Picture
Για τα γεγονότα του 1974 υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σημεία που παραμένουν «σκοτεινά», παρά τις όποιες εξηγήσεις ή ερμηνείες έχουν δοθεί κατά καιρούς από τους διαφόρους συγγραφείς.

Πολλές από αυτές τις εξηγήσεις βασίζονται σε ακραία σενάρια, γι’ αυτό και δεν αναιρούν πλήρως τις αμφιβολίες του αναγνώστη, ο οποίος παραμένει με αναπάντητα ερωτηματικά. Με δεδομένη την απαγόρευση της πρόσβασης σε επίσημα αρχεία, τα οποία παραμένουν σφραγισμένα στην Βουλή, η δυνατότητα έρευνας περιορίζεται δραστικά ενώ και ο βαθμός αξιοπιστίας των εργασιών που εμφανίζονται κατά καιρούς, δεν βελτιώνεται.

Το νέο βιβλίο του Σάββα Βλάσση, αποκαλύπτει ένα πραγματικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για την Έκθεση που συνέταξε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, για τα γεγονότα του 1974! Το ντοκουμέντο αυτό, που σήμερα κάθε άλλο παρά απόρρητο μπορεί να χαρακτηρισθεί, περιλαμβάνεται αυτούσιο στο πρώτο μέρος του βιβλίου.

Στο δεύτερο μέρος, ο συγγραφέας, με μεθοδικό και σχολαστικό τρόπο, αναλύει τα νέα στοιχεία, τις αποκαλύψεις που προσφέρει η Έκθεση αυτή. Συνδυάζοντας τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, ο συγγραφέας εντοπίζει, απομονώνει, αναλύει ένα προς ένα τα νέα στοιχεία που προκύπτουν και στο τέλος επεκτείνει τον συλλογισμό και την αναλυτική διαδικασία, εξάγοντας άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Η ανάλυση αυτή σχετίζεται με πτυχές όπως οι αδυναμίες και ελλείψεις της Εθνικής Φρουράς, το πρόβλημα ηγεσίας, ο στρατηγικός και τακτικός αιφνιδιασμός που υπέστησαν τα επιτελεία σε Αθήνα και Λευκωσία, τα σφάλματα εκτιμήσεων και οι αυτοσχεδιασμοί, η ηττοπάθεια που επικράτησε κ.λπ.

Επιμέρους κεφάλαια που φωτίζονται βάσει των νέων στοιχείων και της ανάλυσης του συγγραφέα, είναι η στρατιωτική συνδρομή της Αθήνας προς την Κύπρο, η περιβόητη υπόθεση της μεραρχίας που σχεδιαζόταν να αποσταλεί και η αδικαιολόγητη απώλεια της Αμμοχώστου.

Στο τρίτο μέρος του βιβλίου, ο συγγραφέας ασκεί κριτική στους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας που ανέλαβε την εξουσία στις 24 Ιουλίου 1974. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο το οποίο συνήθως υποβαθμίζεται, μπροστά στις τεράστιες ευθύνες του στρατιωτικού καθεστώτος και γι’ αυτό αποτελεί «ταμπού».

Ο συγγραφέας αναδεικνύει και τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν. Βασιζόμενος στα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, επεκτείνει την ανάλυσή του στις ευθύνες των Καραμανλή και Αβέρωφ, ασκεί κριτική στους χειρισμούς τους και καταλήγει σε συμπεράσματα που κάθε άλλο παρά αβάσιμα μπορούν να χαρακτηρισθούν και οπωσδήποτε θα προκαλέσουν αίσθηση.

Το βιβλίο, δεν επιδιώκει την πλήρη κάλυψη του Κυπριακού. Περιορίζεται στα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την Έκθεση του ΓΕΕΦ και μία νέα οπτική που συνθέτουν για την εξέταση των γεγονότων της περιόδου εκείνης.

Το ύφος του βιβλίου διακρίνεται από ψυχραιμία και ακρίβεια στην ανάλυση. Ο συγγραφέας στηρίζει την κριτική και τα συμπεράσματά του στην λογική, αποφεύγοντας τα ευφάνταστα σενάρια και τις υπερβολές. Έτσι, τα γεγονότα απομυθοποιούνται και παρουσιάζονται στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, προσφέρει ένα νέο πρίσμα κάτω από το οποίο εξετάζονται τα γεγονότα του 1974. Γι’ αυτό και μόνο έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα συζητηθεί.

Μερικά από τα κρίσιμα ερωτηματικά που απαντάει αυτό το βιβλίο.

- Γιατί δόθηκε προτεραιότητα στον θύλακα Λευκωσίας - Αγύρτας και όχι στο αμφίβιο προγεφύρωμα

- Ποιός, πότε και πως διέταξε τις επιθέσεις της Εθνικής Φρουράς;

- Γιατί το ΓΕΕΦ περιέπεσε σε αδράνεια και κατά την 21η Ιουλίου;

- Ποιά σφάλματα διαπράχθηκαν κατά την εκεχειρία;

- Ποιά είναι η αλήθεια για την πολεμική εμπλοκή της ΕΛΔΥΚ;

- Τι διαταγές δόθηκαν στο ΓΕΕΦ για τον ;

- Τι αποδέχθηκε η ελληνική πλευρά στην Γενεύη;

- Πως χάθηκε η Αμμόχωστος

- Ποιά είναι η αλήθεια για την αποστολή της μεραρχίας;

- Με ποιόν τρόπο μεθοδεύθηκε η μη στρατιωτική συνδρομή κατά τον..

- Ποιές ήσαν οι παρασκηνιακές συμφωνίες για την επιλογή της Καραμανλή;

- Ποιές ήταν οι πραγματικές αποφάσεις των Καραμανλή - Αβέρωφ;

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΝΕΟ ΠΡΙΣΜΑ
Σελίδες: 216
Το βιβλίο '' Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΕΦ ΓΙΑ ΤΟ 1974 '' μπορείτε να το βρείτε εδώ
 
Picture
Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού μίλησε για πρώτη φορά με τους παίκτες με αφορμή την δεύτερη ήττα σε ντέρμπι. Απόλυτη στήριξη στον Βαλβέρδε και στην ποιότητα της ομάδας με σπόντες για την ΑΕΚ, η ομιλία του Μαρινάκη στο Ρέντη.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε σε ήρεμους τόνους στις εγκαταστάσεις του Ρέντη με τους παίκτες και ζήτησε περισσότερο πάθος. Επίσης ξεκαθάρισε πως στηρίζει απόλυτα τον Βαλβέρδε και εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Ολυμπιακός είναι με διαφορά καλύτερος από τους αντιπάλους του. Οι “ερυθρόλευκοι” έδωσαν στην δημοσιότητα την ομιλία του Μαρινάκη

