Picture
Tων Ελλης Τριανταφυλλου – Γιωργου Π. Τερζη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Εντατικό λίφτινγκ στην εικόνα και τα πρόσωπα που εκπροσωπούν τη Νέα Δημοκρατία ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θεωρεί το 2011 εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά και επιθυμεί να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε οι αλλαγές να γίνουν αμέσως μετά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, η καθυστέρηση στη μετακόμιση από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης στα σύγχρονα γραφεία της οδού Συγγρού ανέβαλε συνολικά το εγχείρημα, αφού ο κ. Σαμαράς επιθυμεί οι αλλαγές να συνδυαστούν με τα νέα γραφεία, τα εγκαίνια μιας διαδραστικής, εξαιρετικά μοντέρνας ιστοσελίδας αλλά και με το νέο λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού.

Το... σβήσιμο του πυρσού, ο οποίος σφράγισε την περίοδο του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος, έχει συμβολική αξία και είναι σαφές ότι συνδέεται με την επιδίωξη του νέου αρχηγού να σηματοδοτήσει τη μετάβαση στη δική του εποχή.

Ο εκ Μεσσηνίας προερχόμενος συνεργάτης του κ. Σαμαρά, κ. Δ. Πτωχός, ολοκληρώνει εντός των ημερών τη νέα ιστοσελίδα της Ν.Δ., η οποία θα είναι διαδραστική και θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία προκειμένου να καλυφθεί το κενό που οι επιτελείς της Ρηγίλλης διαπιστώνουν ότι υπάρχει στην επαφή του κόμματος με τα λεγόμενα «social media».

Τα στελέχη της Ν.Δ., όμως, ευελπιστούν ότι με το νέο σύστημα θα καλυφθούν και τα κενά στην αντίδραση του κόμματος απέναντι σε πολιτικά γεγονότα, καθώς αυτό το σύστημα προβλέπει εικοσιτετράωρη καταγραφή όσων μεταδίδονται από ΜΜΕ και Διαδίκτυο, online σύνδεση με τη Βουλή και άμεση ενημέρωση των καθ' ύλην αρμοδίων στελεχών για κάθε ζήτημα πολιτικό ή και προσωπικό.

Σύμφωνα με το πλάνο του κ. Σαμαρά, θα λειτουργήσει ταυτόχρονα με τη συγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας που θα προκύψει μετά τον ριζικό ανασχηματισμό των τομεαρχών και γραμματέων του κόμματος. Ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει ήδη εντατικές διαβουλεύσεις με τους συμβούλους του εν όψει των αλλαγών, τις οποίες θα οριστικοποιήσει την περίοδο των εορτών.

Οπως πληροφορείται η «Κ», ο κ. Σαμαράς προτίθεται να αλλάξει πάνω από το 50% των τομεαρχών και γραμματέων, προκειμένου, όπως τονίζει, να δοκιμαστούν και νέα πρόσωπα. Μεταξύ αυτών που φέρονται προς αντικατάσταση είναι οι Θ. Δαβάκης, Γ. Κασσαπίδης, Μιχ. Χαλκίδης, Ελίζα Βόζεμπεργκ. Για ορισμένους εξ αυτών, πάντως, η υποτονική παρουσία συνδέεται περισσότερο με τη συγκυρία και λιγότερο με την προσωπική τους επάρκεια, αφού όλη η επικαιρότητα κινείται γύρω από την οικονομία.

Τον κρίσιμο τομέα της οικονομίας θα διατηρήσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ενώ στα πόστα τους θα παραμείνουν -όπως όλα δείχνουν- και οι αναπληρωτές του, Χρ. Σταϊκούρας και Ν. Μηταράκης.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. επιδιώκει να ενισχύσει τα όπλα του κόμματος στο οικονομικό πεδίο και, συνεπώς, συζητείται η δημιουργία ενός διευρυμένου «κύκλου οικονομίας - ανάπτυξης» ώστε και το πολιτικό μήνυμα της Ν.Δ. να ενδυναμώσει αλλά και την παρουσία του κ. Κ. Χατζηδάκη (ο οποίος συμμετείχε και στο πρόσφατο δείπνο με τον κ. Ολι Ρεν) να αναβαθμίσει.

