Picture
Τεράστια ευθύνη για αυτή την ομολογουμένως θλιβερή κατάσταση παρακμής στην οποία έχει περιέλθει η Εθνική Φρουρά τα τελευταία χρόνια, φέρει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, επέλεξε και διόρισε λάθος πρόσωπα να διοικήσουν το στράτευμα, όπως περίτρανα επιβεβαιώθηκε εκ των υστέρων και αυτοί δεν είναι άλλοι, από τον Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα, τον Αρχηγό της Ε.Φ. Πέτρο Τσαλικίδη και τον Υπαρχηγό της Δύναμης Σάββα Αργυρού.

Δεύτερον, προσεγγίζει τα θέματα άμυνας, με μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που πίστευαν στην Ε.Φ. και επένδυαν σ’ αυτή. Τα κονδύλια που παραχωρούνται τα τελευταία χρόνια στοχεύουν απλώς και μόνο στο να κρατήσουν την Ε.Φ. στη ζωή.

Η αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων σταμάτησε, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τα διαβήματα της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, για αύξηση των κονδυλίων της αμυντικής θωράκισης. Τα κονδύλια που προορίζονται για την αγορά και τη συντήρηση των οπλικών συστημάτων καθώς και για στρατιωτικά έργα υποδομής, ψαλιδίζονται συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια, στο όνομα της οικονομικής περισυλλογής και λιτότητας.

Λόγω, ακριβώς, των ψαλιδισμένων προϋπολογισμών, Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ αναγκάζονται να δίνουν προτεραιότητα στη συντήρηση οπλικών συστημάτων μείζονος σημασίας, με αποτέλεσμα, το στράτευμα να παραμένει για χρόνια με ένα γερασμένο στόλο οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και αρμάτων μάχης και χωρίς βεβαίως στρατιωτικά έργα υποδομής, όπως είναι η ανέγερση αποθηκών οπλισμού με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, που εάν υπήρχαν διαθέσιμες, δεν θα θρηνούσαμε θύματα στη ναυτική βάση.

Όπως στα προηγούμενα δυο χρόνια, έτσι και ο προϋπολογισμός με τις δαπάνες αμυντικής θωράκισης για το έτος 2011, που κατατίθεται στη Βουλή, αν και πολυσέλιδος, δεν δικαιολογεί καθόλου την ένδειξη «απόρρητο» που φέρει, καθώς εξαντλείται, στην ουσία, στην καταγραφή των εξοπλισμών που το Υπουργείο Άμυνας, εν τέλει, δεν θα αγοράσει. Που προτίθεται να αγοράσει, άγνωστο όμως πότε.

Όταν και εφόσον διατεθούν χρήματα. Πάντως, για το 2011 οι προβλεπόμενες δαπάνες για την αγορά δεκάδων εξοπλιστικών προγραμμάτων φέρουν ενδεικτικά το ποσό των 10 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, πάγωσε η αγορά:
  • Εκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραύλων,
  • πυροβόλων όπλων για σκάφη,
  • δεκάδων αρμάτων μάχης για αντικατάσταση των 126 γερασμένων «Κάσκαβελ»,
  • οχημάτων μάχης για μεταφορά προσωπικού,
  • όλμων διαφόρων διαμετρημάτων,
  • πολυβομβιδοβόλων όπλων,
  • πυροβόλων όπλων μεγάλων διαμετρημάτων για το Πυροβολικό,
  • αυτοκινούμενων πυροβόλων κ.ά.

Επίσης, πάγωσε η αναβάθμιση αντιαρματικών πυραύλων και η εγκατάσταση στο σύστημα αυτό θερμικών καμερών.

Ψαλιδισμένο είναι και το μέρος του προϋπολογισμού που αφορά στις αναπτυξιακές δαπάνες.

Η απόφαση που έλαβε προ μηνών το Υπουργικό Συμβούλιο για ανέγερση νέων κτηρίων που θα στεγάζουν Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ μπήκε στο περιθώριο.

Το περιβόητο «Πεντάγωνο» που θα κτιζόταν στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το ΓΕΕΦ παραμένει στα χαρτιά και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας, στο ενοίκιο. Αρκεί να αναφέρθεί ότι, μόνο για τη Λέσχη Αξιωματικών, η Δημοκρατία πληρώνει ενοίκιο €10.000 τον μήνα, περίπου.

Στα χαρτιά παραμένει και η ανέγερση πολεμικού μουσείου ενώ το ενδεικτικό ποσό των 10 ευρώ φέρουν και οι πρόνοιες του προϋπολογισμού για κατασκευή φυλακίων, αποθηκών οπλισμού, εκκαθάρισης πεδίων βολής και εγκατάσταση ραντάρ.

Τονίζεται ότι, για το 2011, η αρχική πρόνοια που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό ήταν €105 εκατ. Σε διάστημα έξι μηνών όμως, έγιναν δυο περικοπές στον προϋπολογισμό.

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να καθορίσει ως οροφή δαπανών μέχρι το τέλος του χρόνου, από τον εν λόγω προϋπολογισμό, το ποσό των €61 εκατ.
strategyreport
 
Picture
Από τον Βασίλη Μπόνιο

Αίφνης η κερατωμένη σύζυγος του Μπιλ Κλίντον, έγινε για τα εγχώρια ΜΜΕ, η φοβερή πολιτική περσόνα, η οποία θα βοθήσει την Ελλάδα ενόψει και  του Eurogroup της Πέμπτης.

Άκουγα στο ραδιόφωνο του ΒΗΜΑτος το απόγευμα της Κυριακής δύο μυστήριους τύπους οι οποίοι επιχειρούσαν να δώσουν επικές διαστάσεις στο γεγονός, ότι η συνάντηση της Χίλαρυ με τον Βενιζέλο, κράτησε σε διάρκεια περισσότερο απ΄όσες προηγήθηκαν. Τι απέραντη ηδονή που ένιωθαν αυτά τα αγόρια για την μακρόσυρτη συνάντηση Μπένι-Χίλαρυ, δεν λέγεται.

Με το στανιό το ΒΗΜΑ και ο ξεπεσμένος πλέον ΔΟΛ επιχειρούν να οικοδομήσουν ένα προφίλ του Βενιζέλου, το οποίο όμως ο ίδιος μέσα από τις παλινωδίες του αδυνατεί να υποστηρίξει.

Ο Βενιζέλος ακολουθεί κατά γράμμα την συνταγή του ψεύδους του προκατόχου του Παπακωνσταντίνου.

Ψεύδη και αντιφάσεις με φόντο μια Οικονομία που οδηγείται με βάρβαρους ρυθμούς σε μια ιλιγγιώδη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Τι μπορεί να προσφέρει η Χίλαρυ, όταν η ίδια της η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση χρέους;

Τίποτε,  εκτός από ωραία λόγια για τον πίνακα που έχει ο Γιώργος στο Μαξίμου και πίσω απ αυτόν οι μυστικές υπηρεσίες κρύβουν τους κοριούς και τις κάμερές τους.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει η κερατωμένη Χίλαρυ, τη Μέρκελ και τους συμπατριώτες της;

Ειδικά η Γερμανίδα καγκελάριος, λόγω ΣΤΑΖΙ και του συστήματος Siemens, γνωρίζει και τι σώβρακο φοράει ο πρωθυπουργός μας ανά πάσα στιγμή.

Εδώ με το που ανέλαβε πρωθυπουργός ο Γιωργάκης του παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα στο Καστρί. Ότι ακριβώς έκαναν και με τον Καραμανλή τον Μπαιρακταρίδη, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε σαν σάπιο μήλο στην αγκαλιά της διαπλοκής.

