ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ ΦΡΑΓΓΟΥΛΗ ΦΡΑΓΓΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΕΣΤΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ

Τιμήθηκε μια μέρα πριν τα γενέθλιά του, αύριο θα έκλεινε τα 39 χρόνια
  Συγκίνηση στην χθεσινή τελετή παρουσία των γονέων του αδικοχαμένου αξιωματικού που με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων στις 22 Νοεμβρίου, που δημοσιοποιήθηκε χθες αποφασίστηκε η προαγωγή του Νικόλαου Κυρούδη σε αντιστράτηγο ως ελάχιστη τιμή κι ευγνωμοσύνη
Picture
Τα δάκρυα κύλησαν από το πρόσωπο της μάνας του παλικαριού που αν ζούσε θα ήταν 39 ετών, όταν μαζί με τον απόστρατο αξιωματικό σύζυγό της  κι ενώ ακουγόταν η μπάντα του στρατού σ εκείνη την μουσική εκτέλεση που έκανε να ριγούν και οι πέτρες  αποκάλυψε την προτομή του παιδιού της που ήταν καλυμμένη με την γαλανόλευκη

Ώρα 2.30 είμαστε στο στρατόπεδο καταδρομών στη Νέα Σάντα όπου ζούμε την ατμόσφαιρα μιας συγκλονιστικής τελετής ονοματοδοσία του ανεπτυγμένου στρατοπέδου των ειδικών δυνάμεων.

Παρόν ο αρχηγός του ΓΕΣ Φραγγούλης Φράγγος,
όλοι οι επιτελείς του Δ.ΣΣ ,
ο σωματάρχης διοικητής Δημήτριος Αγγελούδης και
ο υποδιοικητής Γεώργιος Σοφιανίδης,
ο επίτιμος διοικητής του 2 Σ.Σ.  αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαληνός,
ο διευθυντής του 2ου Σώματος αντιστράτηγος Θεόκλητος Ρουσάκης,
οι ταξίαρχοι Κομοτηνής 21ης ΤΕΘ Δημήτριος Χασάπης,
της 29ης ΤΑΞΕΑ Αθανάσιος Ζάχος, αξιωματικοί μονάδων,
ο αντιδήμαρχος Δήμου Σαπών Γ. Σταυρίδης,
το προεδρείο της Λέσχης ειδικών δυνάμεων  Κομοτηνής,
οι συγγενείς του τιμωμένου αξιωματικού που χάθηκε κατά την διάρκεια ατυχήματος κι ενώ προσέτρεξε να βοηθήσει όσο περισσότερους μπορούσε.
Picture
Τον αγιασμό και την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο αρχιμανδρίτης πρωτοσύγκελος Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος συνεπικουρούμενος από 5 ιερείς ενώ στον ειδικό χώρο των επισκεπτών παρόντες και οι κάτοικοι της Νέας Σάντας που νοιώθουν το ζωντάνεμα του χωριού τους με την παρουσία και την δυναμική του στρατοπέδου.

Παρηγοριά και καύχημα η παρουσία του.

Ένα στρατόπεδο που αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στρατού.

Πρασινοσκούφηδες ευθυτενείς και παραταγμένοι αντιπροσωπεύουν τη νέα γενιά των στρατευμένων που δίνουν όλη την δυναμική τους για την πατρίδα μέσα από μια εκπαίδευση υψηλών απαιτήσεων και ετοιμότητας.   
Picture
Η τελετή γίνεται με όλα τα στρατιωτικά ειωθότα.

Αποδίδονται τιμές στην μνήμη του νεκρού, τελείται μνημόσυνο, ακολουθούν τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτεχνήθηκε από γλύπτη και υπάρχει στην κεντρική είσοδο του στρατοπεδου όπου κυριαρχεί μια τάξη και καλαισθησία υπάρχουν φυτεμένα φυτά στο λόφο, ασπρισμένα όλα τα παρτέρια, κυματίζουν ελληνική και στρατιωτική σημαία.

