Picture
Με μία άνευ προηγουμένου συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μία εβδομάδα μετά την τραγωδία στο Μαρί και για έβδομη συνεχή φορά αγανακτισμένοι πολίτες διαδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της Κυβέρνησης και την απονομή δικαιοσύνης.

Παράλληλα, όλοι οι παρευρισκόμενοι ψήφισαν μετά από πρόταση που τέθηκε από ένα εξ αυτών δια ανάτασης της χειρός τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι του Προέδρου Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το πλήθος, το οποίο άρχισε να μαζεύεται γύρω στις οκτώ, αριθμούσε μετά και την προσέλευση των διαδηλωτών που συμμετείχαν στην εκδήλωση τιμής στην Πλατεία Ελευθερίας πάνω από δώδεκα χιλιάδες.
Picture
Συγκεκριμένα πυκνό πλήθος κάλυπτε το τέλος της Λεωφόρου Στροβόλου, ολόκληρο τον κυκλικό κόμβο μπροστά από το άγαλμα του Κυριάκου Μάτση, μέρος της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, και τη Λεωφόρο του Προεδρικού Μεγάρου από το ύψος του κυκλικού κόμβου μέχρι τη Λεωφόρο Αγίων Ομολογητών.

Από νωρίς η Αστυνομία είχε στήσει σημεία ελέγχου σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Προεδρικό, ενώ παράλληλα οι καγκελόπορτες τόσο της εισόδου όσο και της εξόδου στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν κλειδωμένες με χοντρή αλυσίδα.

Εντός του Προεδρικού τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο βρίσκονταν παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις της ΜΜΑΔ.

Οι διαδηλωτές κρέμασαν πανό στα κάγκελα της εξόδου του Προεδρικού τα οποία μεταξύ άλλων αναγραφόταν: «Χριστόφια παραιτήσου, όλη η ευθύνη είναι δική σου», «S300, Χρηματιστήριο, Ηλιος, Παπασάββας, Μολέσκης – Ζύγι 11/7/2011. Πότε επιτέλους θα πληρώσει κάποιος;», «Τόσα χρόνια τρώτε πας στη ράσιη μας. Ηρθε η ώρα να πληρώσετε το λογαριασμό», «Στο εξής μικρόφωνο δημόσια θα έχουν μόνο οι γνωρίζοντες».

Οι διαδηλωτές κρέμασαν πανό με τα ονόματα των δεκατριών ηρώων της φονικής έκρηξης στο Μαρί κάτω από το οποίο έχουν συμβολικά ανάψει κεράκια.
Picture
Οι πολίτες φώναζαν συνθήματα όπως «Χριστόφια παραιτήσου εσύ και οι υπουργοί σου», «Δολοφόνε Χριστόφια», «Από το Κελλάκι στο κελί», «Κάτω το σάπιο καταστημένο», «Κάτω η Χούντα του Χριστόφια».

Κρατούσαν αφίσες με τη φωτογραφία του Προέδρου της Δημοκρατίας οι οποίες έγραφαν «καταζητείται για εγκλήματα κατά του λαού – Αμοιβή: Τίποτα, έχει αδειάσει τα ταμεία» Αλλοι κρατούσαν φουσκωτές μπανάνες.

Οι συντονιστές της εκδήλωσης ανακοίνωσαν ότι θα κρεμάσουν πεντακόσιες μαύρες σημαίες στην Παλιά Λευκωσία.

Στις 21:30 οι διαδηλωτές τήρησαν μονόλεπτη σιγή εις μνήμη των ηρώων της τραγωδίας.
Οι διαδηλωτές οι οποίοι αποτελούνταν από ανθρώπους κάθε ηλικίας, στην πλειοψηφία τους νέοι, από όλες τις πόλεις και περιοχές της Κύπρου ζήτησαν ακόμα την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την εισαγωγή οριζόντιας ψηφοφορίας και το διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εντός τριών μηνών.

Οπως και κάθε μέρα η διαμαρτυρία μετατράπηκε σε «εκκλησία του Δήμου» της αρχαίας Αθήνας, με όποιο πολίτη το επιθυμεί να λαμβάνει το μικρόφωνο και να απευθύνεται στο πλήθος.