Το πόσο ανίσχυρος μπροστά στη Μέρκελ είναι ο Παπανδρέου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν έχει τα κότσια να φέρει πίσω στην Ελλάδα τους Καραβέλα, Χριστοφοράκο, ακόμη και την Αντωνία Ηλία.

(Ούτε τον Μάκαρο δεν μπορούν να συλλάβουν οι πράκτορες της ΕΥΠ Αγίου Όρους)

Οι τεχνητές προσδοκίες που δημιουργούν τα χρεοκοπημένα ΜΜΕ αντέχουν ως το επόμενο πλάνο: ένας γραφικός ταρίφας  έχει πάρει τη σκυτάλη του κουτσαβακισμού από τον Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ και πουλάει  με τη σειρά του τσαμπουκά στη κοινωνία και στους άσχετους τουρίστες που βρέθηκαν στη χώρα των σατυροβαρκάρηδων του ΣΑΤΑ.

Η Ελλάδα είναι μια τελειωμένη περίπτωση. Κι αυτό θα φανεί περίτρανα τη Πέμπτη σε μια σύνοδο όπου η Μέρκελ συμμετέχει με μισή καρδιά.

Γνωρίζει πως κανείς συμπολίτης της  δεν θέλει να πληρώσει για να διασωθεί η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία.

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο σωτηρίας, γι αυτό επεξεργάζονται 36!

Λάθος. Υπάρχει ένα σχέδιο σωτηρίας στα συρτάρια της Μέρκελ. Κι αυτό έχει να κάνει με τη σωτηρία της Γερμανίας.

Το πως δηλαδή θα τη βγάλει καθαρή η Γερμανία απ αυτή τη μπουρδελοκατάσταση.

Ακόμη και τα σενάρια των λιγότερων απωλειών σε περίπτωση Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν επεξεργαστεί οι ειδικές ομάδες των συμβούλων της.

Η Ελλάδα την έχει άσχημα και η κόλαση είναι μπροστά μας. Κάτι προσπαθεί να ψελλίσει ο ταλαντούχος ηθοποιός Λοβέρδος αλλά κι αυτό είναι μια σταγόνα αλήθειας μπροστά στον Ωκεανό του ψεύδους της πολιτικής μας ηγεσίας.

Από τα «λεφτά υπάρχουν» και «δεν τίθεται θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ», ως «το 2012 βγαίνουμε στις αγορές» και το «δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουμε»
κουρδιστό πορτοκάλι

                     Ψέμματα, απανωτά ψέμματα μιας ξιπασμένης εξουσίας…
 
Picture
Πορεία προς το αεροδρόμιο πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες ταξί, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και οι δρόμοι της Αθήνας να μην παρουσιάζουν αυτήν την όμορφη και γνωστή εικόνα τάξης που έχουν όλες τις υπόλοιπες ημέρες.

Οι ιδιοκτήτες ταξί αντιδρούν στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, ενώ ζητούν δίπλα στο ταξίμετρο να μπουν και φρουτάκια.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ταξί είναι πολύ ενοχλημένοι από την πρόθεση των μελών της κυβέρνησης να εγκαταλείψουν τη χώρα με ελικόπτερο και απαιτούν να φύγουν με ταξί.

Σύμφωνα με τα καθεστωτικά ΜΜΕ, πολλοί ταξιδιώτες έχασαν τις πτήσεις τους, λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης που επικράτησε στην Αττική Οδό.

Δυστυχώς, δεν έπεσε κανένα αεροπλάνο, ώστε να έχουμε την τύχη να δούμε τους ταξιδιώτες που έχασαν το αεροπλάνο να ευγνωμονούν με δάκρυα στα μάτια τους ιδιοκτήτες ταξί που τους έσωσαν τη ζωή, και να τους κολλάνε τα ευρώ στο κούτελο.

Αν αυτά δεν είναι παπαριές ξεπουλημένων δημοσιογράφων- και κάποιοι ταξιδιώτες έχασαν, όντως, το αεροπλάνο-, ας παρηγορηθούν στην σκέψη πως μπορεί δίπλα τους να καθόταν κάνας άπλυτος με βρομερή αναπνοή που θα τους τρέλαινε στις κλανιές σε όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Οι ιδιοκτήτες ταξί προσπάθησαν να πάνε στην πλατεία Συντάγματος αλλά οι άνδρες ΜΑΤ δεν τους το επέτρεψαν, για να προστατευτεί η ειρηνική και δημοκρατική διαμαρτυρία των διαδηλωτών του Συντάγματος.

Ο δήμαρχος Αθηναίων που ζουν στα βόρεια προάστια, Γιώργος Καμίνης, καταδίκασε την προσπάθεια των ιδιοκτητών ταξί να πάνε στο Σύνταγμα, λέγοντας πως το κίτρινο χρώμα χιλιάδων ταξί θα χαλούσε την αρμονική και γραφική εικόνα που έχουν δημιουργήσει στην πλατεία οι σκηνές και τα πανό με τα συνθήματα με τα γαμωσταυρίδια.

Ο υπουργός Λούμπεν και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό και την σκυτάλη πήραν τα παπαγαλάκια της τηλεόρασης που τα νοιάζει πάρα πολύ η εξυπηρέτηση των τουριστών, γιατί κι αυτοί τουρίστες είναι στην Ελλάδα – τις καταθέσεις τις έχουν στην Ελβετία.

Είναι περίεργο που δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα κανείς να πει σε όλους αυτούς που νοιάζονται τόσο πολύ για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό

«ρε μουνόπανα, σας πήρε ο πόνος για τους τουρίστες και το πλήγμα που προκαλούν οι απεργίες στον τουρισμό αλλά δεν σας άκουσα ποτέ, ρε καριόληδες, να λέτε για το πλήγμα που έχουν προκαλέσει τόσα χρόνια στην ελληνική κοινωνία οι κυβερνήσεις που στηρίζετε εσείς και τα γαμημένα αφεντικά σας, και έχουν αναγκάσει χιλιάδες Έλληνες να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό».

Ε, αφού δεν βρέθηκε κανείς να τους το πει, γιατί να το πω εγώ και να γίνω κακός;

Πάντως, κακώς αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ταξί στην απελευθέρωση των αδειών.

Ήταν η χούντα του Παπαδόπουλου που απελευθέρωσε τις άδειες -και έφθασαν τα ταξί το 1974 να είναι 10.000-, οπότε πρέπει η σημερινή χούντα να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης.

Πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Αυτό είναι το σωστό.
pitsirikos
 
Picture
Picture


Κοινοβουλευτική παρέμβαση

Ν. Ι. Νικολόπουλου

Τον κίνδυνο να διακοπεί η λειτουργία της «Ολυμπίας Οδού» με προφανείς συνέπειες για την πορεία εκτέλεσης του έργου και τους εργαζόμενους, αναδεικνύει με Ερώτησή του ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος. 

"Η ανακοίνωση από την Ολυμπία Οδό δείχνει και την κατάσταση η οποία επικρατεί σε αυτό το μεγάλο έργο που δυστυχώς παραπαίει" δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος. «Το έργο έχει ήδη παρουσιάσει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις σε όλη του την έκταση και ειδικά στο τμήμα που αφορά στην Αχαΐα. Παραλλήλως η κατασκευαστική κοινοπραξία συνεχίζει να εισπράττει κανονικά τα διόδια από τους πολίτες.


