Picture
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν έσπευσε να δηλώσει ότι παρά τις γαλλογερμανικές, κυρίως, διαφωνίες επιτυγχάνεται συμβιβασμός. «Οι απόψεις συγκλίνουν πραγματικά σε σοβαρά ζητήματα, όπως η διατήρηση μιας ισχυρής αποτροπής, ταυτόχρονα με τον έλεγχο των εξοπλισμών, με τον αφοπλισμό και με τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων. Προσανατολιζόμαστε σε μια συναίνεση ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να μπορεί να προστατεύει τους λαούς του από πυραυλικές επιθέσεις», είπε ο Ράσμουσεν. Παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχουν «τεχνικές λεπτομέρειες» που «μένει να ρυθμιστούν». Στην «ασπίδα» και η Ρωσία

Ο γ.γ. άνοιξε χθες τη συνάντηση προετοιμασίας των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της Συμμαχίας. Η Συμμαχία προτείνει επέκταση της πυραυλικής ασπίδας ώστε να καλύπτει όλες τις χώρες-μέλη από ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν ή της Βόρειας Κορέας. Ο Ράσμουσεν πρότεινε να περιληφθεί και η Ρωσία στην ασπίδα ώστε αυτή να φτάνει από το Βανκούβερ ώς το Βλαδιβοστόκ.

«Η απειλή υπάρχει, η ικανότητα υπάρχει και τα κόστη είναι διαχειρίσιμα... Οι αποφάσεις που θα πάρουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες θα σχηματίσουν το μέλλον της πιο επιτυχούς συμμαχίας του κόσμου», δήλωσε ο Ράσμουσεν. Ως προς το δόγμα προτείνεται, παράλληλα με τη συλλογική άμυνα, διεξαγωγή επιχειρήσεων και αλλού στον κόσμο, όπως σήμερα στο Αφγανιστάν.

Η βασική διαφορά είναι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τον ρόλο της πυρηνικής αποτροπής και της πυραυλικής άμυνας. «Οι Γερμανοί θεωρούν ότι η ασπίδα είναι υποκατάστατο της πυρηνικής αποτροπής. Οι Γάλλοι τη θεωρούν συμπληρωματική», λόγω της χαμηλής της αποδοτικότητας, δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε την ασπίδα σύγχρονη «Γραμμή Μαζινό» που δίνει ψευδαίσθηση ασφάλειας στους Ευρωπαίους. Αφησε να εννοηθεί όμως ότι η Γαλλία θα συμφωνήσει επί της αρχής. Ο Γερμανός ομόλογός του είπε ότι «όλος ο κόσμος συμφωνεί πως χρειάζεται ασπίδα» και ότι οι Σύμμαχοι είναι «πολύ κοντά σε συμφωνία». Μολονότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για περιορισμένο ρόλο των πυρηνικών όπλων, είναι κατεστημένο στο ΝΑΤΟ η άμυνά του να στηρίζεται στον κατάλληλο συνδυασμό πυρηνικών και συμβατικών όπλων.

«Πάρε-δώσε» Νταβούτογλου

Εν τω μεταξύ, την επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας επιδιώκει να την εκμεταλλευτεί η Τουρκία. Κατά την τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας (για Ευρώπη και ΝΑΤΟ) δήλωσε ότι η Τουρκία βοήθησε πάρα πολύ δίνοντας λύση σε θέματα ανάπτυξης των πυραύλων. Κατά το πρακτορείο «Ανατολή», ο Αμερικανός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, συνεπώς αποτελεί μια καλή τοποθεσία για την εγκατάσταση του προγράμματος». Οι δηλώσεις του αφήνουν να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να δεχτεί πυραύλους στο έδαφός της.

Αργότερα, ζητήθηκε σχόλιο των δηλώσεων αυτών από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. «Θα εκτιμήσουμε από κοινού κατά πόσον μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για κοινή στρατηγική στο πλαίσιο του συστήματος της Συμμαχίας», είπε ο Νταβούτογλου. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010