Picture
Δεν τους νοιάζει τίποτα περισσότερο από το να έχουν στα χέρια τους την εξουσία και την διαχείριση των δημόσιων ταμείων. Ανεπάγγελτοι, ανίκανοι, το μόνο που έχουν μάθει στη ζωή τους είναι η τέχνη της «διαμεσολάβησης».

Κι επειδή όσο περνάει ο καιρός καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι ανέφικτο, να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι από το υστέρημά τους για να κάνουν οι δικοί μας διακοπές στη Μύκονο εν ώρα κρίσης, θα προτιμούσαν να οδηγηθούμε στη δραχμή. Για να συνεχίσουν να «κυβερνούν» ανενόχλητοι...

Κάποιοι μπορεί να σκέπτονται ότι ο όρος «δοσίλογος» είναι βαρύς. Και πως μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την πράξη της ναρκοθέτησης οποιασδήποτε προσπάθειας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων αγορών στην ελληνική Οικονομία; Πιστεύουν ότι κάνουν το σωστό, αλλά αυτό δεν τους απαλλάσσει από τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν.

Για να μην διώξουν 100.000 δημοσίους υπαλλήλους, προτιμούν να οδηγήσουν μία ολόκληρη χώρα στη σφαγή και ένα έθνος στον αφανισμό; Είναι ο ορισμός της προδοσίας. Για να διατηρήσουν οι ίδιοι το δικαίωμα της διαχείρισης ενός παμφάγου και σπάταλου κράτους, προτιμούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων.

Δεν έχουν ψυχή 100.000 άνθρωποι; Ασφαλώς και έχουν! Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν απ’ όσους ρουσφετολογικά εισήλθαν στο δημόσιο τομέα τα τελευταία 5 χρόνια και μάλιστα παρακάμπτοντας τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Επίσης, να στείλουν στα σπίτια τους φίλους και συγγενείς που «φόρτωσαν» στον κρατικό προϋπολογισμό, διορίζοντάς τους στη Βουλή.

Είναι σαφές αυτό που λέμε και ας μην ξεκινήσουν πράσινοι και γαλάζιοι τα κροκοδείλια δάκρυα. Είναι τα δικά τους παιδιά που τα βόλεψαν όπως - όπως σε βάρος όλων των άλλων παιδιών. Ας τελειώνουμε, λοιπόν, με το παρακράτος των κομματικών και ας κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε από την αρχή. Αν τους διώχναμε από την αρχή δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε.

Δεν θα είχαν οδηγηθεί στη σφαγή εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι και στα όρια της εξαθλίωσης οι συνταξιούχοι. Για να προστατεύσουν τα δικά τους παιδιά οδήγησαν μία ολόκληρη κοινωνία στο γκρεμό. Για να εξασφαλίσουν το δικό τους μέλλον είναι έτοιμοι να πετάξουν το δικό μας στα σκουπίδια.

Είναι ψεύτες. Σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει σήμερα Eυρωπαίος αξιωματούχος που να τους εμπιστεύεται. Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι δεν ήταν η τρόικα αυτή που ζητούσε συνεχώς νέα μέτρα. Η τρόικα ζήτησε αποτελεσματικότητα, ζήτησε περιορισμό της σπατάλης του δημοσίου και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Οι δικοί μας επέλεξαν έναν τρίτο δρόμο, την άγρια φορολόγηση των πολιτών. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά χρέωσαν τη δική τους ανικανότητα στην τρόικα.

Δεν είναι ότι δεν μπορούν. Δεν θέλουν να περιορίσουν τις σπατάλες τους δημοσίου. Δεν θέλουν να περιορίσουν τον «κύκλο εργασιών» της επιχείρησης που διευθύνουν. Ακόμη κι αν η δραστηριότητα αυτή παράγει καθαρή ζημία...

Δυστυχώς, δεν έχουμε πολλές ελπίδες. Είναι ανίκανοι, είναι και επικίνδυνοι. Θα προτιμήσουν να βυθίσουν το πλοίο με την βοήθεια των υποτακτικών του από το χάσουν τα προνόμια της εξουσίας τους...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]
www.capital.gr
 
Picture
Ζωτικό ρόλο στην «μπίζνα του αιώνα», στη διαχείριση του ελληνικού χρέους και την ιδιωτικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και υποδομών της χώρας, επιδιώκει ο -εκλεκτός της οικογένειας Παπανδρέου- επιχειρηματίας κ. Νίκος Μουρκογιάννης, περίπου 26 χρόνια μετά την πρωταγωνιστική και επικερδή ανάμειξή του στην «αγορά του αιώνα» του 1985 με 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ο κ. Μουρκογιάννης, ο οποίος κατέχει τη θέση του προέδρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και συνεργάζεται από την 1η Σεπτεμβρίου με τη γερμανική εταιρία Roland Berger, ήταν το 1985 διευθυντής του προγράμματος πώλησης των F-16 (Block 30), που κατασκεύαζε τότε η εταιρία General Dynamics. Τα 40 μαχητικά αγοράστηκαν τον Μάρτιο του 1985 επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου και σε σημερινές τιμές θα κόστιζαν περίπου 2 δισ. ευρώ.

