Picture

Διαβάζουμε στην εφημερίδα ''ΠΑΤΡΙΣ'' της ΗΛΕΙΑΣ.
Εικόνες που θυμίζουν… δεκαετία του 50’, διαδραματίζονται καθημερινά στην «νεκρή ζώνη» ανάμεσα στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας, με πάνω από 25 μαθητές να διασχίζουν ολόκληρα χιλιόμετρα με τα πόδια, στο πλέον επικίνδυνο σημείο της Εθνικής Οδού, προκειμένου να φτάσουν στην πρώτη στάση του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Αχαΐας για να μεταβούν στο σχολείο τους, στο ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας.

 Η τελευταία στάση των λεωφορείων του ΚΤΕΛ Ηλείας είναι στην Νέα Μανολάδα, ενώ η πρώτη των λεωφορείων του ΚΤΕΛ Αχαΐας στο Βουπράσιο. Με ζέστη και με κρύο, με ήλιο και βροχή, μέσα στην κίνηση και τα αυτοκίνητα, οι περισσότεροι από τους μαθητές διασχίζουν κάθε μέρα εδώ και χρόνια, αυτή την απόσταση με τα πόδια!

Η ειδικότητα που επέλεξαν οι μαθητές στο ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας δεν υπάρχει ούτε στο ΕΠΑΛ Λεχαινών αλλά ούτε και στο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας. Αυτό όμως που δεν γνώριζαν οι μαθητές επιλέγοντάς της, ήταν ότι πρέπει καθημερινά να παίζουν τη ζωή τους «κορώνα – γράμματα», προκειμένου να φτάσουν στο σχολείο τους… εξαντλημένοι από το περπάτημα και τις καιρικές συνθήκες!


«Ζούμε αυτό το μαρτύριο δύο χρόνια» λέει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Ιωάννης Σπατιώτης από την Βάρδα, που κάθε πρωί πηγαίνει τον γιό του στην στάση του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Αχαίας στο Βουπράσιο και κάθε μεσημέρι πηγαίνει και τον παίρνει. Και συνεχίσει:

«Είναι τόσο δύσκολο πια, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ηλείας, αφού φτάνουν μέχρι την Νέα Μανολάδα, να κάνουν άλλα 5-6 χιλιόμετρα για να φέρνουν τα παιδιά εδώ; Τόσο εμείς όσο και οι γονείς τα προηγούμενα χρόνια έχουμε κάνει διάφορες κινήσεις, χωρίς κανένα αποτέλεσμα».


Ωστόσο, υπάρχουν και γονείς που δουλεύουν και δεν μπορούν κάθε μέρα να κάνουν δύο «δρομολόγια» στο Βουπράσιο. Έτσι, κάποιοι μαθητές μισθώνουν όλοι μαζί ΤΑΞΙ, ενώ κάποιοι άλλοι, στηρίζονται αποκλειστικά… στα πόδια τους, περπατώντας μέχρι τη Νέα Μανολάδα που είτε εκεί είναι τα σπίτια τους, είτε για να περιμένουν το επόμενο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ηλείας για να πάνε στα σπίτια τους.


Οι μαθητές στο σύνολό τους είναι κάτοικοι Βάρδας, Παλαιάς και Νέας Μανολάδας αλλά και Λεχαινών…


«Είναι η πρώτη χρονιά που ζω αυτό το πράγμα. Και να μου το έλεγαν δεν θα το πίστευα, αν δεν το ζούσα η ίδια» λέει η κα. Γαρυφαλλιά Τζανέτου στην εφ. «Πατρίς» και συνεχίζει: «Τα παιδιά καθημερινά κινδυνεύουν. Περπατούν πάνω στην Εθνική Οδό για να πάνε στα σπίτια τους, ανάμεσα στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά. Δεν μπορεί να καταλάβει κανένας ότι κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και ανά πάσα στιγμή;».

Παρέμβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες....

Όταν ο δημοτικός σύμβουλος Βουπρασίας Παναγιώτης Καραδήμας πληροφορήθηκε τον καθημερινό αυτό «Γολγοθά» των μαθητών, όπως είναι φυσικό, δεν μπορούσε καν να το πιστέψει. Η επόμενή του κίνηση, ήταν να πάει στο Βουπράσιο, στην στάση του λεωφορείον που επιβιβάζονται και αποβιβάζονται καθημερινά οι μαθητές της περιοχής, για να υποστεί σοκ…


«Το λεωφορείο έρχεται από την Κάτω Αχαΐα, γεμάτο μαθητές κάνει αναστροφή μέσα στην Εθνική Οδό και αφήνει τους μαθητές στη στάση, όπου οι περισσότεροι φεύγουν με τα πόδια, διασχίζοντας κατά μήκος το πιο επικίνδυνο σημείο της Εθνικής Οδού» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Παναγιώτης Καραδήμας και συνέχισε:

«Έκανα παρέμβαση και στα ΚΤΕΛ και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να λάβω την αποκαρδιωτική απάντηση ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα και ότι όλα, δουλεύουν με τον νόμιμο τρόπο. Πόσο νόμιμη όμως είναι η διαδικασία τη στιγμή που καθημερινά τα παιδιά κινδυνεύουν να τραυματιστούν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα; Το επόμενό μου βήμα είναι μια επιστολή στην Υπουργό Παιδείας κα. Άννα Διαμαντοπούλου».


Αναμφίβολα λύση μπορεί και πρέπει να βρεθεί. Δεν είναι πρόβατα στον δρόμο αλλά παιδιά. Παιδιά που πασχίζουν να χτίσουν το μέλλον τους, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα εφόδια από το σχολείο. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους βάζει εμπόδια, αλλά ούτε και να βάζει τις ζωές τους σε κίνδυνο… Αν μπει λοιπόν ένα τέλος σε αυτή την τραγωδία…

Στάθης Πουλιάσης
([email protected])
 
Picture
 ΤΑ Υστερόγραφα ΤΟΥ ΠΕΣΕ

Υ.Γ. 1 : Με το πέρας του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος φαίνεται πλέον ξεκάθαρα οτι ο Ολυμπιακός μόνο με χαρακίρι χάνει αυτό το πρωτάθλημα. Ένα χαρακίρι που προσπάθησε να κάνει πραγματικότητα δύο φορές, με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, αλλά δεν το κατάφερε. Η εικόνα που δείχνουν οι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ο εξαιρετικά ασταθής Άρης ως τώρα, το μόνο που επιβεβαιώνουν ως τώρα είναι οτι δεν δείχνουν ικανοί να μας προβληματίσουν. Ειδικά οι Παναθηναϊκός και ΑΕΚ που έχουν να επισκεφθούν και το Καραϊσκάκη...