Ενας πολίτης ανέφερε ότι οι διαδηλωτές επιθυμούν να συνεχίσουν να διαμαρτύρονται ειρηνικά και πως σε αντίθεση με τις προκλήσεις επιλέγουν ως ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες να βρίσκονται εδώ, κάθε βράδυ, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Picture
«Κοινό Αίτημα: να παραιτηθεί η Κυβέρνηση και να γίνουν εξονυχιστικές έρευνες για να αποδοθεί επιτέλους η δικαιοσύνη», δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών.

Παίρνοντας το λόγο ο Βασίλης Κωνσταντινίδης, ξάδελφος του ήρωα Πυροσβέστη Βασίλη Κρόκου ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη φονική έκρηξη στο Μαρί, ανέφερε ότι «ο πόνος είναι αβάστακτος», προσθέτοντας ότι «ο πόνος θα απαλύνει μόνο όταν κάποιοι πάνε φυλακή».

«Φαίνεται ότι στην αποψινή εκδήλωση έχει στηθεί λαϊκό δικαστήριο», ανέφερε ένας άλλος πολίτης που πήρε το λόγο, γεγονός που χαρακτήρισε «επικίνδυνο», προσθέτοντας ωστόσο ότι «για τα λαϊκά δικαστήρια δεν φέρει ευθύνη κανένας λαός παρά μόνο αυτοί που καταργούν τα νόμιμα δικαστήρια».

Στα πλαίσια της εκδήλωσης διαβάστηκε ακόμη επιστολή συμπαράστασης της Επιτροπής συγγενών της αεροπορικής τραγωδίας της Ηλιος. Οι συντονιστές της διαδήλωσης ανέφεραν ότι γίνονται δέκτες απειλητικών μηνυμάτων και έκαναν έκκληση προς τους πολίτες «να μην εμπλακούν σε φασαρίες και να μην οδηγήσουν σε καμία περίπτωση τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο».
Picture
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκε φυλλάδιο το οποίο απευθύνεται προς τους πολίτες και το οποίο αναφέρει ότι «πολίτη, την Τρίτη 19 Ιουλίου στις 20:00 έχεις την ευκαιρία να ακουστείς ξεκάθαρα στα αυτιά του Προέδρου Χριστόφια γιατί είναι η μόνη φορά που θα βρίσκεται ο ίδιος στο Προεδρικό Μέγαρο. Ολοι κάθε βράδυ στο Προεδρικό στις 20:00. Απαιτούμε δικαίωση των νεκρών μας, οι δολοφόνοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Παράλληλα, γινόταν συλλογή υπογραφών για παραίτηση της Κυβέρνησης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε γύρω στις 11:00 με την ανάγνωση των ονομάτων των δεκατριών θυμάτων της έκρηξης με το πλήθος να φωνάζει μετά από κάθε όνομα «αθάνατος». Στη συνέχεια οι διαδηλωτές έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και άρχισαν να διαλύονται ειρηνικά.
maxhn
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Αντώνιος
6/8/2011 02:37:19 am

Ο Κόμβος των Ελλήνων

Εξόριστε ποιητή στον αιώνα σου λέγε τι βλέπεις;


Βλέπω τα πελέκια στον αέρα σχίζοντας προτομές
αυτοκρατόρων και στρατηγών
Βλέπω τους εμπόρους να εισπράττουν σκύβοντας
το κέρδος των δικών τους πτωμάτων
Βλέπω τη αλληλουχία των κρυφών νοημάτων...
Οδυσσέας Ελύτης
ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

Σήμερα επαληθεύονται τα προφητικά λόγια του ποιητή του Αιγαίου.
Εγώ, σήμερα, βλέπω ΕΔΩ και ωραίους Έλληνες !
Δεν είμαστε ¨οι αγανακτισμένοι¨. Δεν είμαστε μόνον αγανακτισμένοι.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.
ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΙ !
Δύναμή μας είναι το δίκιο
Δύναμή μας είναι η αλήθεια
Δύναμή μας είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη μας
Δύναμή μας είναι η πιο μεγάλη μας αγάπη:
Η ΕΛΛΑΔΑ !
Γι αυτό και πολλοί καλοπληρωμένοι πράκτορες του παγκόσμιου ανθρωποκτόνου βαθέως κράτους προσπαθούν να μας διασπάσουν !
Μας λένε να κάτσουμε φρόνιμα, γιατί τις αναταραχές στον τόπο μας τις εκμεταλλεύεται η Τουρκία…
Μην μας επισείετε για &epsilo

Reply



Leave a Reply.

    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010