Το τελευταίο έχει σημασία, καθώς ο πρώην υπουργός, ο κ. Ν. Δένδιας και φυσικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν διεισδυτικότητα στους φιλελεύθερους ψηφοφόρους και θα αναδειχθούν ως αντίβαρο στο κόμμα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Ενας τομέας που προβληματίζει ιδιαίτερα τον κ. Σαμαρά είναι αυτός της επικοινωνίας. Ο αρχηγός της Ν.Δ. φέρεται να εξετάζει την εισήγηση αρκετών στελεχών για αλλαγή σκυτάλης στη θέση του εκπροσώπου Τύπου.

Θεωρεί, ωστόσο, ότι ο νυν εκπρόσωπος κ. Πάν. Παναγιωτόπουλος έχει επιτελέσει ικανοποιητικά το έργο του χωρίς να υποπέσει σε κρίσιμο λάθος και, συνεπώς, επιθυμεί να τον διατηρήσει στην ηγετική ομάδα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του.

Κάποιοι πρότειναν τον τομεάρχη Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια, άλλοι τάσσονται υπέρ μιας εξωκοινοβουλευτικής επιλογής, ενώ διόλου αδιάφορος για τη θέση είναι ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος. Αποφάσεις, πάντως, δεν έχουν ληφθεί.

Η σκιώδης κυβέρνηση του κ. Σαμαρά υπόκειται και σε γεωγραφικούς περιορισμούς. «Ειδικού χειρισμού» είναι οι Κρήτες βουλευτές του κόμματος. Οι Ολγα Κεφαλογιάννη και Γ. Πλακιωτάκης είναι ήδη τομεάρχες, ο δεύτερος κατήλθε και ως υποψήφιος περιφερειάρχης, και αναμένεται να παραμείνουν στην «πρώτη γραμμή» ως αντιστάθμισμα στην επιρροή της κ. Μπακογιάννη στο νησί.

H στρατηγική ως προς τη Δημοκρατική Συμμαχία

«Για εμάς δεν αποτελεί θέμα, ό,τι ήταν να κερδίσει ήταν από την προσδοκία του νέου». Σε αυτή τη φράση, στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, αποτυπώνεται η στάση της Ν.Δ. έναντι της Δημοκρατικής Συμμαχίας της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του νέου κόμματος (κάτω του 3%) κάνουν τη Ρηγίλλης να αισιοδοξεί ότι ο κίνδυνος, αν δεν εξαλείφθηκε, είναι πάντως μικρός. Στο επιτελείο της Συμμαχίας, από την άλλη, αναγνωρίζεται ότι τα χαμηλά ποσοστά λειτουργούν ως τροχοπέδη για την προσέλκυση όχι μόνον μεσαίων στελεχών αλλά και βουλευτών της Ν.Δ. που θα σκέπτονταν να ακολουθήσουν την κ. Μπακογιάννη στο νέο εγχείρημα.

Στην ανάλυση που γίνεται, σημειώνεται ότι ενώ μέχρι την επίσημη ίδρυση του κόμματος το επιτελείο Μπακογιάννη είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, στη συνέχεια εγκλωβίστηκε στην επικαιρότητα και στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει στα ίσια τα δύο κόμματα εξουσίας.

Εφεξής, λοιπόν, προχωρούν σε αλλαγή στρατηγικής. Συγκεκριμένα, η Συμμαχία θα επιδιώξει να θέσει τη δική της ατζέντα επενδύοντας σε σειρά θεμάτων όπως η παιδεία, το μεταναστευτικό, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, θα ενταθεί η κριτική προς την κυβέρνηση αλλά και προς συγκεκριμένους υπουργούς που «αγοράζουν χρόνο, όπως η κ. Τίνα Μπιρμπίλη στον τομέα ενέργειας». Στη Συμμαχία, πάντως, επιμένουν ότι, ανεξαρτήτως ποσοστών, τα οποία -όπως λένε- θα ανέβουν, η παρουσία του κόμματος έχει ήδη θετική επίδραση· οδήγησε τη Ν.Δ. σε πιο αξιόπιστες θέσεις.



Leave a Reply.

    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010