Υ.Γ. 2 : Στα του ματς τώρα : Οι οπαδοί της AEL FC (έχουμε και ένα κούτελο στην κοινωνία) θυμήθηκαν μετά από 14 ολόκληρες αγωνιστικές οτι η ομάδα τους παίζει τον υπέρ των πάντων αγώνα για τη σωτηρία της και προσπάθησαν να ανάψουν τα αίματα, να κάνουν τσαμπουκάδες και γενικά να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας. Επειδή όμως όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, τσαμπουκάδες στον αυτοκράτορα του τσαμπουκά δεν περνάνε, και το ματσάκι έχασαν πανηγυρικά, και στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα παραμένουν, αλλά και θα τους υπογράψουμε το χαρτί του υποβιβασμού στον δεύτερο γύρο στο Καραϊσκάκη.

Υ.Γ. 3 : Αγωνιστικά, το ματς δε σηκώνει ιδιαίτερη κριτική. Η Λάρισα απέδειξε οτι δικαίως βρίσκεται στη θέση που βρίσκεται, ο Ολυμπιακός έπαιξε όσο χρειαζόταν για να κερδίσει και αρκούσε ένα δεκάλεπτο ξέσπασμα για να ξεχαρβαλώσει την αμυντική της λειτουργία. Ακόμα και στο 2ο ημίχρονο που τους είχαμε παραχωρήσει πολύ χώρο, δεν έδειχναν ικανοί να κάνουν ζημιά. Στο δια ταύτα, αυτό που κρατάω από αυτό το ματς είναι το τρίποντο : Έπρεπε να πάρουμε το τρίποντο για να εκμεταλλευτούμε τα στραβοπατήματα ΟΛΩΝ των άλλων, αυτή τη φορά το καταφέραμε, τους αφήσαμε πίσω κάμποσους βαθμούς και τους αφήνουμε να σκοτώνονται...

Υ.Γ. 4 : Στον Παναθηναϊκό, ο Πατέρας απειλεί με "αποχώρηση", περιμένοντας προφανώς να τον... παρακαλέσουν πάλι να μείνει. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί οι βάζελοι ναι μεν είναι γνωστά κουτορνίθια, αλλά έχουν αντιληφθεί πλήρως πλέον οτι όλο το περυσινό κατόρθωμα οφείλεται αποκλειστικά στην ανυπαρξία του Ολυμπιακού. Φέτος που ο Ολυμπιακός είναι ξανά δυνατός, να οι γκρίνιες, να η προεδρολαγνεία, όλα στη φόρα. Ένας Σισέ δε φέρνει την άνοιξη και το βιώνουν έντονα στο πετσί τους φέτος (και ο ίδιος ο Σισέ).
Picture
Υ.Γ. 5 : Στη δε ΑΕΚ που είχαν βγάλει και γλώσσα μετά τη νίκη τους στο ΟΑΚΑ, τους πάνε όλα... δεξιά. Η μια φάπα έρχεται πίσω απ'την άλλη και ο προπονητής τους δηλώνει φόρα παρτίδα οτι δεν ήρθε στην Ελλάδα για να συμβιβάζεται και πως μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις, ανεβάζοντας την πίεση των διοικούντων. ΠΑΟΚ, Άρης, τα ίδια : Αμέτρητες φάπες, αλύπητο ξύλο. Ο Ολυμπιακός φέτος έχει μοναδική ευκαιρία να πάρει πρωτάθλημα σπάζοντας όλα τα ρεκόρ και κατ'εμέ το μόνο που οφείλει είναι να το πάρει το πρωτάθλημα με αντίπαλους αυτούς τους πουθενάδες.

Υ.Γ. 6 : Αυτό βέβαια δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι ώστε να μπεί στο ψυγείο το σχέδιο ενίσχυσης της ομάδας : Η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση και ίσως τώρα είναι ιδανική συγκυρία γιατί ακριβώς υπάρχει αυτή η διαφορά κλάσης, που θα επιτρέψει να γίνει και δουλειά με λιγότερο άγχος.

Υ.Γ. 7 : Κλείνω με το περιβόητο θέμα της συνεδρίασης της Super League. Κατ'αρχάς σε ένα περιβάλλον όπου λίγο πολύ όλοι είναι φιλαράκια μεταξύ τους, δεν πιστεύω οτι υπάρχει αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα που μεταφέρεται από τα μέσα - τουλάχιστον σε αυτόν τον βαθμό.

Ο Μαρινάκης με τον Πατέρα πέρυσι το Πάσχα έκοβαν βολτίτσες παρέα στο Παρίσι και τώρα ξαφνικά δε μιλιούνται; Και μιλιούνται και χασκογελάνε και δεν τρέχει τίποτα και γελάνε με όλους όσους πιστεύουν τα "πάνω απ'όλα ο Θρύλος" και "πάνω απ'όλα η Πανάθα".

Κατά δεύτερον, ο Μαρινάκης κάνει ένα λάθος : Δεν γίνεται να κάνει ισότιμο συνομιλητή του τον κάθε φίτσουλα. Δικαίως εξερράγη, δικαίως φόρτωσε και απείλησε οτι θα σβερκώσει τη γκέϊσα του Αγαμίδη, αλλά ρε Βαγγέλα εσύ είσαι μεγαλομέτοχος του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας και ο άλλος δεν έχει μαντίλι να κλάψει.

Εσύ ηγείσαι του Θρύλου και ο Κωνσταντινίδης που του δίνεις αξία είναι γιουσουφάκι. Αντί να καταδέχεσαι να μιλάς μαζί του, προτιμότερο θα ήταν να του δείξεις το μεσαίο σου δάχτυλο, με την υπόσχεση οτι θα το αλείψεις με βαζελίνη πριν του το εφαρμόσεις στο δεύτερο γύρο στο Καραϊσκάκη.

Υ.Γ. 8 : Μέχρι τότε όμως, αρκεί να τους βλέπουμε και να γελάμε με τα χάλια τους, όσο εμείς θα αυξάνουμε τη διαφορά. Περαστικά...
 
Picture
Πρωταθλητής χειμώνα με δόξα και τιμή αναδείχθηκε ο Θρύλος που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα στραβοπατήματα των Παναθηναϊκού, ΑΕκ, ΠΑΟΚ και Άρη κερδίζοντας με 0-1 τη Λάρισα στο νέο στάδιο της Λάρισας χάρη σε αυτογκόλ του Παναγιώτη Κατσιαρού έπειτα από σουτ του Όλοφ Μέλμπεργκ.

