Picture
WIKILEAKS: ΤΙΝΑΞΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Οι Γερμανοί ετοιμάζονταν να μας πετάξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ήταν εμφανές το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας

Άνω κάτω έχουν κάνει την παγκόσμια διπλωματία οι αποκαλύψεις των εγγράφων από και προς το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ από το Wikileaks.

Ο διευθυντής του Τζούλιαν Ασάτζ έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο πακέτο των αμερικανικών εσωτερικών εγγράφων και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, προκάλεσε «την 11η Σεπτεμβρίου της παγκόσμιας διπλωματίας».

Λίγες οι μέχρι τώρα αναφορές στα ελληνικά δρώμενα, πολλές οι διαρροές, καθώς τα έγγραφα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αναμένεται να δημοσιευτούν με το δεύτερο πακέτο.

Και δεν είναι λίγα. Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», είναι περίπου δύο χιλιάδες τα έγγραφα που αφορούν στην Ελλάδα. Απόρρητα τηλεγραφήματα, από τα οποία τα 1.758 στάλθηκαν από και προς την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ενώ 72 αφορούν στο προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στην Κύπρο, 1.253 στάλθηκαν από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής, αφορούν όλες τις καυτές υποθέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: τις σχέσεις με την Τουρκία και την Αλβανία, το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το ΝΑΤΟ, για την περίοδο 2006-2009.

Αποκαλύψεις-βόμβα για την Ελλάδα

-Οι Γερμανοί ετοιμάζονταν να μας πετάξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ήταν εμφανές το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας. Αυτό προκύπτει από τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο που αναπαράγει συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρέσβη και τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Horst Seehofer.

Συζητώντας το πρόβλημα της Ελλάδας, ο κ. Seehofer είπε: «Δεν είμαι σίγουρος αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τακτοποιήσει την Ελλάδα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποπομπής της από την Ε.Ε.

-Αμερικανός αξιωματούχος διαμήνυε από το προξενείο της Άγκυρας ότι οι Τούρκοι ετοίμαζαν εισβολή στην Ελλάδα με προβοκάτσια και ότι μπορεί να το ξανακάνουν. Με τηλεγράφημα στις 27 Ιανουαρίου 2010 οι Αμερικανοί επιβεβαιώνουν και επίσημα το σχέδιο «Βαριοπούλα» των Τούρκων στρατιωτικών, που προέβλεπε προβοκάτσια με βόμβες στα διάφορα τζαμιά στην Ελλάδα για να προκληθεί ένταση και να ακολουθήσει εισβολή των Τούρκων στον Έβρο.

Η ανάλυση των Αμερικανών διπλωματών κλείνει με την εκτίμηση ότι «είναι πολύ πιθανόν να επιχειρηθούν και πάλι τέτοιες ενέργειες από τον τουρκικό Στρατό στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την ισλαμική κυβέρνηση». Σε άλλο έγγραφο, στις 20/1/2010, αναφέρεται ότι παρά το νέο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για «μηδενικές προστριβές» η ένταση στο Αιγαίο συνεχίζεται.

-Οι Αμερικανοί γνώριζαν το περιεχόμενο της απόρρητης αλληλογραφίας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και συγκεκριμένα τις επιστολές που αντάλλασε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Το Wikileaks δημοσίευσε τηλεγράφημα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο οποίο εμπεριέχονται φράσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από την αλληλογραφία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

- Δεν έβλεπαν την ώρα να ξεφορτωθούν την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Αυτό προκύπτει από τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2009, που εκτιμούσε ότι η νέα κυβέρνηση θα ήταν πιο ευέλικτη στο Σκοπιανό.

Στο έγγραφο της 16ης Σεπτεμβρίου του 2009 φέρεται ο πρέσβης να συμφωνεί με τον Γάλλο διπλωματικό ακόλουθο Ζαν Νταβίντ Λεβίτ, που του είπε πως «είτε μια περισσότερο συμπαγής συντηρητική κυβέρνηση είτε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα ήταν ισχυρότερη, περισσότερο ευέλικτος συνεργάτης στις διαπραγματεύσεις».

Οι διαρροές συνεχίζονται και «λένε» ότι τα έγγραφα που θα δοθούν στη δημοσιότητα με το δεύτερο πακέτο από το Wikileaks θα φέρουν στην επιφάνεια τις αμερικανικές πιέσεις τη χρονική περίοδο 2006-2009.

Οι ΗΠΑ φέρονται να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει υποχωρήσεις στο Σκοπιανό και να πάρει θέση σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Επίσης, οι Αμερικανοί φέρονται να παρεμβαίνουν και στο θέμα των αγωγών και στην ελληνορωσική προσέγγιση, με τα οποία διαφωνούν κάθετα
.
Όσον αφορά στο Αιγαίο, οι διαρροές μιλούν για ενθάρρυνση της τουρκικής επιθετικότητας κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οι Τούρκοι για την Ελλάδα

Η Τουρκία και οι σχέσεις της με τη χώρα μας φαίνεται να έχουν περίοπτη θέση στη διπλωματική κινητικότητα των Αμερικανών. Στα έγγραφα που προέρχονται από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα και έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τώρα οι Τούρκοι εμφανίζονται λαλίστατοι και εγείρουν απαιτήσεις.

