ΑΥΤΗ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΓΕΝΙΑ...

  • ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΣΠΙΝΘΗΡΑ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ...
  • ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΒΕΡΩΦ..
  • ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ''ΚΑΡΑΒΕΛ''...
  • ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΟΝΝΕΔ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ...
  • ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟ ΧΑΙΔΑΡΙ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑ.....
  • ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ...
  • ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ...
  • ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΝ ΜΑΚΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΔΡΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ...
  • ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΦΩΝΑΞΕ ''ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΑΞΙΚΟ ΗΤΑΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ''..
  • ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΣΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ- ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ -ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ..
  • ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΘΗΚΕ ''ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ'' ΠΡΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ....
  • ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ, ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ, ΠΟΥ ΔΙΩΧΘΗΚΕ ΕΠΕΙΔΗ ΑΓΩΝΙΖΟΤΑΝΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΡΘΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ...
  • ΜΟΝΗ ΤΗΣ...
  • ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ...
  • ΟΤΑΝ Η ΟΝΝΕΔ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ!
ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΣΗΚΩΘΗΚΕ Η ΤΡΙΧΑ ΕΧΘΕΣ ''ΚΑΓΚΕΛΟ'' ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ
ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ(ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ) ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ Ο ΥΙΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ...ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΣΤΕΡΕΣ!!

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΥΛΑΒΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΟΙ -ΟΙ ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ ΑΛΑΛΟΙ ΚΑΙ ΑΤΟΛΜΟΙ.

ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΡΕ ΑΥΤΟΣ ΕΚΕΙ;;;

ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΚΟΥΒΑΛΗΣΕ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ;;;

ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΡΕ ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ;;;

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ.

ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΚΟΜΗ.
_ΕΞΩ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ ΑΠ ΤΗΝ ΟΝΝΕΔ

ΕΞΩ Ο ΨΥΧΑΡΗΣ ΑΠ ΤΗΝ ΟΝΝΕΔ
 
_Εάν οι αρχαίοι Αθηναίοι δεν ήταν μάστορες στην επιβολή και την είσπραξη φόρων, σήμερα ίσως να μην υπήρχε ο Παρθενώνας.
_Υπερβολή; Κι όμως, χάρη στο χαράτσι που πλήρωναν οι άλλες πόλεις κατά την Α' Αθηναϊκή Συμμαχία -ειδικότερα από το 454 π.Χ., το ένα εξηκοστό του ετήσιου φόρου πήγαινε υπέρ της... θεάς Αθηνάς ο Περικλής εξοικονόμησε τα χρήματα για να χτιστεί ο περίφημος ναός.

Πριν από 2.500 χρόνια τα κρατικά ταμεία της Αθήνας ήταν γεμάτα, χωρίς τη βοήθεια των οικονομολόγων του Χάρβαρντ.

Η οικονομική κρίση ήταν άγνωστη λέξη και το πλεόνασμα έφτανε σε τέτοιο ύψος που αν το είχαμε σήμερα θα Κλαίγαμε από χαρά.
Και τότε όμως, χωρίς την πίεση των ευρωπαίων εταίρων, έμπαιναν φόροι με διάφορες ονομασίες, τακτικοί και έκτακτοι, άμεσοι και έμμεσοι, για δημόσια έργα, για στρατιωτικό εξοπλισμό, κ.λπ. Ουδείς διέφευγε.
Πλήρωναν οι έχοντες και κατέχοντες, πλήρωναν όμως και οι μέτοικοι, οι ξένοι δηλαδή, πλήρωναν και οι πόρνες!

Οι αρχαίοι φόροι έμπαιναν με την έγκριση της Βουλής. Οσο για τη διαφάνεια, τα ονόματα όσων πλήρωναν αναγράφονταν στους φορολογικούς καταλόγους της εποχής, που βρίσκονταν σε κοινή θέα.
Πάνω σε πέτρινες πλάκες και στήλες δηλαδή, σαν αυτές που υπάρχουν στο Επιγραφικό Μουσείο, ένα γνωστό-άγνωστο αλλά πολύ ενδιαφέρον μουσείο στην οδό Τοσίτσα 1, που αναδεικνύει και τεκμηριώνει κομμάτια της Ιστορίας.

Εκεί βρήκαμε τη μνημειώδη «Στήλη της εξηκοστής», έναν λίθινο φορολογικό κατάλογο ύψους 3,5 μέτρων όπου είναι καταγεγραμμένες κατά γεωγραφικές ενότητες οι καταβολές των συμμάχων της Α' Αθηναϊκής Συμμαχίας την περίοδο 454/3-440/39 π.Χ., προκειμένου να υπάρχει μια «καβάντζα» για να αντιμετωπιστούν οι Πέρσες.

Οι εισφορές ήταν ανάλογες με την οικονομική κατάσταση των 265 συμμάχων.
Βλέπουμε δηλαδή από τους Ιωνες οι Κυμαίοι να πληρώνουν 12 τάλαντα (6.000 δραχμές) και οι Νισύριοι μόλις ένα, ενώ από τη Θράκη οι Μενδαίοι έδιναν εννέα τάλαντα και οι Θάσιοι 30!

