Όταν το πανεπιστήμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης δεν αντιδρά στη χρήση του όρου "Δημοκρατία της Μακεδονίας" (Republic of Macedonia) για την ΠΓΔΜ, τότε κάτι δεν πάει καλά.  Όταν όμως επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου αυτού από ομιλητές, σε συνέδριο που διοργανώνει το ίδιο το Πανεπιστήμιο, και κανένας από τους διοργανωτές δεν συγκινείται, τότε μάλλον θα πρέπει να μιλάμε για κρίση συνειδήσεων.
Picture
Την προηγούμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από 24 μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2011, το Πανεπιστήμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης διοργάνωσε ένα συνέδριο με τίτλο "BALKANMYTH - Myths of the Other in the Balkans".

Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 100 άτομα, απ' όλες τις βαλκανικές χώρες, αλλά και από χώρες εκτός των Βαλκανίων, οι οποίες όμως δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας.

Το συνέδριο έγινε καθολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα.

Σκοπός του ήταν η ανταλλαγή τεκμηριωμένων απόψεων, αλλά ταυτόχρονα να αποτελέσει και μια προσπάθεια προσέγγισης ενός κοινού πεδίου για την παρουσίαση υλικού, σχετιζόμενου με τη διαχείριση των διαφορών μεταξύ του "άλλου" και του "εαυτού", στο πληθωρικό περιβάλλον των Βαλκανίων (αντιγράφουμε από το επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και ζητάμε συγνώμη για τυχόν μικροαστοχία κατά τη μετάφραση:

This meeting aims at the exchange of scholar views, but at the same time is equally an attempt to reach a common ground for the presentation of material related to the management of the difference between the “Other” and the “Self” in the pluralist environment of the Balkans).

Μέχρι εδώ όλα καλά και αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου.

Απ' ότι φαίνεται όμως, το έχουμε στο αίμα μας να χύνουμε την καρδάρα με το γάλα και να οδηγούμε την επιτυχία σε παταγώδη αποτυχία.

Διότι καθ' όλη τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου, κάθε αναφορά στην ΠΓΔΜ γινόταν ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" (Republic of Macedonia).

Θα μπορούσε ίσως κανείς να δείξει κατανόηση στους ξένους, ιδιαίτερα σε αυτούς που οι χώρες τους έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Republic of Macedonia.

Το λιγότερο όμως που θα έπρεπε να κάνει κάποιος από τους διοργανωτές, θα ήταν να αναφερθεί για λίγο στο θέμα του ονόματος, να εξηγήσει την ευαισθησία που έχουν οι Έλληνες στο θέμα αυτό και να ζητήσει από τους ομιλητές να αναφέρονται στη χώρα αυτή ως FYROM.

Όχι μόνο όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά και οι Έλληνες ομιλητές αναφέρονταν στην ΠΓΔΜ χρησιμοποιώντας τον όρο "Republic of Macedonia" (Δημοκρατία της Μακεδονίας).

 Και μάλιστα κανένας και από τους ακροατές δεν παρενέβη σχετικά.

Πιστεύουμε ότι ακόμα και ο πιο αδαής χρήστης της αγγλικής γλώσσας μπορούσε να καταλάβει τι σημαίνει η φράση "Republic of Macedonia".

Γεννιούνται λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα:
- Αν το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν είναι σημαντικό σε ένα τέτοιο συνέδριο, τότε πού θα έπρεπε να είναι;

- Γιατί κανένας από τους διοργανωτές δεν επέδειξε λίγη εθνική ευαισθησία;

- Πρόκειται για λάθος, για αμέλεια ή για σκοπιμότητα;

- Δικαιούνται οι διοργανωτές να διαφοροποιούνται από την επίσημη πολιτική της χώρας μας ή τουλάχιστο να μην την υποστηρίζουν, έστω και για να σώσουν τα προσχήματα;

- Το Πανεπιστήμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης σε ποια χώρα βρίσκεται;

- Προτίθεται να κάνει κάτι το Πανεπιστήμιο για να αποκαταστήσει, έστω και καθυστερημένα, το σφάλμα αυτό;

ΥΓ: Τα παραπάνω περιήλθαν στη γνώση μας από την ευαισθησία και την απορία ανθρώπου που συμμετείχε στο συνέδριο και ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ!!!
www.psema.gr
Share |



Leave a Reply.

    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010