Ο τότε αφανής πρωταγωνιστής της «αγοράς του αιώνα» τονίζει σε συνεντεύξεις του ότι πέτυχε έναν πολιτικό και εθνικό άθλο, επειδή επί προεδρίας Ρίγκαν πολλά μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης αντιδρούσαν στην πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών στο «άτακτο μέλος» του ΝΑΤΟ, στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα το «χρώμα του χρήματος» είχε άρει όλες τις πιθανές αντιδράσεις στον Λευκό Οίκο, στο Πεντάγωνο και το Κογκρέσο!

Μάλιστα ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δημοσίως καυχηθεί ότι προέβη στην «επαναστατική» απόφαση αγοράς μόνον 40 F-16, αντί των 80 που επιθυμούσαν οι Αμερικανοί, επειδή δεν είχε εμπιστοσύνη σε μία μοναδική χώρα προμηθειών, τις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να επιβάλουν εμπάργκο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης.

Γι’ αυτό και το ΚΥΣΕΑ είχε αποφασίσει τη διχοτόμηση της συνολικής «αγοράς του αιώνα» με την προμήθεια και 40 Mirage από τη Γαλλία του Φ. Μιτεράν, δαπανώντας (σε σημερινές τιμές) άλλα 2 δισ. ευρώ.

Σήμερα, το 2011 και επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, η «μπίζνα του αιώνα», υπολογίζοντας την αξία της ελληνικής κρατικής περιουσίας, εκτιμάται ότι φτάνει τα 125 δισ. ευρώ! Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση της εταιρίας Roland Berger - Strategy Consultants, για την οποία εργάζεται ο κ. Μουρκογιάννης από την 1η Σεπτεμβρίου εδρεύοντας στην Αθήνα και στο Βερολίνο.

Συμπτωματικά, περίπου ταυτόχρονα με τη δραστηριοποίηση του κ. Μουρκογιάννη, επισκέφθηκε τη Γερμανία ο αδελφός του πρωθυπουργού (και διαχειριστής του ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου») Νίκος Παπανδρέου μαζί με τον εκτελεστικό πρόεδρο του «Invest In Greece» (και πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens) Αρη Συγγρό, όπως πρόσφατα είχε αποκαλύψει η «δ».

Ακολούθησαν την περασμένη Δευτέρα η σύνταξη μιας πρότασης της Roland Berger για την Ελλάδα και προχθές οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τους Γερμανούς βιομηχάνους και την καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Η πρόταση της Roland Berger (που ιδρύθηκε το 1967 στο Μόναχο και σήμερα έχει γραφεία σε 31 χώρες) για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας έτυχε, προφανώς, της προσωπικής επιμέλειας του κ. Μουρκογιάννη. Η Roland Berger δεν διατηρεί γραφεία στην Ελλάδα (σ.σ.: μια εταιρία με παρόμοια επωνυμία φέρεται να μην την εκπροσωπεί πλέον), οπότε το «δυνατό χαρτί» της στη χώρα δεν είναι άλλο από τον κ. Μουρκογιάννη.

Αναλυτικά το «σχέδιο Μουρκογιάννη» εκτιμά τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου σε 125 δισ. ευρώ και προβλέπει να συγκεντρωθούν σε μία εταιρία συμμετοχών, η οποία… θα πωληθεί στην Ε.Ε.! Στη συνέχεια μια εταιρία της Ε.Ε., με έδρα το Στρασβούργο, θα αναλάβει (ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης) να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στον έλεγχό της έως το 2025. Εάν η διαδικασία αποφέρει κέρδη, θα αποδοθούν στην Ελλάδα (αφού φυσικά… αφαιρεθούν πρώτα οι προμήθειες). Αν η εκποίηση καταλήξει σε ζημιές, αυτές θα βαρύνουν μόνον την Ελλάδα!

Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρία, η χώρα μας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από την πώληση της εταιρίας συμμετοχών για να επαναγοράσει τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF, ενώ -θεωρητικά- μια ταυτόχρονη επένδυση στην εταιρία συμμετοχών θα απέφερε πρόσθετα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. 40-60 δισ. ευρώ.

Αλέξης Κίσσαβος
δημοκρατια
 
Αυτό που Αθήνα και Λευκωσία απέτυχαν αδικαιολόγητα να οικοδομήσουν φαίνεται ότι προκύπτει εκ των πραγμάτων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, σε μια αποθέωση της λογικής του πολιτικού ρεαλισμού που εισήγαγε στην επιστήμη των διεθνών σχέσεων ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας ιστορικός, ο Θουκυδίδης.

Ισραηλινά μαχητικά ανέλαβαν να διαβιβάσουν προς την Τουρκία μήνυμα αποφασιστικότητας για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια ενέργεια η οποία είχε μια ακόμα πιο σημαντική «παράπλευρη» σημασία η οποία θα εξηγηθεί στη συνέχεια.