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός:
  Ο μεγαλομέτοχος της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κ. Βαγγέλης Μαρινάκης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τις εγκαταστάσεις του Ρέντη και μίλησε στους ποδοσφαιριστές και στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ιδιαίτερα την ενότητα της ερυθρόλευκης οικογένειας και ζήτησε απ' όλους περισσότερο πάθος, αλλά και ηρεμία, προκειμένου η ομάδα να κερδίσει το πρωτάθλημα, προσφέροντας ταυτόχρονα το θέαμα που θέλουν οι φίλαθλοι. Συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης, είπε:  

“Ήρθα για να μιλήσουμε όλοι μαζί. Είναι η πρώτη φορά από το καλοκαίρι που έχω την ευκαιρία να μιλήσω με όλους σας. Δεν θα ήθελα βέβαια να τα πούμε με αυτές τις συνθήκες μετά το ντέρμπι, αλλά να ξέρετε πως ότι σας πω εκφράζει την καρδιά και το πάθος ενός φιλάθλου του Ολυμπιακού, που αγαπάει πάνω απ' όλα την ομάδα.

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ομάδα μας είναι πρώτη. Σχεδόν όλοι εσείς εδώ έχετε εμπειρίες από μεγάλα πρωταθλήματα, από μεγάλα παιχνίδια. Έχετε κερδίσει τίτλους και είστε όλοι καταξιωμένοι στην συνείδηση του κόσμου και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

  Ο Ολυμπιακός μας χτίστηκε στα δύσκολα και έτσι έγραψε και την ιστορία του. Αυτό θέλουμε και από εσάς. Να είστε δυνατοί στα δύσκολα, στα ντέρμπι, για να μην ξαναδούμε παιχνίδια όπως αυτό με τον Παναθηναϊκό και την Α.Ε.Κ., όπου αναστήσαμε τους αντιπάλους μας.

  Πάντα υπάρχουν περιθώρια για να διορθωθούμε. Είστε οι καλύτεροι, αλλά χωρίς καρδιά και πάθος δεν κερδίζεις. Δείξτε στο γήπεδο την αξία σας.

  Εγώ ασχολούμαι είκοσι ώρες το 24ωρο με τον Ολυμπιακό για να μπορείτε εσείς να γυμνάζεστε και να παίζετε με τις καλύτερες συνθήκες. Εκτιμώ απεριόριστα τον προπονητή σας και συνεργάζομαι άψογα μαζί του.

  Να ξέρετε ότι θα είμαστε αυστηροί πάντα σε θέματα πειθαρχίας. Στο παρελθόν διακόψαμε συνεργασίες με παίκτες για θέματα πειθαρχίας. Για μας αδιαφορία και έλλειψη πειθαρχίας είναι τα ίδια παραπτώματα.

  Είμαστε ανώτεροι από τους αντιπάλους μας. Δεν θέλουμε να δίνουμε δικαιώματα στους απλήρωτους να κοροϊδεύουν. Δύναμή μας είναι ο κόσμος και αυτό που σας μεταφέρω εδώ, είναι ότι ο κόσμος ζητάει να ματώνετε τη φανέλα.

Από τους καταξιωμένους και τους αρχηγούς περιμένουμε πάντα πολύ περισσότερα. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι πρώτος σκόρερ η MVP, αλλά η ομαδικότητα.

Μην ξεχνάτε ότι είστε πρώτοι και με διαφορά οι καλύτεροι.

Από εμάς θα έχετε όλη την υποστήριξη.

Είμαστε μια οικογένεια που θέλουμε το πρωτάθλημα και καλό θέαμα”.
ΝΕWSIT
 
Picture
διαίτερη αναφορά κάνουν τα έγγραφα wikileaks, στον ηγέτη της Λιβύης Μωαμάρ αλ Καντάφι. Τον χαρακτηρίζουν τον μακροβιότερο δικτάτορα του κόσμου, μια περίεργη προσωπικότητα γεμάτη φοβίες, ένα άνθρωπο πανέξυπνο που δεν κουνάει βήμα εάν δεν τον συνοδεύει η Ουκρανή νοσοκόμα του και οι 40 γυναίκες της φρουράς του:

“Φοβάται να κοιμηθεί σε ξενοδοχείο εάν το δωμάτιο δεν είναι στον πρώτο όροφο, φοβάται τα ύψη, φοβάται να πετάξει με αεροπλάνο πάνω από θάλασσες, δεν πάει πουθενά χωρίς την Ουκρανή νοσοκόμα του μια ηδονική ξανθιά παρουσία...” είναι ορισμένες από τις φράσεις που αναφέρονται στα τηλεγραφήματα που αποκαλύπτει το wikileaks. 

Συγκεκριμένα ο Λίβυος ηγέτης στην περίληψη του τηλεγραφήματος αναφέρεται σαν άνθρωπος με πολλά προσωπικά πάθη, που δεν ταξιδεύει πουθενά χωρίς την Galina Kolotnytska την ουκρανή νοσοκόμα του.

Ο Καντάφι αρνείται να μείνει σε ξενοδοχεία στους επάνω ορόφους και προτιμά τον πρώτο όροφο. Λατρεύει τις ιπποδρομίες και λατρεύει να παρακολουθεί χορό Φλαμένγκο.

Picture
Για την άνθρωπο Καντάφι, οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για μια εκκεντρική και ευμετάβλητη προσωπικότητα. Στο τηλεγράφημα αναφέρονται στα ευτράπελα που συνέβησαν λόγω της φοβίας του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Στην ιδιοτροπία του να μένει στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου. “Η φρουρά του μας είπε (αναφέρει το τηλεγράφημα των Αμερικανών) ότι ο Ηγέτης δεν μπορεί να κοιμηθεί σε δωμάτιο που το ύψος του ορόφου του, ξεπερνά τα 35 πόδια. Μας ζήτησε επίσης να βρούμε ανοιχτό χώρο για να μπορέσει εκεί να στήσει τις σκηνές των βεδουίνων προκειμένου να είναι κοντά στις πολιτισμικές του ρίζες”

Μια από τις φοβίες του Καντάφι είναι τα αεροπλάνα και συγκεκριμένα οι πτήσεις πάνω από θάλασσα ενώ απεχθάνεται τις πτήσεις που διαρκούν περισσότερο από 8 ώρες. Το τηλεγράφημα λέει: ”Η αποστολή διανυκτέρευσε στην Πορτογαλία για να μην πάει κατευθείαν στις ΗΠΑ σε ενα ταξίδι άνω των 8 ωρών και πάνω από θάλασσα “

Τα πρόσωπα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Λίβυου ηγέτη, είναι ο γιος του ο Μουατασίμ, ο επιτελάρχης του Μπασίρ Σαλάχ και φυσικά οι 4 ουκρανές νοσοκόμες του με προεξέχουσα την Γκαλίνα Κολοτνίτσκα.