Δεν ζορίστηκε ιδιαίτερα ο Ολυμπιακός απέναντι σε μια κακή και φλύαρη Λάρισα, που θα μπορούσε να είχε φάει πολλά περισσότερα στο διάστημα 30' - 40' όπου και "κρύφτηκε η μπάλα". Με τη νίκη τους αυτοί οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε βρίσκονται στην κορυφή με 36 βαθμούς, όντας η καλύτερη επίθεση και καλύτερη άμυνα της Superleague, αφήνοντας πίσω τους 5 βαθμούς τον αιώνιο δεύτερο Παναθηναϊκό.
Picture
Κριτική Παιχτών

Πάρντο : Έχει στο ενεργητικό του τη μεγάλη απόκρουση του 41ου λεπτού, όπου και αποσόβησε το σχεδόν σίγουρο 1-1. Είχε καλές αντιδράσεις στο παιχνίδι, αν και δεν χρειάστηκε να επέμβει και πολλές φορές λόγω της επιθετικής ανυπαρξίας της Λάρισας. Μοναδικό ψεγάδι η φάση του 95'. Δε βγαίνεις εκεί στα όρια της μεγάλης περιοχής για να διώξεις με γροθιές πάνω σε αντίπαλο...

Τοροσίδης : Καλό παιχνίδι από τον "Τόρο" μετά από αρκετές μέτριες σερί εμφανίσεις. Δυναμικός στις επεμβάσεις του, ανέβηκε αρκετές φορές και μπροστά και ήταν σχεδόν μέσα σε όλες τις φάσεις. Από τους καλύτερους.

Α. Παπαδόπουλος :Έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι, βρισκόταν παντού, δεν επέτρεψε στην πλειοψηφία των φάσεων να δημιουργηθεί καμμία κατάσταση για την εστία του Πάρντο. Επιστροφή στις καλές εμφανίσεις για τον Αβράμη.
 
Μέλμπεργκ : Πολύ καλός και ο Σουηδός στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, του ανήκει κατά το ήμισυ το γκολ της νίκης ενώ λίγο νωρίτερα είχε μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει ξανά. Αμυντικά ήταν καλός, αν και σε δύο φάσεις έχασε τον Κουζέν απ'τα μάτια του, στις δύο μεγάλες ευκαιρίες της Λάρισας (το τετ-α-τετ και την κεφαλιά άουτ).

Ραούλ Μπράβο : Θετική επανεμφάνιση του Ισπανού που όσο άντεχε έκανε ωραίο παιχνίδι, τα πήγε καλά αμυντικά και βοήθησε πολύ με τις προωθήσεις του - είχε και μια ευκαιρία να χριστεί σκόρερ αλλά το σουτ του "έβγαλε" ο Αμπάρης. Κουράστηκε στο δεύτερο ημίχρονο αλλά με την είσοδο του Χολέμπας που ανέλαβε το... τρέξιμο στην πλευρά, επικεντρώθηκε στα αμυντικά του καθήκοντα και δεν είχε προβλήματα.

Ζαϊρί : Αυτός είναι ο βεδουΐνος μας : Μια του ύψους, μια του βάθους. Είχε πολύ καλά διαστήματα στο παιχνίδι του και κάποια άλλα πάλι που σε έκαναν να νομίζεις οτι είχε αποχωρήσει απ'τον αγώνα. Η αλήθεια είναι πως στα καλά διαστήματα της ομάδας, ήταν και ο ίδιος καλός.

Ουρτάδο : Καλύτερος από τις προηγούμενες εμφανίσεις του, βοήθησε αρκετά στο ανασταλτικό κομμάτι και φάνηκε ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο που η ομάδα άφησε χώρους στη Λάρισα. Είχε όμως και κάποια σημεία που ήταν κίνδυνος-θάνατος, με κορυφαία τη στιγμή που βγήκε σαν κριάρι πάνω στον Μετίν. Ήταν όμως σίγουρα η καλύτερη παρουσία του με τα ερυθρόλευκα ως τώρα.
Picture
Ιμπαγάσα : Λίγα πράγματα στο δημιουργικό κομμάτι από τον Αργεντινό αυτή τη φορά. Ελάχιστα πράγματα του έπιασαν - αυτός ήταν και ένας λόγος που ο Κέβιν Μιραλάς έμεινε εκτός παιχνιδιού, εξασφάλιζε πάντως τη σωστή κυκλοφορία της μπάλας στο χώρο της μεσαίας γραμμής ενώ και ανασταλτικά όποτε χρειάστηκε ήταν παρών. Από τα λιγότερο καλά του παιχνίδια.

Ριέρα : Φορτσάτος μπήκε ο Ισπανός μετά τον τραυματισμό του. Μπορεί να μην έκανε καμμιά σούπερ εμφάνιση αλλά δε φοβήθηκε να βάλει τα πόδια του στη φωτιά, να ζητήσει τη μπάλα, να προσπαθήσει να πάρει πρωτοβουλίες. Κουράστηκε γρήγορα και αντικαταστάθηκε - τώρα περιμένουμε στον 2ο γύρο να δούμε έναν άλλο, καλύτερο Ριέρα.

Φουστέρ : Μάζεψε τις περισσότερες κλωτσιές από οποιονδήποτε, είχε μεγάλη συμμετοχή στο ματς στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο έπεσε αρκετά η απόδοση του και έχασε και την καλή ευκαιρία στο 80' για να καθαρίσει τον αγώνα. Καλός σε γενικές γραμμές.

Μιραλάς : Δεν φάνηκε καθόλου σήμερα ο Βέλγος που στενά μαρκαρισμένος δε βρήκε ούτε τους χώρους ούτε είχε καλή τροφοδότηση, ενώ και οι ατομικές του ενέργειες ήταν ημιτελείς. Σε μέτρια βραδιά. 

Χολέμπας :Ο Κολομβιανός μας δεν τα πήγε άσχημα στο ρόλο του αριστερού χαφ. Προσπάθησε για το καλύτερο, βοήθησε πολύ στο ανασταλτικό κομμάτι, μπήκε στις φάσεις και αν ήταν πιο προσεκτικός θα'χε βάλει και γκολάκι. Καλή εμφάνιση.

Μοδέστο : Δεν τα πήγε κι άσχημα σε έναν ρόλο που δεν είναι και το καλύτερο του, βοήθησε πολύ ανασταλτικά ενώ έβγαλε και μια ωραία μπαλιά στον Χολέμπας σε μια φάση που θα μπορούσε να καταλήξει σε γκολ, στο δεκάλεπτο που αγωνίστηκε.

Γ. Παπαδόπουλος :Αγωνίστηκε ελάχιστα και δε μπορεί να κριθεί.
ΠΕΣΕΤΕΡΟ
 
Picture
  • Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
Η κοινωνική οργή έχει μεγαλώσει και η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Τη δύσκολη αυτή ώρα είναι εύκολο να χαϊδεύει κανείς τα αυτιά των «οργισμένων». Το δύσκολο είναι να βρίσκεσαι κόντρα στο ρεύμα. Δεν αναφερόμαστε στο αυτονόητο, στο απαράδεκτο των επεισοδίων. Αλλά στο μεγάλο έλλειμμα φιλοπατρίας που μας οδηγεί σε σκοτεινές ατραπούς...