Picture
Όσον αφορά στην είδηση,ισραηλινά μαχητικά τύπου F-16I πέταξαν στα βόρεια όρια του FIR (Flight Information Region) της Λευκωσίας σε μια έμπρακτη δήλωση προς την Κύπρο και τη διεθνή κοινότητα ότι εννοούσαν απόλυτα την πρόταση ανάληψης της ευθύνης άμυνας στον κυπριακό εναέριο χώρο και σε αντάλλαγμα να μπορούν να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Από το Τελ Αβίβ, μέσω Αποστόλου Αντρέα στον κόλπο της Μερσίνας και από εκεί γραμμή μέχρι τη Φοινίκη – κοντά στο Καστελόριζο, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των μεσογειακών ακτών της Τουρκίας.

Χθες, οπλισμένο ελικόπτερο του Ισραήλ, πετούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα χαμηλά στα 4.000 – 5.000 πόδια πάνω από την πλατφόρμα της Noble Energy στην «Αφροδίτη», κοντά στο Πίρι Ρέις που έκοβε προκλητικά βόλτες στην περιοχή.

Επίσης, η ενέργεια των ισραηλινών μαχητικών σηματοδότησε άλλες δύο εξελίξεις εξαιρετικής σημασίας: Αφενός, το Τελ Αβίβ δήλωσε με τον πιο πειστικό τρόπο ότι ακολουθώντας τα ψηφίσματα και της αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αναγνωρίζει μία και μόνη νόμιμη ηγεσία στο νησί και όχι τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής στο νησί το 1974. Τα ισραηλινά μαχητικά αδιαφόρησαν εντελώς για τις κλήσεις που δέχτηκαν από το παράνομο «FIR Βόρειας Κύπρου» που έχουν στήσει οι κατοχικές δυνάμεις και ο ΑΤΤΙΛΑΣ, τελώντας σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με τις κυπριακές αρχές.

Αφετέρου, ότι προχωράει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό στην ανάληψη ευθύνης στην άμυνα – ασφάλεια του ενεργειακού διαδρόμου που ξεκινώντας από το Ισραήλ και περνώντας από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Ελλάδας θα εφοδιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα τις Δυτικές αγορές με φυσικό αέριο και πετρέλαιο τροφοδοτώντας την οικονομική ανάταξη του χώρου. Προϋπόθεση επιτυχίας είναι οι άλλοι δύο κρίκοι στην αλυσίδα, η Κύπρος και η Ελλάδα, να κάνουν αυτό που πρέπει, ακολουθώντας το παράδειγμα της ισραηλινής Αεροπορίας.

Τι σημαίνει αυτό με πρακτικά βήματα:

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να καταφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητήσει τη στήριξη με οποιονδήποτε τρόπο για τη δημιουργία ναυτικής δύναμης η οποία θα μπορέσει να συνεισφέρει στην διασφάλισης του ευρωπαϊκού πλούτου της περιοχής.

Η δε Ελλάδα, θα πρέπει να βρει το κουράγιο (για την ακρίβεια η ηγεσία της) και να δοθεί η ξεκάθαρη διαταγή, ότι παρά τις απέλπιδες προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα υποστηριχτούν όπως πρέπειγια να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Προϋπόθεση κάθε συνεννόησης με την τουρκική πλευρά δεν μπορεί να είναι άλλη από το να επιδειχθεί στοιχειώδης σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και όχι η συμπεριφορά τραμπούκου στην οποία δυστυχώς δείχνει απολύτως εθισμένη η Άγκυρα…
defence-point
 
Picture
Τρεις στόχοι ταυτοχρόνως είχαν τεθεί στο στόχαστρο του συστήματος μάχης του υποβρυχίου Type 214 «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δοκιμών των οπλικών συστημάτων και υποσυστημάτων οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και πιο συγκεκριμένα, στο τελικό στάδιο.


Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε τριπλή – ταυτόχρονη εκτόξευση τορπιλών. Σκοπός της εν λόγω επιχειρησιακής ενέργειας ήταν να αξιολογηθεί η απόδοση του συστήματος όσον αφορά τον έλεγχο των τριών όπλων από το σύστημα μάχης του υποβρυχίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δοκιμή σημείωσε απόλυτη επιτυχία. Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα επιχειρεί κανονικά και συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες του Στόλου γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά το τελευταίο διάστημα που αυξάνονται συνεχώς οι προκλήσεις για την ασφάλεια και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ιδίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
defence-point
 
Picture
Στις 28 Σεπ 2011 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, επισκέφθηκε την περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού που πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΣ ΘΩΡΑΚΑΣ».

Σκοπός της επίσκεψης ήταν, η παρακολούθηση της άσκησης από την ΧΧΙΙΙ ΤΘ Ταξιαρχία, η ενημέρωση επί επιχειρησιακών θεμάτων και η παροχή οδηγιών - κατευθύνσεων στο πλαίσιο επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
 
Picture
Ο Ελληνικός στόλος, μετά την κατάληψη της Αττικής απ' τους Πέρσες, συγκεντρώθηκε σε τρία σημεία: ο κύριος όγκος του στα σημερινά Αμπελάκια, απ' όπου φαίνονταν η Αθήνα παραδομένη στης φλόγες, ένα μικρότερο τμήμα αποτελούμενο από αιγινήτικα πλοία έμεινε να φυλάει την Αίγινα και ένα τρίτο τμήμα κατευθύνθηκε στον Πώγωνα, τον σημερινό Πόρο.

