Picture
Η εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου σε ρόλο πολιτικoύ… εξολοθρευτή, έτοιμου να θάψει κάτω από τα ερείπια τους Έλληνες, αν τολμήσουν να ανακόψουν την πολιτική του Μνημονίου, έδωσε στην αναμέτρηση της  Κυριακής τον κρισιμότερο χαρακτήρα που είχαν αυτοδιοικητικές εκλογές μετά τη Μεταπολίτευση.

Ο Πρωθυπουργός, με την κίνησή του «να πάρει πάνω του» όλο το βάρος της εκλογικής μάχης, να περιοδεύει ανά την επικράτεια για να στηρίξει τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και κυρίως με τη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε,  ανέβασε στο κόκκινο μια αντιπαράθεση η οποία, έτσι κι αλλιώς, δεν θα ήταν σε θέση να αλλάξει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Με τη νέα στρατηγική του, στρατηγική υψηλού ρίσκου όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη χώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου:

 • Πρώτον απέδειξε, ότι βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης και πανικού από τη διαφαινόμενη εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιεί την ιδιότητα του Πρωθυπουργού, ο οποίος καλείται θεσμικά να ενώνει και  να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες, για να στηρίξει υποψηφίους του κόμματός του.
 • Δεύτερον, θόλωσε με τη στάση και τις κινήσεις του την εικόνα, που με κόπο φιλοτέχνησαν τόσο ο ίδιος όσο και τα φιλικά προς αυτόν ΜΜΕ, του «μεταρρυθμιστή» και του «ανανεωτή» του πολιτικού συστήματος, καθώς κατέφυγε σε όλες τις φθαρμένες μεθόδους που καταγγέλλει για να αποτρέψει την εκλογική του ήττα.
 • Διατύπωσε μια παραλλαγή του διλήμματος των περασμένων εκλογών «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» για να εκβιάσει το εκλογικό σώμα, το οποίο σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να στρέφεται κατά της πολιτικής του μνημονίου και των σκληρών μέτρων, την οποία θεωρεί όχι μόνο άδικη, αλλά και αναποτελεσματική.
 • Επιτέθηκε κατά μέτωπο στη ΝΔ, σε μια προσπάθεια να αναστηλώσει τα ερείπια της παλιές αντιδεξιάς ρητορικής, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί επί δεκαετίες από το ΠΑΣΟΚ για να διατηρείται στην εξουσία.
Είναι άγνωστο αν και τι θα αποφέρει αυτή η στρατηγική της έντασης και της σύγκρουσης, προφανής σκοπός της οποίας είναι να συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι αλλά και τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ γύρω από μια πολιτική με την οποία διαφωνούν. Το βέβαια είναι, όπως σημειώνεται από πολλούς παρατηρητές, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου με τις κινήσεις του των τελευταίων εβδομάδων κατέστρεψε την εικόνα μετριοπάθειας και ριζοσπαστισμού την οποία με τόσο επιμέλεια καλλιεργούσε επί πολλά χρόνια.

Και εμφανίστηκε να προσπαθεί να αποσπάσει την ψήφο του λαού με τις μικροκομματικές μεθόδους τις οποίες κατηγορεί, βυθίζοντας την αξιοπιστία του στο ναδίρ.  Στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, η ΝΔ τηρεί μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση. Δεν ζητάει εκλογές, για να μην κατηγορηθεί για τυχοδιωκτισμό, επιμένει στο αυτονόητο ότι οι εκλογές θα στείλουν ένα μήνυμα για την κυβερνητική πολιτική και ιδίως για την πολιτική του μνημονίου, και κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι συμπεριφέρεται μπροστά στην προοπτική της ήττας σαν ταύρος σε υαλοπωλείο –όπου υαλοπωλείο είναι η ίδια η ελληνική κοινωνία.

Στη Ρηγίλλης πάντως δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς πιστεύουν ότι με τη στάση του ο κ. Παπανδρέου απώθησε ψηφοφόρους του λεγόμενου μεσαίου, ή κεντρώου χώρου, οι οποίοι περίμεναν και απαιτούσαν από αυτόν μια στάση πολιτικής ευθύνης κι όχι μια στάση προεκλογικής ανευθυνότητας την οποία ακόμα και «φίλοι» του πρωθυπουργού και του μνημονίου, όπως η  ΝτόραΜπακογιάννη, ο Κώστας Μητσοτάκης, ο Φώτης Κουβέλης και ο Γιώργος Καρατζαφέρης υποχρεώθηκαν να καταγγείλουν, ο τελευταίος μάλιστα και με πολύ σκληρές διατυπώσεις.

Στελέχη κοντά στον Αντώνη Σαμαρά σημειώνουν ότι η μετωπική και με σκληρές εκφράσεις του Γιώργου Παπανδρέου κατά του αρχηγού της ΝΔ αποδεικνύει ότι ο τελευταίος έχει καταγραφεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως εναλλακτική λύση στη σημερινή κατάσταση, πράγμα που ανησυχεί σοβαρά την Ιπποκράτους, καθώς η νέα ηγεσία της ΝΔ έχει ζωή μικρότερη από ένα χρόνο. «Ότι ο Παπανδρέου χρειάστηκε πέντε χρόνια για να το καταφέρει, ο Σαμαράς το κατάφερε σε πέντε μήνες», λένε χαρακτηριστικά και σημειώνουν ότι «αποδείχτηκε πλέον ότι ήταν απολύτως σωστή η στρατηγική της ΝΔ, την οποία ελάχιστοι πίστευαν και υποστήριζαν στην αρχή».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010