Το τηλεγράφημα την αναφέρει χαρακτηριστικά σαν την 38χρονη “ηδονική” ξανθιά που φροντίζει τις ανάγκες, την ευημερία και την περίθαλψη του ηγέτη”
Picture
Τα χόμπυ του Καντάφι, στα έγγραφα που αποκαλύπτει το wikileaks, είναι ο χορός, και οι ιπποδρομίες.: “ Στο τριήμερο θέαμα για τα 40 χρόνια παραμονής του στην εξουσία περιλαμβάνονταν παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων από την Ουκρανία, την Τυνησία,

Αλγερία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο, καθώς και μουσικές παραστάσεις συγκροτημάτων από το Μεξικό, τη Ρωσία, Νέα Ζηλανδία”
Τέλος γίνεται λόγος για την λατρεία του στο γυναικείο φύλο. Το προσωπικό του είναι στην πλειοψηφία του γυναίκες (350) και οι περισσότερες αποτελούν την προσωπική του φρουρά άριστα εκπαιδευμένες.

Το τηλεγράφημα καταλήγει πως πρόκειται για μια περίεργη και πολύπλοκη προσωπικότητα που παραμένει στην εξουσία 40 χρόνια, είναι επιδέξιος και πανέξυπνος ηγέτης που αναπροσαρμόζει το realpolitic, ανάλογα με τις περιστάσεις.
 
 

«Όποιος ξεχνάει το παρελθόν είναι υποχρεωμένος να το ξαναζήσει».

Picture
Ο Λορέντζος Μαβίλης γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1860 στην Ιθάκη, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε  ως πρόεδρος των δικαστηρίων της Ιονίου Πολιτείας. Ο παππούς του ποιητή Δον Λορέντζο Μαβίλης, Ισπανός στην καταγωγή, πρόξενος της πατρίδας του στην Κέρκυρα, παντρεύτηκε Κερκυραία κι εγκαταστάθηκε εκεί. Η μητέρα του ποιητή ήταν επίσης Κερκυραία και ονομαζόταν Ιωάννα Καποδίστρια – Σούφη.

Ο ποιητής πήγε Γυμνάσιο στο εκπαιδευτήριο «Καποδίστριας» κι  είχε δάσκαλο τον Ιωάννη Ρωμανό ο οποίος τον σύστησε στην Αναγνωστική Εταιρεία, που σύχναζαν όλοι οι άνθρωποι των γραμμάτων κι εκεί γνώρισε τον Ιάκωβο Πολυλά,  εκδότη του Διονυσίου Σολωμού. Το 1878 γράφτηκε στην φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία εγκατέλειψε ένα χρόνο αργότερα, για να σπουδάσει στην Γερμανία φιλολογία, γλωσσολογία και φιλοσοφία. Το 1890 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Έρλαγκεν της Βαυαρίας.

Ο ποιητής Μαβίλης, εκτός από μερικά ποιήματα που δημοσίευσε σε περιοδικά της εποχής, δεν εξέδωσε καμία ποιητική συλλογή όσο ζούσε.

Τα άπαντά του τα κυκλοφόρησε ο φίλος του Κωνσταντίνος Θεοτόκης το 1915 στην Αλεξάνδρεια. Η μετριοφροσύνη κι η σεμνότητα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του Μαβίλη, όσον αφορά το έργο του. Συχνά έστελνε στίχους του στον Παλαμά με την υποσημείωση για το συρτάρι σου! 

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος εύστοχα παρατήρησε πως ο Μαβίλης στάθηκε ένας απ’ τους σπάνιους εκείνους ποιητές, που το καλύτερό τους ποίημα είναι η ζωή τους.

Φλογερός πατριώτης κι οραματιστής, συμμετέχει ενεργά στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους: το 1896 αγωνίζεται ως εθελοντής στην Κρήτη και το 1897 πολεμάει με δικό του εθελοντικό σώμα, στα βουνά της Ηπείρου, όπου και τραυματίζεται.

Το 1910 εξελέγη βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου στην αναθεωρητική Βουλή. Ιστορική θα μείνει η αγόρευσή του για την υπεράσπιση της δημοτικής γλώσσας όταν συζητιόταν το άρθρο 107 του συντάγματος. «Δεν υπάρχει γλώσσα χυδαία» είπε «μόνο χυδαίοι άνθρωποι!». Ο ακέραιος χαρακτήρας του και η μη προσαρμογή του στο ρεύμα της συναλλαγής που επικρατούσε (ρουσφέτι), συντέλεσε στο να μην εκλεγεί βουλευτής στις επόμενες εκλογές.

Το 1911 ο Μαβίλης γράφει στο φίλο του Σ. Θεοτόκη μεταξύ άλλων: «Έχεις δίκιο εις όσα μου γράφεις, μα η πολιτική του Βενιζέλου είναι εθνική, για τούτο πρέπει να παραβλέψουμε τις αδυναμίες ή τις ασυνέπειες που παρουσιάζει. Όσο για με, αποφάσισα να μην πολιτευθώ άλλο. Θα αποτραβηχθώ απ’ την πολιτική και θα περιμένω. Όταν σημάνει η σάλπιγγα θα πάω και εγώ να αφήσω τα ελεεινά μου κότζια σε μια ρεματιά της ονειρεμένης μας Ηπείρου».
Picture
Στον Βαλκανικό πόλεμο του 1912 ο Μαβίλης παρά τα 53 του χρόνια, κατετάγη εθελοντής λοχαγός των Γαριβαλδινών ερυθροχιτώνων.

Εκείνη την εποχή ο Μαβίλης είχε εμπνεύσει τον έρωτα σε μια μεγάλη ποιήτρια, την κυρία Θεώνη Δρακοπούλου ή Μυρτιώτισσα, όπως ήταν το φιλολογικό της ψευδώνυμο.

Η αγάπη αυτή, δεν μπόρεσε όμως να τον κρατήσει κοντά της. Η φωνή της πατρίδας και το ασίγαστο πάθος της λατρείας του προς αυτήν , κάλυψε τη φωνή της καρδιάς.
Σ’ αγαπώ! Δεν μπορώ, τίποτ’ άλλο να πώ, πιο βαθύ, πιο απλό, πιο μεγάλο,
έγραφε για ‘κείνον η ερωτευμένη ποιήτρια. Αυτός όμως τραβούσε για τα μεγάλα ιδανικά στην κορφή της ζωής,

όπου ροδίζει, της Λευτεριάς αμόλευτος αγέρας  και σαν ήχος αθάνατης φλογέρας η ποίηση, αηδόνι θείο, καλοκαρδίζει.τους θεριεύει ο πόθος του θανάτου, με τ’ αγιασμένα δαφνοστέφανά του.