Χτες το βράδυ είχα την τύχη να βρεθώ με μία ομάδα παιδιών. Προετοιμαζόντουσαν για μία προφορική έκθεση στο σχολείο τους που είχε ως θέμα της την φιλοπατρία. Μου άρεσε που με άφησαν να μείνω μαζί τους, απέκτησα για λίγο την αίσθηση ότι ήμουν κι εγώ ένας απ’ αυτούς. Ένας έφηβος με φόβους και ελπίδες για το μέλλον, αλλά και με θέληση για ζωή...

Ένα παλικάρι από την παρέα άρχισε τη συζήτηση προσπαθώντας να προσδιορίσει την έννοια της φιλοπατρίας. Αναφέρθηκε, λοιπόν, στην αίσθηση που έχουν οι άνθρωποι ότι ανήκουν σε μία κοινή ομάδα κι έτσι προασπίζονται τα κοινά συμφέροντα αυτής της ομάδας. Ναι, συμπλήρωσε ένας δεύτερος:

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι φιλοπατρία είναι να αγαπάμε τα βουνά και τους κάμπους της Ελλάδας. Τι νόημα θα είχε αυτό αν δεν υπήρχαν σε αυτά τα χώματα Έλληνες»;

Η κοπελιά της παρέας, η οποία μέχρι εκείνη την ώρα ήταν αμίλητη, έκανε μία σημαντική παρατήρηση: «Με εντυπωσιάζει η θυσία των 300 του Λεωνίδα. Ήξεραν ότι ήταν ελάχιστοι απέναντι σε μυριάδες. Ήξεραν ότι θα πέθαιναν στο πεδίο της μάχης. Δεν το έβαλαν στα πόδια.

Έμειναν εκεί για να συναντήσουν τον θάνατο και τη δόξα. Οι Σπαρτιάτες ηττήθηκαν στις Θερμοπύλες. Η Ιστορία, όμως, τους εμφανίζει ως νικητές. Κι αυτή είναι η αλήθεια. Κέρδισαν, επειδή πολέμησαν για τα ιδανικά τους».

Το λόγο πήρε πάλι ο πρώτος της παρέας: «Καλά όλα αυτά. Το ερώτημα είναι ποιος έχει το καθήκον να εμπνεύσει τους πολίτες μιας χώρας με το αίσθημα της φιλοπατρίας. Ποιος θα τους δώσει το όραμα και τον κοινό στόχο. Δείτε τι συμβαίνει σήμερα. Δεν υπάρχει όραμα, δεν υπάρχουν στόχοι. Ο καθένας είναι μόνος του, νιώθει μόνος του»...

Κάποια στιγμή γύρισαν και προς εμένα, σαν να μου ζητούσαν να απολογηθώ ως εκπρόσωπος μιας ολόκληρης γενιάς. Αλήθεια, τι όραμα δώσαμε στα παιδιά μας; Να βγάλουν χρήματα; Να αποκτήσουν εξοχικά, αυτοκίνητα και καταθέσεις στην τράπεζα; Τι σημαίνει η πατρίδα για εμάς;

Προτίμησα να σηκωθώ από την θέση μου και να αναζητήσω μία οδό διαφυγής. Το μόνο που τους είπα ήταν ότι ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Ευτυχώς, διότι έτσι η πατρίδα μας έχει ακόμη ελπίδα...
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
 
Picture
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλεβιτικών συλλόγων Ευρώπης (AABK) Τουργκούτ Οκέρ μόλις έφτασε από την Γερμανία στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθη. Με βάση πληροφορίες ο Οκέρ ήρθε με αεροπλάνο από την Γερμανία για να μετάσχει στην εκδήλωση της 19ης Σεπτεμβρίου στο Καχραμάνμαράς.

Ο Οκέρ συνελήφθη στα πλαίσια έρευνας που διεξάγει η εισαγγελία του Σάριερ σχετικά με το αδίκημα της ¨εξύβρισης¨. Καθώς ο Τουργκούτ Οκέρ μεταφερόταν στην αστυνομική διεύθυνση του αεροδρομίου Ατατούρκ, μέλη της AABK καθώς και εκπρόσωποι των Αλεβίτικων συλλόγων Τουρκίας περίμεναν εδώ επί μακρόν.

Ο αντιπρόεδρος της ΑΑΒΚ Ισμαίλ Ατάς, είπε πως η σύλληψη του Οκέρ που είχε έρθει στην Τουρκία για να μετάσχει στην συνέντευξη τύπου σχετικά με τα γεγονότα που έγιναν στο  Μάρας πριν από 32 χρόνια, στοχεύει στο να ξεχαστούνε αυτά τα γεγονότα.

Ο άλλος αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αντνάν Γιλμάζ ανέφερε πως σχετικά με τα γεγονότα στο Καχραμάνμαράς όπου έχασαν την ζωή τους πολλοί άνθρωποι, σχεδιάζει να μετάσχει στην ανακοίνωση τύπου σχετικά με την μήνυση που θα υποβληθεί ενάντια στους υπεύθυνους.

Ο Γιλμάζ είπε πως πιστεύει ότι η σύλληψη του Οκέρ ήταν μια προσπάθεια να εμποδιστεί αυτή η ανακοίνωση τύπου.
tourkikanea
ΣΧΟΛΙΟ
Στις 19-12-1978 δόθηκε το έναυσμα για τις επιθέσεις που ακολούθησαν από σουνίτες-φασίστες σε βάρος των αλεβιτών της πόλης. Η πρώτη επίθεση αυτή έγινε από το μέλος των γκρίζων λύκων Οκκές Κενγκέρ που πέταξε βόμβα μέσα σε σινεμά.


Ο απολογισμός θλιβερός. Με βάση ανεπίσημες πηγές, πάνω από 500 (!!!) νεκροί, πολλοί τραυματίες, σπίτια και καταστήματα κατεστραμμένα…Πρωθυπουργός τότε ο Ετσεβίτ. Ο τότε υπουργός εσωτερικών  Ιρφάν Οζαϊντινλί (στέλεχος και ο ίδιος των γκρύζων λύκων) είχε αποδώσει τις επιθέσεις σε…αριστερούς.
Η φωτογραφία δεν είναι από το συγκεκριμένο δημοσίευμα.  Δείχνει μερικά από τα θύματα-Αλεβίτες.
 
Picture
Προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς, που – μεταξύ άλλων – έκανε ανοιχτά λόγο για τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης!    

Το νέο…ατόπημα διεπράχθη σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, όπου διοργανώθηκε τελετή από… «πνευματικοπαίδια» (λέμε τώρα) του ψευτομουφτή Ιμπραήμ Σερήφ. Παρόντες βεβαίως και πολλοί ακόμη τουρκόφρονες, μεταξύ δε αυτών και η…γνωστή μας Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Διαβάζουμε σχετικά στη «Μπιρλίκ» της 15ης Δεκεμβρίου 2010:

     «Όπως κάθε χρόνο η Πνευματική Ομάδα Γυναικών του εκλεγμένου Μουφτή Κομοτηνής, πραγματοποίησε στις 15-12-2010 ημέρα Τετάρτη στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη», εκδήλωση «Ημέρας Ασουρέ».