«Επίσης πιθανολογείται ότι τις επόμενες ημέρες η Ολυμπία Οδός θα ανακοινώσει και επισήμως τη διακοπή της κατασκευής έως ότου αρθούν τα εμπόδια. Τις τελευταίες ημέρες η Ολυμπία Οδός λύνει τις συμβάσεις της με μικρότερους εργολάβους και κατασκευαστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να απολύεται και ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε αυτές. Υπάρχουν ακόμα και πληροφορίες ότι πωλούνται και μηχανήματα που δουλεύουν στο έργο», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.


Ο Αχαιός Βουλευτής επικαλείται τις εκτιμήσεις της «Ολυμπίας Οδού» ότι η σημερινή κατάσταση θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011.


Το έργο ήδη έχει μείνει πίσω έχοντας πάρει παράταση για περισσότερες από 524 ημέρες. "Πριν από μερικούς μήνες είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υποδομών πως το Δημόσιο δημιουργεί ειδικό λογαριασμό, ύψους 500 εκατ. ευρώ ώστε να ξεπαγώσουν τα δάνεια των τραπεζών προς τους παραχωρησιούχους, υπό μορφή εγγύησης. Παράλληλα θα δημιουργείτο Ανώνυμη Εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα υλοποιήσει τα μελλοντικά σχέδια από τα διόδια."


«Αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία του έργου, σημειώνεται ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2010 ο Παραχωρησιούχος του εν λόγω οδικού άξονα έχει εισπράξει 150.000.000 ευρώ. Επομένως, ο παραχωρησιούχος κατ' αναλογία του Υπουργείου έχει ήδη εισπράξει παραπάνω περίπου 50% από διόδια χωρίς να τηρεί το χρονοδιάγραμμα κατασκευής», τονίζει ο Αχαιός Βουλευτής.

 
Picture
Το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο στην υπόθεση με τα ταξί και την απελευθέρωση του επαγγέλματος, θα το κρίνει η ιστορία.

Όπως και ποιοι ευθύνονται για το χάλι που υπάρχει στην Ελλάδα και το οποίο αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό και την οικονομία.

Όμως, αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους θα πρέπει να καταλογίσουμε μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση για ένα λόγο που ξεφεύγει της προσοχής μας αυτή την ώρα.

Κι αυτός ο λόγος είναι γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει το θέμα εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Δεν ήξερε ότι θα γίνει μπάχαλο;

Δεν υποψιαζόταν ο κ. Ραγκούσης ότι η σύγκρουση θα είναι μετωπική και τα θύματα θα είναι οι χιλιάδες τουρίστες στην πιο κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα;

Να θυμίσουμε ότι ακριβώς την ίδια περίοδο πέρυσι ο κ. Ρέππας αποφάσισε να ανοίξει το θέμα της απελευθέρωσης των φορτηγατζήδων.

Τέτοιες ημέρες όλη η Ελλάδα έτρεχε να βρει βενζίνη και χιλιάδες τουρίστες ταλαιπωρούνταν στη χώρα μας.

Και τότε η κυβέρνηση δεν ήξερε ότι θα προκαλέσει μπάχαλο;

Γιατί άραγε οι φωστήρες της κυβέρνησης δεν σκέπτονται τις συνέπειες των πράξεών τους; Είναι ανίκανοι, ή μήπως έχουν σκοπιμότητα;

Αν για παράδειγμα πέρυσι αλλά και φέτος τα καυτά μέτωπα με τους φορτηγατζήδες και τους ταξιτζήδες άνοιγαν όχι μες στο κατακαλόκαιρο αλλά τον Σεπτέμβρη δεν θα πλήττονταν ο τουρισμός.

Μήπως λοιπόν στην κυβέρνηση δεν είναι ανίκανοι αλλά το κάνουν επίτηδες ώστε να στραφεί όλος ο κόσμος κατά συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.

Κι έτσι να περάσει η απελευθέρωση χωρίς πολιτικές απώλειες για την κυβέρνηση;

Το κόλπο λέγεται κοινωνικός αυτοματισμός.

Φανταστείτε σήμερα όλους όσοι ζουν με τον τουρισμό πόσο βρίζουν τους ταξιτζήδες.

Ωραίο το κόλπο τους κάθε καλοκαίρι αλλά τους πήραμε χαμπάρι.
antinews
 
Picture
Με μία άνευ προηγουμένου συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μία εβδομάδα μετά την τραγωδία στο Μαρί και για έβδομη συνεχή φορά αγανακτισμένοι πολίτες διαδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της Κυβέρνησης και την απονομή δικαιοσύνης.

Παράλληλα, όλοι οι παρευρισκόμενοι ψήφισαν μετά από πρόταση που τέθηκε από ένα εξ αυτών δια ανάτασης της χειρός τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι του Προέδρου Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το πλήθος, το οποίο άρχισε να μαζεύεται γύρω στις οκτώ, αριθμούσε μετά και την προσέλευση των διαδηλωτών που συμμετείχαν στην εκδήλωση τιμής στην Πλατεία Ελευθερίας πάνω από δώδεκα χιλιάδες.
Picture
Συγκεκριμένα πυκνό πλήθος κάλυπτε το τέλος της Λεωφόρου Στροβόλου, ολόκληρο τον κυκλικό κόμβο μπροστά από το άγαλμα του Κυριάκου Μάτση, μέρος της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, και τη Λεωφόρο του Προεδρικού Μεγάρου από το ύψος του κυκλικού κόμβου μέχρι τη Λεωφόρο Αγίων Ομολογητών.

Από νωρίς η Αστυνομία είχε στήσει σημεία ελέγχου σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Προεδρικό, ενώ παράλληλα οι καγκελόπορτες τόσο της εισόδου όσο και της εξόδου στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν κλειδωμένες με χοντρή αλυσίδα.

Εντός του Προεδρικού τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο βρίσκονταν παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις της ΜΜΑΔ.

Οι διαδηλωτές κρέμασαν πανό στα κάγκελα της εξόδου του Προεδρικού τα οποία μεταξύ άλλων αναγραφόταν: «Χριστόφια παραιτήσου, όλη η ευθύνη είναι δική σου», «S300, Χρηματιστήριο, Ηλιος, Παπασάββας, Μολέσκης – Ζύγι 11/7/2011. Πότε επιτέλους θα πληρώσει κάποιος;», «Τόσα χρόνια τρώτε πας στη ράσιη μας. Ηρθε η ώρα να πληρώσετε το λογαριασμό», «Στο εξής μικρόφωνο δημόσια θα έχουν μόνο οι γνωρίζοντες».

Οι διαδηλωτές κρέμασαν πανό με τα ονόματα των δεκατριών ηρώων της φονικής έκρηξης στο Μαρί κάτω από το οποίο έχουν συμβολικά ανάψει κεράκια.
Picture
Οι πολίτες φώναζαν συνθήματα όπως «Χριστόφια παραιτήσου εσύ και οι υπουργοί σου», «Δολοφόνε Χριστόφια», «Από το Κελλάκι στο κελί», «Κάτω το σάπιο καταστημένο», «Κάτω η Χούντα του Χριστόφια».

Κρατούσαν αφίσες με τη φωτογραφία του Προέδρου της Δημοκρατίας οι οποίες έγραφαν «καταζητείται για εγκλήματα κατά του λαού – Αμοιβή: Τίποτα, έχει αδειάσει τα ταμεία» Αλλοι κρατούσαν φουσκωτές μπανάνες.

Οι συντονιστές της εκδήλωσης ανακοίνωσαν ότι θα κρεμάσουν πεντακόσιες μαύρες σημαίες στην Παλιά Λευκωσία.