«Εκτός από αυτόν τον τακτικό φόρο, από το 440 π.Χ. η Αθήνα επέβαλλε στους συμμάχους της και έκτακτη εφάπαξ εισφορά, τη λεγόμενη επιφορά», μας πληροφορεί η διευθύντρια του Επιγραφικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη. «Η δε είσπραξη είχε ανατεθεί σε ειδικούς άρχοντες, τους Ελληνοταμίες».
Οπως αποδεικνύεται, οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν πολλά κόλπα για την είσπραξη των φόρων. Οταν οι άλλες πόλεις άρχισαν να διαμαρτύρονται ενόψει της Β' Αθηναϊκής Συμμαχίας, οι Αθηναίοι τους υποσχέθηκαν ότι θα καταργήσουν τον συμμαχικό φόρο.

Αυτό που έκαναν τελικά ήταν να του αλλάξουν όνομα και να τον πουν «σύνταξη».

Η κυρίαρχη αθηναϊκή πολιτεία είχε διάφορες πηγές για να γεμίζει το δημόσιο ταμείο. Υπήρχαν οι καταβολές για εκμίσθωση δημόσιας περιουσίας (κτήματα, οικοδομήματα ή τα μεταλλεία του Λαυρίου), υπήρχαν και οι δικαστικές καταβολές.

Κι άλλα τακτικά τέλη γέμιζαν τον κρατικό κορβανά: για να εισαχθούν και να εξαχθούν προϊόντα από τα αττικά λιμάνια (πεντηκοστή), ή για να εισαχθούν εμπορεύματα από τις πύλες της πόλης (διαπύλιον). Καμία εξαίρεση. Οι μέτοικοι έπρεπε να ανανεώνουν επί πληρωμή μία φορά το χρόνο την άδεια παραμονής τους στην Αθήνα (μετοίκιον), ενώ κατέβαλλαν και επιπρόσθετο τέλος για να έχουν το δικαίωμα να εργασθούν (ξενικόν). Οι δε οίκοι έδιναν τον... πορνικό φόρο.

Οι αμυντικές δαπάνες
Μέρος των κρατικών εσόδων πήγαινε για δημόσια έργα. Σε μια στήλη του μουσείου (432/1 π.Χ.) σώζονται δύο τροπολογίες σε ψήφισμα που σχετίζονται πιθανότατα με τη βελτίωση του συστήματος ύδρευσης της Αθήνας ή την κατασκευή και επισκευή των κρηνών.

«Το έργο είχε προγραμματιστεί να γίνει 'από ολιγίστων χρημάτων', αλλά κατά προτεραιότητα», εξηγεί η Μ. Λαγογιάννη.
«Η οικογένεια του Περικλή μάλλον προσφέρθηκε να καλύψει τη δαπάνη, αλλά η πόλη αποφάσισε τα χρήματα να δοθούν από τον φόρο των συμμαχικών πόλεων».
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι φρόντιζαν, επίσης, να εξασφαλίσουν κονδύλια για την άμυνα.
«Οι πιο εύποροι ήταν υποχρεωμένοι να αναλαμβάνουν την 'τριηραρχία', την ετήσια δαπάνη για εξοπλισμό ενός πολεμικού πλοίου και τη σίτιση των ναυτών, που καθορίζονταν σε μια δραχμή ανά ναύτη ημερησίως», συνεχίζει η διευθύντρια του μουσείου, το οποίο εκθέτει μια σχετική στήλη του 481/0 π.Χ.

Χρειαζόταν τόλμη για να αρνηθεί κάποιος αυτό το σημαντικό έξοδο. Σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να υποδείξει κάποιον άλλον, που θεωρούσε πιο πλούσιο, και να προτείνει αντίδοση.
Να ανταλλάξει, δηλαδή, την περιουσία του με την περιουσία του πλουσιότερου. Αν ο άλλος πολίτης αρνιόταν, τότε η ανάθεση γινόταν από τα αρμόδια δικαστήρια.

Υποχρεωτική, αλλά ιδιαίτερα τιμητική ήταν και η χορηγία, η ανάληψη της δαπάνης για την προετοιμασία του χορού, τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, τις παραστάσεις των δραματικών αγώνων.
«Η χορηγία στοίχιζε 300-5.000 δρχ., όταν τον 5ο αιώνα ο ετήσιος μισθός της ιέρειας της Αθηνάς Νίκης ήταν 50 δρχ.», τονίζει η Μ. Λαγογιάννη, καθώς μας δείχνει μια στήλη του 313/2 π.Χ. Πρόκειται για τιμητικό ψήφισμα του Δήμου Αιξωνής (η σημερινή Γλυφάδα) για δύο χορηγούς, τον Αυτέα και τον Φιλοξενίδη, οι οποίοι «καλώς και φιλοτίμως εχορήγησαν».