Στην εκδήλωση μετείχαν
ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς,
ο εκλεγμένος μουφτής Ιμπραήμ Σερήφ,
η πρόεδρος του συνδυασμού «Πρώτο βήμα για την ισότητα» Σιμπέλ Μουσταφάογλου,
η περιφερειακή σύμβουλοςΣεβγκί Σαλίμ,
η πρόεδρος του τομέα γυναικών του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Νετσλά Τσαβούς,
η πρόεδρος του τομέα γυναικών της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής και μέλη του Δ.Σ,
καθώς και πάνω από 1000 γυναίκες.

     Στην ομιλία του πριν την εκδήλωση ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ είπε
: «Αξιοσέβαστες γυναίκες, σήμερα ανάμεσα μας βρίσκονται αξιόλογοι μουσαφίρηδες. Ο νέος μας υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων, δεν μας άφησε μόνους, και έστειλε να παραβρεθούνε σήμερα ανάμεσα μας στην Δυτική Θράκη, δύο πολύ σημαντικές γυναίκες κυρίες καθηγήτριες μας.

Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα. Επίσης ανάμεσα μας όπως πάντα είναι και ο πρόξενος μας κύριος Μουσταφά Σάρνιτς, που να είναι καλά δεν μας άφησε μόνους.

Συμμετείχε και στήριξε κάθε μας εκδήλωση. Ο Αλλάχ να τον ευλογεί. Φυσικά εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τις αξιοσέβαστες κυρίες που ήρθαν από χωριά και πόλεις για να συμμετάσχουν σε αυτήν μας την εκδήλωση.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις διασφαλίζουν κέρδος στην κατεύθυνση της διαφύλαξης του πολιτισμού μας, της θρησκεία μας και της εθνικής μας ταυτότητας. Αποτελεί υποχρέωση μας τις εκδηλώσεις αυτές να τις αναβιώνουμε και να τις μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές». 

ΣΑΡΝΤΙΤΣ:  ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΚΆΝΟΥΜΕ, ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ

     Απευθύνοντας χαιρετισμό ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς, τόνισε την αξία του πολιτισμού.
Συνέχισε την ομιλία του λέγοντας: «Αξιοσέβαστες κυρίες, σας χαιρετώ με αγάπη και σεβασμό, και προσωπικά και εξ ονόματος των συζύγων των συναδέλφων μου που παρευρίσκονται εδώ. Κατ’ αρχάς, σας συγχαίρω εγκάρδια για την ¨Ημέρα Ασουρέ¨ και εύχομαι να αποβεί επωφελής.

Η κυρία Τζαχιντέ είπε πριν πως μετέχω σε όλες τις εκδηλώσεις, εγώ δεν το δέχομαι αυτό ως φιλοφρόνηση. Δεν παρευρίσκομαι σε αυτές τις εκδηλώσεις από καθήκον, αλλά τις βλέπω ως ένα συναίσθημα που βγαίνει από μέσα. Δεν μετέχω για λόγους ευθύνης, αλλά για να μοιραστώ την ζωή μαζί σας.

Η καρδιά μας βρίσκεται πάντοτε μαζί σας. Στην φετινή εκδήλωση είχαν την ευγένεια να μετάσχουν δύο πολύ αξιόλογες καθηγήτριες μας. Τις ευχαριστώ για αυτό. Πραγματικά η επίσκεψη των δύο πολύ αξιόλογων καθηγητριών μας της Διεύθυνσης Θρησκευτικών μας Υποθέσεων, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την έννοια και την σημασία της βραδιάς. Πριν λίγο οι ομιλητές μίλησαν για τον πολιτισμό.

Κατά την γνώμη μου πολιτισμός είναι ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας και καταγωγής, κάθε αξιόλογο βήμα που γίνεται. Κάθε βήμα που κάνουμε στην ζωή μας προσθέτει αξία στον πολιτισμό μας.

Απόψε γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο στο  πολιτιστικό επίπεδο, των Τουρκων μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. Υπό αυτήν την έννοια είναι πολύ σημαντικό. Πιστεύω πως πρέπει τις όποιες πολιτιστικές μας αξίες να τις διαφυλλάτουμε. Αυτός ο αγνός πολιτισμός μας, αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ο πολιτισμός υπό αυτή την έννοια είναι οι κινήσεις που μας  πηγαίνουν μπροστά, προς το σωστό και το ωραίο. Πιστεύω οι μουφτείες μας  στηρίζουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Διότι αυτές όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον θα συμβάλλουν στην πολιτιστική πρόοδο και ανάπτυξη της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Για αυτό, επιθυμώ να συγχαρώ τον εκλεγμένο μας μουφτή Κομοτηνής».
ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ-ΣΤΟΠ
 
Picture
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε εχθές στο πλευρό του Βασίλη Μιχαλολιάκου, κατά την τελετή ορκωμοσίας του πρώην Γραμματέα Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, ως νέου Δημάρχου Πειραιά.

Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν συμβολική, αλλά είχε και βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα, με την Κυβέρνηση να δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών, και τα υπόλοιπα κόμματα να εισπράττουν δυσαρέσκεια από την κοινωνία, ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να δείξει ότι ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, και ένας κατεξοχήν χώρος που προσφέρει ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία, μπορεί να αποτελέσει “πρόβα εξουσίας” για τη Νέα Δημοκρατία, με υπερκομματική αντίληψη.

Θα είναι εξάλλου ο μόνος μεγάλος Δήμος ή Περιφέρεια, που ελέγχει πολιτικά η Νέα Δημοκρατία, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις ευθύνες του Βασίλη Μιχαλολιάκου. Στον Πειραιά, ο Αντώνης Σαμαράς θα ήθελε να δει να γίνεται πράξη η “εθνική ενότητα”, την οποία ο ίδιος πρεσβεύει, και αφορά στη σύμπραξη δυνάμεων από όλους τους χώρους, με καθαρές σχέσεις, προκειμένου να επιτευχθούν κοινοί στόχοι, μέσω κοινών και μετρήσιμων δράσεων.

Επίσης, να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία, να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δοθεί μάχη για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, και να διαμορφωθεί περιβάλλον που θα αποδειχθεί ελκυστικό, και θα προσελκύσει επενδύσεις. Γι’ αυτό και από την πλευρά του θα βοηθήσει όσο μπορεί τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, αν και οι προοπτικές για την Αυτοδιοίκηση δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, από τη στιγμή που ο “Καλλικράτης” φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιδιώκει να λύσει.

Αναλυτικά, η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά έχει ως εξής:

“Ήρθα να ευχηθώ στον Βασίλη να είναι σιδεροκέφαλος και τυχερός.

Ήρθα, επίσης, να συμβολίσω, εδώ, με την παρουσία μου, αλλά και την παρουσία όλων των πολιτικών εκπροσώπων, την ανάγκη ενότητας στον Πειραιά, προκειμένου να μπορέσουμε να δρασκελήσουμε την επόμενη χρονιά, μέσα από επιτυχίες στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Πειραιάς μας.

