Picture
Eικονική άσκηση χρήσης πυρηνικών όπλων και εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη χθες και σήμερα στην αεροπορική βάση Αράξου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα

Η άσκηση αποσκοπεί να δοκιμάσει τα συστήματα των υπόγειων πυρηνικών αποθηκών της βάσης, που σύμφωνα με τον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό πρέπει να είναι πάντα λειτουργική και «ετοιμοπόλεμη» για υποστήριξη. Το σενάριο της διήμερης άσκησης-δοκιμής αφορά τον έλεγχο των Δικτύων Επικοινωνίας που συνδέουν τις (άδειες) αποθήκες με το κεντρικό στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Περιλαμβάνει δε, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σειρά εκπομπών και λήψης απόρρητων εντολών σχετικά με (εικονικά) ζητήματα που αφορούν αποθήκευση, έλεγχο, φόρτωση και λοιπές διαδικασίες- «όλα με καθαρά τεχνικό στόχο», όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του συμμαχικού σχεδιασμού πυρηνικής αποτροπής, έχει την υποχρέωση να διατηρεί τις αποθήκες αυτές με δυνατότητες φιλοξενίας όπλων σε περίπτωση κρίσης. Τη δεκαετία του ΄90, μάλιστα, έγινε αναβάθμιση αρκετών συστημάτων τους.

Κατά πληροφορίες, στη βάση (116 Πτέρυγα Μάχης) μέχρι το 2001 βρίσκονταν 11 βόμβες Β 61 που απομακρύνθηκαν με μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ προς την Ιταλία και εν συνεχεία προς άγνωστη κατεύθυνση.

Προ δεκαημέρου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, μετά την επιστροφή του από τη Συνοδό Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβώνα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο πυρηνικός σχεδιασμός του ΝΑΤΟ παραμένει, ενώ για την Ελλάδα είπε ότι δεν μας έχει ζητηθεί η ανανέωση του στόλου και δεν γίνεται καν συζήτηση γι΄ αυτό.

Σε ερώτηση αν έλληνες αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας «εκπαιδεύονται στο εξωτερικό σε δυνατότητες υποστήριξης της πυρηνικής δύναμης» του ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι σε όλα τα προγράμματα εκπαίδευσής του μετέχουν και έλληνες αξιωματικοί- προφανώς είχε στον νου του τις διαδικασίες υποστήριξης όπως η προαναφερθείσα άσκηση.

Διέψευσαν τη μεταφορά
Τις τελευταίες ημέρες είχαν δει το φως της δημοσιότητας φήμες περί ενδεχόμενης μεταφοράς και αποθήκευσης στην αεροπορική βάση του Αραξου πυρηνικών του ΝΑΤΟ που όμως διαψεύστηκαν από την Πολεμική Αεροπορία. «Δεν υπάρχει σε μας καμία επίσημη πληροφόρηση για μεταφορά πυρηνικών στις εγκαταστάσεις του Αραξου, ούτε ενημέρωση για τέτοια πρόθεση», ανέφερε χθες στα Νέα αρμόδια πηγή του ΓΕΑ
.
Προφανώς η- εν κρυπτώ- προετοιμασία για τη δοκιμή του άκρως απόρρητου δικτύου επικοινωνιών, που γίνεται ανά 1 ή 2 χρόνια σε όλες τις βάσεις που έχουν ή μπορούν να δεχθούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα, αλλά και η συζήτηση που έγινε με αφορμή τη Συνοδό Κορυφής της Λισαβώνας για το δόγμα της Πυρηνικής Αποτροπής πυροδότησε σενάρια ότι «κάτι γίνεται» σχετικά με ενδεχόμενη επαναφορά των όπλων αυτών, εννέα (9) χρόνια μετά την απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα.

Παρόμοιες φήμες είχαν κυκλοφορήσει και το 2007 όταν έγινε επιθεώρηση των άδειων, αλλά καλοσυντηρημένων υπόγειων αποθηκών. Η αεροπορική βάση του Αραξου εκσυγχρονίστηκε πρόσφατα «εκ θεμελίων» για την υποδοχή των τελευταίων 30 Αdvanced F-16.
strategyreportLeave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010