Ακολουθεί κατάθεση στεφάνων, από τον αρχηγό ΓΕΣ και από τον χαροκαμένο πατέρα επίσης απόστρατο αξιωματικό,  επίδοση πλακέτας στους γονείς και αναγνώριση της προαγωγής του Νικόλαου Κυρούδη σε αρχιστράτηγο με ομόφωνη απόφαση όλων των αρχηγών των Γενικών επιτελείων που κοινοποιείται για πρώτη φορά.  
 
Για  τιμή που αποδίδεται σε «άξιο τέκνο της πατρίδας μας» μίλησε ο πρωτοσύγκελος κ. Παναγιωτακόπουλος που αναφέρθηκε στην παρουσία του στρατοπέδου ως συντροφιά και καταφυγή μετά από την εκκλησία σ΄αυτό το στρατιωτικό πνευματικό και υλικό οικοδόμημα.

«Χαίρομαι όταν επιτελούμε τέτοια μεγάλα έργα και όταν  τα αφιερώνουμε σε μεγάλα ονόματα και πρόσωπα που έδωσαν την ζωή τους υπέρ της πίστεως της πατρίδος και υπέρ του καθήκοντος.
Picture
Ο Θεός να δίνει υγεία και μακροημέρευση στους γονείς του εκλιπόντος  και κυρίως να δίνει συγχώρεση και να τον έχει κοντά στα δεξιά του ούτως ώστε εκείνος να προσεύχεται για όλους εμάς»
ενώ συνεχάρη τον αρχηγό  γι΄αυτή την πρωτοβουλία.  

Διαβάστηκε το βιογραφικό του  τιμώμενου ταγματάρχη που γεννήθηκε το 1971 στο Σταυρό Θεσσαλονίκης υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις τον Μάρτη του 1974.

Υπηρέτησε τα έτη 1994-95 όπου μετατέθηκε στην Δ μοίρα καταδρομών διμοιρίτης λόχου κρούσεως ενώ τον Αύγουστο 1998 διετέλεσε διοικητής λόχου του τάγματος 575 πεζοναυτών, την 16 Δεκεμβρίου 1998 απεβίωσε στην περιοχή της Χαλκίδος συνεπεία ατυχήματος.     
Picture
Οι γονείς έβγαλαν την γαλανόλευκη κι αποκάλυψαν την προτομή του γιου του το όνομα του οποίου παίρνει το στρατόπεδο καταδρομών Νέας Σάντας  

Διιστάμενες οι απόψεις για την προτομή στο αν αποδίδει τον θανόντα καταγράψαμε από τους συγγενείς πρώτου βαθμού που πλησίασαν στο χώρο σχολιάζοντας με έκπληξη το αποτέλεσμα.

«Δεν μοιάζει στο Νίκου» υποστήριζαν ότι ήταν μια ψυχρή απεικόνιση που απείχε από το πραγματικό πρόσωπο του ανθρώπου τους που τον γνώριζαν.

Ωστόσο δεν παρέλειπαν να ευγνωμονούν τον στρατό με την χειρονομία του Αρχηγού του να δώσει το όνομά του προσφιλούς του προσώπου στο στρατόπεδο και να μείνει στην αιωνιότητα.
Picture
Κοινωνοί σε αυτό το σεμνό προσκλητήριο συναξιωματικοί συνοδοιπόροι του εκλιπόντος, αλλά και συγγενείς που ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας μετέχοντας στην τελετή ονομασίας του στρατοπέδου καταδρομών στη Νέα Σάντα.