Σαν να μην έφταναν και τότε τα τακτικά μέτρα, υπήρχαν και έκτακτα. Οπως η «επίδοσις» (σε χρήματα ή για την εκτέλεση συγκεκριμένου δημόσιου έργου) την οποία κατέβαλλαν οι πλούσιοι αλλά και οι μέτοικοι για την ενίσχυση της πόλης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Κι ακόμα η «εισφορά» σε περίοδο πολέμου για στρατιωτικές δαπάνες.
diodos
Κι αν κάποιος πιανόταν να φοροδιαφεύγει, ο νόμος ήταν αυστηρός, ακόμα και για τον φοροεισπράκτορα.
Για του λόγου το αληθές, υπάρχει ένα ψήφισμα του 510 π.Χ. για τους αθηναίους κληρούχους στη Σαλαμίνα, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν φόρο, να εκτελούν τη στρατιωτική τους θητεία, ενώ δεν επιτρέπονταν να εκμισθώσουν τη γη που τους είχε παραχωρηθεί.

Εάν τα παραβίαζαν, πλήρωναν πρόστιμο, το τριπλάσιο του μισθώματος, στο Δημόσιο.
 
_Η "κηδεία της Ελλάδας", ήταν το θέμα κατά τη διάρκεια του φετινού καρναβαλιού στην κωμόπολη Βέβτσανι των Σκοπίων. Η προκλητική «έμπνευση» των διοργανωτών περιελάμβανε κάψιμο της ελληνικής σημαίας και κηδειόχαρτο στο οποίο η χώρα μας αναφερόταν ως «Γιουνανιστάν και πρώην τουρκική επαρχία».
_Στη διάρκεια καρναβαλικής παρέλασης  που διοργανώνεται στην εν λόγω κωμόπολη κάθε χρόνο στις 13 και 14 Ιανουαρίου (δηλαδή την πρωτοχρονιά για όσους ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο) παρουσιάστηκε ένα φέρετρο, τυλιγμένο με τη σημαία της Ελλάδας και ένα κηδειόχαρτο στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων:
_"Καλά νέα. Απρόσμενα, μετά από μακροχρόνια ενόχληση, μας άφησε ο αγαπητός μας γείτονας, πρώην τουρκική επαρχία - Ελλάδα ή Γιουνανιστάν ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί - στην ηλικία των 181 χρόνων. 1830 (Πρωτόκολλο του Λονδίνου) - 2011 (Χάγη). Η κηδεία θα λάβει χώρα στο κέντρο του Βέβτσανι στις 13 και 14 Ιανουαρίου. Οι πενθούντες: Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Ρωσία, Σερβία..."
 
"Έφοδο" σε κεντρικό εστιατόριο του Ηρακλείου έκανε το βράδυ του Σαββάτου ομάδα νεαρών, με στόχο την πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκείνη την ώρα απολάμβανε το δείπνο της με την οικογένεια φίλου της, γνωστού επιχειρηματία του Ηρακλείου.

Οι νεαροί, φορώντας κουκούλες και "εφοδιασμένοι" με γιαούρτια,αυγά, πέτρες, και άλλα αντικείμενα έφθασαν, λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ του Σαββάτου, έξω από το εστιατόριο "Λούκουλος" στην οδό Κοραή, στο κέντρο της πόλης, και άρχισαν να πετούν ... τα αυτοσχέδια όπλα προς το μέρος της προέδρου ΔΗ.ΣΥ.

Φορώντας κουκούλες, νεαροί άρχισαν να ρίχνουν πέτρες,αυγά, γιαούρτια και άλλα αντικείμενα στο εστιατόριο όπου έτρωγε η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ.

_
Τα γιαούρτια "βρήκαν" την Ντόρα Μπακογιάννη στο πρόσωπο και στα μαλλιά, ενώ οι πέτρες έσπασαν την τζαμαρία του εστιατορίου.

Αναστάτωση προκλήθηκε στο εστιατόριο, η κ. Μπακογιάννη παρέμεινε ατάραχη, ενώ οι νεαροί έγιναν "καπνός".

Η αίθουσα, εκείνη την ώρα, ήταν γεμάτη, καθώς ο Ροταριανός Όμιλος Ηρακλείου πραγματοποιούσε την ετήσια εκδήλωσή του για την κοπή της πίτας.
cretalive

ΤΟ ΚΛΥΣΜΑ ΛΕΕΙ: Μια ελάχιστη απάντηση στις εκκλήσεις της στη βουλή για απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.
_
 
_Η κατάργηση των πυροσβεστικών κλιμακίων Ιάσμου και Σαπών του Νομού Ροδόπης υποβαθμίζει περαιτέρω την περιοχή και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά των πολιτών, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ερώτησή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής Ροδόπης Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

  «Με την απόφαση της Κυβέρνησης να ανασταλεί η λειτουργία των Πυροσβεστικών Σταθμών της περιοχής Ιάσμου και Σαπών του Ν. Ροδόπης, συνεχίζεται η πολιτική υποβάθμισης και μαρασμού των συγκεκριμένων ΟΤΑ, που τα τελευταία 2,5 χρόνια βιώνουν την αδικία και την εγκατάλειψη, λόγω σημαντικών έργων που πάγωσε, ανέβαλε ή ακύρωσε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Ιάσμου, το ενδεχόμενο κλείσιμο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου θα απογυμνώσει περαιτέρω το Δήμο, θέτοντας σε κίνδυνο τους οικισμούς αλλά και το μεγάλης έκτασης προστατευόμενο με ευρωπαϊκές συνθήκες οικολογικό πάρκο. Παράλληλα, μία τέτοιου είδους άδικη απόφαση, θα έπληττε περαιτέρω τη ψυχολογία των κατοίκων του Ιάσμου, οι οποίοι βιώνουν συστηματικά τον τελευταίο καιρό την αδιαφορία της πολιτείας.

