χαλάσει το καλό κλίμα της εποχής!

Την σάπια κατάσταση που επικρατούσε (άγνωστο σε μένα αν συνεχίζει να επικρατεί) στο νησί, την αντιλήφθηκαν τόσο ο Κεντρικός Λιμενάρχης όσο και ο διοικητής της ΕΥΠ οι οποίοι τραβούσαν κυριολεκτικά τα μαλλιά τους για όσα συνέβαιναν στο πανέμορφο νησί του Αιγαίου, όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη κάποια επιχείρηση «Εθνικής Ασφάλειας».

Γι αυτό και η επιχείρηση με τους τρεις δήθεν Κούρδους, κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό και δεν ζητήθηκε καν η συνδρομή της Αστυνομίας!

Εντελώς ξαφνικά και ενώ όλα έδειχναν ότι θα υπάρχουν φοβερές εξελίξεις στο ζήτημα, η υπόθεση υποβαθμίστηκε, τα … πειστήρια του σχεδιαζόμενου εγκλήματος … υποβαθμίστηκαν, άρχισαν οι απεργίες πείνας και ουδέποτε κανείς έμαθε έστω το παραμικρό για την τύχη των τριών Τούρκων !!!

Το Λιμενικό πάντως , μάζευε επί μέρες μπιτόνια με βενζίνη από τα … βουνά της Λέσβου κι ας μην ήταν η περιοχή ευθύνης του!

Είναι σίγουρο ότι η σύλληψη αυτή χάλασε πολλά σχέδια και αποτέλεσε την αιτία που η Λέσβος ήταν το μοναδικό νησί του Αιγαίου που δεν κατάφεραν να κάψουν οι Τούρκοι! Γιατί στη Λέσβο δούλεψαν δυο Κρητικοί Αξιωματικοί υπερωρίες!

Η συνεργασία λοιπόν του δ/κτη της ΕΥΠ και του Κεντρικού Λιμενάρχη, έσωσε από τα χειρότερα το νησί, το οποίο άπαντες γνωρίζουν ότι οι Τούρκοι το είχαν κάψει τουλάχιστον δύο φορές κατά το παρελθόν!

Η πρώτη φορά ήταν , όταν από λάθος πληροφορίες τους , νόμιζαν ότι αν έκαιγαν ένα πεδίο βολής στο Κέντρο του νησιού θα γινόταν ανάφλεξη μεγάλων δεξαμενών καυσίμων, και η δεύτερη όταν θέλησαν να απογυμνώσουν την περιοχή του μεγαλύτερου παρατηρητηρίου του ναυτικού (όρος Αμαλή) γιατί το πυκνό δάσος δεν τους επέτρεπε να έχουν επαφή ούτε με επίγεια αλλά ούτε με εναέρια ή δορυφορικά «μάτια»!

Αλλά αυτά τα δύο, αποτελούν θέματα για το … επόμενο άρθρο μας!

Το ζητούμενο λοιπόν είναι η ομολογία του Μεσούτ Γιλμάζ για εμπρησμούς νησιών από τούρκους την δεκαετία του 1990; Αυτήν περιμέναμε για να «μάθουμε» ότι οι Τούρκοι έκαιγαν και συνεχίζουν μέχρι τις μέρες μας να καίνε τα δάση μας; Είναι λίγες άραγε οι πυρκαγιές που σχεδίασαν και εκτέλεσαν τούρκοι πράκτορες την δεκαετία του 2000; Αν μαζέψει κάποιος Εισαγγελέας τις εκθέσεις της ΕΥΠ τα τελευταία 30 χρόνια για το θέμα, θα φτιάξει μια εγκυκλοπαίδεια του όγκου της «Πάπυρος-Λαρους-Μπριτάνικα».

Αν λοιπόν ο κύριος Ιωάννης Τέντες, ζήτησε τις δικογραφίες των εμπρησμών του 1990 με σκοπό να διερευνήσει πιθανή εμπλοκή τούρκων εμπρηστών θα πρέπει να λάβει υπ όψιν του πολύ σοβαρά το παρόν άρθρο. Διότι :

Πρώτον,
Αποδεικνύει ότι η δράση τούρκων εμπρηστών συνεχίστηκε και την δεκαετία του 2000 και όχι μόνο του 1990 όπως προωθούν ορισμένοι στην Ελλάδα!!

Δεύτερον,
ίσως αποτελεί την μοναδική περίπτωση στα Ελληνικά Δικαστικά Χρονικά, κατά την οποία, συλλαμβάνονται τούρκοι πολίτες ως ύποπτοι σχεδίου εμπρησμού του τρίτου μεγαλύτερου νησιού της χώρας, αλλά παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της κατασκοπίας !!!

Τρίτον,
Είναι δεδομένο ότι σε κάποια νησιά (όχι σε όλα), όταν συλλαμβάνουν τούρκους με φωτογραφίες Στρατοπέδων , τους κερνάνε και ούζο αντί για να τους οδηγήσουν στη φυλακή!

Καταλήγοντας λοιπόν, θα πρέπει να προβληματίσει, τόσο την πολιτική αλλά όσο και την δικαστική ηγεσία, το γεγονός ότι τρεις τούρκοι πολίτες ύποπτοι για εμπρησμό, δεν δικάστηκαν ποτέ με την κατηγορία αυτή! Και φυσικά, δεν γράφτηκε και δεν ειπώθηκε ποτέ … τίποτα , γιατί επίσημα δεν κατηγορήθηκαν ποτέ γι αυτό !!!

