Picture
Πορεία μαθητών και καθηγητών του 3ου και 4ου σχολείου Περιστερίου που κατέληξε στο ΚΥΒΕ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.
Με την ελάχιστη φωνή που διαθέτουμε ως μαθητές δημόσιων σχολείων και τα μηδαμινά μέσα που έχουμε για να αλλάξουμε τα τωρινά δεδομένα, θέλουμε να δηλώσουμε την εναντίωσή μας στη συγχώνευση του 4ου και 3ου Γενικού  Λυκείου που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Οι λόγοι για τους οποίους αντιδρούμε στο παραπάνω μέτρο ποικίλλουν. Αρχικά, πιστεύουμε ότι η δημόσια και δωρεάν παιδεία θα χάσει το νόημά της, καθώς θίγεται το δικαίωμά μας για μόρφωση, εκπαίδευση και έκφραση της δικής μας άποψης.

Μας  στερούν τη δυνατότητα να διαμορφώνουμε τις αποφάσεις που μας πλήττουν άμεσα. Ποιος ζήτησε την άποψη μας για τη συγχώνευση των σχολείων μας; Ποιος γνωρίζει περισσότερο από εμάς, τους μαθητές, τις επιπτώσεις αυτού του μέτρου στο μέλλον μας;

Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και ο μεγάλος αριθμός μαθητών στον ίδιο χώρο θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

Το σχολείο δεν είναι μόνο χώρος μάθησης, αλλά επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης και συνεργασίας. Ακόμα, φαντάζει αδύνατο να πραγματοποιηθούν πολλές δραστηριότητες του σχολείου, όπως  η διαμόρφωση του χώρου (φύτεμα λουλουδιών, βάψιμο τοίχων, καθαρισμός προαυλίου) και η σχολική εφημερίδα, αφού θα εκλείπει το πνεύμα ομαδικότητας ανάμεσα στους μαθητές.

Έπειτα, η συγχώνευση θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την απόδοση μας όσο και την ψυχολογία μας, αφού βρισκόμαστε σε μια νεαρή και ευάλωτη ηλικία.

Αισθανόμαστε να καταστρέφεται το μέλλον μας, τα όνειρά  μας, οι στόχοι μας, τα όσα διαλέγουμε για το αύριο και έχουν καθοριστική σημασία για τη μετέπειτα προσωπική και επαγγελματική μας πορεία. Επιπλέον, κάποιοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.

Μετράμε, πλέον, μόνο ως αντικείμενα χωρίς προσωπικότητα και βούληση. Δυστυχώς, η δική μας γενιά είναι η χαμένη γενιά λόγω των σημερινών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και αυτό επιδεινώνεται με το μέτρο της συγχώνευσης που θα εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά.

Εξάλλου, δεν έχει τηρηθεί καμία νόμιμη διαδικασία για την συγχώνευση των δύο σχολείων, του 3ου και του 4ου ΓΕΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ.

  Για να μιλήσουμε συγκεκριμένα, και τα δύο σχολεία είναι κτίρια του δημοσίου (Ο.Σ.Κ), δεν είναι όμορα ούτε συστεγαζόμενα και απέχουν τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο μεταξύ τους.

Επίσης, οι αριθμοί των μαθητών που δόθηκαν στα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα αποτελούν ψευδή στοιχεία, καθώς το 4ο Γενικό  Λύκειο Περιστερίου διαθέτει 219 μαθητές και το 3ο 220 μαθητές, σύμφωνα με το survey  του Υπουργείου Παιδείας.

Το παραπάνω αποτελεί απάντηση σε όσους υποστήριξαν ότι ο αριθμός των μαθητών  του 4ου ΓΕΛ είναι 190 μαθητές και, επομένως, είναι δικαιολογημένη γι αυτούς η συγχώνευσή του. Ακόμα, οι προβλέψεις ότι ο αριθμός των μαθητών τείνει να μειωθεί είναι αβάσιμες, αφού τη φετινή χρονιά εστάλησαν για την Α΄ Λυκείου 25 απολυτήρια, τα οποία με τις μετεγγραφές αυξήθηκαν σε 51, αποδεικνύοντας έτσι τη δυναμική του σχολείου μας.

Άραγε, μετά από όλα αυτά, είναι όντως ‘’πρώτα ο μαθητής΄’, όπως έχει δηλώσει η Υπουργός Παιδείας, ή προτάσσονται μόνο τα συμφέροντα και οι σκοπιμότητες;

Μαθητές 4ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου
Tell a Friend



Leave a Reply.

    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010