Θέλω να γνωρίζουν οι πάντες ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Νέα Δημοκρατία θα κάνει το παν, προκειμένου να βοηθήσει το έργο αυτό, το οποίο, επαναλαμβάνω, είναι υπερκομματικό.

Ευχαριστώ πολύ”.

γράφει ο
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
 
Picture
Tων Ελλης Τριανταφυλλου – Γιωργου Π. Τερζη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Εντατικό λίφτινγκ στην εικόνα και τα πρόσωπα που εκπροσωπούν τη Νέα Δημοκρατία ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θεωρεί το 2011 εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά και επιθυμεί να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε οι αλλαγές να γίνουν αμέσως μετά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, η καθυστέρηση στη μετακόμιση από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης στα σύγχρονα γραφεία της οδού Συγγρού ανέβαλε συνολικά το εγχείρημα, αφού ο κ. Σαμαράς επιθυμεί οι αλλαγές να συνδυαστούν με τα νέα γραφεία, τα εγκαίνια μιας διαδραστικής, εξαιρετικά μοντέρνας ιστοσελίδας αλλά και με το νέο λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού.

Το... σβήσιμο του πυρσού, ο οποίος σφράγισε την περίοδο του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος, έχει συμβολική αξία και είναι σαφές ότι συνδέεται με την επιδίωξη του νέου αρχηγού να σηματοδοτήσει τη μετάβαση στη δική του εποχή.

Ο εκ Μεσσηνίας προερχόμενος συνεργάτης του κ. Σαμαρά, κ. Δ. Πτωχός, ολοκληρώνει εντός των ημερών τη νέα ιστοσελίδα της Ν.Δ., η οποία θα είναι διαδραστική και θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία προκειμένου να καλυφθεί το κενό που οι επιτελείς της Ρηγίλλης διαπιστώνουν ότι υπάρχει στην επαφή του κόμματος με τα λεγόμενα «social media».

Τα στελέχη της Ν.Δ., όμως, ευελπιστούν ότι με το νέο σύστημα θα καλυφθούν και τα κενά στην αντίδραση του κόμματος απέναντι σε πολιτικά γεγονότα, καθώς αυτό το σύστημα προβλέπει εικοσιτετράωρη καταγραφή όσων μεταδίδονται από ΜΜΕ και Διαδίκτυο, online σύνδεση με τη Βουλή και άμεση ενημέρωση των καθ' ύλην αρμοδίων στελεχών για κάθε ζήτημα πολιτικό ή και προσωπικό.

Σύμφωνα με το πλάνο του κ. Σαμαρά, θα λειτουργήσει ταυτόχρονα με τη συγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας που θα προκύψει μετά τον ριζικό ανασχηματισμό των τομεαρχών και γραμματέων του κόμματος. Ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει ήδη εντατικές διαβουλεύσεις με τους συμβούλους του εν όψει των αλλαγών, τις οποίες θα οριστικοποιήσει την περίοδο των εορτών.

Οπως πληροφορείται η «Κ», ο κ. Σαμαράς προτίθεται να αλλάξει πάνω από το 50% των τομεαρχών και γραμματέων, προκειμένου, όπως τονίζει, να δοκιμαστούν και νέα πρόσωπα. Μεταξύ αυτών που φέρονται προς αντικατάσταση είναι οι Θ. Δαβάκης, Γ. Κασσαπίδης, Μιχ. Χαλκίδης, Ελίζα Βόζεμπεργκ. Για ορισμένους εξ αυτών, πάντως, η υποτονική παρουσία συνδέεται περισσότερο με τη συγκυρία και λιγότερο με την προσωπική τους επάρκεια, αφού όλη η επικαιρότητα κινείται γύρω από την οικονομία.

Τον κρίσιμο τομέα της οικονομίας θα διατηρήσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ενώ στα πόστα τους θα παραμείνουν -όπως όλα δείχνουν- και οι αναπληρωτές του, Χρ. Σταϊκούρας και Ν. Μηταράκης.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. επιδιώκει να ενισχύσει τα όπλα του κόμματος στο οικονομικό πεδίο και, συνεπώς, συζητείται η δημιουργία ενός διευρυμένου «κύκλου οικονομίας - ανάπτυξης» ώστε και το πολιτικό μήνυμα της Ν.Δ. να ενδυναμώσει αλλά και την παρουσία του κ. Κ. Χατζηδάκη (ο οποίος συμμετείχε και στο πρόσφατο δείπνο με τον κ. Ολι Ρεν) να αναβαθμίσει.

Το τελευταίο έχει σημασία, καθώς ο πρώην υπουργός, ο κ. Ν. Δένδιας και φυσικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν διεισδυτικότητα στους φιλελεύθερους ψηφοφόρους και θα αναδειχθούν ως αντίβαρο στο κόμμα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Ενας τομέας που προβληματίζει ιδιαίτερα τον κ. Σαμαρά είναι αυτός της επικοινωνίας. Ο αρχηγός της Ν.Δ. φέρεται να εξετάζει την εισήγηση αρκετών στελεχών για αλλαγή σκυτάλης στη θέση του εκπροσώπου Τύπου.

Θεωρεί, ωστόσο, ότι ο νυν εκπρόσωπος κ. Πάν. Παναγιωτόπουλος έχει επιτελέσει ικανοποιητικά το έργο του χωρίς να υποπέσει σε κρίσιμο λάθος και, συνεπώς, επιθυμεί να τον διατηρήσει στην ηγετική ομάδα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του.

Κάποιοι πρότειναν τον τομεάρχη Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια, άλλοι τάσσονται υπέρ μιας εξωκοινοβουλευτικής επιλογής, ενώ διόλου αδιάφορος για τη θέση είναι ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος. Αποφάσεις, πάντως, δεν έχουν ληφθεί.

Η σκιώδης κυβέρνηση του κ. Σαμαρά υπόκειται και σε γεωγραφικούς περιορισμούς. «Ειδικού χειρισμού» είναι οι Κρήτες βουλευτές του κόμματος. Οι Ολγα Κεφαλογιάννη και Γ. Πλακιωτάκης είναι ήδη τομεάρχες, ο δεύτερος κατήλθε και ως υποψήφιος περιφερειάρχης, και αναμένεται να παραμείνουν στην «πρώτη γραμμή» ως αντιστάθμισμα στην επιρροή της κ. Μπακογιάννη στο νησί.

