Δημιουργήθηκε κίνηση πολιτών για να “Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε”.

“Πρέπει να καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε”
Διαφορετικά αντί της ελληνικής οικονομίας ενισχύουμε ξένες όπως η γερμανική

Σε μία τριετία αγοράζουμε γερμανικά προϊόντα αξίας 22,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο γερμανικό πακέτο στήριξης.

Με σύνθημα “Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε”, 90 προσωπικότητες του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού αλλά και καλλιτεχνικού χώρου ανέλαβαν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν την “Κίνηση Πολιτών”, η οποία προτρέπει όλους τους Έλληνες να απαντήσουν στην κρίση στηρίζοντας την τοπική παραγωγή και τις εγχώριες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη, εάν αντικαθιστούσαμε τα εισαγόμενα προϊόντα με αντίστοιχα εγχώριας παραγωγής, θα γλιτώναμε από εισαγωγές περίπου 3 δισ. ευρώ.

Το 2009 οι Έλληνες αγοράσαμε γερμανικά προϊόντα αξίας άνω των 6,1 δισ. ευρώ, ενώ πουλήσαμε στη Γερμανία προϊόντα αξίας μόλις 1,7 δισ. ευρώ. Κι ας μην ξεχνάμε την ομολογία του κ. Γιούνκερ ότι Γερμανοί και Γάλλοι κερδοσκοπούσαν σε βάρος της Ελλάδας πουλώντας τα προϊόντα τους.
Picture
Η 62χρονη Όλγα Σουλτανίδου από τις Σέρρες είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Αν ανοίξει κανείς το ψυγείο ή τα ντουλάπια του σπιτιού της, θα διαπιστώσει πως, όχι μόνο δεν υπάρχει εισαγόμενο προϊόν ούτε για δείγμα, αλλά και ότι, όπου υπάρχει η δυνατότητα αυτή, τα τρόφιμα και τα άλλα χρειώδη έχουν παραχθεί από σερραϊκές επιχειρήσεις.

Όπως λέει στη “ΜτΚ”, ανέκαθεν επέλεγε συνειδητά στις αγορές της ελληνικά προϊόντα, αφενός για να στηρίξει την ελληνική οικονομία και απασχόληση -“για να παραχθούν, δουλεύουν κάποιοι άνθρωποι στον τόπο μας”, λέει χαρακτηριστικά-, αφετέρου διότι θεωρεί πως “τα ελληνικά προϊόντα είναι ποιοτικά και, στην περίπτωση των τροφίμων, πιο φρέσκα από τα ξένα”.
“Επιλέγω συνειδητά ελληνικά προϊόντα για την οικογένειά μου. Ειδικά στη σημερινή περίοδο κρίσης που βιώνει η χώρα, η επιλογή αυτή καθίσταται πιο επιβεβλημένη από ποτέ”.

Τα οφέλη
Αν όλοι σκέφτονταν και ενεργούσαν όπως η κ. Σουλτανίδου, είναι πιθανόν η μοίρα της ελληνικής οικονομίας να ήταν πολύ διαφορετική. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: Οι Έλληνες αφιερώνουμε σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών κάθε χρόνο περίπου 160 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ περίπου του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας! Το πρόβλημα είναι ότι μόνο τα δύο από αυτά τα δέκα ευρώ μένουν στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα κατευθύνονται στις αγορές εισαγομένων. Στηρίζουν κατ’ αυτό τον τρόπο οικονομίες όπως η γερμανική, στερώντας πόρους από τη χώρα, αλλά και τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις του τόπου να αναπτυχθούν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

“Κίνηση Πολιτών”
Έχοντας τις σκέψεις αυτές κατά νου και με σύνθημα “Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε”, 90 προσωπικότητες του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού αλλά και καλλιτεχνικού χώρου ανέλαβαν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν την “Κίνηση Πολιτών”, η οποία προτρέπει όλους τους Έλληνες να απαντήσουν στην κρίση στηρίζοντας την τοπική παραγωγή και τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Η Κίνηση θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ως… εμβληματική φυσιογνωμία την κ. Σουλτανίδου, καθώς έχει αναγάγει την κρίση σε ευκαιρία για τους καταναλωτές να στραφούν στη στήριξη των ελληνικών προϊόντων, ώστε να τονωθεί η ελληνική παραγωγή και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

