Picture
Ίσως χρειαστουν αρκετοί μήνες μέχρι να εκδοθεί στην Σουηδία ο Τζουλιαν Ασανζ ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks. Ισως όμως να αφεθεί ελεύθερος αν πληρώσει την εγγύηση του...
Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ παρουσιάσθηκε σήμερα το πρωί στη βρετανική αστυνομία, η οποία τον συνέλαβε, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ.

    Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 39 ετών, "συνελήφθη βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στις 09.30 GMT", αφού παρουσιάσθηκε στην αστυνομία. Θα προσαχθεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Γουέστμίνστερ, διευκρίνισε η Σκότλαντ Γιαρντ.

    Ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει κατηγορίες για "παράνομο εξαναγκασμό, σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό" κατά δύο γυναικών, για πράξεις του τον Αύγουστο 2010 στη Σουηδία.

    Ο ιδρυτής του WikiLeaks έγραψε στο Twitter ότι οι κατηγορίες εναντίον του "είναι αβάσιμες" και ότι το γεγονός ότι "βγαίνουν αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά ενοχλητικό".

    Ο δικηγόρος του έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα ασκήσει έφεση σε ενδεχόμενη απόφαση έκδοσης του πελάτη του, εκφράζοντας την ανησυχία του για πιθανή έκδοσή του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν συλληφθεί και παραδοθεί στη σουηδική αστυνομία και επισημαίνοντας τις "εχθρικές δηλώσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ".

    Οι ΗΠΑ απειλούν τον Τζούλιαν Ασάνζ με δίωξη σε απάντηση για τη σταδιακή δημοσίευση εδώ και πολλές ημέρες από το WikiLeaks 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής αποδεκτή διατύπωση κατηγορητηρίου.

    Η διαδικασία έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες, έως και μήνες. Εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος (SOCA) εξήγησε ότι ένας αλλοδαπός που προσάγεται ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου με σκοπό την έκδοσή του, έχει τα ένδικα μέσα για να αντιταχθεί, προκαλώντας νέα ακρόαση των πλευρών.

    Εάν μία απόφαση για έκδοση ληφθεί τελικά, ο ύποπτος έχει στη διάθεσή του 7 ημέρες για να ασκήσει έφεση. Οι διαδοχικές εφέσεις προκαλούν κάθε φορά την αναπομπή της υπόθεσης σε πιο υψηλόβαθμο δικαστικό όργανο, σε μία διαδικασία που είναι πιθανόν να διαρκέσει πολλούς μήνες.

    Οι δικηγόροι εξαντλούν τα ένδικα μέσα που προέρχονται από μία σχετικά ευνοϊκή νομολογία. Ετσι, τον περασμένο Ιούλιο, το δικαστήριο του Γουέστμίνστερ απέρριψε αίτημα έκδοσης προς τη Σερβία του πρώην προέδρου της Βοσνίας Εγιουπ Γκάνιτς, ο οποίος είχε συλληφθεί τέσσερις μήνες πριν στο Λονδίνο τον Μάρτιο με βάση ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

    Ο Ασάνζ, που ισχυρίζεται ότι απειλείται η ζωή του, ανησυχεί για "πολιτικό τέχνασμα" που θα τον κάνει να σιωπήσει και φοβάται πάνω απ΄όλα μία έκδοση στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η σουηδική δικαιοσύνη αρνείται ότι υποχώρησε στις αμερικανικές πιέσεις ώστε να συλλάβει τον ιδρυτή του WikiLeaks.

    Οι ΗΠΑ δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα νομική βάση για τη δίωξή του.

    Εν αναμονή των εξελίξεων, ο ιστότοπος WikiLeaks αγωνίζεται κατά μίας ολομέτωπης επίθεσης που περιλαμβάνει κυβερνοεπιθέσεις, πάγωμα τραπεζικών καταθέσεων, άρνησης παροχής υπηρεσιών server.Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010