Ζητούν από τους Αμερικανούς να εμπλακούν περισσότερο στο Κυπριακό, ενώ σχολιάζουν θετικά την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τηλεγράφημα από την Άγκυρα προς το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρεται στη συνάντηση που είχε στις 25 Φεβρουαρίου 2010 ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς με τον Τούρκο ομόλογό του Φεριντούμ Σινιρλίογλου.

Ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή του Ταγίπ Ερντογάν της 30ής Οκτωβρίου, όπου είπε ότι έδειξε σημάδια καλής θέλησης και ότι αναμένει νέες συνομιλίες με την Ελλάδα σύντομα.

Κατονόμασε την Κύπρο ως μία από τις χώρες που εμποδίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι είναι υπεύθυνοι για τη μη επίλυση του Κυπριακού. «Οι Ελληνοκύπριοι είναι άτρωτοι επειδή κατάφεραν να μπουν στην Ε.Ε., όμως ο τουρκοκυπριακός λαός έχει απογοητευτεί», σημειώνεται, αναφέροντας ότι πάτησαν πάνω στη σιγουριά της Ε.Ε. για να απορρίψουν το Σχέδιο Ανάν.

Τα έγγραφα για την Τουρκία

Κινδύνεψαν να τινάξουν στον αέρα τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας οι αποκαλύψεις του Wikileaks. Σε τέτοιον βαθμό, που η Αμερικανή υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για τις διαρροές. Και δεν ήταν λίγες.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ήταν η πιο δραστήρια πρεσβεία σε όλο τον κόσμο. Από τα έγγραφα που διέρρευσε το Wikileaks, τα 11.086 προέρχονται από την Άγκυρα, τα περισσότερα από κάθε άλλη πρεσβεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Λονδίνου «al-Hayat», κάποια έγγραφα δείχνουν ότι η Τουρκία βοήθησε την Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ενώ από την άλλη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post», οι ΗΠΑ υποστήριξαν τους Κούρδους και το PKK.

Αν σε αυτό προστεθούν τα σχόλια και οι χαρακτηρισμοί για τους κύριους εκφραστές της τουρκικής πολιτικής, γίνεται πολύ εύκολα κατανοητός ο λόγος της έντασης. Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ έχουν αρνητική γνώμη τόσο για τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν όσο και για τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δυσπιστία για Ερντογάν - Νταβούτογλου

Απομονωμένος και ελλιπώς ενημερωμένος είναι σύμφωνα με τους Αμερικανούς διπλωμάτες στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. «Περιβάλλεται από έναν κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον αψηφούν», έλεγαν, ενώ σημείωναν ότι δεν ενημερώνεται από τα υπουργεία και τις αναλύσεις που του παρουσιάζουν, αλλά από τις εφημερίδες των ισλαμιστών.

Η περιουσία του Ταγίπ Ερντογάν και ο τρόπος που την απέκτησε απασχόλησε, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα έγγραφα, τους Αμερικανούς διπλωμάτες στην Άγκυρα. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία Έρικ Έντελμαν, σε σημείωμά του προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε αναφορά σε «οκτώ λογαριασμούς του σε ελβετικές τράπεζες» και αναπαρήγαγε τις φήμες ότι πλούτισε από την ιδιωτικοποίηση διυλιστηρίου πετρελαίου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός το διέψευσε κατηγορηματικά.

Από την άλλη, ακραίο θεωρούν τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, χαρακτηρίζοντάς τον επικίνδυνο. Η ομιλία του στο Σαράγεβο φέτος τον Ιανουάριο κίνησε τις υποψίες ότι ονειρεύεται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία και ότι προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τον Ταγίπ Ερντογάν, ξυπνώντας τα ισλαμικά ένστικτά του.

Τζούλιαν Ασάτζ:

«Επόμενος στόχος οι τράπεζες»

Καινούργιο μέτωπο ετοιμάζεται να ανοίξει ο διευθυντής του WikileaksΤζούλιαν Πολ Ασάντζ. Όταν ολοκληρωθεί η δημοσίευση των εγγράφων για τη διπλωματία των ΗΠΑ, θα φέρει στην επιφάνεια έγγραφα που θα συνταράξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στόχος του, όπως είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Forbes», είναι «οι μεγάλες μπίζνες».

Ήδη ανακοίνωσε ότι έχει στα χέρια του δεκάδες χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα από μια μεγάλη αμερικανική τράπεζα και θα δημοσιευτούν από το Wikileaks στις αρχές του 2011. «Θα γίνει άνω κάτω η τράπεζα μετά τη δημοσίευση των στοιχείων», είπε χαρακτηριστικά, και τα έγγραφα «θα ρίξουν φως στο πώς συμπεριφέρονται οι τράπεζες σε επίπεδο διοίκησης, με τρόπο που θα προκαλέσει έρευνες και μεταρρυθμίσεις, υποθέτω».