Απ' την άλλη πλευρά ο Περσικός στόλος έπρεπε να βρίσκεται πάντοτε κοντά σε λιμάνια κατεχόμενα από τον Περσικό στρατό, για να τα χρησιμοποιήσει ως βάσεις. Έτσι ο Ξέρξης στάθμευσε στη νότια παράλια της Αττικής έχοντας το στρατηγείο του στο Φάληρο.

Οι Πέρσες, στην προσπάθεια τους να επιτύχουν ευνοϊκή έκβαση του αγώνος, συνέβαλαν το σχέδιο να καταστρέψουν αιφνιδιαστικά τα ελληνικά πλοία που ήταν συρμένα στις αμμουδιές ή αγκυροβολημένα στους κόλπους της ΒΑ ακτής της Σαλαμίνας και σε μια δεύτερη φάση να καταλάβουν τη Σαλαμίνα, που την υπεράσπιζε ένα πολύ μικρό τμήμα του Αθηναϊκού στρατού.

Ενδεχόμενη επιτυχία σ' αυτό το σχέδιο θα τους άνοιγε ασφαλώς το δρόμο για τον Ισθμό και την κατάληψη έπειτα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Από την ελληνική πλευρά ο Θεμιστοκλής αντιλήφθηκε αμέσως τα μεγάλα πλεονεκτήματα της θαλάσσιας αμυντικής γραμμής και ιδιαίτερα της Σαλαμίνας.

Σε μια ή περισσότερες συσκέψεις των αρχηγών των στόλων των πόλεων ο Θεμιστοκλής, επιδεικνύοντας την εξαιρετική μεγαλοφυϊα και το απαράμιλλο σθένος του, κατόρθωσε να κάμψει τις αντιρρήσεις του Κορίνθιου στρατηγού Αδείμαντου και την αναποφασιστικότητα του Λακεδαιμόνιου Ναυάρχου Ευρυβιάδη πείθοντας τους για την καταλληλότητα της θέσεως στη Σαλαμίνα. 

Η Διεξαγωγή της Ναυμαχίας

Η ναυμαχία διεξήχθη στις  29 Σεπτέμβρίου (22 Βοηδρομιώνος) του 480π.Χ. Τη νύχτα  ο Περσικός στόλος απέπλευσε από το Φάληρο με κατεύθυνση προς τα Δυτικά, ενώ τμήμα του Περσικού στρατού αποβιβάσθηκε και κατέλαβε την Ψυτάλλεια με σκοπό, κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, την περισυλλογή των Περσών ναυγών και την εξόντωση των Ελλήνων ναυαγών. Γύρω στις δύο μετά τα μεσάνυχτα τα Περσικά πλοία προχωρούσαν κατά μήκος των ακτών της Αττικής με την εξής σειρά: Φοινικικά και Αιγυπτιακά προς το μέρος της Ελευσίνας, κατόπιν τα πλοία της Κύπρου, της Λυκίας και της Παμφυλίας και τέλος προς τον Πειραιά, τα Καρικά και τα πλοία της Ιωνίας.
Picture
Οι Έλληνες πληροφορήθηκαν εγκαίρως τις κινήσεις του Περσικού στόλου από τον Αριστείδη, που ήλθε νύχτα από την Αίγινα. Έτσι οι Πέρσες έχασαν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού όταν, σύμφωνα με την περιγραφή του Αισχύλου, άκουσαν ξαφνικά, με την ανατολή του ηλίου, τους ήχους της σάλπιγγας και τον Παιάνα να αντηχεί από όλα τα Ελληνικά πλοία:

"Ω, παίδες Ελλήνων, ίτεμ Ελευθερούτε πατρίδ' ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, νύν υπέρ παντών αγών"

Είχε λοιπόν ήδη βγεί ο ήλιος όταν δόθηκε η διαταγή από τον Ευρυβιάδη, διοικητή των Ελληνικών δυνάμεων, να αναπτυχθεί ο Ελληνικός στόλος προς την κατεύθυνση των Περσών. Τη δεξιά πτέρυγα είχε καταλάβει ο ίδιος ο Ευρυβιάδης με τις μοίρες της Σπάρτης, της Κορίνθου, της Αίγινας και των Μεγάρων. Οι τριήρεις των μικρότερων ελληνικών πόλεων τάχθηκαν στο μέσον, ενώ στην αριστερή πλευρά κατέλαβαν θέση με αρχηγό το Θεμιστοκλή, οι Τριήρεις των Αθηναίων.

Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στην αποφυγή ενδεχόμενου εγκλωβισμού των Ελληνικών Πλοίων εντός του αγκυροβολίου τους. Πλέοντας όμως ο Ελληνικός στόλος προς τα εμπρός θα συναντούσε σύντομα τον Περσικό, στο μέσο περίπου του στενού, σε χώρο δηλαδή αρκετά ανοικτό και συνεπώς ευνοικότερο για τους Πέρσες, οι οποίοι θα είχαν έτσι την ευχέρεια χρησιμοποιήσεως του συνόλου σχεδόν των πλοίων τους και τη δυνατότητα κυκλωτικών ελιγμών από τα δύο άκρα του Ελληνικού στόλου.

