Picture
Ανοικτό παράθυρο για στρατιωτική δράση στην Κύπρο με φόντο την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αφήνει εκ νέου η Άγκυρα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της, τις υποδείξεις των Βρυξελλών να απόσχει «από απειλές».

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, απαντώντας σε ερώτηση του «Φ», (στο πλαίσιο επίσκεψης δημοσιογράφων στην Άγκυρα), σημείωσε ότι «θα κάνουμε ότι απαιτείται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», υπογραμμίζοντας στη συνέχεια, ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα», αν και όπως ανέφερε «η στρατιωτική αντιπαράθεση δεν είναι επιθυμητή»…

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών έθεσε δύο εναλλακτικές επιλογές για την επίλυση της «διαφοράς» γύρω από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, δημιουργώντας την εντύπωση ότι αποτελούν όρους που θέτει η Άγκυρα προς τη Λευκωσία για αποτροπή της κρίσης:

1. «Είτε να σταματήσουν» οι Ελληνοκύπριοι τη διαδικασία γεωτρήσεων, «μέχρι να υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος», ζητώντας αναστολή των γεωτρήσεων.

2. «Είτε, εάν θα υπάρξει εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, όλα τα έσοδα να τύχουν διαχείρισης από τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να χρησιμοποιηθούν στην πραγματικότητα μελλοντικά για την επανένωση και για όλους τους Κυπρίους».

Ερωτηθείς στη συνέχεια μέχρι πού θα μπορούσε η Τουρκία να τραβήξει το σχοινί, ο Μεχμέτ Σιμσέκ σημείωσε ότι «η στρατιωτική αντιπαράθεση δεν είναι επιθυμητή», προσθέτοντας ωστόσο ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα».

Ο κ. Σιμσέκ εξήγησε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν αντιδρά για οικονομικούς λόγους στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κύπρο. «Δεν ξυπνήσαμε ξαφνικά ένα πρωί και ανακαλύψαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια.

Αυτό δεν είναι αλήθεια», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν να κάνουν έρευνες… σε οικονομικές ζώνες στη Μεσόγειο και δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι, διότι υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί».

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών υπέδειξε ότι η Τουρκία είναι «εγγυήτρια χώρα» στην Κύπρο και επανέλαβε σε αρκετές περιπτώσεις ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ανέφερε ότι εάν επιλυθεί το Κυπριακό, τότε αυτομάτως θα λυθεί και η «διαφορά» γύρω από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Κύπρο.
Είπε ότι «καταβάλλονται καλές προσπάθειες» για επίλυση του Κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να τις υποστηρίζει.

Αυτό κάναμε και το 2004, υπενθύμισε, διατυπώνοντας την άποψη ότι ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία για τη στάση της στο Κυπριακό.

Βολές κατά Λευκωσίας και από CΗΡ
ΚΟΙΝΗπροσέγγιση και «εθνική γραμμή» υιοθετούν Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία, αναφορικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκπροσωπώντας το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CΗΡ), το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαχείρισης, Φάικ Οζτράκ, χαρακτήρισε ως αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο την έναρξη των γεωτρήσεων στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να γίνει συλλογικά, προς όφελος όλων των Κυπρίων και όχι μονομερώς από τους Ελληνοκυπρίους.

Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων ξένων εφημερίδων που επισκέφθηκαν την Άγκυρα, περιλαμβανομένου και του «Φ», ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χαρακτήρισε «λάθος» την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε και ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας αυτού του «λάθους, η Τουρκία «υποφέρει».
φιλελεύθερος



Leave a Reply.

    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010