Στις 21:30 οι διαδηλωτές τήρησαν μονόλεπτη σιγή εις μνήμη των ηρώων της τραγωδίας.
Οι διαδηλωτές οι οποίοι αποτελούνταν από ανθρώπους κάθε ηλικίας, στην πλειοψηφία τους νέοι, από όλες τις πόλεις και περιοχές της Κύπρου ζήτησαν ακόμα την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την εισαγωγή οριζόντιας ψηφοφορίας και το διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εντός τριών μηνών.

Οπως και κάθε μέρα η διαμαρτυρία μετατράπηκε σε «εκκλησία του Δήμου» της αρχαίας Αθήνας, με όποιο πολίτη το επιθυμεί να λαμβάνει το μικρόφωνο και να απευθύνεται στο πλήθος.

Ενας πολίτης ανέφερε ότι οι διαδηλωτές επιθυμούν να συνεχίσουν να διαμαρτύρονται ειρηνικά και πως σε αντίθεση με τις προκλήσεις επιλέγουν ως ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες να βρίσκονται εδώ, κάθε βράδυ, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Picture
«Κοινό Αίτημα: να παραιτηθεί η Κυβέρνηση και να γίνουν εξονυχιστικές έρευνες για να αποδοθεί επιτέλους η δικαιοσύνη», δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών.

Παίρνοντας το λόγο ο Βασίλης Κωνσταντινίδης, ξάδελφος του ήρωα Πυροσβέστη Βασίλη Κρόκου ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη φονική έκρηξη στο Μαρί, ανέφερε ότι «ο πόνος είναι αβάστακτος», προσθέτοντας ότι «ο πόνος θα απαλύνει μόνο όταν κάποιοι πάνε φυλακή».

«Φαίνεται ότι στην αποψινή εκδήλωση έχει στηθεί λαϊκό δικαστήριο», ανέφερε ένας άλλος πολίτης που πήρε το λόγο, γεγονός που χαρακτήρισε «επικίνδυνο», προσθέτοντας ωστόσο ότι «για τα λαϊκά δικαστήρια δεν φέρει ευθύνη κανένας λαός παρά μόνο αυτοί που καταργούν τα νόμιμα δικαστήρια».

Στα πλαίσια της εκδήλωσης διαβάστηκε ακόμη επιστολή συμπαράστασης της Επιτροπής συγγενών της αεροπορικής τραγωδίας της Ηλιος. Οι συντονιστές της διαδήλωσης ανέφεραν ότι γίνονται δέκτες απειλητικών μηνυμάτων και έκαναν έκκληση προς τους πολίτες «να μην εμπλακούν σε φασαρίες και να μην οδηγήσουν σε καμία περίπτωση τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο».
Picture
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκε φυλλάδιο το οποίο απευθύνεται προς τους πολίτες και το οποίο αναφέρει ότι «πολίτη, την Τρίτη 19 Ιουλίου στις 20:00 έχεις την ευκαιρία να ακουστείς ξεκάθαρα στα αυτιά του Προέδρου Χριστόφια γιατί είναι η μόνη φορά που θα βρίσκεται ο ίδιος στο Προεδρικό Μέγαρο. Ολοι κάθε βράδυ στο Προεδρικό στις 20:00. Απαιτούμε δικαίωση των νεκρών μας, οι δολοφόνοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Παράλληλα, γινόταν συλλογή υπογραφών για παραίτηση της Κυβέρνησης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε γύρω στις 11:00 με την ανάγνωση των ονομάτων των δεκατριών θυμάτων της έκρηξης με το πλήθος να φωνάζει μετά από κάθε όνομα «αθάνατος». Στη συνέχεια οι διαδηλωτές έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και άρχισαν να διαλύονται ειρηνικά.
maxhn
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
 
Picture
Απαγορεύεται οι εισπρακτικές εταιρείες να μας πιέζουν να πουλήσουμε ένα περιουσιακό στοιχείο για να εξοφλήσουμε.

Απαγορεύεται επίσης να μας τηλεφωνούν όποια ώρα θέλουν ή ακόμη και να μας κάνουν ρεζίλι στη δουλειά μας.

Οι επικοινωνίες θα καταγράφονται ηλεκτρονικά προκειμένου να ελέγχεται από τις αρχές το περιεχόμενο των συνδιαλέξεων.

Είναι ορισμένες μόνο από τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για τις εισπρακτικές εταιρείες. Οι διατάξεις εντάσσονται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα ενώ θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Δείτε το τι αλλάζει πρακτικά αλλά και τα πλήρη άρθρα του νέου σχεδίου νόμου.

Η εισπρακτική εταιρεία δεν θα μπορεί να ενοχλεί τους οφειλέτες όποτε θέλει.

Η τηλεφωνική επικοινωνία για την ενημέρωση του οφειλέτη, επιτρέπεται μόνο μετά την πάροδο 10 ημερών από την ημέρα που αυτή θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη.

Επίσης, η επικοινωνία μπορεί να γίνεται μόνο εργάσιμες ημέρες και σε ώρα από τις 9.00 έως τις 20.00.

Αν ο οφειλέτης δηλώσει απροθυμία ή δυσχέρειες ανταπόκρισης η εισπρακτική οφείλει «να μην αρχίσει ή να μην συνεχίσει την ενημέρωση»

Επίσης, το νομοσχέδιο επιχειρεί να προστατεύσει τους οφειλέτες από τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα στον χώρο εργασίας: «η επικοινωνία στο χώρο της εργασίας θα πραγματοποιείται μόνο αν το έχει αποδεχθεί ο οφειλέτης και αυτή γίνεται κατά τρόπο που δεν επιτρέπει την γνώση τρίτων για το σκοπό ή το περιεχόμενο της επικοινωνίας»

Ο κατάλογος με τις πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών που μπορούν να χαρακτηριστούν ως αθέμιτες διευρύνεται ενώ στο νομοσχέδιο αναγράφεται ότι αυτός ο κατάλογος είναι ενδεικτικός.

Αυτό συμβαίνει διότι με τον προηγούμενο νόμο του 2009, οι εταιρείες συμμορφώνονταν με όσες συμπεριφορές αναφέρονταν ρητώς στο νόμο αλλά ανακάλυπταν νέες μη κατανομαζόμενες μεθόδους για να κάνουν τη δουλειά τους

Ξεκαθαρίζεται ότι:
1. Απαγορεύεται επικοινωνία με τον οφειλέτη για οφειλές για τις οποίες έχει προβεί σε δικαστικές ενέργειες αμφισβήτησης
2.
Απαγορεύεται η επικοινωνία με οποιονδήποτε τρίτο για τις οφειλές χωρίς τη συναίνεση του οφειλέτη, η προσέγγιση προσώπων που σχετίζονται με τον οφειλέτη,
3. Απαγορεύεται η επικοινωνία με τον οφειλέτη αν αυτός έχει ζητήσει η επικοινωνία να γίνεται με τον δικηγόρο του ή έχει υποβάλει αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών του σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 3869/2010.
4. Απαγορεύονται η άσκηση πίεσης προς τον οφειλέτη με σκοπό τη ρευστοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, η πίεση για την αναχρηματοδότηση του χρέους, η φυσική ή ηθική παρενόχληση του οφειλέτη ή του εγγυητή, η επικοινωνία για οφειλές που έχουν παραγραφεί και η παραπλάνηση του οφειλέτη για την νομική θέση του και τα δικαιώματά του.