Γιατί άραγε ;
 
Picture
_
Πρωταθλητής παντού το 2011. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ευτύχησε να δει την ομάδα του να κατακτά ακόμη ένα πρωτάθλημα, που ήταν το πρώτο επί δικής του προεδρίας, να συνεχίζει στο Γιουρόπα Λιγκ, καθώς έτσι αποφάσισε η Μπορούσια... Μέρκελ, αλλά και το δικό του όνομα να συμπεριλαμβάνεται στα 100 κορυφαία της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το εγκυρότατο βρετανικό έντυπο «Lloyd's», ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ των «ερυθρολεύκων» είναι μεταξύ των 100 κορυφαίων προσωπικοτήτων της ναυτιλίας σε όλο τον πλανήτη, αλλά και των 14 Ελλήνων εφοπλιστών που υπάρχουν στην έρευνα.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι η εταιρεία του προέδρου του Ολυμπιακού, «Capital Maritime», κατάφερε να δώσει μέρισμα στους μετόχους της σε μια τόσο δύσκολη χρονιά, όπερ σημαίνει ότι παρά την κρίση εκείνος πέτυχε όχι μόνο η επιχείρησή του να επιβιώσει, αλλά και να τερματίσει τη χρονιά με κερδοφορία.

Για τον Β. Μαρινάκη και την «Capital Maritime» υπάρχουν ιδιαίτερα τιμητικά σχόλια από τους συντάκτες του δημοσιεύματος στο βρετανικό έντυπο «Lloyd's», ενώ επιπροσθέτως γίνεται αναφορά στον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να... ντριμπλάρει την παγκόσμια κρίση.

Τον Βαγγέλη Μαρινάκη... μύησε στα ναυτιλιακά ο αείμνηστος πατέρας του, Μιλτιάδης, ο οποίος μαζί με άλλους 10 εφοπλιστές, μεταξύ των οποίων και ο Σταύρος Νταϊφάς, το 1979 αγόρασαν τον Ολυμπιακό.

Η ναυτιλιακή εταιρεία «Vanimar», την οποία είχε ιδρύσει ο Μ. Μαρινάκης, στις αρχές της δεκαετίας του '70, εποχή που γεννήθηκε ο μοναχογιός της οικογένειας, Βαγγέλης, απέκτησε το πρώτο της πλοίο, ενώ τώρα αριθμεί περίπου πενήντα πλοία!

 
_Σκηνικό Ιμίων στήθηκε χθες το πρωί μεταξύ Σάμου και Χίου, με τουρκικό φορτηγό πλοίο να εκπέμπει σήμα κινδύνου, να αρνείται την ελληνική βοήθεια και τελικά η περισυλλογή του πληρώματος εντός του ελληνικού χώρου αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης να γίνει από τουρκικό παραπλέον σκάφος.

Ειδικότερα, το τουρκικό φορτηγό πλοίο «DOGU HASLAMAN» εξέπεμψε σήμα κινδύνου χθες στις 10.55, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Χίου και Σάμου σε απόσταση 18 μιλίων βορειοδυτικά της Σάμου εντός του FIR Αθηνών στην περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας.

Το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης Super Puma της Π.Α. απογειώθηκε με εντολή του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) μόλις τρία λεπτά μετά τη λήψη του σήματος από το τουρκικό φορτηγό πλοίο στις 10.58, αποδεικνύοντας την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των πληρωμάτων και των μέσων της Π.Α. στον τομέα της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Παράλληλα, δύο ταχύπλοα του Λιμενικού Σώματος έφτασαν στο σημείο όπου βρισκόταν το τουρκικό πλοίο για να προσφέρουν βοήθεια στους ναυαγούς.

Κατά την άφιξη του ελικοπτέρου της Π.Α. στο σημείο όπου βρισκόταν το τουρκικό πλοίο, το 12μελές πλήρωμα του «DOGU HASLAMAN» είχε ήδη μεταβεί με σωστική λέμβο στο παραπλέον φορτηγό πλοίο «PIRIREIS». Τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού πλοίου αρνήθηκαν την παροχή βοήθειας από τους διασώστες του ελικοπτέρου της Π.Α. και επιβιβάστηκαν στο «PIRIREIS», αναφέροντας ότι αναμένουν τουρκικά μέσα να τους παραλάβουν.

Ο λόγος; «Δεν είναι ελληνικής αρμοδιότητας η περιοχή έρευνας και διάσωσης»! Παράνομος 100% ο ισχυρισμός, αλλά ελέχθη. Την όλη επιχείρηση παρακολουθεί διακριτικά και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο σκηνικό είχε εξελιχθεί το βράδυ των Χριστουγέννων το 1995, όταν το τουρκικό πλοίο «FIGEN AKAT» είχε προσαράξει σε αβαθή ύδατα κοντά στις βραχονησίδες Ιμια και εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το Λιμεναρχείο Καλύμνου, που είναι και το πλησιέστερο στην περιοχή, διέθεσε ρυμουλκό για να αποκολλήσει το τουρκικό πλοίο από τα αβαθή, αλλά ο πλοίαρχος αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και άρα αρμόδιες για την παροχή βοήθειας ήταν οι τουρκικές αρχές.

Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν και χθες οι τουρκικές προκλήσεις στον αέρα, καθώς εννέα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα πραγματοποίησαν τέσσερις παραβάσεις και εννέα παραβιάσεις στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.
    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010