Στο Δήμο Σαπών, ενώ αναμένονταν το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής να εξελιχθεί σε σταθμό Δ’ τάξης, προχωράει η αναστολή λειτουργίας του, κάτι που αφήνει ακάλυπτο το 65% σχεδόν του Νομού Ροδόπης, τη στιγμή που ο σταθμός αυτός έχει στην ευθύνη του 35.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, πλήθος οικισμών, αγροτικές και δασικές εκτάσεις, το Βιοτεχνικό Πάρκο Σαπών καθώς και τμήμα της Εγνατίας Οδού.

Σε μία ακριτική περιοχή, όπως είναι ο Νομός Ροδόπης, είναι αδιανόητο συνεχώς οι αποφάσεις της Κυβέρνησης να αποδυναμώνουν διοικητικά τους νεοσύστατους καλλικρατικούς Δήμους, να πλήττουν την ψυχολογία και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και να αφήνουν ακάλυπτες μεγάλες κατοικημένες ή οικολογικά προστατευόμενες περιοχές.

Ο υπουργός ερωτάται αν θα επιμείνει το υπουργείο στην αναστολή της λειτουργίας των πυροσβεστικών κλιμακίων Ιάσμου και Σαπών, που πλήττει καίρια την περιοχή;

Το ενδεχόμενο οικονομικό όφελος από το κλείσιμο κλιμακίων σε μία ευαίσθητη ακριτική περιοχή είναι δυνατόν να αξιολογείται ως σημαντικότερο από το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, τη διοικητική αναβάθμιση των Σαπών και του Ιάσμου και την προστασία του Βιοτεχνικού Πάρκου και οικοσυστημάτων προστατευόμενων από τις διεθνείς συνθήκες;

Προτίθεται η ηγεσία του υπουργείου να συζητήσει την αναβάθμιση του κλιμακίου Σαπών από κλιμάκιο σε σταθμό Δ΄ Τάξης, όπως είχε αρχικώς σχεδιαστεί;
χρονος
 
_Στο νότιο άκρο του Περσικού Κόλπου, τα στενά του Hormuz (εύρους 33 χιλιομέτρων) θεωρούνται ως ένα από τα πλέον στρατηγικά σημεία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθότι είναι το μοναδικό θαλάσσιο πέρασμα που συνδέει τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Περσικού Κόλπου (παράγουν το 28% της παγκόσμιας παραγωγής) με τον υπόλοιπο κόσμο.

Από τα στενά του Hormuz διέρχονται συνολικά 15,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα και τεράστιες ποσότητες  φυσικού αερίου, που αντιστοιχούν στο 30% των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου και στο 20% των θαλάσσιων μεταφορών φυσικού αερίου.

Η Τεχεράνη έχει απειλήσει ότι θα κλείσει τα στενά, αν σημειωθεί κάποιου είδους επιθετική ενέργεια κατά των  ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ή αν τα εμπορικά της πλοία υποστούν νηοψίες από πολυεθνικές ναυτικές δυνάμεις.
Picture
_
Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν την επιχειρησιακή δυνατότητα ναρκοθέτησης των στενών.


Επίσης, έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό στόλο μικρών επιθετικών ταχύπλοων, ένα μικρό στόλο μίνι υποβρυχίων και έχουν αναπτύξει ένα παράκτιο σύστημα πολυάριθμων κατευθυνόμενων antiship βλημάτων, που συνολικά  τους δίνει την επιχειρησιακή δυνατότητα να πλήξουν τουλάχιστον εμπορικά πλοία που πλέουν εντός του Περσικού Κόλπου, αλλά και να καταστρέψουν ευαίσθητες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στην ακτογραμμή  των υπόλοιπων χωρών της αραβικής χερσονήσου.

Το γεγονός αυτό συνιστά έναν από τους βασικούς λόγους, που η Ουάσιγκτον δεν έχει αποφασίσει να επιτεθεί κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

 Μάλιστα, ως ένα βαθμό «πιέζει» το Ισραήλ ώστε να μη διεξάγει μονομερή αεροπορικό βομβαρδισμό, καθότι η αντίδραση της Τεχεράνης (ναρκοθέτηση των στενών του Hormuz, βύθιση εμπορικών πλοίων και καταστροφή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Κόλπου) θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρή επιδείνωση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας, έλλειψη υδρογονανθράκων στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά και συνεπώς να απειλήσει άμεσα την παγκόσμια οικονομία.

Και οι δύο πλευρές (Ουάσιγκτον και Τεχεράνη) γνωρίζουν ότι τα στενά του Hormuz συνιστούν ένα θαλάσσιο πέρασμα αυξημένης τρωτότητας και μείζονος στρατηγικής σημασίας, τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και  για την εθνική ασφάλεια του Ιράν.

