Πολλοί αναγκάζονται να διακόψουν θεραπείες

Δε μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα

Στη διακοπή της θεραπείας τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους (που φτάνει το 25%) στα φάρμακα οδηγούνται ασφαλισμένοι καρδιοπαθείς εξαιτίας των δραματικών περικοπών στους μισθούς, στις συντάξεις αλλά και της ανεργίας.

Ετσι ορισμένοι απ' αυτούς φτάνουν με πνευμονικά οιδήματα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων και είναι τυχεροί εκείνοι, στους οποίους μπορεί να γίνει ανάταξη.

Οι παραπάνω δραματικές καταγγελίες έγιναν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου απ' τους καρδιολόγους Ιωάννη Λεκάκη και Γιώργο Θεοδωράκη, ενόψει του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιολογίας που θα γίνει στη Ρόδο.

«Οι ασθενείς, είπε ο Ι. Λεκάκης, δε μιλάνε εύκολα για τη διακοπή των φαρμάκων τους γιατί αισθάνονται άσκημα. Ομως όταν παθαίνουν πνευμονικά οιδήματα και μεταφέρονται στα ΤΕΠ και ανατάσσονται οι γιατροί διαπιστώνουν ότι έχουν βεβαρημένο καρδιολογικό πρόβλημα. Και όταν τους ρωτούν γιατί σταμάτησαν την αγωγή της, τότε ξεπερνούν τους ενδοιασμούς και λένε ότι δε σταμάτησαν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή».

Π.χ. για ένα αντιπηκτικό φάρμακο που στοιχίζει 110 ευρώ η συμμετοχή είναι 27,5 ευρώ. Ομως ένας καρδιοπαθής παίρνει και τα λεγόμενα συνοδά φάρμακα που κι αυτά έχουν συμμετοχή ή κάποια από αυτά ανήκουν στην αρνητικά λίστα που μπορεί να φτάνουν και μέχρι 15 ευρώ.

«Δαπάνη 50 και 60 ευρώ το μήνα για φάρμακα είναι πρόβλημα για συντάξεις ή μισθούς των 500 ή 600 ευρώ» τονίστηκε.

Μάλιστα, υπογραμμίστηκε πως οι άρρωστοι έχουν τρομοκρατηθεί απ' τις πληρωμές και δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

«Είχα ασθενή που επί πέντε μέρες γιατί είχε πάθει έμφραγμα και δεν ερχόταν στο νοσοκομείο. Αυτός ήταν τυχερός, που άντεξε, γιατί το 20% των εμφραγμάτων καταλήγουν σε αιφνίδιο θάνατο» σημειώθηκε.

Η κατάθλιψη, προστέθηκε, είναι μια γενικευμένη καθημερινή διαπίστωση για τους γιατρούς. Και, σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες, η κατάθλιψη τετραπλασιάζει τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και διπλασιάζει τα εγκεφαλικά επεισόδια.

κατερίνα
3/10/2012 12:56:27 am

χειρουργημένος 30 ετών καρδιοπαθής ο οποίος είναι άνεργος 20 μήνες,πτυχιούχος,η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να κάνει βαριές χειρωνακτικές εργασίες(ποτέ για το υπόλοιπο της ζωής του),το ΙΚΑ του έδινε ασφάλιση ανέργου μέχρι τα 29, δεν δικαιούται σύνταξη ή κάποιο επίδομα από πουθενά, δεν παίρνει φάρμακα(δεν έχει να τα πληρώσει)και κάθε φορά που πάει στον οαεδ της περιοχής του του λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα.στην παραπάνω πολύ υπαρκτή περίπτωση υπάρχει μόνο ένας δρόμος,ο θάνατος..εάν πάθει κάτι το μοναδικό άτομο που τον συντηρεί δεν θα έχει καθόλου οικονομική βοήθεια,εάν πάθει κάτι ο ίδιος δεν θα έχει περίθαλψη.Το αίμα μας είναι στα χέρια σας.όσοι στηρίζετε αυτές τις πολιτικές....

Reply
5/9/2013 04:09:07 pm

This blog is pretty interesting, will add a bookmark, thanks.

Reply
9/9/2013 03:44:06 am

First time here at your blog and wanted to say hi.

Reply



Leave a Reply.

    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010