Ο πατέρας του Χρήστος Κυρούδης από μικροφώνου τους ευχαρίστησε δημοσίως λέγοντας:  «Σήμερα έγινε η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου του παιδιού μας, της προτομής και το όνομα του στρατοπέδου δόθηκε στο όνομα του.  Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά Αρχηγέ και όλους τους συναδέλφους που εργάσθηκαν για να τιμηθεί το παιδί μας και να μείνει η θυσία του στην μνήμη όλων μας αλλά και των μελλοντικών καταδρομέων.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον γλύπτη Ιωάννη Μπάρδη που φιλοτέχνησε την προτομή, τον καταδρομέα Δεμίρογλου Χρήστο που προσέφερε τα μάρμαρα και τοποθέτησε τα μάρμαρα στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, τους κατοίκους της περιοχής που συνέδραμαν με οποιονδήποτε τρόπο στην δημιουργία αυτού του στρατοπέδου, να σας πω δε ότι ο Ταγματάρχης Κυρούδης Νικόλαος που σαν αύριο θα έκλεινε τα 39 του, η καταγωγή του είναι λίγα χιλιόμετρα από εδώ, από την Ζώνη Ορεστιάδος.
Picture
Αντικρίζοντας τους συμμαθητές του, τους συναδέλφους του με τους οποίους έχω υπηρετήσει και εγώ, που ήρθαν από πολύ μακρινά στρατόπεδα για να παραβρεθούν στην τελετή αυτή, να τους ευχαριστήσω όλους και τους συγγενείς και φίλους που βρίσκονται εδώ σήμερα».
Picture
Ο αρχηγός του ΓΕΣ στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ονομασία ου στρατοπέδου κι ευχαρίστησε την εκκλησία στο πρόσωπο του Αρχιμανδρίτου, τους κατοίκους της Νέας Σάντας, τον επίτιμο διοικητή του Β’ Σώματος Στρατού στρατηγό κ .Γαληνό, τους παλιούς καταδρομείς, τον Γιώργο που είναι εδώ και είναι ο μοναδικός επιζών από την Κύπρο, «τον πατέρα αντισυνταγματάρχη Κυρούδη Χρήστο γιατί τον είχα εκπαιδευτή στην Ρεντίνα και στο σχολείο των ranger και μας συνδέει μια πραγματικά αληθινή σχέση που ξεκινάει από ένα ενδιαφέρον για τον ίδιο σκοπό, να υπηρετήσουμε την πατρίδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Picture
Το στρατόπεδο της Νέας Σάντας δημιουργήθηκε γιατί έτσι ήταν γραμμένο και ήταν μέχρι και το 1983 το στρατόπεδο της Δ’ μοίρας καταδρομών, ενός λόχου που ερχόταν εδώ κάθε τρείς μήνες ένας διοικητής των ΛΟΚ από την Δ’ μοίρα και εγώ ως διοικητής το ’73, ερχόμασταν εδώ. Η αγάπη των κατοίκων είναι γνωστή και δεδομένη.

Οι υπηρεσιακές ανάγκες επέβαλλαν την δημιουργία του προχωρημένου κέντρου εκπαιδεύσεων ειδικών δυνάμεων και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ολοκληρώθηκε αυτή η προσπάθεια και είμαστε εδώ υπό την θεία σκέπη πάντα του Χριστού και της Παναγίας, το αγαπημένο κομμάτι του χωριού. Είμαστε και είναι οι άνθρωποι μας. Θα ήθελα να σας καταστήσω γνώστες μιας απόφασης η οποία ελήφθη από το συμβούλιο αρχηγών των γενικών επιτελείων, κατόπιν προτάσεως του ανωτάτου στρατιωτικού συμβουλίου και οι δύο προτάσεις και η απόφαση ελήφθησαν ομόφωνα.

Κατόπιν τούτου το συμβούλιο αρχηγών γενικών επιτελείων το οποίο συνήλθε την 27 Νοεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα να προαγάγει τον Ταγματάρχη Κυρούδη Νικόλαο του Χρήστου σε Αντιστράτηγο. Είναι η ελαχίστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την θυσία του ταγματάρχη ο οποίος δεν εφείσθη ούτε και αυτή της ζωής του προκειμένου να προστατέψει τους μικρότερους συναδέλφους του όταν έγινε εκείνο το τραγικό ατύχημα.

Κοιμήθηκε ο Νικόλαος, αυτό πρέπει να λέμε. Δεν απεβίωσε. Μας περιμένει όλους και πιστεύω ότι προσεύχεται για εμάς. Οι ειδικές δυνάμεις και ο στρατός ξηράς θα ευγνωμονεί την οικογένεια και την θυσία του γιού τους» ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Φράγγος.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι πέρασαν από το μνημείο της προτομής αποτείοντας φόρο τιμής στην μνήμη του τιμωμένου αξιωματικού.
ΧΡΟΝΟΣLeave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010