Για το λόγο αυτό, στο πρόσφατο παρελθόν οι ΗΠΑ επιδίωξαν να εγκαταστήσουν μια απευθείας επικοινωνία
μεταξύ τους, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια εμπλοκή εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος.

Επιπρόσθετα, η ασφαλής θαλάσσια μεταφορά από τα στενά του Hormuz συνιστά μια από τις μείζονες αποστολές του αμερικανικού 5ου στόλου, που εδρεύει στη ναυτική βάση Juffair (Μάναμα) του Μπαχρέιν.

Σε περίπτωση ναρκοθέτησης ή άλλης στρατιωτικής ενέργειας με στόχο το μπλοκάρισμα των στενών, εκτιμάται ότι σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων, οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν αποκαταστήσει την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων. Επομένως, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν διαθέτουν την επιχειρησιακή δυνατότητα να κλείσουν τα στενά, αλλά για περιορισμένο  χρονικό διάστημα.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Ιρανός νομοθέτης Parviz Soruri δήλωσε ότι «σύντομα οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις θα
 διεξάγουν μια άσκηση, η οποία θα έχει ως στόχο το μπλοκάρισμα των στενών του Hormuz»
(οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη δήλωση), ενώ πριν ένα μήνα ο Ιρανός υπουργός
Ενέργειας είχε δηλώσει ότι «η Τεχεράνη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό εργαλείο,  σε περίπτωση μελλοντικής διένεξης για το πυρηνικό του πρόγραμμα».

 Προφανώς, οι δηλώσεις αυτές αποσκοπούν στο να καταδείξουν ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να προβεί σε ενέργειες, που θα επιφέρουν καταστρεπτικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και ως εκ τούτου η διεθνής κοινότητα δεν θα έπρεπε να συναινέσει με τις αμερικανο-ισραηλινές προθέσεις (επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων και επιθετικές επιχειρήσεις για την καταστροφή των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων).

Πάντως, για την μερική αντιμετώπιση μιας πιθανής αμερικανο-ιρανικής διένεξης, που θα είχε ως συνέπεια να κλείσουν τα στενά του Hormuz, έχει κατασκευασθεί από την China Petroleum Engineering & Construction Company ο 360 χιλιομέτρων αγωγός πετρελαίου Habshan-Fujairah με μέγιστη παροχή 1,8 Mb/d, που παρακάμπτει τα στενά και μεταφέρει πετρέλαιο στον Κόλπο του Ομάν.

Επίσης, μια επιπλέον εναλλακτική λύση συνιστά η μεταφορά περιορισμένων ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, μέσω του σαουδαραβικού ενεργειακού αγωγού East-West, από τον Περσικό Κόλπο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Picture
φωτο: NASA
_Τα στενά του Hormuz είναι πιθανόν να απειληθούν εξαιτίας μιας πιθανής έναρξης εχθροπραξιών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, ειδικά μετά τις εξεγέρσεις των σιιτών, που υποστηρίζονται από τους Ιρανούς στις χώρες της αραβικής χερσονήσου.

Εχθροπραξίες είναι πιθανόν να σημειωθούν και μεταξύ Ισραήλ ή/και ΗΠΑ με το Ιράν, κυρίως λόγω της ανάπτυξης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Επιπρόσθετα, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια των στενών είναι βέβαιη η συνέχιση των φαινομένων θαλάσσιας πειρατείας, ενώ εντός του Περσικού Κόλπου και πλησίον των εκατέρωθεν ακτογραμμών είναι πιθανή η διεξαγωγή τρομοκρατικής ενέργειας.
πηγες
Βασίλης Γιαννακόπουλος
geostrategy
klysma
defensenews
 
_Του Χρήστου Μηνάγια
Στις 11-1-2012 ο αρχηγός της ΜΙΤ, Hakan Fidan, παρουσίασε στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας τη νέα δομή και  το νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στα πλαίσια της 85ης επετείου από την ίδρυσή της.

Η εν λόγω παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΜΙΤ, διήρκεσε 2,5 ώρες και παρευρέθησαν  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül, ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan, o αρχηγός ΓΕΕΘΑ  στρατηγός Necdet Özel, ο υπουργός Εσωτερικών İdris Naim Rahin, ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu και ο υπουργός Δικαιοσύνης Sadullah Ergin.

Η ΜΙΤ, με τη νέα δομή της εφαρμόζει ένα επιθετικό δόγμα στις χώρες στόχους και δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις πληροφορίες εξωτερικού οι οποίες επικεντρώνονται στους στρατιωτικούς, ενεργειακούς, οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και δημογραφικούς τομείς.

Ως περιοχές ενδιαφέροντος καθορίσθηκαν ο Καύκασος, τα Βαλκάνια, η Ασία-Ειρηνικός Ωκεανός,
η Μέση Ανατολή, η Μεσόγειος Θάλασσα, η Αφρική, η Ερυθρά Θάλασσα-Κόλπος του Άντεν και η Κασπία Θάλασσα.

 Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η ΜΙΤ, με το νέο καθεστώς λειτουργίας της, αποτελεί τον βασικό  διαχειριστή των πληροφοριών εσωτερικού και εξωτερικού της χώρας.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η 12μηνη διαβούλευση της με το τουρκικό ΓΕΕΘΑ που είχε ως αποτέλεσμα της ένταξη της Διοίκησης Ηλεκτρονικών  Συστημάτων του Γενικού Επιτελείου (προσωπικό και υλικά) στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών.
Έτσι, όλες οι ηλεκτρονικές πληροφορίες θα συλλέγονται από ένα φορέα, την ΜΙΤ, και στη συνέχεια αυτές θα διανέμονται αρμοδίως.

 Στο παρελθόν, ο κάθε φορέας (ένοπλες δυνάμεις-αστυνομία-ΜΙΤ) συνέλεγε πληροφορίες με τα δικά του μέσα, χωρίς όμως να ενημερώνει πλήρως τους υπολοίπους. Από τούδε και στο εξής όλες οι πληροφορίες θα
καταχωρούνται στην τράπεζα πληροφοριών της ΜΙΤ, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι φορείς ασφαλείας της χώρας.

Ωστόσο, θα υπάρχει εξαίρεση στη διαχείριση των πληροφοριών που συλλέγονται από τα μη επανδρωμένα
αεροσκάφη, δεδομένου ότι η συλλογή, αξιολόγηση και εκμετάλλευση αυτών θα πραγματοποιείται
από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες εφόσον κρίνουν σκόπιμο θα ενημερώνουν τους λοιπούς φορείς ασφαλείας της χώρας.

Αναφορικά με τους φορείς ασφαλείας της Τουρκίας κρίνεται σκόπιμο να παρατεθεί το ακόλουθο οργανόγραμμα από το βιβλίο του συντάκτη του παρόντος άρθρου με τίτλο: «Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας», η σημασία του οποίου είναι πρόδηλη, διότι δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της βελτιστοποίησης που επιχειρείται στον τομέα των πληροφοριών από όλους τους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι στους εν λόγω φορείς ασφαλείας συμπεριλαμβάνονται μη κυβερνητικές
οργανώσεις, πολυεθνικές εταιρείες, ΜΜΕ και διεθνείς οργανώσεις οι οποίες ελέγχονται και καθοδηγούνται απότην Τουρκία.
_Μια άλλη βασική επισήμανση είναι το γεγονός ότι ο νέος αρχηγός της ΜΙΤ προέβη στις ακόλουθες ενέργειες, προκειμένου τα επόμενα 2-3 χρόνια να διευρυνθεί ο ενεργός ρόλος της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών από περιφερειακό σε διεθνές επίπεδο:
  • Πρώτον, στη θέση του Υπαρχηγού Πληροφοριών (Εξωτερικού) τοποθέτησε πρέσβη καταδεικνύοντας τη βαρύτητα που δίδεται στις πληροφορίες εξωτερικού.
  • Δεύτερον, συγκρότησε τη Διεύθυνση Επιστημονικών-Τεχνολογικών-Τεχνικών Εφαρμογών που υπάγεται στον Υπαρχηγό ΤεχνολογικώνΠληροφοριών.
  • Τρίτον, συγκρότησε τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Εθνικών Πληροφοριών που υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της ΜΙΤ.
  • Και τέλος, τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει στην Άγκυρα σχολείο πληροφοριών όπου θα εκπαιδεύεται μεγάλος αριθμός στελεχών στην εκμάθηση ξένων γλωσσών όπως κινεζικά,ελληνικά, βοσνιακά, σερβικά κ.λπ.

Ειδικά για το θέμα της αναγκαιότητας εκμάθησης ξένων γλωσσών ο Hakan Fidan τόνισε ότι το Τμήμα Ανοικτών Πηγών της ΜΙΤ παρακολουθεί καθημερινά περίπου 1.000 τηλεοπτικούς σταθμούς. Στη συνέχεια παρατίθεται το νέο οργανόγραμμα της ΜΙΤ.
_Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Συντονισμού ΕθνικώνΠληροφοριών θα συνέρχεται κάθε μήνα (η πρώτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος μηνός) για πληροφοριακή ενημέρωση-αξιολόγηση και θα συμμετάσχουν ο αρχηγός της ΜΙΤ, οι διευθυντές πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ,
 της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας, οι υφυπουργοί των υπουργείων και ο υφυπουργός Δημόσιας
Τάξης και Ασφάλειας.

Επίσης, σε περίπτωση που απαιτηθεί η εν λόγω επιτροπή θα συνεδριάζει και εκτάκτως. Πέραν των παραπάνω, εβδομαδιαίως θα πραγματοποιείται αντίστοιχη συνεδρίαση με τη συμμετοχή χαμηλόβαθμων στελεχών των φορέων ασφαλείας της χώρας.

Τέλος, η ΜΙΤ, στα πλαίσια προβολής του έργου της, δημιούργησε ένα μουσείο όπου εκτίθενται διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται από τις μυστικές υπηρεσίες.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συστήματα υποκλοπών που εγκατέστησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της
Ελλάδος, της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου κ.λπ. στα κτήρια των τουρκικών διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό (εφημερίδα Milliyet/6-1-2012).

