Picture
Η ακατανόητη, για όσους βέβαια δεν έχουν την απαραίτητη πληροφόρηση και δεν αντιλαμβάνονται τι πραγματικά συμβαίνει, και πλήρως εξευτελιστική, για την χώρα μας, «στρατηγική ψυχραιμία» στις θρασύδειλες κινήσεις της Άγκυρας συνεχίζεται προξενώντας τον γέλωτα, για την ώρα βέβαια, αφού είναι σίγουρο πως σε λίγο θα κλάψουμε.

Το ΥΠΕΞ, αναφορικά μεν την 11η κρουαζιέρα του τουρκικού ναυτικού (TDK-tours) στο Σούνιο, ούτε λίγο ούτε πολύ μας πληροφόρησε πως είμαστε και… τυχεροί που έγινε κατά την διάρκεια της παραμονής της ηγεσίας του υπουργείου στις Βρυξέλλες για την συμμετοχή της χώρας μας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων, αφού είχαμε την… ευτυχία να πληροφορήσουμε για τα τεκταινόμενα τους Ευρωπαίους εταίρους μας μέσω του ίδιου του υπουργού. Μάλιστα, το ΥΠΕΞ βλέπει το… timing του γεγονότος σε συνδυασμό με την παρουσία μας στις Βρυξέλλες ως ένα ακόμα «βέλος» στην ελληνική… φαρέτρα κατά της Τουρκίας.

Η απάντηση του Δημήτρη Δρούτσα σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το θέμα είναι ενδεικτική:

«Έχουμε βεβαίως ενημερωθεί από το ΓΕΕΘΑ για τον διάπλου τουρκικής φρεγάτας από το στενό του Καφηρέα. Περιμένουμε να έχουμε και την αναφορά εκ μέρους του αρμόδιου Γενικού Επιτελείου Ναυτικού προκειμένου να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι αυτή η ενέργεια της Τουρκίας σήμερα, δεν σας το κρύβω, δεν μας εκπλήσσει. Μόλις προηγουμένως συζητήσαμε για τα συμπεράσματα του σημερινού Συμβουλίου όπου όπως διαπιστώσαμε η ΕΕ χρησιμοποιεί αυστηρή γλώσσα για να καταδείξει τις ελλείψεις της Τουρκίας και να της καταλογίσει η ΕΕ ευθύνες για την μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της και θα σας το πω ευθέως ότι η σημερινή αυτή ενέργεια της Τουρκίας μου έδωσε και μένα την δυνατότητα να ενημερώσω απευθείας και τους ομολόγους μου σε αυτή την συζήτηση. Αν θέλετε το σημερινό περιστατικό αποτέλεσε άλλο ένα όπλο στην φαρέτρα των επιχειρημάτων μας για να καταδείξουμε ακριβώς  αυτή την παραβατική συμπεριφορά από πλευράς της Τουρκίας.»

Φυσικά ουδείς ασχολείται με το γεγονός πως τα τελευταία 55 έτη η ελληνική «φαρέτρα» φαίνεται να είναι… τρύπια, τα «όπλα» ως δια μαγείας… χάνονται και στην θέση τους βρίσκονται τριαντάφυλλα, γαρδένιες και γαρύφαλλα με τα οποία υποτίθεται πως φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε το πλέον επιθετικό καθεστώς της μεταπολεμικής Ευρώπης τε και Ασίας.

Πέραν των συγκεκριμένων δηλώσεων στις Βρυξέλλες, ύστερα από τις οποίες είναι σίγουρο πως οι πασάδες στην Άγκυρα δεν μπορούν να κοιμηθούν, είχαμε και διάφορες ακόμα εξελίξεις αναφορικά με ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα ελληνικά συμφέροντα. Μεταξύ άλλων ο Δ. Δρούτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσή των δημοσιογράφων έκανε αναφορά τόσο στο Σκοπιανό όσο και στην διαπραγμάτευση για την δημιουργία του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.


Πέραν όλων των παραπάνω θα πρέπει να τονιστεί πως στο κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου γίνεται αναφορά για την ανάγκη της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών, και την υποχρέωση να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Δικαίου της Θαλάσσης. Ποιο συγκεκριμένα ο Δ. Δρούτσας σημείωσε για το θέμα:

«Το Συμβούλιο τονίζει επίσης τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών στα οποία περιλαμβάνονται η σύναψη διμερών συμφωνιών βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης – κι αυτό για άλλη μία φορά είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα - της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η συγκεκριμένη αναφορά είναι προσθήκη που πετύχαμε πέρσι και εξασφαλίσαμε την επανάληψή της και φέτος. Όπως καταλαβαίνετε έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας.»

Είναι σαφές πως μέσω της διατύπωσης της κειμένου η Τουρκία υποτίθεται πως θα αναγκαστεί να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο αναφορικά με τα ζητήματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει σαφής αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία εάν θέλει να έχει μέλλον η ενταξιακή της πορεία.

Το τελικό συμπέρασμα  είναι ένα: H Αθήνα αν και θριαμβολογεί πως «στα χαρτιά» εξασφαλίζει ευνοϊκές για αυτή διατυπώσεις αναφορικά με ζητήματα όπως αυτά με την Τουρκία, στην ουσία δεν καταφέρνει τίποτα, επειδή… υποκρίνεται πως δεν κατανοεί το γεγονός πως ότι και να βάλεις στο χαρτί εάν δεν είσαι σε θέση να το υπερασπιστείς δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα, παρά μόνο να νομίζεις πως είσαι νικητής και ίσως να κοροϊδεύεις την κοινή γνώμη, έως την κρίσιμη ημέρα κατά την οποία θα φανεί πως ο «βασιλιάς είναι γυμνός» και τότε…

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ defencepoinLeave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010