Καταγραφή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

Οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των εισπρακτικών εταιρειών με τους οφειλέτες θα καταγράφονται ηλεκτρονικά. Ιδού και το σχετικό απόσπασμα:

«Οι εταιρείες τηρούν ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο καταγράφονται όλες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες προς τον οφειλέτη, και ειδικότερα η ημερομηνία, η ώρα, η οφειλή για την οποία έγινε η επικοινωνία και τυχόν δήλωση του οφειλέτη για άρνηση περαιτέρω επικοινωνίας. Τα στοιχεία αυτά διατηρούνται μόνο για έξι μήνες, ενώ αποκλειστικός σκοπός της καταγραφής είναι ο έλεγχος συμμόρφωσης των Εταιρειών προς το νόμο και η σχετική εποπτεία τους».

Επίσης εισάγεται η υποχρέωση των Εταιρειών να καταγράφουν την τηλεφωνική επικοινωνία με τον οφειλέτη.

Συγκεκριμένα, ρυθμίζεται η υποχρέωση για καταγραφή της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον οφειλέτη, ενώ το περιεχόμενο της καταγραφής δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση σε βάρος του οφειλέτη.

Η καταγραφή αυτή διατηρείται μόνο για έξι μήνες εκτός αν αιτηθεί τη διατήρησή της ο οφειλέτης ή η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Η συναίνεση του οφειλέτη για την καταγραφή αυτή αντλείται κατά την έναρξη της τηλεφωνικής επικοινωνίας, καθώς αν διαφωνεί ο οφειλέτης μπορεί να διακόψει την επικοινωνία.

Ο οφειλέτης ενημερώνεται υποχρεωτικώς ότι η καταγραφή γίνεται για τη διασφάλιση των δικών του δικαιωμάτων και μόνο, γεγονός που επικουρεί τη συναίνεσή του για την καταγραφή.

Η διατήρηση της καταγραφής πέραν των έξι μηνών επιτρέπεται και όταν οι Εταιρείες σε συμφωνία με τον οφειλέτη προβαίνουν σε ρύθμιση ή διακανονισμό οφειλής.

Ολόκληρο το κείμενο του νομοσχεδίου EΔΩ
 
Picture
Την περασμένη Κυριακή, η εφημερίς «Το Βήμα», αφιέρωσε ειδικόν ένθετον για την επέτειον των «Ιουλιανών» του 1965. Πρόκειται για την γνωστήν πολιτικήν κρίσιν που ανεστάτωσε τότε την χώραν, με οδυνηρές συνέπειες.

Πολλά αναφέρθησαν στο «Βήμα», αλλά – ως συνήθως – αποσιωπάται ο πραγματικός αίτιος της πολιτικής αναταραχής, εκείνος που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του κρημνού, και ευθύνεται για την επέμβασιν του Στρατού.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο ρόλος του οποίου παραμένει σκοτεινός. Επεσε στην πολιτικήν ζωήν του τόπου ως αερόλιθος, και διέλυσε τα πάντα.

Ηλθε από την Αμερικήν – χάρις στον Κ. Καραμανλήν – και επολιτεύθη κατά έναν περίεργον τρόπον, που ακόμη και σήμερα γεννά πολλά ερωτηματικά.

Από τα πρώτα του βήματα ως υφυπουργός και υπουργός στην κυβέρνησιν της Ενώσεως Κέντρου, προκάλεσε προβλήματα, με σκάνδαλα, με δημιουργίαν προσωπικής φατρίας μέσα στο Κόμμα, και με ανάμειξιν σε μυστικήν στρατιωτικήν οργάνωσιν, τον ΑΣΠΙΔΑ.

Θα μπορούσε να γραφεί βιβλίον ολόκληρον για αυτήν την περίοδον.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα αρκεσθούμε μόνον στην επισήμανσιν εκείνων των σημείων που απέφυγε να θίξει το «Βήμα». Ο συντάκτης αυτού του κειμένου, έζησε εκείνα τα γεγονότα και είχε προσωπικήν γνωριμίαν και επαφήν με πολλούς εκ των πρωταγωνιστών της εποχής των «Ιουλιανών».

Εξοργίζεται, όταν βλέπει σήμερον, μετά πάροδον τόσων ετών, να εξωραΐζεται  ο κυρίως ένοχος, ο Ανδρέας Παπανδρέου και να αναθεματίζονται κορυφαίοι πολιτικοί άνδρες, που προσπάθησαν να σώσουν την δημοκρατίαν, βλέποντες καθαρά πού οδηγούσε την χώραν με την τακτικήν του, ο μετέπειτα ιδρυτής του αθλίου ΠΑΣΟΚ.

Κι ακριβώς, επειδή  εγνωρίσαμε ποιος ήταν ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και ποια ήταν και είναι η πολιτεία αυτού του κόμματος, θα έπρεπε όσοι αναφέρονται στο 1965, να είναι πιο προβληματισμένοι και προσεκτικοί όταν γράφουν Ιστορία. Θα τονίσουμε, λοιπόν, τα εξής βασικά σημεία:

1) Η κρίσις των «Ιουλιανών» προεκλήθη από την ανάμειξιν του Ανδρέα Παπανδρέου στην οργάνωσιν ΑΣΠΙΔΑ. Απ’ εκείνην την στιγμήν, ο Ανδρέας εναρκοθέτησε και την Κυβέρνησιν, και την Ενωσιν Κέντρου, και τον πατέρα του. Είναι περίεργον, να ισχυρίζονται – ακόμη και σήμερα – ορισμένοι «δημοκράτες», ότι η συνωμοσία του ΑΣΠΙΔΑ, υπήρξε… «σκευωρία», όταν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της στρατιωτικής οργανώσεως (Μπουλούκος, Χονδροκούκης κ.ά.), έγραψαν βιβλία με τις αναμνήσεις των, και τα αποκαλύπτουν όλα.

2) Η ζωή του Γεωργίου Παπανδρέου, εξ αιτίας της ανερμάτιστης πολιτικής του υιού του, είχε μεταβληθεί σε κόλαση. «Θα με πεθάνει αυτό το παιδί», έλεγε. Τον έψεγε διότι είχε μεταβάλλει το υπουργείον του σε… «λαχαναγορά». Ανέφερε με το γνωστό χιούμορ του, επιγραμματικά: «Ο Ανδρέας προσθέτει ολίγους οπαδούς, αφαιρεί πολλούς, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα, και διαιρεί το Κόμμα…»!

3) Όταν ξέσπασε ο σάλος για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, ο τότε Πρωθυπουργός του Κέντρου, αναγκάσθηκε να διατάξει ανακρίσεις και έρευνα από το υπουργείον Αμύνης. Επειδή εγνώριζε την ανάμειξιν του υιού του, θέλησε να αναλάβει ο ίδιος και το υπουργείον Εθνικής Αμύνης. Επρόκειτο για αψυχολόγητον λάθος. Πώς ήταν δυνατόν, ο πατέρας του «ενόχου» να προΐσταται των ανακρίσεων; Γι’ αυτό προεκλήθη η διαφωνία με τον Βασιλέα.

4) Ο Ανδρέας μετέτρεψε το προσωπικόν του νομικόν πρόβλημα, σε πολιτικήν κρίσιν. Επίεζεν αφορήτως τον πατέρα του (πρέπει να του αναγνωρισθεί το ελαφρυντικόν της πατρικής στοργής, προς τον αγνώμονα και εγωπαθή υιόν), αγνοούσε τους άλλους πολιτικούς ηγέτες, που από κοινού είχαν σχηματίσει την Ενωσιν Κέντρου και φιλοδοξούσε κάποια μέρα να… «κληρονομήσει» το Κόμμα.

5) Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, επρότεινε σώφρονα λύσιν, που μπορούσε να μας βγάλει από το αδιέξοδον. Είπε στον «Γέρο» να αναθέσει το υπουργείον Εθνικής Αμύνης, σε όποιον στενόν του συνεργάτην επιθυμούσε. Επρότεινε μάλιστα, τον Στρατηγόν Παυσανία Κατσώτα. Μετά το πέρας των ανακρίσεων, θα μπορούσε εκ νέου να αναλάβει ο Πρωθυπουργός και το υπουργείον Αμύνης. Άλλη λύσις, ήταν, να κρατήσει ο «Γέρος» το υπουργείον Αμύνης, αλλά να μεταφερθεί η υπόθεσις ΑΣΠΙΔΑ, στα πολιτικά δικαστήρια. Ηταν τόσο λογικές οι δύο λύσεις που επρότεινεν ο Κωνσταντίνος, ώστε ο Γ. Παπανδρέου, δεν βρήκε επιχείρημα για να τον αντικρούσει.

Οι ηγετικές φυσιογνωμίες του Κέντρου, ο Ηλίας Τσιριμώκος, ο Στεφ. Στεφανόπουλος, ο Στέλιος Αλλαμανής, ο Σταύρος Κωστόπουλος, ο Ιω. Τούμπας και άλλοι, επίεσαν τον «Γέρο» να ΜΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ, διότι η λύσις του Βασιλέως, ήταν λογική. Εκείνος συμφώνησε, αλλά υπό την αφόρητον πίεσιν του Ανδρέα, επέμεινε πεισματικά στην αξίωσίν του για να κρατήσει το υπουργείον Αμύνης και μόνος του, επροτίμησε να παραιτηθεί. Είναι απορίας άξιον, πώς ένας τόσον έμπειρος πολιτικός, δεν αντελήφθη πού θα οδηγούσε αυτό το πείσμα.

6) Η ανάθεσις της κυβερνήσεως στον Γ. Αθανασιάδην – Νόβαν, έγινε βιαστικά, προτού ο λαός προλάβει να αντιληφθεί τι είχε συμβεί, και έδωσε την εντύπωσιν «συνωμοσίας».

7) Οι εκδότες των κεντρώων εφημερίδων και πολλά ηγετικά στελέχη του Κέντρου, υπεστήριξαν την άποψιν, να αναλάβει πρωθυπουργός ο Στέφανος Στεφανόπουλος, να παραμείνει αρχηγός του Κόμματος ο Γ. Παπανδρέου, και να πάμε σε εκλογές. Υπεγράφη μάλιστα και «πρωτόκολλον τιμής» γι’ αυτήν την λύσιν, την οποία εστήριξαν ο Ιω. Βελλίδης της «Μακεδονίας», ο Χρήστος Λαμπράκης του «Βήματος» - «Νέων» και ο Ιω. Παπαγεωργίου της «Αθηναϊκής». Όταν όμως, τα κατευθυνόμενα πλήθη από τον Ανδρέα έσχιζαν τις εφημερίδες στην Πλατείαν Κλαυθμώνος και οι τρεις εκδότες, έκαμαν στροφήν, και έγιναν… «ανένδοτοι»!

8) Στην συνεδρίασιν  της κοινοβουλευτικής ομάδος της Ε.Κ. στην λέσχη των Φιλελευθέρων, στην πλατεία Καρύτση, ο αείμνηστος Ηλίας Τσιριμώκος, απηύθυνε δραματικήν έκκλησιν προς τον Γ. Παπανδρέου, να δώσει διέξοδον στην κρίσιν, λέγων μεταξύ άλλων: «Ούτε η ηλικία σας, ούτε η υγεία μου, μας επιτρέπουν να προσφέρωμεν επί πολύ χρόνον τις υπηρεσίες μας στο Εθνος. Πρόεδρε, μπορείτε να δώσετε λύσιν…».

9) Η ανάθεσις της κυβερνήσεως στον Ηλίαν Τσιριμώκον, απετέλεσε την μεγάλην χαμένην ευκαιρίαν του Κέντρου. Ητο ακραιφνώς Κεντρώα Κυβέρνησις, και θα μπορούσε, εάν οι άλλοι έδειχναν σύνεσιν και δεν είχαν τυφλωθεί από στείραν αδιαλλαξίαν, να οδηγηθούμε ομαλά στις κάλπες. Αργότερα, όταν βαδίζαμε από το κακόν στο χειρότερον, σε έναν απολογισμόν των γεγονότων, ετόνιζεν ο Ηλίας Τσιριμώκος: «Πώς σκέφθηκε ο κ. Παπανδρέου; Λένε μερικοί ότι, αν δεν υπήρχαν αποστάτες, ο κ. Παπανδρέου θα είχε κατορθώσει να επιβάλει τη λύση που ήθελε.

Δηλαδή, να γυρίσει στην πρωθυπουργία, παίρνοντας και το υπουργείον Εθνικής Αμύνης. Σοβαρά; Αλλά αν αυτό ήταν δυνατόν ΑΦΟΥ είχε παραιτηθεί, γιατί δεν επέμενε ΠΡΙΝ παραιτηθεί; Είναι άλλο το αίτημα που διατυπώνεται από το μπαλκόνι της Αντιπολιτεύσεως, και άλλο εκείνο που διατυπώνεται από τον εν ενεργεία Πρωθυπουργό.

Πίστευε ότι από το μπαλκόνι θα «έπαιρνε φαλάγγι» τον Βασιλέα και θα τον ανάγκαζε, όχι πια να υποχωρήσει στο θέμα του υπουργείου, αλλά να προκηρύξει εκλογάς – δημοψήφισμα; Τότε το λάθος είναι διπλό! Η αυτοκτονία δεν είναι συνήθεια των αρχόντων…».

Και σε άλλο σημείον, ο Τσιριμώκος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επί τέλους, τι είναι αυτό που ζητούσε, στο βάθος,  ο κ. Παπανδρέου; Εκλογές σε λίγους μήνες. Τις προσέφερε η «λύση Στεφανοπούλου», που του προτάθηκε, λύση που θα ήταν κάτω από τον έλεγχό του. Τις προσέφερε η κυβέρνηση Τσιριμώκου.

Και πρόσφερε την Αναλογική. Τα ίδια πρόσφερε η κατοπινή κυβέρνηση Στεφανόπουλου. Πάντως, οι εκλογές θα συντομεύονταν αν ο κ. Παπανδρέου στήριζε ή την κυβέρνηση Στεφανοπούλου, όταν του προτάθηκε την πρώτη φορά, ή την Κυβέρνηση Τσιριμώκου.

Και τώρα ακόμη τι θέλει; Δηλώνει ότι θέλει πάντοτε εκλογές σε λίγους μήνες, δίχως καθεστωτικό». Και κατέληγε: «Χλευάστηκα, βρίστηκα, περιγελάστηκα, εξευτελίστηκα επειδή είχα μιλήσει για τον αναγκαίο συμβιβασμό, χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και της ομαλότητας. Τι γελοίο πρόσωπο ο «συμβιβαστής»! Αλλά τι είναι όλα αυτά που λέει η Ε.Κ. αν όχι συμβιβασμός;

Ή δεν είναι συμβιβασμός το να δέχεται η ΕΚ κυβέρνηση της ΕΡΕ;».

Ο Τσιριμώκος, ορθώς επεσήμαινε, ότι ο Γ. Παπανδρέου μπήκε ή εξωθήθηκε από «έξαλλους συγγενείς» (εννοούσε τον Ανδρέα) σε μια ρήξη, γεμάτη κινδύνους, δίχως να έχει στο μυαλό του, ούτε διέξοδο, ούτε καν τακτική…».