Κλείνοντας, κρίνεται σκόπιμο να παρατεθεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Μάνου Ηλιάδη για τη μυστική δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και τη σύγχρονη ΜΙΤ, όπου ο συγγραφέας αναφέρει τα εξής:

«Η τεκμαιρόμενη υποστήριξη του νέου αρχηγού της ΜΙΤ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Α.Γκιούλ, τον πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν και τον ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου, τρεις βασικούς πόλους εξουσίας του συστήματος Ερντογάν, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σύντομα σε μια αναδιοργάνωση και αλλαγές στη ΜΙΤ, οι οποίες ενδεχομένως θα έχουν αντίκτυπο τουλάχιστον στον μηχανισμό πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, αν όχι και σε ολόκληρο το πλέγμα των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας της Τουρκίας.

Και τούτο διότι για μια χώρα όπως η Τουρκία, με έντονες προκλήσεις ασφαλείας στο εσωτερικό και φιλοδοξίες για πιο ενεργό και δραστήριο ρόλο σε ευρύτερο περιφερειακό χώρο, οι ριζικές αλλαγές στις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας προϋποθέτουν την ύπαρξη ισχυρής πολικής στηρίξεως για όποιον το επιχειρήσει.»
 
_Άρθρο που δημοσιευθηκε εχθές 14 Ιανουαρίου στην έντυπη έκδοση του Economist και έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, αναφέρεται στο κύμα φυγής των Αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το άρθρο ξεκινά με το να περιγράφει μαι σκηνή έξω από ένα σχολείο της Θεσσαλονίκης όπου οι μαθητές τελειώνουν το μάθημά τους, ενώ τους περιμένουν οι γονείς τους. Οι γονείς μιλούν αλβανικά, αλλά τα παιδιά του δημοτικού αν και είναι αλβανικής καταγωγής, γράφει το άρθρο, μιλούν μόνο ελληνικά και δεν έχουν πάει ποτέ στην πατρίδα τους.

Τώρα όμως θα πρέπει να πάνε στην Αλβανία γιατί οι γονείς τους αναγκάζονται να επιστρέψουν λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.

Το άρθρο αναφέρει ότι η τελευταία απογραφή στην Αλβανία έδειξε ότι ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 7,7% μέσα σε μια δεκαετία και πως περίπου 1,4 εκατομμύρια Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα, μέσα στα τελευταία 20 χρόνια.

Τώρα όμως το φάσμα της ανεργίας αναγκάζει τους Αλβανούς να επιστρέψουν στη πατρίδα τους. Το άρθρο αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να καταγράφουν πόσοι Αλβανοί επαναπατρίστηκαν και οι αρχές της Αλβανίας ισχυρίζονται ότι είναι πολύ λίγοι.

Ωστόσο όπως αναφέρει το άρθρο πολλοί είναι οι Αλβανοί που σκέφτονται την επιστροφή και ακόμα περισσότεροι έχουν ήδη φροντίσει να βγάλουν τα χρήματά τους από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και να τα μεταφέρουν στην Αλβανία.

Επίσης το άρθρο κάνει λόγο και για μεταφορά επιχειρήσεων από την Ελλάδα στην Αλβανία τονίζει όμως πως οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη σύγχρονη Αλβανία παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες.

Μπορείτε να διαβάστε όλο το άρθρο του Economist εδώ
 
__iefimerida

Επεισόδια έγιναν χτες το βράδυ, λίγο μετά τις δέκα, όταν μια ομάδα περίπου 15 ατόμων, πιθανώς του αντιεξουσιαστικού χώρου, εισέβαλε στο Bar Cue στο Παγκράτι όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.Αρχικά, οι νεαροί φώναξαν: «Ποιοί είναι οι βουλευτές εδώ»; Μόλις εντόπισαν τους βουλευτές άρχισαν τις φραστικές επιθέσεις: «Θα το σκέφτεστε πριν βγείτε», «Τι έχετε κάνει στον κόσμο»; ενώ πέταξαν γιαούρτια και αυγά.

Οι βουλευτές αντέδρασαν ψύχραιμα και κατευναστικά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έσπασαν κάποια ποτήρια και πιατάκια και μετά αποχώρησαν. Κάποιος νεαρός έξω από το τζάμι έβαλε το χέρι του στο λαιμό κάνοντας την χαρακτηριστικά κίνηση που υπονοεί ότι θα τους κόψουν το λαιμό.

Στο μπαρ ήταν εκείνη την ώρα οι βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Ντόλιος, Παναγιώτης Ρήγας, Έλενα Παναρίτη, Ελπίδα Τσουρή, Ανδρέας Μακρυπίδης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Δημήτρης Παπουτσής, Φραγκίσκος Παρασύρης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Σοφία Γιαννακά, Δημήτρης Λιντζέρης ενώ αμέσως μετά τα επεισόδια ήρθε η Άρια Αγάτσα.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ήταν στο μπαρ είδαν τους νεαρούς αναρχικούς να σπάνε ποτήρια και να πετούν νερά, γιαούρτια και αυγά, ακόμα και πέτρες (κάποιοι μιλούν και για δύο βουλευτές που τραυματίστηκαν ελαφρά) ενώ απειλούσαν με χειρονομίες τους βουλευτές και τους φώναζαν συνθήματα. 