Για να αποτραπεί ακριβώς αυτή η συνάντηση των δύο στόλων στο μέσον του στενού, τα Ελληνικά πλοία ανέκοψαν την πορεία τους προς τα εμπρός κι άρχισαν να κινούνται προς τα πίσω, κωπηλατώντας ανάποδα προς τη Σαλαμίνα, χωρίς να αναστρέψουν, διατηρώντας σταθερά τις πλώρες προ τον εχθρό, σε τάξη, χωρίς να χαθεί η συνοχή του στόλου, συνεχίσθηκε δε ως μία γραμμή κοντά στις ακτές της Σαλαμίνας, όπου είχαν παραταχθεί οι Αθηναίοι οπλίτες, εκεί ο στόλος παρατεταγμένος σε μέτωπο με στήριγμα προς τα δεξιά την Κυνόσουρα και προς τα αριστερά το σημερινό νησί του Αγίου Γεωργίου, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος κυκλώσεως, σταμάτησε για να συγκρουστεί με τον εχθρό.

Η στενότητα του χώρου και η περιορισμένη έκταση του μετώπου δεν επέτρεπε στους Πέρσες να χρησιμοποιούν στην πρώτη γραμμή περισσότερα πλοία από τα Ελληνικά, τα οποία συνεπώς αντιμετώπιζαν στη σύγκουση ίσο περίπου αριθμό πλοίων έτσι στον αγώνα έπαιζε σημαντικό ρόλο η ανδρεία και η επιδεξιότητα των αξιωματικών και των πληρωμάτων καθώς και η τακτική των αντιπάλων στόλων.
Picture
Οι ελεύθεροι πολίτες των Ελληνικών πόλεων στις οποίες η ευψυχία μαζί με την ελευθερία ήταν οι υπέρτατες αξίες, αγωνίζονταν υπερ βωμών και εστιών με ανδρεία και αυταπάρνηση που ενέτεινε η μεταξύ τους και μεταξύ των πόλεων άμιλλα. Αλλά και οι Πέρσες πολεμούσαν με εξαιρετική γενναιότητα, γιατί ήθελαν να φανούν ευάρεστοι στον Ξέρξη, που παρακολουθούσε τη ναυμαχία από το όρος Αιγάλεω, αλλά και γιατί φοβόνταν την οργή του αν υστερούσαν.

Έτσι στην αρχή η ναυμαχία ήταν αμφίρροπη και οι Πέρσες κρατούσαν, μάλιστα στη δεξιά πλευρά οι Ίωνες πίεζαν σοβαρά του Λακεδαιμόνιους και τους Αιγινήτες, οι δε Σάμιοι κυρίευσαν μερικές Ελληνικές τριήρεις. Όσο προχωρούσε η ώρα άρχισε να επικρατεί η εξαιρετική επιδεξιότητα των Ελληνικών πληρωμάτων και η ανώτερη τακτική των Ελλήνων και πρώτα στο αριστερό μέρος τη Ελληνικής παράταξης, όπου βρισκόταν η ισχυρότατη μοίρα των 200 Αθηναίων τριήρεων έχοντας απέναντι της τα πλοία των Φοινίκων.

Η τακτική των Φοινίκων ήταν κυρίως να πολεμούν ρίχνοντας βροχή βελών και ακοντίων από τα ψηλά καταστρώματα τους καθώς μάλιστα διέθεταν 30 τοξότες σε κάθε πλοίο. Από την άλλη πλευρά οι Αθηναίοι διέθεταν 4 τοξότες και 14 οπλίτες σε κάθε τριήρη, πλεονεκτούσαν όμως στη χρήση του εμβόλου, έτσι εκμεταλλευόμενοι τον κλυδωνισμό των Φοινικικών πλοίων από τον άνεμο και το κύμα, που είχε ως αποτέλεσμα να αστοχούν τα τοξεύματα, ορμούσαν εναντίον τους και είτε έθραυαν τα κουπιά και ακινητοποιούσαν τα εχθρικά πλοία είτε τα κτυπούσαν με τα έμβολα στα πλευρά.

Έπειτα οι Αθηναίοι οπλίτες πηδούσαν στο κατάστρωμα και εξόντωναν τα εχθρικά πληρώματα ή άφηναν τα πλοία να βυθιστούν από τα ρήγματα των εμβόλων.

Ύστερα λοιπόν από την καταβύθιση των πρώτων Φοινικικών πλοίων, η πρώτη γραμμή του Φοινικικού στόλου αποδιοργανώθηκε και τα πλοία άρχισαν να τρέπονται σε φυγή, άλλα προς τις απέναντι ακτές της Αττικής κι άλλα προς τα ανατολικά, πολλά όμως δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν γιατί στην προσπάθεια τους αυτή συγκρούσθηκαν μεταξύ τους και βυθίστηκαν.