Picture
Στις 28 Νοεμβρίου 1912 στο χωριό Δρίσκος, κοντά στα Γιάννενα, οι Τούρκοι εξαπέλυσαν σφοδρή αντεπίθεση κατά των Γαριβαλδινών εθελοντών, που ήδη είχαν προχωρήσει πολύ.

Ο Μαβίλης μάχεται ηρωϊκά, επικεφαλής των στρατιωτών του, που αποδεκατίζονται απ’ τα εχθρικά βόλια. Σε μια στιγμή της μάχης μια σφαίρα του διατρυπά τα δύο μάγουλα. με γεμάτο το στόμα του αίμα από το τραύμα του, θα πει αυτά τα λόγια στους συμπολεμιστές του :

“Περίμενα πολλές τιμές, από τούτον τον πόλεμο, αλλά όχι και την τιμή να θυσιάσω τη ζωή μου για την Ελλάδα μου”.

Ενώ μεταφέρεται αιμόφυρτος στο προσωρινό νοσοκομείο ένα δεύτερο βόλι τον βρήκε στο στόμα.  Ο Μαβίλης  κείτεται νεκρός , ξαπλωμένος στο πεζούλι της Αγίας Παρασκευής σκεπασμένος με τον ματωμένο μανδύα του.

Έχει περάσει πλέον στην αιωνιότητα κερδίζοντας: ΘΑΝΑΤΟ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ, όπως το ήθελε! Η ανάμνησή του  στοιχειώνει στην ψυχή και στην ποίηση της γυναίκας που τόσο πολύ τον αγάπησε της Μυρτιώτισσας!
Picture

Αυτός ήταν ο Λορέντζος Μαβίλης! Μια μορφή ξεχασμένη από τους πολλούς στο πέρασμα του χρόνου,  ζει μέσα στις καρδιές των αγνών Ελλήνων και φωτίζει με την θυσία του το δύσβατο μονοπάτι των  ιδανικών και των οραμάτων τους!

Στην Πατρίδα

Πατρίδα, σαν τον ήλιο σου ήλιος αλλού δε λάμπει.
Πως εις το φώς του λαχταρούν η θάλασσα κι οι κάμποι,
πως λουλουδίζουν τα βουνά, τα δάσ᾿, οι λαγκαδιὲς
στέρνοντάς του θυμίαμα μυριάδες μυρωδιές!
Αφρολογούν οιἱ ρεματιὲς και λαχταρίζ᾿ η λίμνη,
χίλιες πουλιών λαλιὲς ηχούν, της ομορφιάς του ύμνοι,
σ᾿ άπειρ᾿ αστράφτουν χρώματα παντού λογής λογής
τ᾿ αγέρα τα πετούμενα τα ερπετὰ της γής.
Κι αυτὸς σηκώνει τ᾿ αλαφρὰ της καταχνιάς μαγνάδι,
κι η κάθε στάλ᾿ απὸ δροσιὰ γυαλίζει σαν πετράδι,
κάθε αχτίδα του σκορπά με την αναλαμπὴ
χαρά, ζωὴ και δύναμη κι ελπίδα όπου κι αν μπεῖ.


Φαντάζεις σαν τον ήλιο σου κι εσύ, καλὴ πατρίδα,
και μάγια σαν τα μάγια σου στον κόσμο αλλού δεν είδα.
Η γή σου είναι παράδεισος, κι αιώνια γαλανὸς
γύρω σου καθρεφτίζεται στο πέλαγ᾿ ο ουρανός.
Κι οι νύχτες σου με τ᾿ άστρα τους, με τη γαλάζια πάστρα,
με τ᾿ αηδονολαλήματα, τρεμάμενα σαν τ᾿ άστρα,
με το φεγγάρι που περνά, σαν τ᾿ όνειρο ευτυχίας
στη μέση της απέραντης ουράνιας ησυχίας.
Οι νύχτες σου δροσοβολούν χιλιόπλουμα λουλούδια
και στων παιδιών σου τις καρδιὲς αμάραντα τραγούδια,
σταλάζουνε στα σπλάγχνα τους θεράπειο λησμονιάς,
ελευτεριάς αγάλλιαση και μίσος τυραννιάς.


Μάγεμ᾿ ασημοϋφαντο, φώς μαργαριταρένιο,
λιώνονται σ᾿ ένα χάραμα ξανθό, μαλαματένιο.
Γιομάτος μόσχους και δροσιὲς ὁ Ζέφυρος τερπνά
μέσ᾿ απ᾿ αγάπης φαντασιὲς τα πλάσματα ξυπνά.
Κι ανάμεσα στα χρώματ᾿ απὸ χίλια ουράνια τόξα,
προβαίνει πάλ᾿ ο ήλιος εις όλη του τη δόξα.
Και, σαν του μεγαλείου σου σύμβολο φωτεινό,
έως το χρυσὸ βασίλεμα λάμπει στον ουρανό.
Ελλάς, το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει,
και δίχως γνέφια τους καιροὺς η δόξα σου διατρέχει.
Όσες φορὲς ο ήλιος σου να σε φωτίσει ερθεί,
θε να σε βρεί πεντάμορφη, στεφανωμένη ορθή.


Λορέντζος Μαβίλης

Ο Λορέντζος Μαβίλης είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές των γραμμάτων μας και όχι μόνο.

Υπήρξε κάποτε αγαπημένος ποιητής πολλών και η σχετική βιβλιογραφία για το έργο του δεν είναι ευκαταφρόνητη. (Εκθύμως συνιστώ την έκδοση των Ποιημάτων του από τον σεβαστό Γ. Αλισανδράτο, Ιδρυμα Ουράνη, 1990).

Ολιγογράφος αλλά ιδιαίτερα καλαίσθητος ποιητής σονέτων, ανήκει στην επτανησιακή παράδοση, όπως διαμορφώνεται από τον Σολωμό και τους επιγόνους του και κυρίως από τον δάσκαλό του και στενό φίλο, τον Πολυλά.

Γνωρίζει πολλές γλώσσες και μεταφράζει ποικίλα κείμενα: από το ινδικό έπος της Μαχαμπχαράτα το επεισόδιο «Νάλας και Νταμαγιάντη», τον Σαούλ του Ρ. Μπράουνιγκ, αποσπάσματα από την Αινειάδα του Βιργιλίου και από έργα των Schiller, Goethe, Βύρωνα, Φώσκολου κ.ά.

Φλογερός πατριώτης και οραματιστής, εγκαταλείπει τελικά την «απραξία» και συμμετέχει ενεργά στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους:
το 1896 μάχεται στην επαναστατημένη Κρήτη,
το 1897 βρίσκεται, με δικό του εθελοντικό σώμα, στα βουνά της Ηπείρου, όπου και τραυματίζεται.
Μερικά χρόνια αργότερα ο Βενιζέλος τον παίρνει στο επιτελείο του και το
1910 εκλέγεται βουλευτής στη Β' Αναθεωρητική Βουλή.