10) Ο Ανδρέας είχε δώσει εντολήν στους «κεκράκτες» του, την ιδιαίτερη ομάδα του, να προκαλούν συνεχώς επεισόδια μέσα στην Βουλήν. Συγχρόνως σε συνεργασία με την ΕΔΑ, χρησιμοποιούσε τα οργανωμένα κομμουνιστικά στελέχη για να κάνουν καθημερινές διαδηλώσεις. Από την άλλη πλευρά, η ανεγκέφαλη Αριστερά, επίστευεν, ότι με περικεφαλαία τον Ανδρέα, θα καθίστατο ρυθμιστικός παράγων της πολιτικής ζωής. Λέγεται συνήθως, ότι «η αποστασία οδήγησε στην δικτατορία»! Πρόκειται περί φαιδρού ισχυρισμού. Η λεγόμενη «αποστασία», καθυστέρησε την δικτατορία, η οποία διαφορετικά θα είχε εκδηλωθεί ενωρίτερα.

11) Κάτι που φέρνει στην μνήμη σημερινές εικόνες: Όταν εδόθη η εντολή στον Τσιριμώκο, τα κατευθυνόμενα από την Αριστερά στίφη, βγήκαν στους δρόμους και προέβησαν σε έκτροπα. Ανάμεσά τους, εύκολα παρεισέφρησαν προβοκάτορες, πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, που έβαζαν φωτιές, ξεκολλούσαν μάρμαρα  από κτίρια και έσπαγαν βιτρίνες. Κι ήταν χαρακτηριστικόν, ότι ο Διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών, ο Αρχοντουλάκης, έδειξε στον Τσιριμώκο, που κατέβηκε στους δρόμους για να διαπιστώσει τι συμβαίνει, δείγματα από βλήματα και σιδηρά αντικείμενα που είχαν χρησιμοποιήσει οι ταραξίες. «Μένω πραγματικά, έκπληκτος κ. Πρόεδρε», του είπε.

12)  Όταν ο Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να βοηθήσει σε λύση, διότι έβλεπε ότι τα πράγματα είχαν λάβει επικίνδυνον κατήφορον, πάλι εμφανίστηκε ο κακός δαίμων, που ελέγετο Ανδρέας. Η μυστική συμφωνία Βασιλέως – Γ. Παπανδρέου – Π. Κανελλοπούλου για κυβέρνηση Παρασκευοπούλου, ανατινάχθηκε από τον μετέπειτα ιδρυτήν του ΠΑΣΟΚ.

Η τακτική του Ανδρέα έδινε, ότι ήθελε οπωσδήποτε να φθάσουμε στα άκρα, και να  αναγκαστεί να επέμβει ο Στρατός…

Αρχές Απριλίου του 1967, ο εκδότης της «Ελευθερίας», ο Πάνος Κόκκας, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Βασιλέα Κωνσταντίνον, του επρότεινε τρεις λύσεις:
α) Κυβέρνησιν εκ της Ενώσεως Κέντρου, β) Οικουμενικήν κυβέρνησιν, γ) Υπηρεσιακήν Κυβέρνησιν για να πάμε σε εκλογές.
Η τελευταία λύσις με την Κυβέρνησιν του Παν. Κανελλοπούλου, ετορπιλλίσθη από την Ενωσιν Κέντρου. Η δραματική προειδοποίησις του αρχηγού της ΕΡΕ, ότι: «Σπανίως η χώρα ευρέθη ενώπιον ενός τόσον αγνώστου μέλλοντος», δεν συνέτισε κανένα.

13) Ο Γ. Παπανδρέου κατελόγισεν ευθέως τις ευθύνες για την επέμβασιν του Στρατού, στον υιόν του, και στην Αριστεράν. Όταν ήταν κρατούμενος τις πρώτες ώρες της 21ης Απριλίου, στο Τάγμα Τεθωρακισμένων στο Γουδί, είπε στον Λεωνίδα Κύρκον: «Από την ώρα, που εσείς της Αριστεράς εκάματε με τον Ανδρέαν, κάτι σαν νέον ΕΑΜ, η δικτατορία κατέστη αναπότρεπτος…».

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ιδιαιτέρως το εξής γεγονός, που όλοι αποσιωπούν:

Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967, ο εν Αθήναις Αμερικανός πρεσβευτής Φίλιπ Τάλμποτ, με εντολήν του Προέδρου Τζόνσον, επεσκέφθη την ηγεσίαν της Επαναστάσεως. Δεν εξέφρασε ανησυχίαν για κανέναν άλλον, παρά μόνον εζήτησε εναγωνίως να πληροφορηθεί, εάν επείραξαν τον επικεφαλής του… «αντιαμερικανικού κινήματος», τον Ανδρέα Παπανδρέου!

Όταν έμαθε ότι ήταν καλά, ηξίωσε να του δοθεί διαβατήριον για να φύγει στο εξωτερικόν.

Μετά από σύντομον διάστημα, ο Ανδρέας Παπανδρέου, αναχωρούσε με την οικογένειάν του, με τις ευχές του… Στ. Παττακού!

Το δεύτερον μέρος της καταστροφικής πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου, θα ξεκινούσε 7 χρόνια αργότερα, μετά την Μεταπολίτευσιν, για να βαδίσουμε στην σήψιν της δημοκρατίας…
agapinos
Ιστορική αναφορά, από τον
ΓΙΩΡΓΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ
 
Picture
Τα μεγάλα μαχαίρια έχουν βγει στην υπόθεση της αντιμετώπισης της φοβερής οικονομικής κρίσης που έχει θέσει σε σοβαρή δοκιμασία την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από την Ευρωζώνη και την επιβίωση του κοινού νομίσματος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει τα μαζικά πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και προσωπικοτήτων όπως ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ενώ δεν λείπουν και τα πυρά εκ των έσω του κυβερνητικού συνασπισμού.

Κοινός τόπος είναι το ότι η Μέρκελ ακολουθεί λαϊκιστική πολιτική και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, όπως θα άρμοζε στον ηγέτη μιας χώρας που αποτελεί την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της ευρωπαϊκής ιδέας.

Η συγκεκριμένη κριτική αποτελεί μία ακόμη δικαίωση για τις εκτιμήσεις του «defence-point.gr» αφού από την πρώτη στιγμή της κρίσης είχαμε επισημάνει τόσο το μικρόβιο του λαϊκισμού που έχει εισχωρήσει στην ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ, όσο και το ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται οδηγούν στην καταστροφή. Επίσης, ότι το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς ελληνικό, αλλά πρόκειται για πρόβλημα που αφορά την επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Είχαμε τονίσει επίσης εξ αρχής , ότι όσοι εστιάζουν την κριτική τους στην Ελλάδα, απλώς εθελοτυφλούν και προσπαθούν να κρύψουν τα δικά τους προβλήματα.

Picture

Επιπρόσθετα, σε χθεσινό δημοσίευμα η αγγλόφωνη διαδικτυακή πύλη του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον των τριών οικογενειών πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες όπως αναφέρεται κατέστρεψαν τη χώρα!

Πρόκειται για ένα δημοσίευμα – φωτιά, το οποίο αποτυπώνει στην κυριολεξλια αυτό που η ελληνική κοινωνία συζητά εδώ και καιρό από τα σπίτια μέχρι και τα καφενεία.