Σε λίγο η ταραχή και η σύγχυση μεταδόθηκε στο κέντρο και το αριστερό μέρος του Περσικού στόλου, διότι οι Αθηναϊκές τριήρεις, διαθέσιμες μετά την κατανίκη των Φοινίκων άρχισαν να επιτίθενται προς τα εκεί. Η ναυμαχία εξελίχθηκε τότε ραγδαία σε βάρος των Περσών και σε λίγο και ο υπόλοιπος Περσικός στόλος, που είχε συνθλιβεί στην Περιοχή του στενού προς την Κυνόσουρα και τη ΝΑ έξοδο, άρχισε, να τρέπεται σε φυγή με κατεύθυνση το Φάληρο, ενώ καταδιώκονταν από τον Ελληνικό στόλο.

Η καταδίωξη εξακολούθησε, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, "μέχρι δείλης".

Προς το τέλος της Ναυμαχίας, ο Αριστείδης, με Αθηναίους οπλίτες από τους παρατεταγμένους στην ακτη της Σαλαμίνας, αποβιβάσθηκε στην Ψυτάλλεια και εξόντωσε την εκεί απομονωμένη Περσική φρουρά.

Κατά τον Έφορο οι Πέρσες έχασαν 200 πλοία και οι Έλληνες 40, η αναλογία όμως απωλειών σε άνδρες ήταν βαρύτερη για τους Πέρσες γιατί αυτοί, καθώς δεν ήξεραν να κολυμπούν, πνίγονταν μετά τη βύθιση των πλοίων τους.
Picture
Η σημασία της μάχης - Οι παράγοντες της ΝίκηςΗ σημασία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας υπήρξε μέγιστη διότι προκάλεσε την κατάρρευση του ηθικού της Περσικής ηγεσίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εγκαταλείψει ουσιαστικά τον αγώνα, αν και διέθετε ακόμα υπερτριπλάσιο σχεδόν στόλο από το Ελληνικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το βράδυ της επόμενης της μάχης ο Ξέρξης, επικεφαλής του Περσικού στόλου φοβούμενος μήπως οι Έλληνες πλεύσουν στον Ελλήσποντο και καταστρέφοντες τις γέφυρες που είχε κατασκευάσει, τον αποκλείσουν στην Ευρώπη, απέπλευσε από το Φάληρο και παραπλέοντας τις ακτές κατευθύνθηκε προς Βορρά.

Οι κυριότεροι παράγοντες της Ελληνικής νίκης στην Σαλαμίνα ήταν οι εξής: 


    • Το γεγονός ότι οι Πέρσες παρασύρθηκαν να ναυμαχήσουν σε θαλάσσια περιοχή που είχε επιλέξει ο αντίπαλος γιατί παρουσίαζε εξαιρετικά πλεονεκτήματα για αυτόν, η στενότητα του χώρου εξουδετέρωνε την αριθμητική υπεροχή του Περσικού στόλου, ενώ αντίθετα ήταν ιδεώδης για τον Ελληνικό στόλο. Παρασύρθηκαν οι Πέρσες γιατί είχαν ανάγκη να συντρίψουν τον Ελληνικό στόλο ώστε να μπορούν τα δικά τος πλοία να παραπλεύουν απερίσπαστα τις Ελληνικές ακτές, για να εφοδιάζουν τον Περσικό στρατό και να ενεργεί αποβάσεις στα μετόπισθεν των Ελληνικών αμυντικών γραμμών.


    • Οι Πέρσες υποτίμησαν τον αντίπαλο και εκτίμησαν εσφαλμένα τις μαχητικές δυνατότητες και τις προθέσεις του.


    • Η κατάλληλη στρατηγική του Ελληνικού στόλου στη Ναυμαχία, όπως τον συνέλαβαν και εφήρμοσαν ο Θεμιστοκλής και οι λοιποί Έλληνες Ναύαρχοι.


    • Τέλος, ο ζήλος και η ανδρεία όλων των Ελλήνων που αγωνίσθηκαν στη Σαλαμίνα.
Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας έληξε με θρίαμβο των Ελλήνων, πέρασε γρήγορα στο θρύλο, έγινε θέμα για τους ρήτορες και τους μεγάλους τραγικούς (οι Φοίνισσες του Φρυνίχου και οι Πέρσες του Αισχύλου έχουν ως σημείο αναφοράς τη νίκη των Ελλήνων), αποτέλεσε δίδαγμα για τους λαούς και καθιερώθηκε ως η αφετηρία όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας Ναυτικής ιστορίας.

Εκείνο που έγραψε ο Πλούταρχος στο βίο του Θεμιστοκλή,

"Ουθ Έλλησιν ούτε βάρβαρος ενάλιον έργον είργασται λαμπρότερον",
μπορούμε ανεπιφύλακτα να το επαναλάβουμε και σήμερα.


Βιβλιογραφία
  1. Εκδοτική Αθηνών Α.Ε., Ιστορία του Ελληνικου Έθνους - Τόμος Β' Αθήνα, 1971


  2. Σίμψα Μάριου, Το Ναυτικό στην Ιστορία των Ελλήνων - Τόμος Α' Αθήνα, 1982

  3. Παπαρρηγοπούλου Κωνσταντίνου, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (στη σημερινή γλώσσα) - Βιβλίο Τρίτο, Αθήνα, 1992
 
Την ώρα που οι δηλώσεις που γίνονται στην Τουρκία εξακολουθούν να συντηρούν το πολεμικό κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο, χθες απόγευμα όλα τα πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού αποχώρησαν από τις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η χθεσινή μέρα ξεκίνησε... χλιαρά, καθώς μόνο μία τουρκική φρεγάτα επιτηρούσε σε απόσταση περίπου 12 μιλίων την πλατφόρμα της «Noble» στο οικόπεδο 12, ενώ στην περιοχή έπλεε και συνοδευτικό πλοίο, με το «Πίρι Ρέις» να πλέει μόνο του στα βόρεια της Αφροδίτης.