Όπως λέει, προτίθεται να τα δημοσιεύσει παρά τις πιέσεις των μάνατζερ και οποιεσδήποτε άλλες προειδοποιήσεις.

Αλλά δεν θα σταματήσει εκεί. Αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Έχει βάλει στο στόχαστρο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές σήμερα.

Όπως είπε, προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που θα αποδεικνύουν τα έργα και τις ημέρες των μάνατζερ που δεν είναι τίμιοι, γιατί στόχος του είναι ένας καπιταλισμός πιο ελεύθερος και πιο ηθικός.

Εν τω μεταξύ, η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον κ. Ασάτζ. Ο 39χρονος διευθυντής του Wikileaks κατηγορείται στη Σουηδία για τον βιασμό μια γυναίκας και την παρενόχληση μια άλλης και η Ιντερπόλ έστειλε σήμα σε όλα τα κράτη που είναι μέλη της να τον συλλάβουν αν τον εντοπίσουν. Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

«Πιπεράτοι» χαρακτηρισμοί για ξένους ηγέτες

Μόνο κολακευτικά δεν είναι τα σχόλια των Αμερικανών διπλωματών για τους ηγέτες των χωρών στις οποίες βρίσκονταν. Άλλον τον λένε τρελό, άλλον ματαιόδοξο και άλλον πλαδαρό.

Πολλές φορές τα σχόλιά τους θα μπορούσαν να θεωρηθούν και κοινό κουτσομπολιό, όπως όταν αναφέρονται σε μπότοξ που κάνει ξένος ηγέτης. Οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να έχουν σε εκτίμηση τους περισσότερους από τους ηγέτες με τους οποίους συνομιλούν.

Την Άνγκελα Μέρκελ, για παράδειγμα, την αποκαλούσαν «τεφλόν», με τη δικαιολογία ότι «πάνω της δεν κολλάει τίποτα». Δεν τη θεωρούν χαρισματική ηγέτη, αλλά «σχετικά δημιουργική», που «αποφεύγει το ρίσκο» και «προτιμά να παραμένει στο παρασκήνιο για να μαθαίνει τις ισορροπίες των δυνάμεων».

Επίσης θεωρούν ότι βλέπει τη διεθνή διπλωματία αποκλειστικά υπό το πρίσμα απ’ όπου μπορεί εκείνη να αντλήσει κάποιο όφελος.

«Αυτοκράτορας χωρίς στολή», «απρόβλεπτος» και «κωμικός», αλλά και «ο πλέον φιλοαμερικανός πρόεδρος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είναι ο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι.

«Χωρίς εμπειρία και βάθος» είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Αγγλίας Μέριβιν Κινγκ, όπως προκύπτει από τηλεγράφημα. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι περιγράφεται από την Ελίζαμπεθ Ντιντλ, την υπεύθυνη διεθνών σχέσεων των ΗΠΑ στη Ρώμη, ως «ανίσχυρος, ματαιόδοξος και κουρασμένος από τα πάρτι που κάνει».

«Τρελοί» οι εχθροί

Υβριστικά είναι τα σχόλια των Αμερικανών διπλωματών για τους ηγέτες με τους οποίους η Ουάσινγκτον έχει ανοιχτή κόντρα. «Ανισόρροπο, τρελό και νέο Χίτλερ» χαρακτηρίζουν τον Αχμαντινετζάντ και «πλαδαρό γέρο» τον ηγέτη της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ. «Τρελό» είπε και τον Τσάβες όχι κάποιος Αμερικανός, αλλά ένας διπλωματικός σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί. «Τρελό, που θα μετατρέψει τη Βενεζουέλα σε Ζιμπάμπουε».

Στα έγγραφα που προέρχονται από την αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη ο πρέσβης περιγράφει τον Μουαμάρ Καντάφι ως «υποχόνδριο που δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς τη φιλήδονη ξανθιά νοσοκόμα». Σημειώνει, δε, ότι κάνει χρήση μπότοξ για να διατηρεί νεανικό το πρόσωπό του.

Τον Βλαντιμίρ Πούτιν οι Αμερικανοί διπλωμάτες της πρεσβείας στη Ρωσία τον αποκαλούν «Άλφα ντογκ», «κυρίαρχο άνδρα», ενώ σχολιάζοντας το δίδυμο Πούτιν - Μεντβέντεφ τους χαρακτηρίζουν «Μπάτμαν» και «Ρόμπιν». Έγγραφο που προέρχεται από το Κάιρο λέει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι καλαίσθητος και γοητευτικός, αλλά και ότι δεν τηρεί ποτέ τις υποσχέσεις του.
Leave a Reply.

  free counters
  Picture
  ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  Picture
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  Picture
  ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
  Picture
  Picture
  Picture

  ΚΛΥΣΜΑ
  σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture
  Picture

  Archives

  July 2012
  June 2012
  May 2012
  April 2012
  January 2012
  December 2011
  November 2011
  October 2011
  September 2011
  August 2011
  July 2011
  June 2011
  May 2011
  April 2011
  March 2011
  February 2011
  December 2010
  November 2010
  October 2010