“Εν μέσω κρίσης, στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Θέλουμε, μέσω των κατά τόπους φορέων, να χαρτογραφήσουμε την ελληνική παραγωγή (τη βιομηχανία, τα αγροτικά προϊόντα, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό) κατά περιοχή και να προχωρήσουμε σε τιμοληψίες. Υπάρχει, επιπλέον, η σκέψη να ζητηθεί από την κυβέρνηση η υπαγωγή των ελληνικών προϊόντων σε ειδική κατηγορία ΦΠΑ”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, αναπτύσσοντας το σκεπτικό και παραθέτοντας τις επόμενες κινήσεις της Κίνησης.

3 δισ. ευρώ κέρδος
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο ίδιος, εάν αντικαθιστούσαμε τα εισαγόμενα προϊόντα με αντίστοιχα εγχώριας παραγωγής, θα γλιτώναμε από εισαγωγές περίπου 3 δισ. ευρώ. Και τα τριπλάσια από αυτά, εάν σταματούσαμε να τροφοδοτούμε το εμπόριο των προϊόντων-μαϊμού, που έχει τζίρο στην Ελλάδα ύψους 9 δισ. ευρώ. “Πρέπει να εμποτίσουμε τη δράση μας με ένα σύνθημα: ‘Καταναλώνω, όσα και όσο παράγω’”, καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.


Πως αναγνωρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα

Ένας απλός τρόπος για να ξεχωρίζουμε στις αγορές μας τα ελληνικά από τα εισαγόμενα προϊόντα είναι να κοιτάζουμε τον κωδικό τους (barcode). Στα ελληνικά προϊόντα ξεκινά πάντα με τον αριθμό 520.

  Αγοράζουμε γερμανικά προϊόντα ίσης αξίας με τα χρήματα που μας δανείζουν μέσω της τρόικας

Για να πάρει κανείς μια γεύση του τι σημαίνουν τα λόγια του Γιουνκέρ, αρκεί να αναφερθούν τα εξής: Το 2009 οι Έλληνες αγοράσαμε γερμανικά προϊόντα αξίας άνω των 6,1 δισ. ευρώ (πάνω από 700 εκατ. ευρώ κατέληξαν μόνο για αγορές γερμανικών αυτοκινήτων), ενώ πουλήσαμε στη Γερμανία (τη μεγαλύτερη ξένη αγορά μας) προϊόντα αξίας μόλις 1,7 δισ. ευρώ. Το 2008 η Ελλάδα εισήγαγε γερμανικά προϊόντα αξίας 8,3 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 1,8 δισ. ευρώ που ήταν οι εξαγωγές μας προς τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Με άλλα λόγια, μέσα σε μία τριετία οι Έλληνες αγοράζουν γερμανικά προϊόντα ίσης αξίας με το “πακέτο” των 22,4 δισ. ευρώ που είναι η συμμετοχή της Γερμανίας στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας (και τα οποία θα επιστραφούν βέβαια με τόκο).
Η κοινή αγορά, λοιπόν, καθώς δεν υπάρχουν μηχανισμοί άμυνας για τους αδύνατους (δασμοί, συναλλαγματικές παρεμβάσεις κλπ.), είναι οφθαλμοφανές ότι έχει βοηθήσει περισσότερο από όλους τη Γερμανία και τις ισχυρές χώρες,


Προτιμήστε

Αντί για Carlsberg, Bud, Stella Artois - ΜΥΘΟΣ, Βεργίνα, Fix, Alfa

Αντί για ουίσκι, βότκα - τσίπουρο =  ούζο, ελληνικά κρασιά

Αντί για Tuborg, Perrier, Evian    - Σουρωτή, Δουμπιά, Ξινό Νερό

Αντί για Barilla - Μέλισσα, Αβέζ

Αντί για Ava, Azax - Planet, Εύρηκα

Αντί για παγωτά Algida, Haagen-Dazs    Έβγα, Κρι Κρι, Δέλτα

Αντί Adoro, Lurpak    Αγνό, Κερκύρας

Αντί για ξένα αλλαντικά    Νίκας, Υφαντής, Creta Farm, Έδεσμα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ




Leave a Reply.

    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010