Το μεσημέρι η κινητικότητα εντάθηκε καθώς έκαναν την εμφάνισή τους κι άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία. Ωστόσο, το απόγευμα όλα τα τουρκικά πολεμικά (συμπεριλαμβανομένης και της φρεγάτας που εδώ και μέρες παρακολουθούσε την πλατφόρμα της «Noble») εγκατέλειψαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την περιοχή και συγκεντρώθηκαν βόρεια της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Στην περιοχή του 12 έμεινε μόνο το «Πίρι Ρέις» και το συνοδευτικό (μάλλον πλοίο ανεφοδιασμού).

Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Π» ότι αυτή η ξαφνική αλλαγή ίσως είναι παροδική ή ενδεχομένως οφείλεται στις παραινέσεις τρίτων χωρών για αποκλιμάκωση της έντασης. Δεν είναι γνωστό, ωστόσο, συνέχισαν οι ίδιοι κύκλοι, αν στην περιοχή υπάρχουν τουρκικά υποβρύχια.
Picture
Χθες ανακοινώθηκε και επίσημα στην Τουρκία ότι οι έρευνες του «Πίρι Ρέις» γίνονται και στο οικόπεδο 12, πολύ κοντά στην αμερικανική πλατφόρμα.

Λεπτομέρειες για την πορεία του πλοίου έδωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου θαλάσσιων ερευνών, Χουσεΐν Μπενλί, σημειώνοντας μάλιστα πως σε περίπτωση που το πλοίο δεχτεί επίθεση από την (;) ε/κ πλευρά, θα επέμβουν αμέσως οι τουρκικές φρεγάτες.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο διεξάγει τις έρευνές του στην περιοχή που όρισε η τουρκική πλευρά ως «G» και που καλύπτει τα οικόπεδα 8 και 9 και τέμνει το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Σε χάρτη που δημοσίευσε χθες η «Χουριέτ» αποτυπώνονται ξεκάθαρα τα... οικόπεδα που «έκοψαν» από κοινού Τουρκία και ψευδοκράτος.

Σε αυτόν το χάρτη (στη φωτογραφία όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα) φαίνονται τα εφτά σημεία (από το A έως το G, με το τελευταίο να πατάει στο οικόπεδο 12) στα οποία θα διεξάγει έρευνες η τουρκική εταιρεία πετρελαίων και τα οποία ζώνουν σχεδόν την Κύπρο από τα βόρεια στα νότια με εξαίρεση την Πάφο.

Στα βιαστικά

Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του καπετάνιου του «Πίρι Ρέις», Ουμούτ Γενίτσε, ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή ότι χρειαζόταν το ερευνητικό πλοίο και ρωτήθηκαν αν μπορούν να ανταποκριθούν. Η απάντηση ήταν θετική και αμέσως τους ρώτησαν πότε μπορούν να αρχίσουν. «Εντός 12 ωρών», απάντησαν, με το «Πίρι Ρέις» να ξεκινά χωρίς να ξέρει ακριβώς για πού. «Πηγαίνετε προς την Κύπρο και θα σας ενημερώσουμε», τους είπαν.

Μόλις έφτασαν, τους ενημέρωσαν ότι οι έρευνες θα γίνουν στην περιοχή «G». «Εμείς μέχρι εκείνην τη στιγμή νομίζαμε ότι θα κάναμε έρευνες στη βόρεια Κύπρο», ανέφερε, λέγοντας πως ακόμα δεν έχουν νέα οδηγία. «Αυτήν τη στιγμή δουλεύουμε στο οικόπεδο 12, δεν είμαστε εκεί όπου γίνεται η ε/κ γεώτρηση, αλλά είμαστε πολύ κοντά», είπε.

Εξήγησε ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ούτε Ε/Κ, αλλά ούτε και τουρκικές φρεγάτες. «Δουλεύουμε εδώ και είμαστε μόνοι μας. Έχουμε συχνή επικοινωνία με τις τουρκικές φρεγάτες. Αν οι Ε/Κ προσπαθήσουν να επέμβουν, θα το μεταφέρουμε και τα τουρκικά πολεμικά θα επέμβουν», συνέχισε.

Οι έρευνες του πλοίου στην περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθούν σε επτά μέρες και μετά το πλοίο θα επιστρέψει στην Τουρκία. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περιοχές με φυσικό πλούτο, τότε μπορεί το «Πίρι Ρέις» να πάει στην περιοχή για δεύτερη φορά για επιφανειακή γεώτρηση.

Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ,
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
 
Picture
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
newsbomb

Στρατιωτικούς στόχους, απόρρητα επιχειρησιακά σχέδια άμυνας και τη μορφολογία του εδάφους για επίθεση στη Λήμνο –ένα από τα πιο ευαίσθητα νησιά του Αιγαίου– παρουσιάζει ηλεκτρονικό παιχνίδι που κυκλοφορεί προς πώληση στο διαδίκτυο με τίτλο : στρατιωτική προσομοίωση επίθεσης «ARMA3».

Το σενάριο στο παιχνίδι αυτό, που για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αποτελεί πραγματικά ένα δώρο εξ ουρανού, είναι το εξής:

Μια ομάδα ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ πέφτει με αλεξίπτωτα στη Λήμνο, στην πλαγιά του Αγίου Αθανασίου (στα πραγματικά στρατιωτικά σχέδια άμυνας η πλαγιά αυτή είναι ένας ευαίσθητος στρατιωτικός τομέας για την αντιμετώπιση εχθρικών δυνάμεων στο νησί).

Στη συνέχεια οι αλεξιπτωτιστές προχωράνε ανατινάζοντας το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αυλώνα Λήμνου (επίσης επίσημος στρατιωτικός στόχος) και προχωράνε από διάφορους δρόμους (επίσης στρατιωτικές απόρρητες περιοχές) προς την πρωτεύουσα του νησιού Μύρινα.

Στα γραφικά του παιχνιδιού εντοπίζονται κτίσματα, γέφυρες και δρόμοι του νησιού (σε απαγορευμένες για φωτογράφιση περιοχές της Λήμνου).

Το παιχνίδι έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση παραγόντων της Λήμνου. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Αδαμίδης μας λέει ότι «ενώ υπάρχουν εθνικοί λόγοι διασφάλισης κάποιων περιοχών στο νησί, αυτές παρουσιάζονται με σκηνές υψηλής ευκρίνειας σε αυτό το παιχνίδι».

Και ο δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής είναι έτοιμος να υποβάλει αγωγή κατά της εταιρείας Bohemia Interactive που έχει δημιουργήσει το παιχνίδι με γραφικά τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίες προσομοίωσης σε πραγματικό χρόνο.

Ουσιαστικά το παιχνίδι αυτό καταργεί απόρρητα αμυντικά σχέδια άμυνας στη Λήμνο.

 
Picture
1. Έκοψα το...τσιγάρο (έκανα 2 πακέτα την ημέρα..)

2. Έκοψα το φαγητό απ’ έξω (Goody’s κλπ σε πακέτο κάθε μέρα) δείτε συνέχεια εντός ...
και την σούμα του κέρδους
(Άμα λέγω ότι είσαστε αχάριστοι)

3. Έκοψα το αυτοκίνητο (χρησιμοποίησα τις γ....τες μεταφορές με ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ)

4. Πούλησα το αυτοκίνητο (εξοικονόμησα 4.000 ευρώ από την πώληση)

5. Έκοψα τις εξόδους (ήθελα 50 ευρώ κάθε Παρασκευή η Σάββατο για clubbing ή ταβέρνα)

6. Έκοψα τη σύνδεση του κινητού (έχω κάρτα και κάνω αναπάντητες)

7. Έκοψα τις άμεσες επαφές με φίλους (και το chat ή το skype καλό είναι)

8. Σταμάτησα να αγοράζω ρούχα

9. Σταμάτησα να κάνω και δώρα (εννοείται)



Η “σούμα”:

1. Τσιγάρο: 6 ευρώ Χ 365 μέρες = 2.190 ευρώ

2. Goody’s: 5 ευρώ Χ 365 μέρες= 1.825 ευρώ

3. Βενζίνη: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ

4. Πώληση αυτοκινήτου: 4.000 ευρώ

5. Clubbing: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ

6. Σύνδεση κινητού: 40 ευρώ Χ 12 μήνες= 480 ευρώ

7. Φίλοι: 52 καφέδες Χ 4 ευρώ= 208 ευρώ

8. Ρούχα: 500 ευρώ

9. Δώρα: 500 ευρώ


Αποτέλεσμα...: Δεκατέσσερις χιλιάδες εννιακόσια τρία ευρώ...(14.903)!!!

Είδατε;

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και εγώ τα πέταγα! (κάτι ήξερε ο Γιωργάκης.....)

Για να μην αναφέρω και... ότι γλίτωσα από: 1. Καρκίνο πνευμόνων 2. Διαιτολόγο 3. Τροχαία 4. Εφορία 5. Αλκοτέστ 6. Φλυαρία 7. Παρεξηγήσεις 8. Κινέζικες απομιμήσεις 9. Υποχρεώσεις 10.


ΘΕΛΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ;

Γι’ αυτό ξαναψηφιζω ΠΑΣΟK

tro-ma-ktiko
 himaira
 
Picture
Έβαλε το σουγιά στο λαιμό του ανήλικου μαθητή για να του αρπάξει το κινητό τηλέφωνο.

Το απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε πριν από 2 ημέρες, μέρα μεσημέρι, κι ενώ ο μαθητής επέστρεφε από το σχολειό του.

Μέτα την καταγγελία από τους γονείς του μαθητή, η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών του Ηρακλείου ήταν άμεση με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί η ταυτότητα του δράστη.

Πρόκειται για 22χρονο Αλγερινό ο οποίος αναζητείται
    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010