Στο στόχαστρο του ρεπορτάζ του περιοδικού έχουν μπει οι οικογένειες Παπανδρέου, Καραμανλή και Μητσοτάκη, με την υπόμνηση ότι οι γόνοι τους βρίσκονται ακόμη στα πράγματα, αν και η «νέα γενιά» δείχνει σημάδια συμμόρφωσης και προσπάθειας να διορθωθούν τα κακώς κείμενα δεκαετιών.

Picture
Οι οικογένειες κατηγορούνται ευθέως από το περιοδικό ότι μοίρασαν δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν υπήρχαν για να ικανοποιήσουν την εκλογική τους πελατεία, δημιουργώντας στην πορεία ένα «γραφειοκρατικό τέρας».

Επισημαίνοντας ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν έχει να επιδείξει ανάλογο φαινόμενο, το περιοδικό αναφέρει ότι τα πολιτικά κόμματα πιο πολύ ενδιαφέρονταν να κάνουν πολιτικές χάρες παρά να ασκούν πολιτική!

Όσο προσβλητικό κι αν φαίνεται το εν λόγω δημοσίευμα, δεν παύει να αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την αλήθεια, οπότε, αντιμετωπίζοντας τα πράγματα με αισιοδοξία, δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε ότι ο εντοπισμός του προβλήματος αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στην κατεύθυνση της επίλυσής του.

Το δημοσίευμα μπορεί κανείς να το διαβάσει στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,772176,00.html
defence-point

 
Picture
Αγαπητέ Χρήστο
θέλω να σου πω πολλά αυτόν τον καιρό, αλλά τελικά αποφάσισα να σου γράψω γράμμα. Γνωριζόμαστε πολύ καλά από την εποχή της Πλειστοκαίνου, ήτοι από τον καιρό που ήμουν ρεπόρτερ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της Πανεπιστημίου κι εσύ στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στον όροφο κάτω από μάς.

 Η μνήμη, λένε οι νευροεπιστήμονες είναι κάτι σαν βίντεο ροής, που ''φορτώνεται'' με γεγονότα, εικόνες, πρόσωπα και σκέψεις. Όταν ενεργοποιείς μια ανάμνηση, ενεργοποιείς συγχρόνως και κάποια απ αυτά που συνέβαιναν γύρω απ αυτήν, την ώρα που σχηματιζόταν..

Σε θυμάμαι λοιπόν, να μας επισκέπτεσαι συχνά στα γραφεία μας, παρέα με το Αρκούδο, για να φέρετε κομματικές ανακοινώσεις, καταγγελίες για την κρατική βία και την επάρατη δεξιά, καλέσματα σε διαδηλώσεις για την παιδεία και τα αντιλαικά μέτρα, να παρακαλάς τον Γιομπαζολιά να ''περιποιηθεί'' τα κείμενα κι όταν αυτός έλειπε, τον Μπακουνάκη, την Νταιλιάνα, τη Μαυρογένη, την Παγώνη, εμένα..

Θυμάσαι;

Μαχητικός και πάντα με πλήρη επαναστατική εξάρτυση, μούσια και μαλλιά και με απέχθεια ιδιαίτερη στις αυθαιρεσίες των δυνάμεων καταστολής.

 Είπα ''δυνάμεις καταστολής'' και το βίντεο ροής που λέγαμε πιο πριν, σε δείχνει -τριάντα τόσα χρόνια μετά- να δίνεις εντολή να ρίξουν ληγμένα δακρυγόνα σε διαδηλωτές.

Σε δείχνει να θέτεις -μέσω των ΜΑΤ- σε ισχύ το σχέδιο ''Βίαιης καταστολής και διάλυσης συγκεντρώσεων'' και τη χρησιμοποίηση 2.860 δακρυγόνων .. (Χρήστο, όταν πηγαίναμε μαζί παλιά σε διαδηλώσεις, αυτοί οι φασίστες όπως τους έλεγες, δεν μας έριχναν ποτέ πάνω από 500... Άσε που τα περισσότερα τα έτρωγε ο Καραμπελιάς!)

Πολύ αίμα παλιέ μου φίλε, πολλά ανοιγμένα κεφάλια και σπασμένα πλευρά και πολύ προκλητικές οι δηλώσεις σου μετά.

Αν αυτό συνέβαινε τότε, που φορούσες το αμπέχωνο, τα γένια σου ήταν μαύρα και σου είχε ο Λαλιώτης υπόκρουση τα Κάρμινα Μπουράνα, φαντάζεσαι πώς θα αποκαλούσες τον αρμόδιο υπουργό;

Εσύ λοιπόν, Υπουργέ μου όχι μόνο αιματοκύλισες τις Τετάρτες του Συντάγματος, αλλά σε πληρώσαμε  και ακριβά για να μας δείρεις. Πάνω από 1.100.000 ευρώ ΜΑΣ κοστίζει, για να φροντίσεις ΕΣΥ να κυλήσει το αίμα των διαδηλωτών.

Όμως παρασύρθηκα, άλλο είναι το θέμα μου σήμερα,για άλλο αίμα θέλω να σου μιλήσω.

Για το αίμα του Γκιόλια.

Ξέρω ότι ξέρεις.

Σχεδόν όλοι ξέρουμε ότι ξέρεις.

Ξέρεις και το ποιός έδωσε την εντολή και ποιοί ήταν οι εκτελεστές του.

Και ο προκάτοχός σου ήξερε. 

Άκου Χρήστο, δεν σκοπεύω μ αυτό το κομμάτι να υπερασπιστώ τον Γκιόλια, παραμονή του ετήσιου μνημοσύνου του.

Θέλω όμως να ξέρω, θέλω να μου πεις την αλήθεια.

Ποιός τον ήθελε νεκρό και γιατί;

Ήταν πολιτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας, ποιός διάολος ήταν;

Για ποιό λόγο του έκλεισαν το στόμα; Γιατί ένα χρόνο τώρα δεν μιλάει κανείς; Ποιός απαιτεί αυτήν την ομερτά; Οι έρευνες και του Χρυσοχοίδη και οι δικές σου (άν έγιναν ποτέ..)πού οδήγησαν; Πόσα τηλέφωνα έπεσαν κι από πού, για να κλείσει το θέμα πριν καν ανοίξει;

Χρήστο, πρέπει να ξέρεις ότι λέγονται πολλά για τον τρόπο διεξαγωγής αυτών των περίφημων  ''ερευνών''.

Όσοι σε υπερασπίζονται λένε πως έιναι πολύ θολό το τοπίο για να μπορέσεις να βρεις άκρη και παραείναι τοξικό το θέμα για να ''ανοίξει''. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι εκτελείς υπάκουα, εντολές σιωπής (όχι απαραίτητα από πολιτικά κέντρα)..

Νάτο πάλιι το βίντεο ροής .. Σε δείχνει να κρατάς σε πορεία, τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου κι εμένα να σε φωτογραφίζω.

Στο όνομα αυτής της σκηνής, μπορείς να πεις την αλήθεια; Γιατί σου είπα, ξέρω ότι ξέρεις. Σκότωσε το Σωκράτη, αυτός που νομίζω;

Υ.Γ. αν ποτέ μου πεις την αλήθεια, θα λυπηθώ μόνο για ένα πράγμα, που δεν θα την ακούσει από το στόμα σου ο συνάδελφος μου, που τα παλληκάρια σου φρόντισαν με μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, να χάσει την ακοή του. Το τελευταίο πράγμα  που άκουσε, ήταν εκείνο το δικό μας σύνθημα  ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.. Δεν το θυμάσαι όμως, ε;   
Σ.
Mediasoup
    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010