Ο λόγος του στη Βουλή (16.2.1911) για το «γλωσσικό» άρθρο 107 του Συντάγματος αποτελεί την κορύφωση των αγώνων του για τη δημοτική γλώσσα και σταθμό στην ιστορία του γλωσσικού ζητήματος: ο δημοτικιστής Μαβίλης (δες το πολεμικό του σονέτο «Μαλλιαρός») υπερασπίζεται την ευγένεια της δημοτικής («χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει, υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι»), δέχεται όμως ότι η γλώσσα του λαού πρέπει να καλλιεργηθεί και να εμπλουτισθεί από «ολόκληρον την κληρονομίαν του παρελθόντος».

Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο υπερασπίζεται με θέρμη τη μετάφραση της Οδύσσειας του Πολυλά, όταν κάποιοι «φιλολογίσκοι» και «νάνοι τον νουν και την αίσθησιν» καταδικάζουν τον συγγραφέα ενός διδακτικού βιβλίου του 1884 που τόλμησε να χρησιμοποιήσει αποσπάσματα της μετάφρασης αυτής και όχι την «κλέφτικη» μετάφραση του Βικέλα.

Η ανώτατη πράξη του βίου του όμως υπήρξε ο θάνατός του στο πεδίο της μάχης. Διαθέτουμε μια φωτογραφία με τον ποιητή να κείτεται στο χώμα και γύρω του, σκυφτοί, να τον φροντίζουν οι συμπολεμιστές του. Ηρωικός θάνατος με στυλ ομηρικό!

Αλλωστε ο τρόπος που σκοτώνεται μοιάζει με τον θάνατο του Πάνδαρου (Ιλιάδα Ε 290 κκ) όπου το βέλος που κατευθύνει η Αθηνά στη μύτη του ήρωα, δίπλα στο μάτι, του τρύπησε τα δόντια και του έκοψε τη γλώσσα. Ετσι πεθαίνει κι ένας άλλος λογοτεχνικός ήρωας: ο καπετάν Μιχάλης του Καζαντζάκη, που ανοίγει το στόμα του και φωνάζει «Ελευτερία ή...», χωρίς να τελειώσει τη φράση - «μια μπάλα μπήκε μέσα στο στόμα του, μια άλλη πέρασε από το δεξό του μελίγγι και βγήκε από το ζερβό».

Τον θάνατο του Μαβίλη τον ορίζει η ίδια η μοίρα: την ώρα της μάχης μια σφαίρα τού διαπερνά τα μάγουλα και του σπάει τα δόντια. Καθώς μεταφέρεται αιμόφυρτος στο πρόχειρο νοσοκομείο μια δεύτερη σφαίρα τον χτυπά στο στόμα. Βρίσκω αυτόν τον τρόπο του θανάτου σημαδιακό για έναν ποιητή.

Ενα τολμηρό και συνάμα γλυκό στόμα έτσι μόνο μπορεί να σταματά: με μια σφαίρα να του σμπαραλιάζει τα δόντια και να του κόβει τη γλώσσα στη μέση.

ΠΗΓΕΣ:
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΗΛΙΟΣ
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ  ΠΑΠΥΡΟΣ
ellas2
κλύσμα
Γιώργης Γιατρομανωλάκηςκαθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας
στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
το βημα13 Οκτωβρίου 2002
 
Την εβδομάδα 22 έως 26 Νοεμβρίου 2010 στην Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ, στη Ρόδο, προσωπικό των Μονάδων και ανεξαρτήτων Υπομονάδων πραγματοποίησε επιχειρησιακή εκπαίδευση συνεργασίας με τμήματα της Αεροπορίας Στρατού.
 
Picture
… Ενώθηκαν και πάλι οι φαμίλιες!... Σαρανταπέντε χρόνια πέρασαν από την αποστασία και η καθεμιά τράβηξε το δρόμο της που είχε στόχο την εξουσία… Αλλά… Το αίμα νερό δεν γίνεται!...

Έτσι οι Παπανδρέοι και οι Μητσοτακαίοι τα ξαναβρήκαν για να διατηρήσουν τα κεκτημένα και να κερδίσουν περισσότερα!... Και καταστρώνουν νέα σχέδια για Οικουμενική Συγκυβέρνηση!...

… Άνοιξε το κουτί της… ΠανΝτόρας!... Το νέο κόμμα που το ονόμασε «Δημοκρατική Συμμαχία»… Και ως προς την πρώτη λέξη,… μας τα’ παν κι’ άλλοι… Ως προς τη «Συμμαχία» με ποιους άραγε έγινε;

… Το Μητσοτακαίικο βέβαια δεν αλλάζει… Φέρει την αποστασία στο αίμα του… Ο παππούς Κ. Μητσοτάκης λίγο πριν τις εκλογές, φρόντισε να δηλώσει από τηλεοράσεως την υποστήριξή του στον κ Παπανδρέου, ο εγγονός του ανήμερα του β΄ γύρου σε συνέντευξή του στο Βήμα δήλωσε την συμπάθειά του στον κ Παπανδρέου και δεν βρήκε λέξη να πει για τον κ Σαμαρά που του έδωσε το χρίσμα να γίνει δήμαρχος στο Καρπενήσι!...

… Και η Ντόρα, για να επιβεβαιώσει την οικογενειακή συνέχεια και να μην σπάσει η αλυσίδα, έφτιαξε νέο κόμμα και προετοιμάζει την δική της αποστασία, η οποία έχει εκδηλωθεί ήδη!...

… Και το όνομα αυτού ΔΗΣΥ… Εύκολα όμως μπορεί να γίνει… ΔΥΣΗ!... Πριν την ανατολή και πριν αλέκτωρ λαλήσει!...

… Ο αδελφός του Πρωθυπουργού, ο Νικολάκης ντε, έχει συστήσει εταιρεία, (μονοπρόσωπη ΕΠΕ) που οι δραστηριότητές της επεκτείνονται από την κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων, έως και την παροχή υπηρεσιών διοίκησης, με ενδιάμεσο σταθμό τις συμβουλές για οικονομικές δραστηριότητες!...

Η εταιρεία, μπορεί να συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, βιβλιοθήκες, μέσα ενημέρωσης, κινηματογραφικές λέσχες…
- Τι πάθος έχουν αυτοί οι Παπανδρέου με τις… Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης!...

… Τα’ μαθες τα νέα πατέρα; Την έκανα την Μέρκελ με τα κρεμμυδάκια!... Πώς είπες; Όχι… κι’ εγώ από την τηλεόραση το’ μαθα!...

… Λάθος τα είπε πάλι ο Γιώργος στο εξωτερικό… «Ο ελληνικός λαός το 2010 πέτυχε το ακατόρθωτο!»