Λίγο αργότερα αποχώρησαν οι νεαροί, και στο σημείο έφτασαν άντρες της αστυνομίας, ενώ η συνάντηση των βουλευτών διαλύθηκε.

Να σημειωθεί πάντως, ότι κάποιοι βουλευτές είπαν ότι οι νεαροί δεν ήταν αναρχικοί, αλλά τους χαρακτήρισαν ως «επαγγελματίες».

Δείτε  το αποκλειστικό βίντεο του iefimerida από τα επεισόδια:

 
Picture
Το σχολείο στο Γλυκύ πρίν μετατραπεί σε ξενοδοχείο
_Της Δωρας Aντωνιου
Καθημερινή

Κοντά στην πραγμάτωσή του βρίσκεται το όνειρο των Ιμβρίων για επαναλειτουργία ελληνικού σχολείου στο νησί, έπειτα από ενημέρωση ότι το τουρκικό υπουργείο Παιδείας ενέκρινε το σχετικό αίτημα. Τα ελληνικά σχολεία της Ιμβρου και της Τενέδου, έκλεισαν το 1964, όταν ξέσπασε το κύμα διωγμού της ελληνικής μειονότητας. Μετά από 47 χρόνια, οι ελπίδες πολλών Ιμβρίων με μικρά παιδιά να μπορέσουν να επιστρέψουν στο νησί, αναπτερώνονται.

Η περιπέτεια της λειτουργίας ελληνικών σχολείων σε Ιμβρο και Τένεδο άρχισε αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, με την τουρκική ηγεσία να ερμηνεύει ότι τα ζητήματα των δύο νησιών ρυθμίζονται αποκλειστικά από το άρθρο 14 και δεν τους αφορούν τα άρθρα που αναφέρονται στη μειονοτική εκπαίδευση.

Η ερμηνεία αυτή αποτυπώθηκε στον εκτελεστικό νόμο 1153/1927, με τον οποίο ορίσθηκε ότι η εκπαίδευση στα δύο νησιά δεν μπορεί να είναι μειονοτική. Το 1951, στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, ανεστάλη ο νόμος 1153 και λειτούργησαν ελληνικά σχολεία μέχρι το 1964, οπότε και ετέθη σε εφαρμογή το σχέδιο αφελληνισμού των δύο νησιών.

Ο επίμαχος νόμος επανήλθε σε ισχύ, απαγορεύθηκε η λειτουργία ελληνικών σχολείων, τα σχολικά κτίρια δημεύθηκαν, οι δάσκαλοι διώχθηκαν και τα παιδιά έπρεπε υποχρεωτικά να φοιτούν σε τουρκικά σχολεία. Στην Ιμβρο λειτουργούσαν ελληνικά δημοτικά σχολεία σε έξι από τα επτά ελληνικά χωριά, στην Παναγία, τα Αγρίδια, το Σχοινούδι, το Γλυκί, τους Αγίους Θεόδωρους και το Κάστρο και ένα κεντρικό Γυμνάσιο.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70, όπως αναφέρει ο κ. Πάρις Ασανάκης από τον σύλλογο Ιμβρίων, τα τελευταία παιδιά έφυγαν από το νησί και τα σχολικά κτίρια αφέθηκαν να ερημώνουν ή υπέστησαν αλλαγή χρήσης από εποίκους.

Η πρώτη αναφορά σε επαναλειτουργία ελληνικού σχολείου στην Ιμβρο έγινε το 2004, σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ως συγκεκριμένη πρόταση συμπεριελήφθη το 2008 στο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο ζητείται από την Τουρκία να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Σε κρούση που έγινε τότε προς την Τουρκία δόθηκε η απάντηση ότι εφόσον βρεθούν 10 παιδιά στην Ιμβρο, θα επαναλειτουργήσει το σχολείο.

Οταν το 2010 ο Οικουμενικός Πατριάρχης έθεσε το θέμα προς τις τουρκικές αρχές, έλαβε την απάντηση ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση συγκεκριμένου αριθμού μαθητών για την επαναλειτουργία σχολείου. Ετσι, τον Μάιο του 2010 κινήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου υποβλήθηκε επισήμως αίτημα για επαναλειτουργία του σχολείου από τον εκπρόσωπο Μειονοτικών Βακουφίων στην Κεντρική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας, Λάκη Βίγκα.

Η προσπάθεια που θα καταβληθεί, εφόσον η απόφαση ανακοινωθεί και επίσημα, είναι από τον επόμενο Σεπτέμβριο να επαναλειτουργήσει σχολείο στην Ιμβρο. Σύμφωνα με τον κ. Ασανάκη, το ενδιαφέρον για επιστροφή Ιμβρίων στο νησί είναι μεγάλο και εάν λειτουργούσε σχολείο, θα είχε τουλάχιστον επτά μαθητές. Από τα κτίρια που λειτουργούσαν το 1964 ως σχολεία, υπάρχουν δύο που με μικρές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν άμεσα.
    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010