H στρατηγική ως προς τη Δημοκρατική Συμμαχία

«Για εμάς δεν αποτελεί θέμα, ό,τι ήταν να κερδίσει ήταν από την προσδοκία του νέου». Σε αυτή τη φράση, στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, αποτυπώνεται η στάση της Ν.Δ. έναντι της Δημοκρατικής Συμμαχίας της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του νέου κόμματος (κάτω του 3%) κάνουν τη Ρηγίλλης να αισιοδοξεί ότι ο κίνδυνος, αν δεν εξαλείφθηκε, είναι πάντως μικρός. Στο επιτελείο της Συμμαχίας, από την άλλη, αναγνωρίζεται ότι τα χαμηλά ποσοστά λειτουργούν ως τροχοπέδη για την προσέλκυση όχι μόνον μεσαίων στελεχών αλλά και βουλευτών της Ν.Δ. που θα σκέπτονταν να ακολουθήσουν την κ. Μπακογιάννη στο νέο εγχείρημα.

Στην ανάλυση που γίνεται, σημειώνεται ότι ενώ μέχρι την επίσημη ίδρυση του κόμματος το επιτελείο Μπακογιάννη είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, στη συνέχεια εγκλωβίστηκε στην επικαιρότητα και στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει στα ίσια τα δύο κόμματα εξουσίας.

Εφεξής, λοιπόν, προχωρούν σε αλλαγή στρατηγικής. Συγκεκριμένα, η Συμμαχία θα επιδιώξει να θέσει τη δική της ατζέντα επενδύοντας σε σειρά θεμάτων όπως η παιδεία, το μεταναστευτικό, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, θα ενταθεί η κριτική προς την κυβέρνηση αλλά και προς συγκεκριμένους υπουργούς που «αγοράζουν χρόνο, όπως η κ. Τίνα Μπιρμπίλη στον τομέα ενέργειας». Στη Συμμαχία, πάντως, επιμένουν ότι, ανεξαρτήτως ποσοστών, τα οποία -όπως λένε- θα ανέβουν, η παρουσία του κόμματος έχει ήδη θετική επίδραση· οδήγησε τη Ν.Δ. σε πιο αξιόπιστες θέσεις.
 

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
[email protected]
Εφημ.πρώτο θεμα κυριακής


Φαραωνικά μνημεία που κοστίζουν χρυσάφι, τεραστίων διαστάσεων αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στάδια
με αρχαία ελληνικά αγάλματα και παλάτια για τους Πακιστανούς... απογόνους του Ελληνα στρατηλάτη επιστρατεύει η κυβέρνηση Γκρουέφσκι για να αποδείξει ότι οι κάτοικοι της χώρας του έχουν το ίδιο DNA με τον Ελληνα στρατηλάτη
Picture
Η ΜΑΚΕΤΑΤΟΥ αγάλματος

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ θεατές. Την ώρα που τα Σκόπια ζητούν από την Ελλάδα να ανάψει πράσινο φως για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, η εθνικιστική κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφσκι συνεχίζει να καλλιεργεί την «αρχαιομακεδονική» υστερία στη χώρα, με φαραωνικά μνημεία που κοστίζουν χρυσάφι και προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις.

Η προσωπογραφία του βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας κοσμεί την είσοδο του ανακαινισμένου ολυμπιακού σταδίου των Σκοπίων, το οποίο μετονομάστηκε σε «Φίλιππος Β΄ ο Μακεδών», στο πλαίσιο της αρχαιομανίας της εθνικιστικής κυβέρνησης Γκρουέφκσι, που προσπαθεί να πείσει τους κατοίκους της χώρας ότι έχουν ίδιο DNA με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα.

Το στάδιο που βρίσκεται δίπλα στις όχθες του Αξιού χρησιμοποιείται από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των
Σκοπίων, ενώ είναι έδρα των ομάδων Βαρντάρ και Ραμποτνίτσκι, που αγωνίζονται στην Α΄ κατηγορία.
Οι Σκοπιανοί φιλοδοξούν να καταστήσουν το «Αρένα Φιλίππου Β’» το μεγαλύτερο στάδιο στα Βαλκάνια, το οποίο, όπως είχε αποκαλύψει από τον Αύγουστο του 2009 το «ΘΕΜΑ», θα είναι εσωτερικά διακοσμημένο με αρχαία ελληνικά αγάλματα.

Την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία «Μακεδονία» των Σκοπίων έχει ολοκληρωθεί το ύψους 10 μέτρων βάθρο όπου θα στηθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τμήματα του οποίου έχουν ήδη μεταφερθεί στη χώρα με απόλυτη μυστικότητα από την Ιταλία, όπου και επιχαλκώθηκε σε χυτήριο της Φλωρεντίας.
Picture
ΤΟ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ ΤΟΥ αγάλματος το οποίομεταφέρθηκε στη Φλωρεντία για να επιχαλκωθεί
Το συνολικό ύψος της Fontana di Alessandro il Grand θα ξεπεράσει τα 22 μέτρα, περίπου όσο μια 8όροφη πολυκατοικία,και θα περιστοιχίζεται από «εθνικούς», όπως η προπαγάνδα τους βαφτίζει, ήρωες των Σκοπίων, όπως ο βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας, ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ κ.ά., που θεωρούνται και παρουσιάζονται ως «Μακεδόνες».

Λιοντάρια και αρχαίοι Μακεδόνες στρατιώτες συμπληρώνουν τη σκοπιανή Disneyland, η οποία θα κοστίσει περισσότερα από 22 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις μεσούσης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει και τα Σκόπια. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι θα καθυστερήσει την τοποθέτηση του αγάλματος στο βάθρο, ευελπιστώντας πως θα υπάρξει σύντομα συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας σύμφωνα με τις δικές τους επιδιώξεις και θέσεις.
Picture
ΤΟ ΥΨΟΥΣ 10 μέτρων βάθρο στο οποίο θα στηθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το συνολικό ύψος του μνημείου θαξεπερνά τα 22 μέτρα και θα δεσπόζει στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων
Ενα παλάτι για...τους Χούνζα

Το αρχαιομακεδονικό ντελίριο στα Σκόπια δεν έχει τελειωμό. Μετά τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε η κυβέρνηση Γκρουέφσκι στο πριγκιπικό ζεύγος της φυλής Χούνζα του Πακιστάν, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Δήμος Μπογδάντσι τους παραχώρησε έκταση 30 στρεμμάτων προκειμένου να χτίσουν το παλάτι τους, στη γη των «προγόνων» τους!

Το 2008 ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γκρουέφσκι υποδέχτηκε τον πρίγκιπα των Χούνζα Μιρ Γκανζαφάρ Αλί
Καν και τη σύζυγό του στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, ανάμεσα σε Σκοπιανούς που ήταν ντυμένοι με στολές αρχαίων Μακεδόνων και κρατούσαν στα χέρια τους ασπίδες με τον ήλιο της Βεργίνας.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο δήμαρχος Ρίστο Ιτσκοβ τόνισε ότι το παλάτι που θέλει να χτίσει το πριγκιπικό ζεύγος των Χούνζα στην περιοχή του θα συμβάλει στην αύξηση των τουριστών.
Picture
ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝθα πλαισιώνουν το άγαλμα του Ελληνα στρατηλάτη
Πάντως αρκετά δημοσιεύματα σκοπιανών εφημερίδων είναι ιδιαίτερα επικριτικά για το νέο επεισόδιο του σίριαλ
«Τα αδέλφια μας οι Χούνζα».
Χαρακτηριστικό το σχόλιο της «Ντνέβικ»: «Εάν έχουμε τρελαθεί, πώς και δεν νιώθει ο πρίγκιπας Γκαζανφάρ ανόητος ώστε να παίζει τον κεντρικό ρόλο στην αρχαία μας φαρσοκωμωδία;».