- Λάθος, λάθος! Το ακατόρθωτο το πέτυχε το 2009, που σε έβγαλε πρωθυπουργό!... Τα υπόλοιπα ήταν φυσική συνέπεια!...

…Γίγαντας τελικά αποδείχθηκε ο Τατούλης!... Κάτι η Ντία, κάτι η Ντόρα κάτι η Έλσα και ο Καρατζαφέρης, κατάφεραν να εκφράσουν την… ανανέωση της πολιτικής στην… αυτοδιοίκηση!... Που είναι αντίθετη με… το πολιτικό κατεστημένο!...

- Τύφλα να’ χει ο Μπουτάρης!...
                                                                                                                              «Α-Β»
 
 
Picture
Στον Ολυμπιακό πιστεύουν ξεκάθαρα ότι ο Νικ. Πατέρας με τον Στ. Αδαμίδη έχουν συμμαχήσει εις βάρος του Βαγγ.Μαρινάκη.

Το μυρίστηκαν από την κοινή αντίδρασή τους μετά την τοποθέτηση του Β.Μαρινάκη στην ΕΠΟ για την ενεργοποίηση του Κύρου Βασσάρα.

Το επιβεβαίωσαν όταν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ εξέδωσαν σχεδόν ταυτόχρονα ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη Μαρινάκη στ΄αποδυτήρια του Κάκου μετά το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.

Ούτε το... ενωτικό συμβούλιο στην Σούπερ Λίγκα, ούτε οι αμοιβαίες εξηγήσεις στάθηκαν ικανές για να λύσουν την χοντρή παρεξήγηση και ρήξη των δύο πλευρών.

Κι αυτό φάνηκε όταν αμέσως μετά το τέλος του ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού, ο Πατέρας με τον Αδαμίδη άρχισαν τις ειρωνίες κατά του προέδρου της Σούπερ Λίγκας!!!

Το ερώτημα είναι πλέον τι θα πράξει ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος στην Σούπερ Λίγκα και να τον κατηγορούν ότι με αυτή την ιδιότητα δεν μπορεί να ενεργεί ως μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού;

Θα μπει κι αυτός στην κεντρική διαχείρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που θέλουν να τον αναγκάσουν να εισέλθει ο Νικ. Πατέρας και ο Στ. Αδαμίδης όταν αποδεδειγμένα το ισχύον «σύστημα»« που εξαπολύει επίθεση στον Βαγγ. Μαρινάκη γίνεται ισχυρότερο μέσα απ΄αυτή την διαδικασία και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να το καταπολεμήσει και όχι να το ενισχύσει;

Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού έχει να λάβει δύο πολύ σοβαρές αποφάσεις μέχρι το καλοκαίρι που θα κρίνουν το μέλλον του Ολυμπιακού τα επόμενα χρόνια...
theplayer

ΣΧΟΛΙΑ:
1) Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης επί προεδρίας του στον Ολυμπιακό αρνήθηκε πεισματικά να κάνει δύο πράγματα.
Το πρώτο ήταν να μπει στην κεντρική διαχείρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Ηταν νόμος γι αυτόν.
Και το δεύτερο ήταν πως ουδέποτε ασχολήθηκε με την ΕΠΑΕ ή την Σούπερ Λίγκα σε προσωπικό επίπεδο.
Κι όταν το έκανε με τον Πέτρο, τον απέσυρε άρον άρον...

2) ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟVA ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΟΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ.

3)ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ  ΟΑΚΑ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΕΙΔΑΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ.ΤΙΠΟΤΑ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΙΣ ΕΜΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ.

ΚΑΠΝΟΓΟΝΑ-ΚΑΠΝΟΓΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΚΟΛ-ΕΙΣΟΔΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ-ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΤΩΝ.

ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΑ
ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕ ΤΟ ΖΟΥΜ ΣΤΟ ΦΟΥΛ.

ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΞΕ ΤΟ ΚΩΛΟΔΑΧΤΥΛΟ ΤΟΥ ΧΟΛΕΜΠΑΣ.
Ε! ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ.
 
Ο Γιάννης Μώραλης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, μιλώντας στη συνδρομητική τηλεόραση, για όσα έγιναν το Σάββατο (27/11) στο ΟΑΚΑ. Ο Δ' Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός υπογράμμισε πως ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Σταύρος Αδαμίδης, προσέβαλε με τη συμπεριφορά του την πειραϊκή ομάδα και επισήμανε πως υπάρχει ταύτιση απόψεων ανάμεσα στην Ένωση και τον Παναθηναϊκό.
Picture
Ο Γιάννης Μώραλης σχολίασε αρχικά:
"Από πλευράς μας, το νούμερο ένα θέμα στο οποίο στεκόμαστε, έχει να κάνει με την φιλοξενία της ΑΕΚ και το δεύτερο έχει να κάνει με τις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος του αγώνα ο κύριος Αδαμίδης. Θέλω να θυμίσω και να τονίσω σε όλους, ότι εμείς σαν Ολυμπιακός σεβόμαστε την ΑΕΚ. Εμείς πήγαμε στο ΟΑΚΑ με σκοπό να παίξουμε την μπάλα μας και πιστεύαμε πως θα καταφέρουμε να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα, άσχετο αν δεν πετύχαμε δυστυχώς τον στόχο μας. Επίσης, μετά το τέλος της αναμέτρησης, δηλώσεις για λογαριασμό της ομάδας μας έκανε και ο κύριος Κομινάκης, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην ΑΕΚ για την νίκη που πήρε, δίχως να γίνει προκλητικός. Θα θελα να σχολιάσω επίσης πως η ΑΕΚ κέρδισε δίκαια το ματς.

Προσωπικά, μάλιστα, έκανα δηλώσεις όταν τελείωσε το ματς και αναφέρθηκα καθαρά στο ποδοσφαιρικό κομμάτι του παιχνιδιού, δίχως να σταθώ στα υπόλοιπα παρατράγουδα που συνέβησαν, από πλευράς πως σκοπός μας είναι να μην δημιουργούμε εντάσεις. Αντιθέτως, όμως, στη συνέχεια, ακούσαμε έκπληκτοι, τις δηλώσεις του κύριου Αδαμίδη, ο οποίος αντί να συγχαρεί την ομάδα του και τον κόσμο του, μίλησε ειρωνικά και έκανε λόγο για... έγκλημα κατά της Ελλάδας, στεκόμενος στις καθυστερήσεις που κράτησε ο διαιτητής του αγώνα. Ήταν, λοιπόν, ξεκάθαρη αναφορά σε δήλωση του κυρίου
Μαρινάκη, σε αγώνα, μάλιστα, που δεν αγωνιζόταν η ΑΕΚ. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, αποφασίσαμε να απαντήσουμε στην ειρωνεία του κύριου Αδαμίδη. Ήταν εντελώς άστοχη τόσο η δήλωση του, όσο και η ενέργεια του, το να στραφεί, δηλαδή, κατά του κύριου Μαρινάκη".

"Ο Αδαμίδης μίλησε προσβλητικά"

Όσον αφορά για την φιλοξενία που δέχτηκε ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ, ο Δ' αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, δήλωσε: "Τέτοια πράγματα στο ΟΑΚΑ, είχαμε χρόνια να δούμε. Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης, μπήκαν αρκετοί οπαδοί στο γήπεδο, οι οποίοι, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να φτύσουν τον Πάντελιτς και ευτυχώς πριν συμβούν χειρότερα πράγματα στον αγωνιστικό χώρο, βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι όπου τον προστάτεψαν και τον πήγαν στα αποδυτήρια. Θα ήθελα επίσης να σχολιάσω πως δεν γνωρίζω τι ήταν όλοι αυτοί οι άγνωστοι που έκατσαν στους χώρους των αποδυτηρίων στο ΟΑΚΑ.

Ο κύριος Αδαμίδης, μάλιστα, όταν τελείωσε ο αγώνας, μίλησε με ιδιαίτερα προσβλητικές -προκλητικές- εκφράσεις που δεν μπορούμε να αναφέρουμε στην κάμερα και έλεγε τι έκανε και τι θα κάνει τα επόμενα χρόνια ενδεχομένως στην ομάδα του Ολυμπιακού. Γίναμε θεατές της σκηνής, να βλέπουμε να απωθούν με βίαιο τρόπο τον κύριο Μητρόπουλο στο ημίχρονο, δίχως ίχνος σεβασμού προς το προσωπό του από τους ανθρώπους της ΑΕΚ.

Θα ήθελα να τονίσω πως δεν υπήρχε κάποια φάση στο πρώτο ημίχρονο ώστε να διαμαρτυρηθεί ο κύριος Δημητριάδης, ο οποίος έδειχνε εξοργισμένος κατά την διάρκεια που κατευθυνόταν στα αποδυτήρια. Είδαμε, επίσης, δημοσιογράφους σε έξαλλη κατάσταση, με προκλητικό τρόπο, να πετούν καρέκλες στα θεωρία και να κινδυνεύουν άνθρωποι του Ολυμπιακού να τραυματιστούν και συγκεκριμένα η μεταφράστρια της ομάδας μας, καθώς η καρέκλα λίγο έλειψε να την χτυπήσει στο κεφάλι.


Ας μην ξεχνάμε πως φιλοξενηθήκαμε από τον Παναθηναϊκό στο ίδιο γήπεδο πριν από λίγες εβδομάδες και δημόσια τον ευχαριστήσαμε για την ωραία φιλοξενία και εγγυηθήκαμε για ανάλογη φιλοξενία στη ρεβάνς που θα γίνει στον επόμενο γύρο στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Τα παρατράγουδα που συνέβησαν στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, έπρεπε να υπάρχουν άνθρωποι να τα καταγράψουν, για να καταλάβετε απόλυτα τι συνέβη. Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν εκεί.

"Υπάρχει ταύτιση ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό"

Για τις προκλητικές δηλώσεις του Αδαμίδη, ο Γιάννης Μώραλης, δήλωσε: "Είναι γεγονός πως ο ίδιος ο κύριος Αδαμίδης είχε σχολιάσει στο παρελθόν ότι προσωπικά εκείνος δεν έχει κάτι με τον κύριο Μαρινάκη, αλλά έχει πει, όμως, ότι δέχεται επιθέσεις από τον κύριο Μαρινάκη. Να μας πει, λοιπόν και εμάς, τότε, πότε του επιτέθηκε ο κύριος Μαρινάκης στο παρελθόν;

Είναι φανερό πως υπάρχει μία ταύτιση ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, που μπορεί, όμως, να είναι και τυχαία. Δεν ξέρω σίγουρα, αλλά έτσι δείχνει η κατάσταση. Όταν ο κύριος Αδαμίδης με επιστολή του εγκαλεί τον κύριο Μαρινάκη γιατί κατέβηκε στα αποδυτήρια στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, το ίδιο γίνεται και από τον Παναθηναϊκό.

Η επιστολή δημοσιοποιείται, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους. Ας μην ξεχνάμε πως εγκαλεί, επίσης, τον κύριο Μαρινάκη ότι και καλά εξάπτει τα πνεύματα και δηλώνει ο ίδιος με σχόλια του, ότι το ποδόσφαιρο τελεί υπό διάλυση. Παρατηρούμε πως υπάρχει το τελευταίο διάστημα μία διαρκής ενασχόληση του κύριου Αδαμίδη με τον κύριο Μαρινάκη.


Δεν μπορεί, όμως, να φταίει ο κύριος Μαρινάκης για την κατάσταση που επικρτατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που ηγείται του Ολυμπιακού τους τελευταίους 4 μήνες. Από πλευράς του ο κύριος Μαρινάκης προσπαθεί σε αυτούς τους μήνες να δώσει μία λύση στο αδιέξοδο και βλέπουμε από τις υπόλοιπες ομάδες μία ομοψυχία. Ο κύριος Αδαμίδης, όμως, εγκαλεί συνέχεια τον κύριο Μαρινάκη. Να ξεκαθαριστεί πως αρμόδιος να κρίνει δεν είναι ο κύριος Αδαμίδης".

"Στην Ουγκάντα όταν πέφτει καπνογόνο, δεν συνεχίζεται το ματς"

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός στη συνέχεια, τόνισε: "Θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο, ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους φιλάθλους της ΑΕΚ, αλλά αντιθέτως έχουμε πρόβλημα με ορισμένους ανεγκέφαλους οπαδούς οι οποίοι παράνομα μπούκαραν στο γήπεδο αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω πως ο κύριος Αδαμίδης δήλωσε πως πριν ξεκινήσει το ματς, με συνάντησε και μου ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Να αποκαλύψω, λοιπόν, πως δεν με συνάντησε ποτέ ο κύριος Αδαμίδης και όπως καταλαβαίνετε, δεν μου ευχήθηκε ποτέ καλή επιτυχία. Αντιθέτως, εγώ προσωπικά τον φώναξα και του μίλησα. Προσωπικά, είμαι 17 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και σπάνια έχω δει τέτοια απαράδεκτη συμπεριφορά στα αποδυτήρια ομάδας.

Όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει ομάδα να παραπονεθεί για την εξαιρετική φιλοξενία που έχει δεχτεί στο ‘‘Γεώργιος Καραϊσκάκης’’. Όποια αντιπαλότητα και να υπάρχει ανάμεσα στους συλλόγους, πρέπει να σεβόμαστε τόσο τον νικητή, όσο και τον ηττημένο.