Αλλοι πάλι λένε πως το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται οι πρίγκιπες από το μακρινό Πακιστάν είναι να χτίσουν στην περιοχή ένα παλάτι του τζόγου, δηλαδή ένα ακόμη «χρυσοφόρο καζίνο από τα πολλά που λειτουργούν στα σύνορα.

Μακεδονικά κράνη στην προεδρική φρουρά

Πρόσφατα παρουσιάστηκε στα Σκόπια η νέα στολή που θα φορούν οι άνδρες των τιμητικών αγημάτων και της
προεδρικής φρουράς της χώρας, όπου ξεχωρίζει πιστό αντίγραφο αρχαίου μακεδονικού κράνους. Πρόκειται για
κράνος φρυγικού τύπου, τo οποίο ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ατομικού οπλισμού των αρ-
χαίων Μακεδόνων Πεζών, καtά τον 4ο αιώνα π.Χ.

Με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος της επιτροπής σχεδίασης των στολών Αλεξάνταρ Νόσπαλ δή-
λωσε απόλυτα ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα, λέγοντας πως θα υπάρξουν βελτιώσεις
 
Picture
Ο συνταγματάρχης που συνελήφθη για εκβιασμό του αρχηγού ΓΕΣ έχει παρελθόν. Όπως μάθαμε πριν από λίγο ο Καρατζαφέρης τον εξεδίωξε από τον ΛΑΟΣ γιατί πριν από περίπου 2 χρόνια του είχε ζητήσει χρήματα για να μην αποχωρήσει με θόρυβο από το κόμμα...

του! Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο των ερευνών έχει να κάνει με τις επικοινωνίες που βρήκε η ΕΛΑΣ που είχε και με άλλους απόστρατους αξιωματικούς για τους οποίους όμως δεν αποδεικνύεται το παραμικρό. Δεν προκύπτει ταυτοποίησή τους με τις ip του συλληφθέντα.

Προκύπτουν όμως τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Και μια πολύ περίεργη συνεχή επαφή του μαζί τους. Πρόκειται για πολύ βρώμικη ιστορία που επιβεβαιώνει ότι στο διαδίκτυο έχουν παρεισφρήσει παρακρατικά και άλλα στοιχεία τα οποία κατά το δοκούν αναλαμβάνουν εργολαβίες για όποιον θέλουν να ξεπαστρέψουν!...

Στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής κρατείται από τη Παρασκευή ο απόστρατος συνταγματάρχης που κατηγορείται για την ανάρτηση συκοφαντικών και υβριστικών σχολίων εναντίον του Α/ΓΕΣ και της κόρης του,με στόχο τον εκβιασμό.

Ο συνταγματάρχης θα οδηγηθεί αύριο Δευτέρα,μαζί με μία γυναίκα που επίσης συνελήφη,ενώπιον των δικαστικών αρχών ,έχοντας να αντιμετωπίσει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος. Η κατάστασή του είναι δύσκολη αφού τίποτα δεν αποκλείεται,ακόμη και η προφυλάκισή του.

Ο κατηγορούμενος συνταγματάρχης έχει συνείδηση της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει κι έχει ήδη προσλάβει γυναίκα δικηγόρο για την υπεράσπισή του. Το πως θα αντικρούσει τα στοιχεία που υπάρχουν και σύμφωνα με την αστυνομία αποδεικνύουν ότι ο ίδιος ήταν διαχειριστής το blog και αναρτούσε τα επίμαχα σχόλια είναι άγνωστο.

Το σπουδαιότερο βέβαια που απασχολεί τη δικηγόρό του είναι πως θα καταρριφθεί η κατηγορία περί εκβιασμού που είναι και η σοβαρότερη.

Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η «αποκωδικοποίηση» των στοιχείων που υπάρχουν στο φορητό υπολογιστή του συνατγματάρχη ο οποίος βρέθηκε κατά τη διάρκεια της εφόδου στο σπίτι του αναμένεται να αποκαλύψει ποια άλλα πρόσωπα έπαιζαν ενεργό ρόλο στο συγκεκριμένο blog.

Όπως είναι φυσικό το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εντός υπουργείου Άμυνας.

Όσο για την συγκατηγορούμενη του συνταγματάρχη; Οι φήμες δίνουν και παίρνουν συνδέοντας το όνομά της ακόμη και με πρώην γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης .
πληροφοριες απο
φιμοτρο
και
onalert.gr

ΣΧΟΛΙΟ:
Ρε ανόητοι και θρασύδειλοι εξ αιτίας ορισμένων από εσάς τους ''blogers'' θα μας πάρει ο διάολος όλους κάποια μέρα.Εδώ βρίσκεις αξιόλογους ανθρώπους οι οποίοι προσφέρουν ,άλλοι μάχονται για τις ιδέες τους άλλοι προσφέρουν με τις έρευνες που κάνουν,άλλοι ψάχνουν και συγκεντρώνουν άρθρα διάσπαρτα στο διαδίκτυο,τέλος πάντων ο καθένας προσφέρει όπως μπορεί.

Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι θλιβεροί οι οποίοι νομίζουν ότι είναι το ΚΥΣΕΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΩΤΑΝΕ ΤΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ.

ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ.

Φίλοι bloggers  δεν πρόκειται να έρθει κανείς να μας ''κλείσει''.
ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟ.
ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ.
ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ.
ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΙΤΑΝΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ,ΟΥΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ,ΟΥΤΕ ΚΥΣΕΑ.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΩ. ΟΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΠΕΙΡΑΖΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ,ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΒΟΔΙΟΥ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ. ΘΑ ΤΟΝ ΠΗΔΑΓΑ ΑΝΑΠΟΔΑ.ΘΑ ΤΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑ ΤΟ ΣΚΑΛΠ.

ΑΡΧΗΓΕ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΓΕΕΘΑ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΑΝ ΘΑ ΠΑΣ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.
ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΜΗ.
ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
Picture
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ.
    free counters
    Picture
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
    Picture
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    Picture
    ΗΡΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
    Picture
    Picture
    Picture

    ΚΛΥΣΜΑ
    σ’ έναν τρελό κόσμο η απλή, καθημερινή λογική δεν επαρκεί – αλλά η αληθινή νοημοσύνη δε στηρίχτηκε ποτέ στη λογική όσο στη διαίσθηση και τη φαντασία.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010