Στον Ολυμπιακό έχουμε μάθει και όταν κερδίζουμε και όταν χάνουμε να φερόμαστε ανάλογα, να φερόμαστε σωστά και με σεβασμό στον αντίπαλο. Ήταν μία συνέχεια πολλαπλών δηλώσεων του κύριου Αδαμίδη και δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τον Ολυμπιακό. Ούτε στην Ουγκάντα, ούτε στο Ιράκ, όταν πέφτει ένα καπνογόνο, το ματς διακόπτεται, δεν συνεχίζεται.

Δεν γίνεται ένας που βγαίνει νικητής, να ειρωνεύεται τον χαμένο. Άλλωστε η συγκεκριμένη δήλωση, δεν αφορούσε ούτε την ΑΕΚ ούτε και τον κύριο Αδαμίδη. Από πλευρά μας, δεν επιθυμούμε δημόσιες αντιπαραθέσεις".

"Ο Μαρινάκης είναι ευθύς και στον Αδαμίδη μιλά πρόσωπο με πρόσωπο"

Ο Γιάννης Μώραλης κατέληξε στις δηλώσεις του: "Ο κύριος Μαρινάκης δεν έχει κάνει καμία δήλωση. Όταν είχε μιλήσει για τον Κουκουλάκη, ήταν μία δήλωση ως πρόεδρος της Super League. Όμως βλέπουμε μια διαφορετική συμπεριφορά από τον κ. Αδαμίδη, που ασχολείται με τον κ. Μαρινάκη.

Φέρνουμε το ποδόσφαιρο πολλά χρόνια πίσω σε συνθήκες επαρχιακών γηπέδων. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά στον Ολυμπιακό και στη Super League. Υπάρχει επικοινωνιακή προσπάθεια, να βγουν προς τα έξω κάποια πράγματα. Άλλα δίνονται στη δημοσιότητα και άλλα διαρρέονται.

Ο κ. Μαρινάκης είναι πάντα ευθύς και πάντα στον κ. Αδαμίδη μιλά πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν δημοσιοποιούνται όλα κατ’ ανάγκη. Στη χθεσινή μέρα δίκαια νικήθηκε ο Ολυμπιακός, όμως στο πλαίσιο της φιλοξενίας και τις δηλώσεις του κ. Αδαμίδη έχουμε δίκιο. Δεν εξάπτουμε τα πνεύματα.

Ακόμη μία ταύτιση ήταν και χθες με το ‘‘έγκλημα κατά της Ελλάδας’’ που είπε ο κ. Αδαμίδης και επίσημους κύκλους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να διαρρέει τα ίδια λέγοντας ότι έπρεπε να κρατηθούν καθυστερήσεις για να ισοφαρίσει ο Ολυμπιακός. Υπάρχουν πολλαπλές ενέργειες και δηλώσεις. Το θέμα πρέπει να λήξει".
RED PLANET
 
Picture
Ερώτηση στη Βουλή και στην Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, με αφορμή το δημοσίευμα της πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα» σύμφωνα με το οποίο κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο η μοναδική ελληνόφωνη βιβλιοθήκη των Πομακοχωρίων της Ξάνθης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

«Συμφώνως με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΖΑΓΑΛΙΣΑ» της Κομοτηνής, στο φύλλο 47\05-11-2010, τονίζεται ότι κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο η μοναδική Ελληνική (Ελληνόφωνη) βιβλιοθήκη των Πομακοχωρίων της Ξάνθης και της Ροδόπης, η οποία λειτουργεί στο χωριό Μύκη από το 2004 με 7000 βιβλία.

Η βιβλιοθήκη δεν αποτελεί μόνον χώρο συγκεντρώσεως βιβλίων, αλλά έχει αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών, στις οποίες συμμετέχουν παιδιά της Μύκηξς, όπως κουκλοθέατρο, μαθήματα ζωγραφικής και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.


Μέχρι και τις «όρνιθες» του Αριστοφάνους κατάφεραν και παρουσίασαν τα μικρά Πομακόπουλα, ενώ πολλοί επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχουν μείνει άφωνοι με τον χώρο και τις δράσεις της βιβλιοθήκης η οποία απασχολεί μόνο μία υπάλληλο και μία καθαρίστρια.

Επιβάλλεται να σημειωθεί πως οι μητέρες του χωριού «αγκάλιασαν» αμέσως τη βιβλιοθήκη και πλέον αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για υα νεαρά Πομακόπουλα παρά την αρχική γενιτσαρική προπαγάνδα των εγκάθετων του Προξενείου! (Ας μην λησμονούμε ότι οι τουρκικές βιβλιοθήκες αυξάνονται και ενισχύονται με χιλιάδες αποκλειστικώς τουρκικά βιβλία, πρωτίστως εθνικιστικού περιεχομένου.

Πρόσφατο και εξόφθαλμο παράδειγμα η ανοικοδόμηση εκ βάθρων της πολυτελούς βιβλιοθήκης στον Κένταυρο με τεράστιο κόστος για τα δεδομένα ενός χωριού! Είναι πάρα πολύ απογοητευτικό πώς αυτό που δεν «κατάφερε» η τουρκική προπαγάνδα θα το καταφέρουν οι περιορισμοί των κονδυλίων.


Όπως έχει γίνει δυστυχώς γνωστό επίκειται η κατάργηση του «Οργανισμού παιδικών και εφηβικών βιβλίων» ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από του υπουργείο Παιδείας. Στην καλύτερη περίπτωση από τις 24 εν λειτουργία βιβλιοθήκες να απομείνουν 12 οπότε η βιβλιοθήκη της Μύκης κυριολεκτικώς ένα παράθυρο στον κόσμο για τα Πομακόπουλα, κινδυνεύει να κλείσει!

Ερωτάται η Υπουργός :

1.Είναι σε γνώση του υπουργείου το ανωτέρω ζήτημα της βιβλιοθήκης στο χωριό Μύκη, όπως παρατίθεται το συγκεκριμένο δημοσίευμα; Το περιγραφόμενο Ν.Π.Ι.Δ τι δαπάνες απαιτεί κατά έτος;


Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι οδεύει προς κατάργηση και μήπως μπορούν να υπάρξουν κάποιες «δεύτερες σκέψεις» λόγω της ευλόγου χρησιμότητας όλων αυτών των βιβλιοθηκών προς την νεολαία μας;

2.Θα μπορούσε το υπουργείο να μας πληροφορήσει αν υπάρχει τρόπος παρά την οικονομική στενότητα να μην «σβήσει» μία τόσο επιτυχημένη, φιλότιμη και πολύ χρήσιμη προσπάθεια που είναι η βιβλιοθήκη αυτή, ώστε να συνεχισθεί η πορεία της προς όφελος των Πομακόπουλων;».

ακρίτες
    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010